Homebeter bloggen8 gouden blogtips… onderuitgehaald!

8 gouden blogtips… onderuitgehaald!

BlogtipsRuim 2 jaar al strooi ik hier kwistig ’tips voor beter bloggen’ in het rond. Enerzijds zijn er de tips om meer bezoekers naar je blog te brengen, anderzijds wenken om je het leven als blogger wat makkelijker te maken. Ik presenteer je die goede raad nooit als te nemen of te laten. Immers, voor elk van die gouden tips zijn ook serieuze tegenindicaties te bedenken…

Ziehier 8 gouden blogtips… onderuitgehaald!

 

1. De rode draad doorheen je blog?

Wil je graag veel terugkerende bezoekers naar je blog, dan helpt het om vooral te bloggen over één centraal onderwerp dat je erg na aan het hart ligt. Het is je zogenaamde blogniche. Maar ja, misschien heb je zo’n hot topic niet voor het oprapen. Als je zin hebt om te bloggen over van-alles-en-nog-wat, laat het momentum niet voorbijgaan en start dat blog. Nog tijd genoeg om je rode draad te vinden!

 

2. Waardevolle content maken voor je lezer?

Je wil je bezoeker graag verwennen met iets dat de moeite waard is. Alleen, wat is dat precies? Daar heb je als blogger bijna altijd het raden naar. Daar komt nog bij dat slechts weinig volgers de moeite zullen nemen je dat aan je neus te komen hangen. En dan nog: je kan moeilijk je hele blogconcept overhoop gooien op basis van de mening van een handvol lezers.

Moraal van het verhaal: blijf trouw aan je eigen overtuiging, vind je eigen stem en zoek je persoonlijk (blog)plezier. Je zal zien hoe makkelijk het is om die waardevolle content te maken.

 

3. Regelmatig bloggen?

Het is een van de weinige echte zekerheden. Hoe meer berichten je publiceert, hoe meer bezoekers je mag ontvangen. Iedere dag bloggen dan maar? Ok, oefening baart immers kunst en het is een ideale manier om van je perfectionisme af te komen. Maar ik wil je toch waarschuwen voor een knoert van een burn-out vroeg of laat. Bovendien, kan je je lezer de kwaliteit bieden die hij verdient?

En je lezer? Die kan makkelijk bedolven worden onder jouw content. De aandacht voor je werk neemt af, het skimmen neemt toe. Over het aantal reacties op je blog wil ik het nog geeneens hebben… Hij of zij heeft immers geen zeeën van tijd en wil misschien ook nog graag eens iets anders lezen.

 

4. Op een vast tijdstip publiceren?

Het kan makkelijk tegenwoordig. Vooruit schrijven en automatisch klokvast inplannen. Het heeft – zeker als beginnend blogger – zijn voordelen om je lezers op regelmatige tijdstippen lastig te vallen. Ja, zij hebben er zelf voor gekozen, maar trek de parallel door naar het leven buiten het internet en het voelt allemaal toch een beetje tegennatuurlijk aan. Alsof ik elke woensdagmorgen klokslag 9u aan je telefoon hang omdat ik bang ben dat je me anders vergeten zou. Het onderwerp van gesprek ligt bovendien voor jaar en dag vast…

 

 5. Zonder fouten schrijven?

Als ik het mag geloven staan blogs vol tik- schrijf- en grammaticafouten met stip op nummer één op het lijstje van de afknappers. Ook voor mij! Maar eerlijk is eerlijk: die allergie voor taalslippertjes allerhande verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer ik passie en kunde van het scherm kan rapen, ik aan het lachen wordt gebracht of na het lezen van jouw blogpost eindelijk een oplossing voor mijn probleem heb gevonden. En ik durf wedden dat zelfs de meest kniftige docent Nederlands op dat moment een oogje dicht zal knijpen. Laten we ook niet vergeten dat een ietwat afwijkende interpretatie van spelling en spraakkunst bij kan dragen tot het unieke karakter van je blog.

Ook hier op Blogtrommel.com glippen heel wat foutjes door de mazen van het net, alle hulpmiddeltjes ten spijt. Spellingscontrole, woordenboeken, Google en mijn aangeboren gevoel voor taal: ze zijn allerminst waterdicht. Mijn kinderlijk enthousiasme zorgt ook vaak voor woordblindheid.

Natuurlijk kan ik een en ander ondervangen als ik simpelweg mijn teksten zou laten nalezen door een derde. Dat doe ik dus niet. Het gaat ten koste van mijn spontaniteit als blogger en het vertraagd bovendien het hele blogproces drastisch.

Wil je iets verkopen of via je blog je brood verdienen, dan staat zo’n dt-fout ronduit lullig en het ondermijnt het vertrouwen van je potentiële klanten! Aan de andere kant toont het aan dat jij ook maar een mens van vlees en bloed bent.

 

6. Een originele lay-out voor je blog?

Niet te tellen zijn de bloggers (in spe) die weken en maanden op zoek zijn naar het perfecte design voor hun blog. Logisch, het is hun stukje internet en dat moet een verlengstuk worden van de blogger in kwestie. Sommigen vergeten al die tijd zelfs waar het echt om te doen is: leuke blogjes schrijven! En als ik dan zie welk een pover resultaat (qua gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid voor de lezer) al dat zoekwerk uiteindelijk oplevert…

Het is geen schande te kiezen voor een standaard lay-out. Je weet wel: zoiets met een simpele indeling, met een witte tot lichtgrijze achtergrond en donkergrijze lettertypes van het type Verdena of Arial. De linkjes worden bij voorkeur uitgevoerd in het blauw.

Saaie keuzes, maar wel perfect leesbaar en veelal gratis bovendien!

 

7. Je blog vindbaar maken voor Google?

Zowat iedere specialist zal op je vraag naar meer bezoekers voor je blog antwoorden dat je blog zou moeten meedraaien in de bovenste regionen van de zoekresultaten van Google. En ja, een goeie ranking brengt heel wat verkeer naar je weblog. Of die bezoekers uit Google ook regelmatig zullen terugkeren is nog maar de vraag. Slechts een fractie van de bezoekers uit Google groeit uit tot een regelmatige lezer op je blog.

Google brengt veel toevallige passanten naar je site, maar je onderhoudt je blog voor je vaste klandizie.

En hoewel er aardig wat plugins voor de SEO van je blog bestaan, bestaat de kans dat je een blogpost schrijft op maat van de gemiddelde zoekmachine die je lezer vervolgens straal negeert wegens onaantrekkelijk om te lezen. Dat zou jammer zijn.

 

8. Je blog promoten via social media?

Eens je bericht geschreven, wil je het natuurlijk graag aan zoveel mogelijk mensen laten lezen. Twitter is ideaal om  lezers naar je blog te slepen. Maar omdat wel meer mensen daar achtergekomen zijn, kan Twitter je ook afleiden van je blog. Bovendien kan je een tweet binnen enkele seconden maken en dus is het erg verleidelijk je volgers om de haverklap lastig te vallen met een link naar je blogbericht. Overdrijf dus niet, want voor je het weet sta je als spammer te boek!

 

Besluit

Mijn advies? Blijf nadenken en laat al die goeie raad je niet belemmeren om plezier te maken met je blog! Dat is en blijft het allerbelangrijkste!

photo credit: liewcf via photopin cc

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “8 gouden blogtips… onderuitgehaald!”

  1. Cin avatar

    En vergeet vooral niet dat elke tip, hoe goed bedoeld en wel gefundeerd ook, slechts een advies is. Geen regel.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Zeer juist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.