HomeIn personaJa, vaak is blogadvies gewoon waardeloos!
0
(0)

Zemanta Related Posts ThumbnailJe leest het goed! En oh, wat hoop ik vurig dat dit voor jou niet als een totale verrassing komt!

Zit ik jullie hier dan al drie jaar lang, twee keer in de week onzin te verkopen? Lopen maandelijks 4500 bezoekers met open ogen in de val? Nee, zo scherp zou ik het nu ook weer niet durven stellen.

Het aantal bloggers neemt hand over hand toe. Meer dan vroeger gaan beginnende bloggers op zoek naar blogadvies van bij het ontstaan van hun blog. Dat laatste is niet noodzakelijk een goede evolutie wat mij betreft.

Veel blogadvies legt de nadruk op de cijfertjes en de succesverhalen. Allemaal leuk en aardig, maar over het onvermijdelijke voorafgaandelijke ploeterwerk, het zoeken en tasten in complete eenzaamheid en vertwijfeling wordt met geen woord gerept. Jammer, want in het overgrote deel van de gevallen hoort dit net zo goed bij het succesverhaal.

Blogadvies en frustraties alom

Bovendien gaan de meeste blogtips ervan uit dat alle blogs hetzelfde zijn, alle bloggers hetzelfde willen en kunnen en ieder blog gemaakt wordt met hetzelfde doel voor ogen. Drie maal klinkklare onzin natuurlijk. Blog je met de bedoeling je familie en vrienden op de hoogte te houden van je avonturen op je zes maanden durende wereldreis, dan heb je andere blogtips nodig dan wanneer je een blog start om een nieuw product of dienst op de kaart te zetten. En wil je met je beauty- en lifestyleblog opvallen tussen duizenden anderen, dan heb je een ander plan van aanpak nodig dan met een blog over wandelende takken.

Enfin, het hoeft dus niemand te verwonderen dat het erg makkelijk is om als (startende) blogger grote frustraties op te lopen. Veel makkelijker dan het vinden van zogenaamde goede blogtips in ieder geval!

Tegenspraak

Kom je hier vaker lezen dan zal het je ongetwijfeld al zijn opgevallen dat de blogtips die je op Blogtrommel.com kan vinden vaak nogal voorzichtig geformuleerd zijn. Niet zelden spreken ze elkaar gewoon tegen. Soms zelfs binnen één en hetzelfde artikel! Dat heeft niks te maken met besluiteloosheid of met het feit dat ik nog zoekende ben.

Nee, als geen ander besef ik dat ieder blog andere bedoelingen, andere horizonten en een ander publiek heeft. Het is dus perfect mogelijk dat een blogtip voor blog a dé sleutel tot succes is, terwijl diezelfde blogtip voor blog b nauwelijks enig verschil maakt en voor blog c zelfs ronduit nadelig uitpakt. Of vice versa.

Zowat elk verhaal heeft ook een genuanceerde kant en zelfs een heuse keerzijde en die mogen wat mij betreft zeker niet onderbelicht blijven. Al moet ik meteen grif toegeven dat je daarvoor zo nu en dan goed tussen de regels moet kunnen lezen. Allemaal niks voor een modern blog en dito lezer – die het liefst alle lekkere content  meteen bite sized en voorgekauwd van het scherm moet kunnen rippen – maar toch: beste lezer, doe je best!

En wat dan gezegd van diegenen die dat blog zal (moeten) maken/onderhouden? Een ding weet ik zeker: wil zo’n blogproject enige kans op slagen hebben dan zullen we toch rekening moeten houden met die arme blogger.

Want je kan ervan op aan: een blog starten, het pakt altijd anders uit dan je van tevoren had ingeschat! Zelfs al had je je nog zo grondig voorbereid. Groot is de kans dat jijzelf en jouw blog in de loop der tijd een serieuze evolutie zullen ondergaan. Ik heb het dan over de manier waarop je naar je eigen blog kijkt, de wijzigende insteek van je blog, je bijgestelde ambities enzovoort. Blogtips zullen met andere woorden ook moeten meegroeien met jou als blogger.

