Homebeter bloggenIs een gratis blog minder vindbaar in Google?

Is een gratis blog minder vindbaar in Google?

Google aangepast zoekenTik in Google een willekeurige zoekopdracht in en het is zoeken met een vergrootglas naar een gratis blog op de eerste pagina’s van de zoekresultaten. Terwijl je op diezelfde pagina’s toch regelmatig blogs ziet bovendrijven op een eigen domein. Vaak bezetten die blogs zelfs de topposities. Is een gratis blog minder vindbaar (in Google) en heeft het dus minder bezoekers?

Dat blogs (op een eigen domein) zo vaak bovenin Google te vinden zijn is an sich niet zo onlogisch: zoekmachines zijn namelijk gek op sites die zeer regelmatig nieuwe content plaatsen. En dat is iets waar met name blogs heel sterk in zijn.

Gokwerk

Voor alle duidelijkheid: ik weet dus niet zeker of het inderdaad zo is dat een gratis blog minder vindbaar is. Het is dus alleen maar een vermoeden, een gevoel dat ik niet kan staven met cijfers of zo. Maar als het zo zou zijn dat we een blog als Gezondontbijten.be inderdaad een stuk eerder/vroeger in Google zouden tegenkomen dan pakweg een blog als Gezondontbijten.wordpress.com, dan weet ik wel hoe dat komt. Want ik ga er wel van uit dat Google geen reden heeft om Gezondontbijten.wordpress.com lager in haar zoekresultaten te plaatsen dan de collega’s van Gezondontbijten.be, puur en alleen omdat bij die laatste sprake is van een blog op een eigen domein…

Nuttig maar lastig experiment

Trouwens, om dat allemaal zeker te weten zouden we een en ander grondig moeten testen. Wat lastig zou zijn, want dat zou betekenen dat je twee 100% identieke blogs zou moeten opzetten – Gezondontbijten.wordpress.com en Gezondontbijten.be, draaiend op WordPress.org – beiden blogs te vullen met 100% identieke content én deze bovendien op precies hetzelfde tijdstip te publiceren. Anders zou Google één van beide blogs kunnen beschuldigen van duplicate content en bijgevolg (bijvoorbeeld) het laatst verschenen blog kunnen weren uit de zoekresultaten. Het zou mij overigens niet verbazen als in dat geval bij Google allerlei knipperlichten gaan branden, men het zaakje toch gaat wantrouwen en  het zekere voor het onzekere neemt en dus beslist om geen van beide blogs te indexeren…

Goed, na dit korte intermezzo terug naar de oorzaken voor het matig presteren van gratis blogs in de zoekresultaten.

1. Gratis blog minder vindbaar door gebrek aan uitgewerkt plan

Het kan heel erg snel gaan, zo’n gratis blog aanmaken. Een blog lijkt je wel leuk dus neem je op een blauwe maandag de beslissing om een blog op te zetten, je surft naar WordPress.com en met een geldig e-mailadres in de hand maak je een account aan, kiest een leuke blogtitel annex url, kiest daarbij ook een fijne blogtheme (of je doet zelfs die moeite niet en neemt vrede met het standaard lay-outje van dat moment) en klaar is kees. Letterlijk drie minuten later heb je je eigen webstek.

Leuk en laagdrempelig is het zonder twijfel. Maar net die laagdrempeligheid zorgt er ook voor dat er heel veel blogs vol enthousiasme worden gestart zonder goed te weten waar men aan begint. Het lijkt immers zo makkelijk en het kost je bovendien niks (en dat blijft ook zo), dus wat heb je te verliezen?

Dus wordt in zeven haasten dat blog aangemaakt, enkele artikelen online gezet – die vaak zelfs niet eens zo slecht geschreven zijn – en hoopt vervolgens op bezoekers. Die niet komen… Niet zelden blijft zo’n blog dan enkele maanden in de lucht, bloggers proberen het tij nog te keren maar uiteindelijk sterft het blog een stille dood. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen, door de zure appel heen bijten, stug door blijven gaan, intussen op zoek gaan naar info over hoe zo’n blog nu precies werkt en uiteindelijk toch een publiek weten te bereiken.

