Homebeter bloggenDe moordplannen liggen klaar. Nu de uitvoering nog!

Neen, dit is niet de manier om je bezoekers aan het lezen te krijgen in 2017! Kortere blogberichten schrijven (misschien) wel…

De inspiratie voor de titel van dit stuk ging ik halen bij onze Angelsaksische vrienden. Kill your darlings is een van de vaakst gehoorde adviezen als het om beter schrijven te doen is.

Waarom per se kortere artikelen schrijven?

Heel eenvoudig: almaar minder mensen lezen graag lange epistels op het scherm. Die worden immers moeilijker om te lezen naarmate de schermen kleiner worden. De mobiele revolutie, weet je wel? Daarnaast is het internet een moeras van afleidingen, is er een structureel overaanbod aan te consumeren content en is de gemiddelde internetter doorgaans te vadsig.

Studies tonen aan dat gemiddeld iets meer dan een kwart van een artikel effectief wordt gelezen. De rest wordt geskimd.

Je zou voor minder kortere blogberichten gaan schrijven, toch?

[wp_ad_camp_3]

Kortere blogberichten schrijven: 8 tips

Hoe doe je dat, compacter/bondiger schrijven? Het antwoord klinkt lekker simplistisch en ongenuanceerd: overtollige woorden koudweg liquideren. Het past perfect in de tijdgeest! Hier volgen een paar tips:

1. Schrijven is schrappen

Dat geldt zeker op het internet. Schrap die adjectieven, vereenvoudig je taal, gebruik niet te veel beeldspraak en schrap die anekdote wanneer je niet zeker weet of die echt wat aan je verhaal toevoegt. Het is geweten: zowat alles wat je in de lessen Nederlands leerde over de opbouw van een goede tekst, mag je met een korrel zout nemen wanneer je voor het internet schrijft.

2. Wacht met schrappen tot het schrijven helemaal achter de rug is

Schrijf eerst je artikel, leg het een nacht aan de kant en probeer later of je niet een en ander kan gaan schrappen. Met een frisse blik ben je kritischer, zie je meer en is het een stuk makkelijker om mooie, maar overtollige lievelingetjes de nek om te wringen.

3. Schrijf zoals je tegen je beste vriend(in) praat

Als je hem of haar een verhaal vertelt is je taal natuurlijk losser, minder formeel. Je gaat als vanzelf minder woorden gebruiken. Want omdat je elkaar kent, moet je niet eerst een heel kader schetsen. Bovendien weet je wat je aan elkaar hebt en als het goed is kom je daardoor veel sneller tot de kern van de zaak.

4. Verzamel je killed darlings!

Al die fraaie zinnen, spitsvondige tussenwerpsels en sappige anekdotes die je gaandeweg om zeep helpt zijn natuurlijk niet verloren. Verzamel ze in je blogplanner. Ze komen ongetwijfeld later nog wel eens van pas bij een ander artikel.

5. Gebruik één enkel idee per blogpost

Vaak willen we gewoon te veel ineens vertellen op het moment dat we dan toch eens aan het schrijven gaan. Merk je onderweg dat het artikel lang wordt doordat je meerdere uiteenlopende aspecten moet behandelen. Geen probleem. Splits het zaakje op en maak van één lang artikel twee kortere.

6. Wees niet te genuanceerd

Let er maar eens op: eens je moet nuanceren ben je plotsklaps verplicht om (heel veel) extra woorden te gaan gebruiken. Het weglaten van elke zin voor nuance heeft trouwens nog een voordeel. Je boodschap wordt er een stuk directer door. Dat vergroot de kans dat die ergens in het verkeerde keelgat schiet. Gevolg? een grotere kans op interactie met je lezer

7. Ga multimediaal met je blog

Ook een handige manier om minder tekst te gebruiken in je blogs. Maak het jezelf makkelijker en gebruik volop multimedia in je artikelen om je ideeën te ondersteunen. Je lezers lusten er doorgaans wel pap van. En ook Google is gek op verrijkte content. Enkele tips van MICwatching.

8. Plaats relevante linkjes in je artikelen

Wil je kortere blogberichten schrijven, dan is het ook handig om relevante linkjes in je berichten te plaatsen. In plaats van oeverloos uit te wijden over een bepaald onderwerp, kan je beter direct een link plaatsen naar een artikel. Zo kan diegene die per se overal het fijne van wil weten makkelijk naar een volgend stuk, terwijl je je bericht toch beknopt(er) kan houden.

Slecht voorbeeld

Tot zover mijn tips. Kortere blogberichten schrijven is niet zo moeilijk. Maar wie dit blog een beetje volgt weet dat ik op dit vlak een slechte leerling ben. Mijn schrijfstijl is veel te bloemrijk voor een modern blog. Maar geloof het of niet, zo praat ik ook in het echte leven. Ik houd er nu eenmaal van om man en paard te boemen en toch nuances aan te brengen waar nodig. Daar heb ik veel woorden voor nodig. De aard van het beestje, zeg maar.

Enfin, de moordplannen liggen dus klaar…

Foto: via Shutterstock.com6 reacties op “De moordplannen liggen klaar. Nu de uitvoering nog!”

 1. Marion avatar

  Ik denk dat je wel gelijk hebt mits de kern hierdoor niet verloren gaat. Ik lees ook graag de wat kortere blogs even tussendoor.

 2. Barbara avatar

  Grappig dat ik juist probeer om inhoudelijke langere blogs te schrijven. Ik denk dat het ook ligt aan het soort website en bij Onlybyme past het denk wel dat een blog soms langer is. Een blog om een kort statement te maken past in mijn ogen niet (meer).

 3. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Goede tips, maar wel wat een lange blogpost he 😉
  Ik schrijf zelf een mix van langere en kortere artikels, maar vaak heb ik toch wel wat te vertellen en valt het langer uit dan de bedoeling was.

 4. Marguerita avatar

  Ik probeer ook af en toe wat kortere blogs te plaatsen, maar als journalistiek schrijver blijft dat lastig. En te korte blogs irriteren mij persoonlijk. Een tekst moet wel iets te zeggen hebben.

 5. Serge Van Cauwenbergh avatar

  Ik volg momenteel een online cursus reisjournalistiek en bij één van de opdrachten moet je een bestaand (reis)artikel van meer dan 1000 woorden inkorten tot 500 woorden. Een hele klus, maar wanneer ik nadien het resultaat vergelijk met de originele tekst, dan merk je toch een enorme verbetering. Ik kan de opmerkingen in jouw artikel hierboven enkel maar beamen.

  Er bestaan trouwens ook speciale cursussen en workshops over schrijven voor internet. Ik heb er ooit zo eentje gevolgd en dat was toch wel een eyeopener. Ik pas niet altijd alle regels en trucjes toen, ik vergeet dat soms ook wel, maar zo’n cursus is zeker nuttig en aan te raden als je serieus met bloggen bezig bent.

 6. Babs avatar

  Haha, leuk geschreven Ben en herkenbaar. Ik maak soms mijn posts veel te lang. als ik praat, dan spreek ik ook altijd met veel tussenzinnen. Als er veel producten zijn, dan deel ik ze vaak ook later op in twee aparte artikels.
  Dan kopieer ik de halve tekst daarna naar een nieuw blogbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.