Blogtips à la carte

Daarom krijg je op Blogtrommel.com niet alleen het “klassieke” blogadvies genre: Hoe-krijg-ik-meer-bezoekers-op-mijn-blog en Hoe-katapulteer-ik-mijn-blog-ASAP-naar-de-top-van-Google. Ik weet wel: lang niet elke blogger heeft aan dat prestatiegericht bloggen evenveel boodschap,  maar je kan er niet om heen dat dit soort artikelen veruit het populairst zijn. Dat hoeft geen verbazing te wekken als je weet hoe arbeidsintensief een hobby als bloggen is/kan zijn. Daar wil je wel een beloning voor terug. Voor veel bloggers komt die beloning er het liefst in de vorm van piekende bezoekersstatistieken en een legertje volgers.

Maar daarnaast dus ook tips voor bloggers die met “wat minder” tevreden zijn, (inspiratie)tips voor de mens achter het blog, trucs die z’n gemak dienen, adviezen en handvaten gericht op het individueel blogplezier op de wat langere termijn ook.

Iedere blogger – van de kleine dagboekblogger zonder vooropgezet plan tot de gepatenteerde nicheblogger die Google kost wat kost te vriend wil houden – kan hier wat waardevols vinden. Enkel de grenzeloos ambitieuze internetprofessional die middels zijn/haar blog binnen een paar maanden wil uitgroeien tot een heuse internettycoon blijft vermoedelijk wat op zijn honger.

Wie ’t schoentje past…

Elke blogger die zich tegoed wil doen aan welk blogadvies dan ook zou  zich eerst moeten afvragen of deze of gene blogtip wel bij hem past. Wat voor blogger ben ik? Wat voor soort blog heb/wil ik? Wat is het (uiteindelijke) doel van mijn blog? Dat soort dingen.

Het heeft geen enkele zin mordicus een blogtip te willen toepassen die je in se tegen de borst stuit, wie ook het bewuste advies heeft uitgevaardigd. Het is trouwens even onzinnig om ieder advies dat je pad kruist te willen opvolgen.

Mocht je graag aan de slag willen met deze of gene blogtip(s), dan is het vermoedelijk erg nuttig wat geduld te hebben. Een blog is als een tanker: het duurt een tijdje eer je het effect van een koerswijziging merkt. Anderzijds: het is niet omdat je een koers hebt bepaald, dat je die koers tot het einde der tijden van je blog moet aanhouden…

Leer jezelf (als blogger) kennen en ga uit van je eigen kracht (Oh mijn god, ik klink als een echte goeroe). Ga dan op zoek naar blogtips waar jij het warm van krijgt en ga daarmee aan de slag. Laat je niks wijsmaken, (en ja, laat die zogenaamde blogexperts zo nu en dan maar lekker raaskallen) blijf alert, blijf nadenken. Niet voor niks zitten in mijn bloggersgids een aantal artikels met wat onorthodoxe tips.

Ik besluit met een quote die ik hier al eerder gebruikte:

“Zowat alle blogtips die je op het internet kan vinden zijn nuttig. Dat is het punt niet. Dé hamvraag is of je deze tips ook naar je hand kan zetten, zodat ze ook voor JOU werken.”

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

12 reacties op “Ja, vaak is blogadvies gewoon waardeloos!”

 1. Frank avatar
  Frank

  Hoi,

  Ik weet niet of ik hier goed ben hoor maar heb een vraag over bloggen.

  Ik wil een blog beginnen, maar wil dit in Nederlands doen maar ook in het Engels omdat ik dan een groter bereik heb. Wat adviseren jullie mij om te doen? Een wordpress blog met daarin een taal plugin of werken met een .nl en .com en daar apart plaatsen? Of hebben jullie andere tips?

  Dank je!

 2. Gerda avatar
  Gerda

  In het begin las ik echt heel veel tips, waarvan ik de helft alweer ben vergeten. Maar waar het hart vol van is, daar lees je ook veel over denk ik maar. Het heeft ook wel wat geholpen, maar de cijfers en statistieken, kan toch wel valse hoop geven bij beginners.
  Het is en blijft veel tijd er in steken, passie er voor houden, ups and downs en soms heb je er gewoon even schoon genoeg van. Hoort erbij en als je dan door gaat met bloggen, weet je dat het wel goed gaat komen.

 3. nick avatar

  ik heb een vraagje, is het koppelen van een blog (moet nog gemaakt worden) aan een webshop zoals labdirect.info handig om de winst te vergroten ?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Een blog koppelen aan een webshop kan een goed idee zijn. Zo’n blog zorgt allicht niet rechtstreeks voor meer winst. Maar als je regelmatig blogt (over de producten die in je shop te vinden zijn) kan dat er wel voor zorgen dat je webshop hoger in Google komt te staan. Hetgeen er op zijn beurt er dan weer kan voor zorgen dat mensen makkelijker de weg naar je producten vinden.

