Homebeter bloggenSlechte schrijvers kunnen geweldige bloggers zijn

Slechte schrijvers kunnen geweldige bloggers zijn

Hoeveel schrijftalent moet je hebben om een succesvol blog uit te kunnen bouwen? Heb je überhaupt wel wat te zoeken op zo’n blog wanneer spelling, grammatica en woordenschat nou niet direct je ding zijn? Ik zeg: “Er is altijd (blog)hoop voor slechte schrijvers.”

Wil je bloggen? Natuurlijk helpt het dan als je af en toe een paar goed lopende zinnen achter elkaar kan zetten. Maar om nou te zeggen dat alleen laureaten van het Groot Dictee der Nederlandse Taal een potje kunnen bloggen, dat gaat véél te ver.

Middelmatige of slechte schrijvers hebben geen excuus om niet te bloggen

Daar zijn een paar goede redenen voor:

1. Met een blog ding je – meestal – niet mee naar een literaire prijs

Zo’n blog is er vooral om mensen wat bij te brengen en/of te amuseren. Jijzelf als blogger incluis. Is dat het geval, dan kan je er donder op zeggen dat daar ook een publiek voor te vinden is. Kom je daarbij vlot uit je woorden en heb je een tekst zonder grove fouten? Prima, je hebt een voetje voor maar ook niet meer dan dat.

Toegegeven, één en ander hangt ook af van je doelgroep. Richt je je met je blog pakweg tot docenten Nederlands of een groep notarissen, dan zal die foutloze spelling misschien zwaarder doorwegen dan wanneer je schrijft voor laaggeschoolde moeders, dokwerkers of millennials. Waarmee ik overigens niet gezegd wil hebben dat dokwerkers en laaggeschoolde moeders geen recht zouden hebben op een vlekkeloze tekst.

Bij een blog zijn twee dingen doorgaans heel belangrijk. Je punt maken én de connectie maken met je lezer. Daar heb je soms inderdaad geweldig geschreven, en tot in de puntjes verzorgde artikels voor nodig. En soms kunnen net die geweldige artikels bezoekers afschrikken. Connectie maken met je bezoekers, een vertrouwensband opbouwen met je lezers doe je immers (ook) door hun taal te spreken en hun schrijfstijl aan te nemen…

Tot slot – je docent Nederlands zal het misschien niet graag horen – heeft schrijven voor het internet anno nu nog weinig te maken met wat je allemaal leerde tijdens je studentenjaren. Het mag allemaal wat losser, wat unieker, wat minder braaf en voorspelbaar. Op allerlei vlakken.

2. Een moderne blog bestaat uit meer dan alleen woorden

De tijden dat blogs enkel uit geschreven woorden bestonden liggen al 10 jaar achter ons. Vandaag heeft een doorsnee blog meer weg van een multimediaal platform. In de mate dat je meer tekeningen, foto’s, video’s en podcasts gebruikt kan je minder tekst gebruiken. Terwijl je toch even waardevolle content brengt. Dus, ben je écht een slechte schrijver? Niemand zegt dat elk artikel 1.500 woorden moet tellen als dat je ding niet is. Sluit multimedia in in je blogpost, voeg er een korte begeleidende tekst aan toe and you’re good to go!

Gelukkig hoef je geen geweldig schrijver te zijn om een deuk in een pak boter te bloggen. Als je maar graag genoeg gave content maakt…

3. Wanneer je blogt ben je niet per se aan het schrijven

Bloggen is niet hetzelfde als schrijven. Blogberichten zijn trouwens ook geen boeken, geen essays, geen encyclopedieën. Tenminste, als jij dat niet wil. Heb je geen vlotte pen, zie het blog(gen) dan niet zozeer als een pure schrijfopdracht. Wat het dan wel is? Simpel! Via je blog kan je:

  • verhalen vertellen
  • informatie delen
  • mensen (onder)steunen
  • je volgers vaardigheden bij brengen
  • jouw mening ventileren
  • tips geven aan je volgers
  • je lezers om hulp vragen

Voel je het verschil in benadering? Bij al die dingen kán je heel veel tekst gebruiken maar – nogmaals – dat hoeft helemaal niet. Anders dan 10 of 15 jaar geleden kan je nu veel makkelijker allerlei andere (multimedia)content aan je blogpost toevoegen. En daarbij je eigen teksten beperken. En wees gerust: ook zo kan je je lezers en volgers donders goed helpen. Goed nieuws, toch?

4. Slechte schrijvers, onderschat nooit de kracht van je enthousiasme

Het gaat erom een boeiend, leerrijk of helpend verhaal te brengen op je blog. En dat verhaal ook over te brengen bij je lezers. Daarbij werkt je persoonlijk blogplezier, je aanstekelijk enthousiasme doorgaans beter dan een perfect geschreven tekst. Immers, de kans bestaat dat je verhaal wat geforceerd, clean, gekunsteld of zelfs saai overkomt. Een persoonlijke schrijfstijl en een eigen geluid doet het ‘m toch vaak. De gemiddelde lezer – die bijna altijd een enorme haast heeft – vergeeft je die stijlfout, die dt-blunder of die kaduke zinsconstructie heus wel.

