Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenDubbel zoveel mobiele bezoekers op je blog in één maand tijd
0
(0)
mobiele bezoekers op je blog

De mobiele revolutie is in volle gang en dus kan je die mobiele bezoekers op je blog maar beter goed in de watten leggen. Zo niet zal je blog het over niet al te lange tijd nog een stuk moeilijker krijgen om een groot publiek aan te trekken.

Google roept het nu al een paar jaar. Blogs en websites moeten zich aanpassen aan het internet dat steeds mobieler wordt. Anders speelt je site binnenkort geen rol van betekenis meer.

Persoonlijk heb ik lang het idee gehad dat die mobiele revolutie wat overroepen werd. Mijn blog is al enkele jaren responsive, en daarmee moesten de mobiele gebruikers van Blogtrommel.com het dan maar doen. Het aantal bezoekers dat dit blog raadpleegde middels een mobiele telefoon bleef altijd om en nabij de 1% steken.

Dat lage percentage aan smartphone-gebruikers vond ik niet alarmerend. Want, zo dacht ik, mobiel internetten dat doe je als je even snel een adres van een restaurantje wil opzoeken, even wil twitteren of desnoods facebooken terwijl je op tram 7 staat te wachten. Niet om blogposts van 1.000 woorden en meer te lezen die niet direct als ontspannende lectuur te boek staan.

[wp_ad_camp_3]

Onlangs veranderde ik het WordPress-thema van mijn blog. Een blik op de tabellen van Google Analytics toont hoe groot de impact van zo’n nieuw blogthema op het verkeer op je blog kan hebben. En hoe snel  de mobiele revolutie zich voltrekt!

Om te zien via welke apparaten je blog wordt geraadpleegd ga je in Google Analytics naar de sectie Doelgroep, om vervolgens door te klikken naar Mobiel en zo door naar Overzicht. Als je dat wil kan je zelfs aan de weet komen welke mobiele apparaten er worden gebruikt (merk en type).

Onderstaande tabel toont via welke apparaten dit blog werd bezocht (gemeten in sessies) in de afgelopen 2 maanden:

Maart 2016April 2016Wijziging (in %)
Totaal aantal sessies7.2048.037+11,56
Desktop5.6615.451-3,71
Mobiel7851.812+130,84
Tablet758784+2,11

Tja, ook ik moest een paar keer met mijn ogen knipperen, maar de cijfers spreken voor zich: koudweg een verdubbeling van het aantal mobiele bezoekers in één maand tijd. Het totaal aantal sessies steeg, terwijl het aantal sessies op de desktop daalde. Ook bij de sessies via de tablet is een lichte stijging merkbaar.

Meer mobiele bezoekers op je blog: responsive design

Het responsive design is al enkele jaren gemeengoed onder bloggers. Maar blijkbaar is dat alléén niet voldoende om massa’s mobiele bezoekers op je blog te mogen verwelkomen. Anders zou bovenstaand effect al veel vroeger komen bovendrijven zijn.

Meer mobiele gebruikers: zorg voor een snel ladende website!

Je kan zelf heel wat doen om je blog een stuk sneller te maken:

 • zorg voor degelijke hosting voor je blog/website
 • maak je foto’s niet te groot
 • beperk het aantal foto’s
 • beperk het aantal plugins voor je WordPress-blog
 • verwijder niet-actieve plugins

Een supersnel WordPress-thema

Ik gaf al aan dat ik onlangs van thema wisselde. De stijging van het aantal mobiele gebruikers begint zowat gelijktijdig. Dat kan geen toeval zijn.

Wat maakt een thema zo snel? Een recent WordPress-thema is doorgaans een stuk sneller dan een thema dat al wat ouder is. Je kan ervan uitgaan dat bouwers veel meer dan vroeger het geval was rekening houden met de snelheid en mobielvriendelijkheid van hun creaties.

Mijn premium WordPress-thema (Aff.) kocht ik bij MyThemeShop. In de Theme Options zit een speciale sectie (Performance) die me onder meer toelaat om het blog zo in te stellen dat foto’s pas worden ingeladen op het moment dat een bezoeker ook effectief doorscrollt naar een afbeelding. Ook worden bepaalde pagina’s reeds “klaargezet” zodat die sneller te voorschijn komen in het geval een lezer ze aantikt. Dat scheelt laadtijd natuurlijk.

Pagina’s: 1 2

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

11 reacties op “Dubbel zoveel mobiele bezoekers op je blog in één maand tijd”

 1. Serge Van Cauwenbergh avatar

  Ik gebruik Google Analytics duidelijk (veel) te weinig. Ik ben even gaan kijken naar mijn bezoekersaantallen mobiel en tablet. Erg hoog is dat percentage niet t.o.v. desktop, maar het aantal is wel fors gestegen t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Hmmm interessant toch wel om te weten…

  Ik heb even de AMP-plugin getest. Ik krijg op de uitgeklede pagina ook geen menu’s meer te zien. Is dat de bedoeling? Vind ik een beetje vreemd, want hoe laat je dan je bezoekers langer op je website vertoeven als ze niet verder kunnen klikken?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het klopt dat wanneer je een pagina in de AMP-modus op de desktop/laptop bekijkt, je geen menubalk kan zien. Maar geen paniek. Als je je blog bezoekt met een smartphone zouden menu’s en zo wel degelijk te zien moeten zijn…

 2. Zo simpel is dan geluk avatar

  Jeetje wat een verschil! Zelf lees ik ook regelmatig blogs op mijn telefoon, meestal als ik in de trein zit. Reageren vind ik alleen niet zo fijn via mijn telefoon.