2. Gratis blog minder vindbaar door gebrek focus en aan commitment

Onder de eigenaars van een gratis blog veel mensen die aan het begin van hun blogavontuur staan. Zij zijn nog op zoek naar een eigen stijl, een blogniche, een ideale blogfrequentie. En dan hebben we het alleen nog maar over de gelukkigen voor wie voorgenoemde termen bekend in de oren klinken. Maar ik vrees dat de grote meerderheid van de beginnende bloggers zomaar wat aanmodderen op hun gratis blog en allang blij zijn als er zo nu en dan een artikel online komt.

Gevolg: een erg wisselvallige kwaliteit, weinig consistentie en duizenden piepkleine eilandjes op het internet.

Wil je je gratis blog laten scoren in Google dan komt het erop aan te bloggen met een zeker plan, met vastberadenheid ook. En nadien moet dat blog nog aan de man worden gebracht (via social media, bijvoorbeeld). Allemaal dingen waaraan een gemiddelde blogger op een gratis blog nauwelijks aan toe lijkt te (willen) komen.

3. Gratis blog minder vindbaar door negatief imago

Die reputatie van goedbedoeld amateurisme gaat zo’n gratis blog vaak vooraf. Soms terecht, vaak totaal onterecht, laten we daar vooral geen misverstand over bestaan. Wat er ook van zij, er zijn in 2015 nog altijd mensen, partijen en vooral commerciële organisaties die je niet voor vol aanzien wanneer je blog niet op een eigen domein draait. Met alle gevolgen van dien. Zelfs Google heeft de neiging om gratis blogs een bankje naar achter te schuiven.

Daarbij komt nog dat het – zeker tot voor een paar jaar –  meestal vanop kilometers afstand  te zien was welk blog een gratis blog was en welk blog op zijn eigen domein draaide. Een veel strakker design was dikwijls hun deel. Een wat aparte indeling en perfect geïntegreerde widgets met een boel extra functies deden de rest.

4. Gratis blog minder vindbaar door “lastige url”

Die ongelukkige url, het lijkt zo’n pietluttig detail. Toch zou ik de mensen niet te eten willen geven die de weg naar het gratis blog simpelweg niet vonden. Want zo’n gratis blog kom heel vaak met een lastige, niet echt lekker bekkende url. Je lacht, maar laat voor de lol maar eens een gehaast internetter “gezondontbijten.wordpress.com” intikken uit het blote hoofd. Het zou mij niks verbazen als zo iemand je blog niet direct vindt omdat ‘ie de “wordpress.com” vergeet toe te voegen. Of op zoek gaat naar een onbestaande .nl of .be variant. Of gewoon tikfouten maakt tijdens het invoeren van een erg lang webadres.

Allemaal geen onoverkomelijke problemen, dat geef ik toe, maar als je bedenkt hoe weinig geduld een doorsnee bezoeker heeft dan kan het bijna niet anders of het gratis blog loopt aardig wat verkeer mis.

5. Gratis blog minder vindbaar door gebrekkige SEO

Komen we tot slot tot de volgens mij belangrijkste reden waarom een gratis blog minder vindbaar is in zoekmachines (en dus bezoekers misloopt): de doorgaans gebrekkige SEO. Want hoewel ook een wordpress.com- of een blogspot-blog perfect te optimaliseren valt voor zoekmachines gebeurt het in de praktijk te weinig. Althans die indruk heb ik. En het moet ook gezegd dat zowel Blogger als WordPress het laten uitschijnen alsof hun blogs als vanzelf goed scoren in Google, en dat een en ander automatisch gebeurt zonder toedoen van de blogger. Maar niks is minder waar.

Maar nogmaals, slechts weinig bloggers met een gratis blog lijken zich echt bewust bezig te houden met de SEO van hun webstek. Omdat men nauwelijks weet wat het inhoudt, niet beseft wat het voor hun blog kan betekenen, de prioriteiten ergens anders liggen of onvoldoende gestimuleerd worden om ermee bezig te zijn… Nochtans is het verzorgen van de zoekmachineoptimalisatie van je teksten niet zo moeilijk.

