HomeProductief bloggen10x je blog boosten in minder dan een halfuur

10x je blog boosten in minder dan een halfuur

Ga zitten schrijven voor een nieuw blogbericht en voor je ’t weet ben je zomaar 2 of 3 uur verder. Die tijd heb je niet altijd natuurlijk. Toch is dat geen reden om dan maar niet aan je blog te werken. Zo’n blog boosten kan immers op tal van andere manieren.

Nee, deze tips brengen niet meteen een tsunami aan bezoekers voor je blog, maar zorgen wel voor:

Je blog boosten hoeft niet veel tijd te kosten

1. Maak nieuwe pins voor Pinterest

Een jaar of 10 geleden moest elke blogger op Facebook en/of Twitter zitten. Vandaag is Pinterst the place to be als je snel veel volk naar je blog wil brengen.

Je blog boosten kan zo simpel als regelmatig pins maken – pinnen – van je nieuwste content. Het is trouwens ook een goed idee om door je oudere blogposts te gaan en daar nieuwe pins voor te creëren.

Dat hoeft allemaal niet zoveel tijd te kosten. Zelfs al ben je geen grafisch designer. Ga naar Canva, maak gebruik van één van de vele sjablonen die Canva biedt, pas ze aan, zet er je eigen tekst in, upload het zaakje naar Pinterest en klaar.

2. Zoek (en vind) inspiratie op Pinterest

Weet je niet waarover je moet bloggen? Ook dan is Pinterest een welkome hulp.

Tik in de zoekbalk enkele trefwoorden in die passen bij je blog(onderwerp) en kijk welke pins zoal voorbijkomen. Zet een privé Pinterest-bord op en zet daar de pins neer die je inspiratie geven voor toekomstige artikels. Binnen de kortste keren heb je je eigen swipe file.

Oh ja, heb je moeite met het vinden van goede blogtitels? Ook dan is Pinterest een geweldige inspiratiebron. Je kan Pinterest zelfs gebruiken om op een eenvoudige manier aan zoekwoorden-onderzoek te doen.

3. Zoek/maak uitgelichte afbeeldingen voor je blogs

Op mijn eigen blog geef ik het slechte voorbeeld, dat besef ik. Een blogpost is niet compleet zonder een uitgelichte afbeelding. Zoek of maak geschikte plaatjes. En om niet bij elk nieuw bericht opnieuw te moeten zoeken, maak afbeeldingen die bij meerdere blogs passen.

4. Verwijder overbodige bestanden en maak een back-up van je blog

In geen tijd verzamel je op zo’n blog een hoop bestandjes waar je helemaal niks aan hebt. Spam comments, verwijderde bestanden, ongebruikte plaatjes, waardeloze concepten, revisies,… Die wil je niet voor eeuwig en drie dagen laten rondslingeren om je webruimte in te palmen.

Verwijderen, die handel. Met een plugin als Optimize Database after Deleting Revisions gaat dat heel makkelijk.

Neem nadien ook een back-up van je blog.

5. Blog boosten in 10 minuten tijd? Bedenk een sexyer titel voor één van je (toekomstige) artikels

Weinig dingen zijn zo bepalend voor het succes van een blogartikel als de titel ervan. Maak er extra tijd voor! Kijk even naar de artikels die het minder goed doen dan jij van tevoren had ingeschat. Tweak de titel van het stuk zonder verder veel aan de inhoud te wijzigen.

Ook hier kan je je licht opsteken op Pinterest.

6. Schrijf een korte bio

Waarom een bio? Als je online actief bent is het berehandig als je jezelf (en je blogproject) kan voorstellen en/of beschrijven in een honderdtal woorden. Er zijn plekken genoeg waar je gevraagd kan worden om kort wat over jezelf te vertellen:

  • op al je social media-accounts
  • als je gaat gastbloggen mag je meestal een kort bio achterlaten
  • op internetfora waar je actief bent
  • in de mediakit van je blog

Schrijf zo’n tekstje, als een soort elevator pitch, en bewaar het ergens waar je het makkelijk kan opduikelen als je ’t nodig hebt. Zo hoef je niet telkens het warm water uit te vinden en kan je online een consistent beeld ophangen van jezelf.

7. Las een leesmoment in

Een kwartiertje tijd? Verdoe het niet aan het bekijken van stomme kattenfilmpjes op Youtube, maar duik in in je informatiesysteem van je blog:

  • overloop je takenlijst
  • ga naar je blogplanner en beslis wat het eerst volgend te schrijven artikel zal zijn
  • lees een interessant artikel dat nog op de plank ligt
  • blader door je swipe file(s)

8. Schrijf een (paar) standaardmail(s)

Een beetje blogger krijgt soms aardig wat mails binnen. Dan moet je denken aan:

  • vragen voor het plaatsen van advertorials of gastartikels
  • vragen om producten of diensten te reviewen (eventueel onder de vorm van een barterdeal)
  • online marketingbureaus die met je willen samenwerken
  • vragen omtrent linkruil
  • vragen omtrent het plaatsen van links in je bestaande content

Als je je er niet mee wil inlaten is het wel zo netjes om al die vragen beleefd maar kordaat af te wimpelen. Of als je wél geïnteresseerd bent moet je natuurlijk ook een antwoord formuleren.

Wederom, om te vermijden dat je telkens opnieuw moet lopen piekeren over een antwoord, kan je er maar beter op voorhand over nadenken:

  • voor welke vormen van samenwerking sta je open?
  • op welke vragen ga je liever niet in?
  • wat zijn JOUW voorwaarden voor een samenwerking op je blog?
  • wat zijn je tarieven?

Bepaal je standpunt voor een aantal van die scenario’s en giet het antwoord in een standaardtekst waar je altijd naar terug kan grijpen. Het bespaart je weer een hoop hoofdbrekens.

9. Ga na welke blogs wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken

Ik zeg het wel vaker: een blog boosten doe je niet alleen door nieuwe artikels aan je blog toe te voegen. Ook de oudere blogberichten verdienen extra aandacht zo nu en dan. Zeker als ze goed presteren in Google. Doe een content audit om te bepalen welke blogs moeten worden bijgewerkt.

10. Zoek je top-25 landingspagina’s

Hopelijk ben je zo’n ambitieuze blogger die zonder aarzelen de meest succesvolle blogposts en -pagina’s kan benoemen. In het andere geval is het hoog tijd dat je in de statistieken van je blog duikt. De bewuste pagina’s kunnen de conversie van je blog danig verhogen!

Conclusie?

Geen zin om te schrijven, maar wil je wel actie ondernemen? Dit zijn 10 dingen die je blog boosten zonder daarom veel tijd te kosten. Alle beetjes helpen!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.