HomeProductief bloggenRazend effectief bloggen? Kweek jezelf deze gewoonten aan
0
(0)

Meestal is zo’n blog pas echt zinvol als er ook met grote regelmaat nieuwe artikels op verschijnen. Die artikels moeten geschreven worden en dat schrijven hoeft geen dagen te duren, toch? Als we gaan zitten willen we dus ook een beetje effectief bloggen. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk? Met deze tips put ik uit meer dan 10 jaar ervaring.

Met deze tips kan je:

  1. je hoofd leegmaken en vaker met inspiratie voor blogonderwerpen komen
  2. voorkomen dat je de beste ideeën voor je blog snel weer vergeet
  3. ervoor zorgen dat je ideeën sneller uitdraaien op een mooi artikel

Oogkleppen opzetten

Vandaag wil ik mijn oogkleppen opzetten. Het is namelijk vooral zaak om jou op tijd met genoeg ideeën voor blogonderwerpen op te zadelen. En er nadien voor te zorgen dat die ideeën binnen een fatsoenlijk tijdsbestek uitmonden in fijne content. Natuurlijk weet ik wel dat dat alléén niet zorgt voor een succesvol blog. Je blogniche, de SEO, de promotie, social media,.. Allemaal hebben ze hun rol te spelen, maar alles begint met artikels.

8 tips die het verschil maken als je effectief bloggen wil

Misschien zitten er voor jou een paar verrassingen tussen, andere tips kwamen hier al eerder aan bod.

1. Noteer véél meer dan je nu al doet

Waar moet je dan zoal aan denken?

  • takenlijstjes
  • boodschappenlijstjes
  • afspraken
  • je doelen
  • mogelijke ideeën voor blogberichten
  • dingen waar je je zorgen over maakt
  • focus zoektermen
  • ideeën voor sterke blogtitels
  • (links naar) inspirerende artikels
  • researchfragmenten
  • andere tekstfragmenten die van pas kunnen komen in je content
  • swipe files

Niet alles wat je neerpent heeft rechtstreeks met je blog of je online content te maken. Waar het om gaat is dat je meer rust in je hoofd brengt als blogger. Je bent immers niet gemaakt om meer dan 4 dingen on top of mind te houden. Probeer je dat toch, dan vergeet je voortdurend essentiële en minder belangrijke zaken. En nog erger: als het erop aankomt moet je veel te diep graven naar je bloginspiratie (om te bloggen).

Schrijf het allemaal op, maak je hoofd leeg én zorg ervoor dat je achteraf vrij probleemloos al je ingevingen terugvindt. Wedden dat je vaker met blogartikelen komt?

Gebruik digitale notitie-apps

Je kan notities op papier zetten, maar er zijn aardig wat voordelen aan het feit dat je de hele zwik digitaliseert. Veel van die aantekeningen wil je namelijk makkelijk kunnen terugvinden, raadplegen, hergebruiken, kopiëren en uitwisselen met anderen. En dan zijn digitale notitieprogramma’s en – to-do-lijst-apps zoveel handiger dan post-its of vellen papier.

2. Effectief bloggen: noteer elk idee zo snel mogelijk

Inspiratie en ideeën komen je op de gekst mogelijke momenten aanwaaien. Even typisch is dat die ingevingen je binnen de minuut weer kunnen ontsnappen. Laat dat niet gebeuren!

Geen laptop bij de hand? Geen tijd om te tikken? Bullshit!!! Grijp je smartphone, open je notitie-app en spreek je geniale idee gewoon in.

Pas deze twee tips consequent toe en voor je het beseft heb je een verduiveld krachtig informatiesysteem voor je blogproject.

3. Lees en volg ook blogs uit het buitenland

Wil je je blog echt naar een hoger plan trekken? Kijk eens of je geen interessante blogs kan volgen uit het buitenland; al dan niet binnen jouw niche. Niet dat bloggen in de lage landen nog in zijn kinderschoenen staat, maar met name in de Angelsaksische wereld kijken ze toch anders tegen zo’n blogproject aan. Vooral dan qua promotie, groei en commerciële inzetbaarheid.

Oké, niet alles wat je daar ziet is direct op jou(w blog of situatie) toepasbaar. Maar leer en doe ook hier inspiratie op.

4. Plan je schrijfmomenten doelbewust in

Groot is de kans dat er van dat blog(bericht) helemaal niets terechtkomt als je alleen gaat zitten schrijven wanneer je tijd hebt en/of de inspiratie door je lijf giert. Die momenten zijn zeldzaam, ik geef het je op een briefje.

Maak tijd vrij in je agenda voor het grote schrijfwerk aan je artikels. En maak er een vaste prik van. Net zoals je dat doet voor pakweg de vrijdagavondborrel met vrienden of je trip naar de sportschool. Communiceer dat ook met zoveel woorden aan je huisgenoten. Zo weten zij waar je mee bezig bent, en word je minder gestoord.

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar toch: let er een beetje op wannéér je je schrijfmomenten vastlegt. Je kan dan wel tijd vrij maken om aan je artikel te werken, als je op dat bewuste ogenblik de drive of de inspiratie net hebt schiet het ook niet op.

