Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwen7x waarom je blog in 2019 die extra pageviews NIET krijgt

7x waarom je blog in 2019 die extra pageviews NIET krijgt

grafiek aantal pageviews in Google Analytics

Het is opvallend hoeveel moeite mensen zich getroosten om bezoekers naar hun blog te krijgen. Maar eenmaal die lezer op het blog aangekomen wordt nauwelijks moeite gedaan om ‘m daar te houden en extra pageviews te genereren. En dat ligt niet zozeer aan de kwaliteit van de artikels, maar eerder aan het feit dat het blog niet optimaal is opgezet en ingedeeld.

Succesvol bloggen: méér dan goeie blogposts online zetten

Ik ga ervan uit dat elke blogger wel weet hoe een blogpost te schrijven. En ook de SHIT-factor is in veel gevallen wel op orde. Maar het draait in het moderne bloggen allang niet meer alleen om het schrijven van mooie artikels (die als het goed is worden gedeeld op social media).

Wie succesvol wil bloggen moet ook zorgen dat die blogposts snel en makkelijk (terug) te vinden zijn, dat ook aanverwante, relevante info quasi in de schoot valt bij je bezoeker. En tot slot moet elke lezer iéts aan zijn blogbezoek hebben, zélfs al nam ‘ie niet de tijd om het ganse artikel van a tot z te lezen!




Waarom je blog vandaag niet de extra pageviews krijgt die het verdient

Ja, de gemiddelde blogbezoeker is verwend. En ja, de doorsnee lezer is liever lui dan moe. Maar ook wij bloggers moeten ons steentje bijdragen om het onze bezoeker zo goed mogelijk naar de zin te maken. Moet je je blog (her)inrichten, maak dan niet deze fouten:

1. Een te hoge, te brede header

Een goede header voor je blog is belangrijk, maar maak ‘m niet te imposant. Zeker niet wanneer er ook nog eens een advertentieblok in de buurt van je header zit. Idealiter wil je immers nog ruimte houden voor links naar je artikels. En wel zónder dat er eerst naar beneden moet worden gescrold. Je blogberichten – toch de bestaansreden van je blog – moeten makkelijk bereikbaar zijn.

2. De menubalk zet niet aan tot klikken

Ik blijf ervan overtuigd dat de meeste bloggers veel te lichtzinnig omspringen met de menubalk van hun blog. Dat is jammer, want dat menu is één van dé hotspots van je blog. Met iets meer overleg en planning liggen de extra pageviews zo voor het grijpen. Kijk naar het menu op Blogtrommel.com – met zijn megamenu – en je begrijpt meteen waar ik naartoe wil.

3. Er is geen sidebar meer

Er is al een tijdje een tendens naar blogdesigns zonder sidebars En als er nog wel een zijbalk is, dan zit die verstopt achter een knop (het kenmerkende “hamburgertje”). Een logische evolutie gezien het feit dat almaar meer bezoekers het blog bezoeken met de smartphone in de hand. In dat geval is zo’n sidebar natuurlijk eerder een last. Zodoende winnen minimalistische designs zonder sidebar in het zicht almaar meer terrein.

Die mobile first-benadering – vaak ook meteen doorgetrokken naar de desktop-versie – heeft echter zo zijn nadelen. Omdat de zijbalk komt te vervallen (of achter het hamburgertje schuilgaat),verdwijnt mogelijks ook een heel aantal interne links uit het zicht van de gebruiker).

Niemand klikt die links in de sidebar aan, zeg je? Persoonlijk ben ik daar niet zo zeker van. Ze helpen wel degelijk om je blogbezoekers meer pagina’s te laten aanklikken. Hier op Blogtrommel.com zijn ze alvast goed voor 15 tot 20% van alle verkeer. Nee, op desktop zijn die sidebars nog steeds nuttig, op voorwaarde dat je een beetje oplet wat je er allemaal instopt!

