HomeIn persona4 redenen waarom het niet te laat is om vandaag een blog te starten!
0
(0)

Her en der hoor je geluiden als zouden blogs hun beste tijd gehad hebben. “Alles is toch al 100 keer gezegd en geschreven,” dat soort uitlatingen. Ik ben het daar niet mee eens. Vandaag een blog starten kan nog steeds de moeite waard zijn.

Sharp Ben In persona

Mij valt op dat die klaagzangen vaak afkomstig van bloggers die een aantal jaar geleden zeer succesvol waren maar nu hun bezoekersaantallen fors zien teruglopen. Je kan de rot verwende lezer hiervoor met de vinger wijzen. Maar wat dan gezegd over de stilaan verdwenen passie voor het blog(gen), en/of het feit dat menig blog stukje bij beetje verkwanseld werd aan plat winstbejag?

Hoe dan ook, er zijn de laatste jaren dan ook heel veel blogs bij gekomen, de commercie is zich met de zaken komen bemoeien (wat de kwaliteit en de diversiteit van de artikels niet ten goede komt).  En dan is er nog de lezer/gebruiker die in 2017 heel anders met zo’n blog omgaat dan in pakweg 2010.

Anderzijds: vandaag een blog starten (met WordPress bijvoorbeeld) gaat makkelijker dan ooit, en als je zin hebt om te schrijven zie ik geen reden om naar doemdenkers te luisteren.

Vandaag nog een blog starten? 4 redenen om niet te twijfelen

1. Zoveel lezers, zoveel voorkeuren

Het is niet omdat zoveel succesvolle bloggers je voorgingen dat jij niet meer met een eigen verhaal kan komen. Het is een fabeltje dat alle lezers precies hetzelfde willen. Misschien een slechte vergelijking, maar er is een reden waarom er niet alleen paprika chips bestaat…

[wp_ad_camp_3]

Dus ook al blog je over dezelfde onderwerpen, allicht breng het allemaal nét even anders, heb je een karakteristieke stijl of houd je er om wat voor reden dan ook een totaal andere mening op na. Het kunnen allemaal redenen zijn waarom jouw blog alsnog uniek in zijn soort is. En dus toch zijn eigen lezerspubliek kan vinden.

2. Lezers willen af en toe wel eens een andere klok horen

Want zelfs de trouwe lezers van de grote jongens en meisjes willen wel eens wat anders voor de kiezen krijgen. Een second opinion, zeg maar. De meeste blogliefhebbers zijn dus niet rouwig om variatie (op het thema). Kortom, ook voor nieuwkomers is er een plek onder de zon.

3. Nieuwelingen komen vaak met frisse ideeën

Wat nieuwe bloggers missen aan kennis en ervaring maken ze doorgaans ruimschoots goed door hun beginnersenthousiasme. Ze kunnen bovendien wat makkelijker out of the box denken omdat ze op een onbevangen manier naar het hele bloggebeuren kijken. Logisch, want men is veel minder bekend met de zeden en gewoonten van het blogwereldje, commerciële belangen spelen (nog) niet of nauwelijks, de jacht op de pageviews is nog niet ingezet en men is nog niet gebeten door het SEO-virus…

4. Concurrentie is gezond!

Dat hele bloggen evolueert voortdurend. De kans is groot dat wie vandaag start dat blog totaal anders zal opzetten dan de ervaren blogger die zeven jaar geleden al hot en hip was. Waarschijnlijk spreek je alleen al daardoor een gans ander publiek aan. Bovendien, gezonde concurrentie is heilzaam. Het houdt ons allemaal – beginners en gevorderden – scherp. Daar wil jij toch aan meewerken, of niet soms?

Dus ja, er zijn al heel veel leuke blogs te vinden. Maar ja, er is nog een plekje voor de jouwe! Maar laten we elkaar niks wijsmaken: Razendsnel een groot en trouw lezerspubliek uitbouwen is er allicht niet meer bij; ook al omdat bezoekers en lezers tegenwoordig behoorlijk veel verwachten van een blog.

Wie bovenstaande punten analyseert weet meteen ook wat de sleutel tot succes is anno 2017. Probeer niet de grote jongens te imiteren, maar zoek nadrukkelijk je eigen weg, je eigen niche ook.

Kortom, vandaag een blog beginnen, het kan en mag nog. Zeker als je het met de nodige passie doet! Dit zijn alvast mijn tips voor de starters onder ons.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

3 reacties op “4 redenen waarom het niet te laat is om vandaag een blog te starten!”

 1. Anna Berg avatar

  Ik blijf het leuk vinden. Blijf zoeken naar kwaliteit in de blogs die ik lees en dat valt soms wat tegen. Wat ik de voorbije twee jaar heb geleerd: populariteit is geen kwaliteitsmeter en niet op alles reageren. ☺

 2. Zij van avatar

  Goed geadviseerd! Volgens mij is bloggen nog lang niet dood en teruglopende bezoekersaantallen zijn geen ramp wanneer je een hobbyblogger bent (vind ik dan).

 3. Kreanimo avatar

  Hear hear, Ben.
  Goed gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.