 3. De DIY Diva avatar

  Hoi Ben,
  Wat een goede tip! Net als iedereen wil ik natuurlijk ook graag meer lezers. Eigenlijk is het heel logisch, want zelf lees ik andere blogs bijna altijd via mijn mobieltje.
  Ik ben nu aan het rondneuzen bij MyThemeShop en zag dat ze bovendien een gratis vertaalplugin hebben (waarnaar ik al een tijdje op zoek ben!)
  Keep on blogging!

 4. Mariska avatar

  Ik heb eens zitten kijken bij mijn mobiele bezoekers en mijn lijstje is als volgt van de afgelopen 30 dagen:
  Mobiel 5392
  Desktop 4814
  Tablet 1211

  Zo zie je maar 🙂 heel handig!

 5. Babs avatar

  Ik lees ook alles liever op mijn laptop. Typen op mijn smartphone,daar doe ik dubbel zo lang over. Ik heb de plugin geïnstalleerd maar de snelheid blijft hetzelfde. Zou het eerst moeten ‘zetten’ voordat er een verandering is?
  Mijn blog is heel traag, De foto’s zijn geoptimaliseerd,en dat soort dingen gedaan… maar ik begrijp nooit wat er staat wat er verbeterd moet worden.
  Iets moet boven de lijn aangepast worden etc… maar welke lijn bedoelen ze? Hahaha, ik ben zo een nitwit wat dat betreft 🙂
  Bedankt voor je fijne artikel Ben!

 6. Ximaar avatar

  Een lastig verhaal. Dwz je huidige site is op pingdom nog altijd 2x zo traag als wat ik gebruik (gratis wordpress.com), terwijl er toch veel meer berichten en foto’s op m’n voorpagina staan. Vooral gravatar is hier een vertragende factor en bloglovin maakt het laden ook niet sneller. Beide heb ik niet en dat scheelt dus behoorlijk. Ook Google-analytics gebruik ik niet en ook dat domein wordt bezocht als mensen hier kijken en daarmee duurt het laden langer. Kortom meer domeinen in een site stoppen is trager.

  Zelf gebruik ik een redelijk oud WP-thema, maar die biedt al sinds jaar en dag een mobiel thema aan. Dwz 1 kolom, geen kopfoto en de foto’s worden van veel minder resolutie. Daarmee is het laden net als met AMP een stuk sneller. En het ziet er nog redelijk uit ook. Ik weet niet hoe wordpress bepaalt dat mensen een mobiel of het gewone thema krijgen. Eigenlijk zouden bezoekers dat van mij zelf mogen kiezen, door het aan te vinken. Zo bekijk ik op mijn Laptop ook liever 9292.nl in mobiele modus, dus zonder rompslomp.

  Omgekeerd heb ik geen smartfone of GSM en moet ik het dus testen en bekijken bij anderen. De mensen die ik ken met een smartfone of GSM doen er alles mee behalve blogs lezen. Als ik in de trein zit is dat niet anders. Op zo’n apparaat moet het allemaal niet te moeilijk zijn. Bij 3 zinnen schieten de gebruikers al in de stress. Twitter voldoet, net als de koppen van nu.nl. Doorklikken op een artikel zie ik dan weer niet; het zal eens lezen worden. Verder 9292.nl en buienradar, spelletjes, Netflix, de foto’s van de kat of het kind en erg veel whattsap en facebook. Blogs zie ik dus nooit. Als ik er naar vraag kijken de mensen je glazig aan. Kortom voorlopig een prima groep om nog geen rekening mee te houden. Maar misschien gaat dat veranderen, zoals alles altijd blijft veranderen.

 7. Elisabeth avatar

  Hoi Ben, soms lees je een bloginfo post ergens waarvan je denkt: shi-hit (pardon my French). Vandaag had ik dat. Verreweg het meeste verkeer voor mijn blog komt voor rekening van mobiel. Dat heb je met een mama blog met ‘niche’ babyvoeding & borstvoeding. Veel geGoogle in de supermarkt en tijdens het borstvoeden. Ik heb de plugin geïnstalleerd en mijn eigen site op mijn mobiel geladen. KNAL. Dat scheelt nogal. Bedankt!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, die drukke moeders, daar had ik nog niet aan gedacht…

 8. Morgaine avatar

  Ik begreep het al van veel mensen om mij heen, dat ze blogs lezen op hun telefoon, en ik persoonlijk snap hen niet, je gaat toch niet op zo’n klein scherm een heel blog zitten lezen? whahahaha Zo weet ik ook dat ik zeker vaste lezers heb, die dus via hun mobiel komen tussendoor, lezen en dan ook niet reageren, want dat is dan weer teveel werk of te langzaam of wat dan ook…

  Ik vind het prima! Zelf kom ik altijd per laptop bij iedereen binnen, een normaal toetsenbord, een normaal groter scherm, zie ik het ook beter. Zelfs FB op de telefoon snap ik niet, ik kijk weleens, zie ook verschil in het algoritme zelfs, op de telefoon zie ik meer en sneller dan op de laptop, ook een mysterie overigens.. maar goed, ik kan het niet.

  X

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Zelf snap ik ook niet waarom zoveel mensen hun mobiel gebruiken om te surfen op het internet. Ik vind het onhandig (maar ik heb dan ook de motoriek van een chimpansee met bokshandschoenen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.