Betalend bloggen: andere kijk op bloggen

Het staat voor mij als een paal boven water dat, wanneer je blogt op een eigen domein – en dus enkele tientjes betaalt om een jaar lang te kunnen bloggen – je op een andere manier naar je blog gaat kijken. Je wil niet alleen een domeinnaam op jouw naam, je wil ook een echt uniek blog (qua lay-out dan). Het lijkt erop dat je jezelf als blogger wat ernstiger neemt – je omgeving percipieert je trouwens ook serieuzer – en je meer wil toeleggen op dingen als het promoten van je blog en de SEO ervan. De investering moet namelijk ook renderen.

Eerlijk is eerlijk: een blog op eigen domein (met WordPress als cms) geeft je ook toegang tot een ruime keuze aan plugins en widgets die je leven als blogger een stuk makkelijker maken. De toegang tot de Yoast SEO plugin alleen al was achteraf gezien voor mij reden genoeg om over te stappen op een eigen domein.

Ik sluit dit bericht graag af met een kleine disclaimer: deze post is geenszins bedoeld als een uithaal naar bloggers die hun ding doen op een gratis blog. Ik ben er de man niet naar om welke blogger dan ook met de vinger te wijzen… Laat iedere blogger vooral de vrijheid om zijn ding te doen. Op de manier zoals hem dat het beste/leukste lijkt!

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Is een gratis blog minder vindbaar in Google?”

  1. Hendrie avatar

    Ik had eerst een blog met een url die eindigde met .blogspot.com.
    Deze heb ik laten door linken naar mijn huidige URL.

    Maakt dit nog enig verschil?

    Zijn er ook plugins voor Bloggergebruikers wat de SEO betreft?

  2. Godelieve avatar

    Zelf ben ik meteen op mijn eigen domein begonnen met bloggen. Mijn reden was voornamelijk omdat ik dan zelf de touwtjes in handen heb. Verschillende platforms waarop mensen gratis konden bloggen zijn in de loop der tijd weer verdwenen. Dan zijn bloggers hun posts kwijt of hebben een hoop problemen om een en ander over te zetten op een ander platform. Ook staat er vaak reclame op die gratis blogs die er door het platform op zijn gezet en niet door de blogger zelf. Logisch want niets is echt gratis natuurlijk!

    Ik had juist begrepen dat blogs op Blogger en WordPress sneller geïndexeerd werden maar misschien is dat een mythe die in stand gehouden wordt door de platforms zelf.
    Ik ga eens letten op wat ik tegenkom in de zoekresultaten als ik iets zoek 😉

  3. Morgaine avatar

    Hahahaha Ben, heerlijk stuk, ben het ook echt met je eens in deze, maar soms is er een reden waarom iemand gratis blijft bloggen en juist niet te vinden wil zijn via google 😉

    heb je daar al eens aan gedacht? 😛 Ik heb mijn eigen domein gehad en ja ik scoorde goed via tripod lycos zelfs, lol, google bestond toen nog niet maar toen die wel kwam, ja… dus ik weet 😉

    Echter moet een persoon dus ook goed nadenken wat hij of zij wil met zijn of haar blog, als jij nog solliciteert wil je dan gevonden worden, ga je anoniem, want per ongeluk is het mij dus ooit overkomen dat ik ‘gegoogled’ ben voor een sollicitatie gesprek, dat werd mij pas vertelt toen ik er zat, en toen dacht ik dus oops…. Niet dat het voor toen erg was, want ik had mijn web-log al niet meer, dat was al pleitte, en ook al als Morgaine en 100% anoniem, wel mijn Atelier via Exto. En daarom, blog ik bewust nu semi anoniem en hoef ik niet zozeer gevonden te worden door google, laat mij maar achteraan staan 😀

    Bij de weg, als ik al eens iets zoek op google, krijg ik eigenlijk nooit een blog bovenaan, zelfs niet als het om eten gaat, dan krijg ik de officiele sites van AH bijv of die andere 2 receptensites altijd bovenaan. is een voorbeeld. Ik weet dus niet of dat dus uitmaakt of je een eigen domein hebt of niet.

    X

  4. Heleen Schrijvershof avatar

    Helder stuk. Fijn dat je niet zonder onderzoek even schrijft dat het haast wel zo moet zijn dat ze lager komen te staan. Zelf heb ik nooit een gratis domein gehad en dat is me altijd bevallen. Het zorgt inderdaad voor een extra stukje professionaliteit die je ook (of misschien wel juist) als kleine blogger wilt uitstralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.