5. Oefening baart kunst

Hét cliché waar enorm veel waarheid in zit. Talrijk zijn de bloggers die bij het begin van hun blogavontuur niet direct de meest vloeiende pen hadden. Maar gedreven door enthousiasme en wat doorzettingsvermogen kan er nogal wat. Vergelijk op veel blogs maar eens de eerste paar blogposts maar eens met de berichten die 6 maanden tot een jaar later online kwamen…

Natuurlijk staat een eventuele grammaticale blunder slordig. En natuurlijk zijn er bezoekers en lezers die je blog meteen in de ban doen bij de tweede stijl- of tikfout. Goed, die mensen behoren dan duidelijk niet tot jouw lezerspubliek. Maar de meesten zien een fout door de vingers, begrijpen dat de perfectie niet van deze wereld is of merken de kemels niet eens op.

Over schrijven (voor Blogtrommel.com)

Kom hier een paar keer kijken en het is je duidelijk dat schrijven wél mijn ding is. Veel meer dan beelden en video’s bijvoorbeeld. Dat maakt mijn blog misschien een tikje ouderwets, maar het is mijn favoriete uitdrukkingsvorm en daarmee zal jij het dus moeten doen. Mijn schrijven is zeker niet foutloos – ook niet na meer dan 10 jaar bloggen – maar ik probeer wel mijn stinkende best te doen. In al die jaren hebben slechts een handvol lezers echt een opmerking gemaakt over taal- of tikfouten…

Tips voor bloggers die onzeker zijn over hun schrijven

Er is dus zeker nog hoop voor “slechte schrijvers” en alles hoeft niet meteen perfect te lopen. Ben onzeker over je schrijven, dan volgen hier nog een paar tips:

1. Leg jezelf geen te hoog publicatieritme op

Leg jezelf – zeker in het begin van je blogavontuur – realistische doelen op. Zo kan je je meer tijd gunnen om aan je artikel te werken en het bij te schaven. Het voorkomt dat je haastig geschreven posts online gooit waar nog te veel onnauwkeurigheden in zitten.

2. Lees en schrijf veel meer

Ook buiten al je blogactiviteiten om! Begin met het aanleggen van een swipe file. Noteer systematisch alle ideeën voor artikels, Léés de artikelen die je op basis van de titel wel interessant lijken ook eens met aandacht. Pak eens een boek vast en lees het. Stuur vaker mailtjes in plaats van te appen of te bellen. Scherp je taalgevoel aan.

3. Laat je teksten een nachtje sudderen

Publiceer je artikels niet direct na het schrijven. Je bent veel te blij dat het stuk eindelijk klaar is en daardoor zie je zelfs de grootste kemels vaak niet. Idealiter laat je het nalezen door iemand anders. Ik begrijp dat zulks vaak niet kan. En dus:

  • laat je het artikel nu voor wat het is
  • kom je er ’s anderendaags pas op terug
  • print je je bericht uit (liefst in een totaal ander lettertype dan waarin het oorspronkelijk is geschreven)
  • lees je het luidop aan jezelf voor

Je staat ervan te kijken hoeveel verbeterpunten je nog tegenkomt in een artikel waarvan je dacht dat het helemaal klaar was.

Meer van dat?

4. Maak gebruik van online kennisbanken

Spontaan denk je aan Google, maar er is ook Wikipedia, het Groene Boekje, Synoniemen.net en Citaten.net, om er maar enkele te noemen. Gebruik ze om zoetjesaan je taalvaardigheid én je feitenkennis bij te spijkeren.

5. Gebruik een vast framework voor de opbouw van je artikels

Wat je vaak ziet is dat blogberichten op een bepaalde manier zijn opgebouwd. Begin niet meteen te schrijven, maar bedenk maak een schema, een opzetstukje voor je artikel. Waarover wil je het precies hebben in je stuk? Welke belangrijke punten moeten zeker aan bod komen? In welke volgorde?

De verschillende punten kunnen meteen dienstdoen als tussenkopjes voor je artikel en je bent vertrokken!

Conclusie?

Slechte schrijvers kunnen alleen maar slechte bloggers zijn wanneer ze ook nog eens de gloeiende bloedpest hebben aan schrijven. Pas dan heb je in mijn ogen een serieus probleem (en kan je misschien toch beter een Youtube-kanaal of een podcast beginnen. Maar vind je het fijn om te schrijven? Heb passie voor je onderwerpen en het hoeft heus niet allemaal perfect te zijn.

Welkom in de blogosfeer!

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Slechte schrijvers kunnen geweldige bloggers zijn”

  1. Evelyne - Gouden Momenten avatar

    Ik vind mezelf geen slechte schrijver, maar ik vind mezelf nu ook niet de beste schrijver. Ik schrijf amper spellingsfouten (ik was steeds de beste in Nederlands op school, hihi), maar ik wou dat ik iets speelser kon schrijven. Nu schrijf ik hoe ik het vertel en dat vind ik soms wel jammer..

  2. Alan avatar

    Ik ben helemaal geen goede schrijver. zucht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.