Het blogverkeer vanop een mobiel toestel neemt inderdaad vrij snel toe, maar de gros komt hier op BT nog altijd vanop de desktop (61% tegenover een kleine 33% voor mobiel en iets meer dan 6% via de tablet). Zolang die verhouding standhoudt – en dit blog blijft groeien – blijf ik de sidebar trouw…

4. Te weinig interne links in je artikels zelf

Het plaatsen van interne links is één van de makkelijkste manieren om extra pageviews te scoren. Gebruik het hierboven besproken mobile first design en de interne links worden zowat van levensbelang als je meer dan één klik per bezoek wil kunnen genereren.

5. Je gebruikt te lange zinnen

Lange zinnen lezen minder prettig en zorgen voor nodeloos tijdverlies bij je bezoekers. Kortere zinnen schrijven is dan ook de boodschap. Ook al omdat zinnen langer dan pakweg 25 woorden lastig weglezen op een smartphone. Veel te veel scrolwerk!

6. Er is een overdaad aan foto’s (die te veel schrijfruimte in beslag nemen)

Foto’s kunnen de aandacht trekken van je lezer. Of juist de aandacht van je artikel afleiden. En dan is er nog het eeuwige probleem van het beeldmateriaal met een te groot bestandsformaat. Ze zorgen ervoor dat je blog traag laadt. Daardoor verlies je gegarandeerd bezoekers. Oplossing: de afbeeldingen voor je blog zoveel mogelijk comprimeren (alvorens ze naar je blog te uploaden).

7. Je gebruikt schermvullende pop-ups

Dat je met pop-ups moet oppassen wist je hopelijk al. Schermpjes om je bezoekers te attenderen op van alles en nog wat kunnen verdraaid handig zijn. Feit is wel dat ze vaak het natuurlijke surfgedrag van je lezer verstoren.

Ik ben zo iemand die niet eens de moeite doet om het full screen pop-up-venster te sluiten. Ik sluit gewoon het venster van mijn browser… Kans verkeken!

Zo’n pop-up met exit-intent (waarbij de pop-up pas op het moment verschijnt dat de lezer aanstalten maakt om het blog te verlaten) kan een oplossing bieden. Maar dan nog blijft het uitkijken. Want als iemand eerst naar beneden scrolt en dan weer op zoek gaat naar de menubalk, kan de gewraakte pop-up alsnog in beeld springen.

Dan toch liever de kleine pop-up die vanuit een hoekje discreet oprijst of uitschuift…

Ziedaar 7 redenen waarom je blog mogelijks extra pageviews misloopt. Kijk je naar bepaalde trends op het gebied van blogdesign en -indeling dan valt op dat die vooral de lezer en diens gebruiksgemak op het oog hebben. De klassieke belangen van de blog verschuiven naar het tweede plan.


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “7x waarom je blog in 2019 die extra pageviews NIET krijgt”

  1. Ximaar avatar

    Eigenlijk ken ik geen blog dat goed is ingedeeld. Dwz voorheen had ik via frames een zijbalk die bleef staan. Dat zou ik nu nog willen met daarbinnen het menu en een zoekvak, die ook meteen in de gevonden pagina zoekt. Reden zijn de brede schermen die te breed zijn en waardoor de regels vaak te lang worden. Een header hoeft niet of moet klein zijn en vooral wel uit het beeld scrollen om zo meer effectieve hoogte op zo’n breedbeeldscherm te hebben. Voor smartphones moet zo’n zijbalk idd verdwijnen in een knop. Dat is bij mijn thema nu al zo.

  2. Anne avatar

    Fijn om te lezen dat niet iedereen het eens is met de zijbalk die verdwijnt. 1 van de dingen die ik het meeste mis in mijn huidige design is een zijbalk op de homepage. Daar heb ik heel erg rekening mee gehouden toen ik naar een nieuw design ging kijken.

  3. Carolien avatar

    Fijn artikel, laat me wel even denken. Mijn bezoekers aantallen groeien nog altijd maar de views gaan lang niet zo snel mee als de bezoekersgroei. Toch eens een dag inplannen om achter de schermen aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.