 4. Simovic-Vuceljic Natasa avatar

  Ik ben het volledig met je eens. Die blogtips zijn leuk om te lezen en het klinkt allemaal echt eenvoudig, maar als je zelf aan de slag gaat merk je dat deze tips meestal geschreven zijn door mensen die een roze bril ophebben. Bloggen is een hobby waar tijd en moeite in gestoken moeten worden en je kan niet van de ene op de andere dag een giga goede blogger worden. Het is een proces waar je altijd aan werkt. Ikzelf blog nog niet zo bijster lang (sinds januari) en voor mij is elke dag een nieuwe leerdag, ik ontdek elke dag wel eens iets nieuws. En die blogtips? Wel, fijn om te lezen. Ik dokter dan zelf wel uit wat voor me van toepassing is en wat niet 🙂

 5. Barbara avatar

  Ik herken wat je schrijft en zoek inmiddels mijn eigen weg, met hobbels als beginnende blogger (op dit domein) en ga voor wat ik fijn vind om toe te passen en de rest laat ik aan me voorbij gaan. Dan maar geen duizenden bezoekers per week. En soms piekt mijn bezoekersaantal en vraag ik me af waarom in godsnaam, als ik daar toch eens achter zou kunnen komen… bloggen moet vooral plezier geven denk ik en de rest is een aangename bijzaak.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het is misschien maar goed ook dat we niet altijd bij voorbaat de “magische formule” van het succesvol bloggen kennen. Het zou anders maar een saaie boel worden, denk je niet?

 6. Heleen Schrijvershof avatar

  Inderdaad, die laatste quote vat het perfect samen. Het is altijd verleidelijk om te denken dat, wat je nu denkt dat werkt, ook werkt over een half jaar. Maar als het goed is heb je over een half jaar alweer heel andere inzichten. Het belangrijkste dat echt helpt is weten wat je wilt én wie je lezers zijn en wat zij willen.

 7. Ximaar avatar

  Ik blog behoorlijk lang en vind het gewoon leuk om veel dingen zelf te ontdekken. Dat past bij me, zo steek ik ook op andere gebieden in elkaar. Ooit 1 verzorgde reis gehad, maar daarna nooit meer.

  Wat mij betreft moet je bloggen leuk vinden en er tijd voor over hebben. Zo niet, dan strand je geheid.

  Gelukkig is er geen blogplicht en wat mij betreft mogen er zelfs minder blogs komen, zodat de overblijvende blogs beter bekeken en gelezen worden.

  Toch zit het probleem wat mij betreft niet tussen blogs onderling, maar tussen facebook en de rest van het internet. Was bloggen vroeger het bestelwagentje waar alles in paste en ging je daar plezierig mee op pad; tegenwoordig is het bij velen teruggebracht tot een aanhangwagentje van facebook dat als personenauto wordt gebruikt. Zo’n aanhangwagentje lijkt leuk, maar is soms ook wel lastig als facebook ook tijd blijft vreten.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het grote voordeel van Facebook (en andere social media): als je ’t een beetje slim weet aan te pakken kan je zeer snel een groot publiek bereiken. Terwijl dat bij een blog toch algauw enkele maanden tot enkele jaren in beslag neemt.

   Het nadeel van Facebook is dat alles wat je post vrij vluchtig is. En je hebt maar in beperkte mate echt controle over je eigen content…

 8. Saskia Poppeliers avatar

  Dag Ben, nogmaals bedankt voor je leuke schrijfsels. Idd, niet elke tip is van toepassing op elke blog, omdat zoals je zelf al aangaf, niet iedereen over hetzelfde onderwerp blogt. Gelukkig maar!

 9. Morgaine avatar

  En hier ben ik het helemaal mee eens, wat iedereen vergeet op de blogtips sites, tenminste, ik lees het amper terug, is dat het werk kost om lezers te trekken, dat je tijd moet geven om zelf ook andere blogs te bezoeken, lezen en bovenal moet blijven reageren!

  Dat is DE start van je blog, en eigenlijk, komen de tips dan later wel, een stuntelende beginnende blogger die along the way leert vind ik leuker om te zien groeien dan direct een gelikt blog tegen te komen.

  Maar ook dat is persoonlijk natuurlijk. Je moet investeren in je blog en verder kijken dan stats en google.

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.