5. Installeer de WordPress-app op je telefoon

Niet alleen kan je zo makkelijk je favoriete blogs volgen on the go. Met de WordPress-app kan je onderweg bloggen. Ik geef grif toe dat het nogal lastig is om complete artikels te tikken op je smartphone. Echter, tussenkopjes neerzetten (en zo alvast een opzetje maken voor het echte werk) kan wel.

Experimenteer met het inspreken van artikels via je smartphone

En wat gedacht van de mogelijkheid om tekstfragmenten in te spreken? Gewoon in de WordPress-app. Het is iets waar ikzelf wat mee aan het stoeien ben de laatste tijd.

6. Effectief bloggen: plan ook je léésmomenten in

Surf een beetje rond op het internet en je komt allerlei (links naar) interessant leesvoer tegen. In een ideale wereld pik je daar niet meteen op in. Want dan ben je zo uit de flow van datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Liever klik je de link even aan, om snel te bepalen of het stuk content voor jou interessant zou kunnen zijn, om het zaakje vervolgens te klasseren in de sectie “Te lezen” van je informatiesysteem.

Net als voor je schrijfmomenten is het lastig om van hieruit te bepalen wanneer je je leesmap erbij moet pakken. Bepaalde stukken kan je ongetwijfeld tussendoor bekijken. Zo’n halfuurtje tot een uurtje geconcentreerd lezen op z’n tijd is echter ook nooit weg.

7. Bepaal minstens één dag op voorhand het onderwerp van het te schrijven artikel

Het laatste wat je wil is dat je op het moment van de waarheid te lang naar een knipperende cursor moet kijken (zonder dat er woorden op het scherm komen). En hiér betaalt het hele gedoe met het informatiesysteem zich uit. Als het goed is heb je immers al je inspiratie voor blogtopics, titels linkjes en tekstfragmenten al bij elkaar gebracht. Toch minstens gedeeltelijk.

Veel tijdswinst haal je uit het feit dat je je even van tevoren – en dag of langer – vastpint op het concrete blogonderwerp waar je de tanden zal in zetten. Bewust en onbewust ga je in je hoofd al met dat topic aan de slag. Flarden tekst spelen door je brein, je denkt aan leuke tussenkopjes, een structuur vormt zich,…

… Het moet al héél gek lopen wil je hier geen forse tijdswinst realiseren. Woorden vinden veel makkelijker hun weg van je brein naar je vingers en zo naar je scherm.

8. Snel en effectief bloggen: nog enkele korte schrijftips:

Heb minstens al een idee over de punten die in je artikel aan bod moeten komen

En die punten vormen je tussenkopjes. Zo krijgt je stuk haast als vanzelf een logische opbouw. Zet dit ook meteen op papier (dus nog voor het echte schrijfwerk begint). Het schrijven wordt dan veel meer een invuloefening. Voordeel is ook dat je veel makkelijker na een onderbreking de draad weer kan oppakken.

Sla de taalnazi gerust buiten westen

Zorg dat ‘ie pas bijkomt als jij gedaan hebt met schrijven… Mijn punt is: probeer allereerst de strekking van je verhaal op papier te krijgen, de woorden, zinnen en alinea’s te vormen. Pas als de eerste versie in theorie min of meer geschikt is voor publicatie, mag de taalnazi weer los. Schrijven en je tekst corrigeren? Trek dat uit mekaar, zie het als twee aparte activiteiten.

Doe de makkelijkste stukjes als eerste

Snel en effectief bloggen hoeft niet altijd langs de moeilijkste weg te gaan. Je hebt vaak de neiging om zo’n artikel of blogbericht in chronologische volgorde aan te pakken. Maar niemand zegt dat dat de ideale manier van werken is.

Heb je nog geen titel voor je stuk content? Sla ‘m dan voor nu gewoon over of kies voor een werktitel. Zit de slotalinea eigenlijk al panklaar in je hoofd? Zet die dan alvast neer. Heb je een geweldig idee voor punt 3? Tik het! Punt 1 en 2 volgen later wel. Idem voor punt 4, 5 en 6.

Kom dus op een later tijdstip terug voor de rest. Je hebt een frisse kop en je begint niet met een wit blad, uiteraard. Meer dan waarschijnlijk is dat genoeg om de woorden dit keer wel te laten stromen.

Houd pen en papier bij de hand tijdens het schrijven

Waar dat goed voor is? Vaak zit je te bloggen terwijl er uit het niets een idee in je opkomt. Iets dat niet per se te pas komt bij het stuk content dat je nu aan het maken bent. Laat je niet afleiden! Kribbel je ingeving op het papier, zodat je er later op terug kan komen, en ga verder met schrijven.

Open geen ander venster in je browser. Grijp niet naar je smartphone. Nu niet.

Conclusie?

Wij bloggers hebben soms de neiging om de essentie van effectief bloggen wat te vergeten: op tijd genoeg schrijvende meters maken. Liefst zonder vroegtijdig opgebrand te raken. En deze (soms wat onorthodoxe) tips kunnen daarbij helpen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.