Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenHet geheim van een succesvol blog? Trigger je lezer (deel 1)

Het geheim van een succesvol blog? Trigger je lezer (deel 1)

het geheim van een succesvol blog. triggers

Het geheim van een succesvol blog? Dat zit ‘m niet alléén in het aantal goeie artikelen die op je blog te vinden is. Ook de algehele presentatie van het geheel, het ganse SEO-verhaal, de technische kant van de zaak en zelfs de promotie van je blogproject tekenen al bij al maar voor een klein deel van het succesverhaal. Wat er dan nog ontbreekt?

Je hebt je waarschijnlijk ook al eens afgevraagd waarom jij er niet in slaagt veel lezers naar je blog te halen, terwijl je collega – die zo op het oog niet beter of vaker blogt dan jij – zoveel succesvoller is. Of weet jij waarom dat ene blog onweerstaanbaar is, terwijl het eigenlijk niet eens zoveel voorstelt?

het geheim van een succesvol blog. triggers

Het geheim van een succesvol blog? Psychologisch doorzicht

Waarschijnlijk laat jij kansen liggen bij… het gebrek aan mensenkennis! Jazeker een blogger met een dosis mensenkennis is een een beter blogger.

Want natuurlijk moet je goed kunnen schrijven. En een beetje kennis van zaken is ook nooit weg (je kan immers niet eeuwig doen alsof en straffeloos een end weg lullen). Maar daarnaast ben je wel in het voordeel als je weet wat lezers willen, waar ze naar uitkijken, wat ze verlangen, wat hen euforisch maakt, waar ze bang voor zijn, wat hen tot actie doet overgaan, wat hen pijn of juist verlossing brengt.

“Waarom al dat psychologisch gezwets tijdens het bloggen?”, zou je je kunnen afvragen. Wel, of je het nu graag hoort of niet, uiteindelijk probeer je via je blog wat te verkopen of alleszins toch wat gedaan te krijgen van je bezoeker annex lezer. Ook al heb je een blog zonder enig winstoogmerk. Je wil bezoekers op je blog, als het even kan wil je (opnieuw) gelezen worden, je wil contact maken met mensen, je wil dat volgers je werk gaan delen op social media, enzovoort. En dat gebeurt niet zomaar meer in 2017.

Je moet dus op zoek naar datgene wat bij je lezers en bezoekers een gevoelige snaar kan raken. Want alleen zo krijg je je mensen zover dat ze je blog (telkens opnieuw) gaan bezoeken, lezen en delen. Aan het geheim van een succesvol blog zit dus ook een psychologische kantje. Echter, omdat lezers en bezoekers je slechts uiterst zelden een blik in hun diepste zielenroerselen gunnen, kijken we naar wat de mensheid doorgaans in beweging kan zetten.

Gebruik onderstaande “drijfveren” doelbewust in je (manier van) schrijven. De kans is een stuk groter dat je de aandacht van je lezer trekt, en dat die laatste actie zal ondernemen (onder welke vorm dan ook).

[wp_ad_camp_3]

Trigger je lezer, speel in op zijn drijfveren

Drijfveer 1: pijn vermijden, plezier ervaren/ontdekken

We hebben allemaal een aversie van pijn. Het maakt niet uit in welke verschijningsvorm, pijn en last zijn we liever kwijt dan rijk. En dan druk ik me nog zacht uit. We lopen er reflexmatig van weg, vaak zelfs zonder eerst objectief vast te stellen of de angst voor de pijn wel terecht is. Net het tegenovergestelde is er aan de hand met plezier. Daar is het eerder een kwestie van nooit-te-veel-en-nooit-genoeg, dat spreekt voor zich.

Overigens hoef je het woord “pijn” hier natuurlijk niet al te letterlijk te nemen. Het kan ook bijvoorbeeld een (groot) verlangen zijn of een karwei dat eigenlijk dringend moet gebeuren maar altijd maar wordt uitgesteld. Gewoon omdat men er tegenop ziet.

Je ziet vanzelf wat je taak als blogger is: kom met iets dat je lezer van zijn probleem afhelpt. Al is het maar voorlopig. En geef ‘m en passant ook iets waar ‘ie plezier kan aan beleven.

Zowel pijn als plezier mogen dan universeel zijn, de inhoud van pijn en plezier is niet voor alle mensen dezelfde. Kom jij met – roep eens iets – een methode om je nagels te lakken in 25 seconden, dan adresseer je de pijn van vrouwen die vinden dat ze te veel tijd verdoen aan geklieder met nagellakjes. Maar omdat ik een man ben en mijn nagels niet lak, kan mij jouw revolutionaire nagellakmethode gestolen worden…

Maar idealiter breng je je lezer van de spreekwoordelijke hel naar de even spreekwoordelijke hemel middels je blogberichten; van de pijn naar het genot.

Drijfveer 2: we zijn verzot op nieuwe dingen

Ook dit hoeft je niet te verbazen. Oud nieuws en bekende dingen dat gaat ons erg snel vervelen. Ophefmakende, want nieuwe zaken, daar worden we graag voor wakker gemaakt. We hopen dat het nieuwe ons verrast. En als het dan ook nog eens – jawel – voor minder pijn en meer plezier kan zorgen…

Neem bijvoorbeeld de lancering van een nieuw Apple-product dat is telkens weer een (zorgvuldig georkestreerd) evenement waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Bekijk het hele gedoe vanop een afstandje en je gaat je toch afvragen waarom mensen zo zot zijn om ’s nachts in een slaapzak aan de inkomdeur van de Apple store te gaan liggen. Alsof de wereld vergaat als ze niet als eerst het nieuwste hebbeding kunnen bemachtigen. Bizar toch?

Enfin, vertel regelmatig nieuwe dingen, verras je lezers en houd je blog fris en fruitig. En heb je echt moeite om met iets nieuws te komen aandraven, verpak je boodschap anders of doe een content upgrade.

Drijfveer 3: we zijn nieuwsgierig naar het hoe en waarom

Veel mensen zijn dol op achtergrondverhalen. Ze maken je verhaal in een klap een stuk persoonlijker en geloofwaardiger. Ze geven doorgaans meer inzicht, geven je lezer meer grip op de zaak. En misschien helpen ze je lezer zelfs om een niet zo rationele beslissing goed te praten.

Op Blogtrommel.com deel ik blogtips (ja dduuhhuuh). Vele van die tips zijn niet nieuw of revolutionair. Verre van zelfs. Toch wordt dit blog door veel van mijn lezers als erg waardevol aanzien. Dat mag blijken uit alle feedback die ik in de loop der jaren kreeg. Daaruit komt steeds weer naar voren dat vooral de achtergrond die bij de tips wordt geleverd interessant wordt bevonden. Last but not least maken deze achtergronden bij het nieuws je content automatisch langer zonder daarom fluffy over te komen. The way to go!

Krijg een seintje bij een nieuw artikel!

* indicates requiredZo, tot zover het geheim van een succesvol blog (aan de hand van drie krachtige drijfveren in hoofde van je lezer. Er zijn er natuurlijk nog, maar daar ga ik op door in een volgende aflevering. Stay tuned!

Foto: via Shutterstock.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.