7 fouten die je niet mag maken als blogger

“Heb je (als blogger) ergens spijt van?” Het is één van de weerkerende vragen uit mijn rubriek Op de blog af, waarin ik op zoek ga naar de boeiende verhalen achter een blog. Of ik die vraag wel eens zelf wil beantwoorden?! Natuurlijk! Hier komt een overzichtje met de volgens mij meest hemeltergende halve miskleunen en hele blogblunders van jouw dienaar. Ze horen thuis in het rijtje van fouten die je niet mag maken als blogger.

1. Het blog starten op Blogger (blogspot.com)

De klassieker, maar ik kan er nu eenmaal niet omheen. Alle onvoorwaardelijke fans ten spijt. Hoe belachelijk makkelijk Blogger ook in de omgang is, als je écht stappen wil zetten met je blog dan stoot je heel snel tegen de limieten van het systeem. En dan is er nog dat vermaledijde comment systeem. Beste dames en heren van Google wordt het niet eens tijd om het aan te passen aan de standaarden van de 21ste eeuw? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

2. Niet op een eigen domein bloggen

Het duurde goed anderhalf jaar om me te laten beseffen wat nou precies de meerwaarde was van zo’n eigen domein. Veel te lang! Zeker als je bedenkt hoe snel voor mij al duidelijk was dat Blogtrommel.com meer was dan zomaar een vrijblijvend hobbyprojectje, opgestart in een bevlieging. Puur tijdverlies. Gelukkig was de domeinnaam die ik graag wilde nog niet bezet.

3. Het blog te snel gelanceerd

Hoewel ik bij voorbaat behoorlijk lang had nagedacht over het hoe en waarom van Blogtrommel.com, maakte ik het project te snel wereldkundig. Gedreven door mijn enthousiasme verloor ik mijn geduld en daardoor stonden er van bij de aftrap geen 5 tot 10 goeie artikelen online. Ook ontbrak er een About-pagina en een contactpagina. Geen wonder dat het een tijdje duurde eer die paar bezoekers doorhadden waar het eigenlijk om te doen was.

4. Onvoldoende aandacht voor opmaak en indeling

Eén en ander zal ook wel te maken hebben gehad met het simpele feit dat dit blog in die begindagen op Blogger draaide, maar een excuus is het allerminst. Het ontbrak destijds aan een goede lay-out die bezoekers er ook toe aanzette de artikelen te lezen. Te rommelig, te wispelturig en veel te kleurrijk. In één woord: te amateuristisch.

5. Foute mail naar Tonny Loorbach (IMU.nl)

Ik heb de bewuste mail uit eerlijke schaamte vernietigd. Wat er gebeurde? Ik had zijn boek Winnen in Google gedownload, waarna ik voor de derde keer in 2 dagen tijd een mailtje kreeg toegestuurd. Bang dat mijn mailbox overstelpt zou worden stuurde ik een vriendelijk, doch kordaat mailtje dat ik in feite niet geïnteresseerd was in verdere aanbiedingen.

Wat ik me echter totaal niet realiseerde was dat ik door zijn e-book te downloaden in zijn e-mailmarketing-net terecht was gekomen. De mij toegestuurde mails maakten dus deel uit van een geautomatiseerd proces…

Overigens is het boek – waarvan ondertussen een nieuwe versie uit is – een must voor eenieder die van bloggen zijn/haar (bij)beroep wil maken.

6. Ingaan op ieder “interessant” voorstel tot linkbuilding

Het streelt je ijdelheid als blogger iedere keer opnieuw. Dat wil zeggen: je trapt er iedere keer opnieuw met open ogen in. Van die gewiekste (marketing)bedrijfjes die je site bezoeken en omwille van de interessante artikelen op je blog graag een samenwerking met je willen aangaan. De bedrijfjes in kwestie zijn natuurlijk meesters in het verkopen van gebakken lucht, hebben doorgaans geen flauw idee wat er zich op je blog afspeelt en zijn alleen geïnteresseerd in het eigen linkprofiel (van hun klanten). Niet eens zo’n groot probleem, ware het niet dat het  ferm uitkijken is of Google je blog niet als minderwaardig catalogiseert.

Het is wel een een signaal dat je lekker bezig bent met je blog!

7. (te snel) Visitekaartjes voor het blog laten maken

Tot 2 keer toe liet ik – gelukkig via Vistaprint, dus een echte financiële aderlating werd het niet – visitekaartjes maken voor mijn blog. Beide keren wijzigde ik daarna ook het opzet van het blog, trok ik de stekker uit het prematuur project of wijzigde de url. De gloednieuwe kaartjes werden dus veel te snel totaal onbruikbaar, uiteraard.

Ziedaar de 7 fouten die je niet mag maken als blogger. Volgens mij althans. Het zal je allicht zijn opgevallen dat het  meestal beginnersfouten zijn.

 

3

12 Responses

Show all responses
 1. Escrita Grafo
  18 mei 2016
 2. YuStSoMe
  9 mei 2016
 3. Chris verhoeven
  9 mei 2016
 4. jeannet
  8 mei 2016
 5. Japke
  8 mei 2016
 6. Ximaar
  8 mei 2016
 7. Babs
  8 mei 2016
 8. Natasja
  8 mei 2016
 9. Hans
  8 mei 2016
 10. Apiedapie
  8 mei 2016
  • Sharp Ben
   8 mei 2016
 11. Morgaine
  8 mei 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.