Homebeter bloggen7 fouten die je niet mag maken als blogger
0
(0)

“Heb je (als blogger) ergens spijt van?” Het is één van de weerkerende vragen uit mijn rubriek Op de blog af, waarin ik op zoek ga naar de boeiende verhalen achter een blog. Of ik die vraag wel eens zelf wil beantwoorden?! Natuurlijk! Hier komt een overzichtje met de volgens mij meest hemeltergende halve miskleunen en hele blogblunders van jouw dienaar. Ze horen thuis in het rijtje van fouten die je niet mag maken als blogger.

1. Het blog starten op Blogger (blogspot.com)

De klassieker, maar ik kan er nu eenmaal niet omheen. Alle onvoorwaardelijke fans ten spijt. Hoe belachelijk makkelijk Blogger ook in de omgang is, als je écht stappen wil zetten met je blog dan stoot je heel snel tegen de limieten van het systeem. En dan is er nog dat vermaledijde comment systeem. Beste dames en heren van Google wordt het niet eens tijd om het aan te passen aan de standaarden van de 21ste eeuw? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

2. Niet op een eigen domein bloggen

Het duurde goed anderhalf jaar om me te laten beseffen wat nou precies de meerwaarde was van zo’n eigen domein. Veel te lang! Zeker als je bedenkt hoe snel voor mij al duidelijk was dat Blogtrommel.com meer was dan zomaar een vrijblijvend hobbyprojectje, opgestart in een bevlieging. Puur tijdverlies. Gelukkig was de domeinnaam die ik graag wilde nog niet bezet.

3. Het blog te snel gelanceerd

Hoewel ik bij voorbaat behoorlijk lang had nagedacht over het hoe en waarom van Blogtrommel.com, maakte ik het project te snel wereldkundig. Gedreven door mijn enthousiasme verloor ik mijn geduld en daardoor stonden er van bij de aftrap geen 5 tot 10 goeie artikelen online. Ook ontbrak er een About-pagina en een contactpagina. Geen wonder dat het een tijdje duurde eer die paar bezoekers doorhadden waar het eigenlijk om te doen was.

4. Onvoldoende aandacht voor opmaak en indeling

Eén en ander zal ook wel te maken hebben gehad met het simpele feit dat dit blog in die begindagen op Blogger draaide, maar een excuus is het allerminst. Het ontbrak destijds aan een goede lay-out die bezoekers er ook toe aanzette de artikelen te lezen. Te rommelig, te wispelturig en veel te kleurrijk. In één woord: te amateuristisch.

5. Foute mail naar Tonny Loorbach (IMU.nl)

Ik heb de bewuste mail uit eerlijke schaamte vernietigd. Wat er gebeurde? Ik had zijn boek Winnen in Google gedownload, waarna ik voor de derde keer in 2 dagen tijd een mailtje kreeg toegestuurd. Bang dat mijn mailbox overstelpt zou worden stuurde ik een vriendelijk, doch kordaat mailtje dat ik in feite niet geïnteresseerd was in verdere aanbiedingen.

Wat ik me echter totaal niet realiseerde was dat ik door zijn e-book te downloaden in zijn e-mailmarketing-net terecht was gekomen. De mij toegestuurde mails maakten dus deel uit van een geautomatiseerd proces…

Overigens is het boek – waarvan ondertussen een nieuwe versie uit is – een must voor eenieder die van bloggen zijn/haar (bij)beroep wil maken.

6. Ingaan op ieder “interessant” voorstel tot linkbuilding

Het streelt je ijdelheid als blogger iedere keer opnieuw. Dat wil zeggen: je trapt er iedere keer opnieuw met open ogen in. Van die gewiekste (marketing)bedrijfjes die je site bezoeken en omwille van de interessante artikelen op je blog graag een samenwerking met je willen aangaan. De bedrijfjes in kwestie zijn natuurlijk meesters in het verkopen van gebakken lucht, hebben doorgaans geen flauw idee wat er zich op je blog afspeelt en zijn alleen geïnteresseerd in het eigen linkprofiel (van hun klanten). Niet eens zo’n groot probleem, ware het niet dat het  ferm uitkijken is of Google je blog niet als minderwaardig catalogiseert.

Het is wel een een signaal dat je lekker bezig bent met je blog!

7. (te snel) Visitekaartjes voor het blog laten maken

Tot 2 keer toe liet ik – gelukkig via Vistaprint, dus een echte financiële aderlating werd het niet – visitekaartjes maken voor mijn blog. Beide keren wijzigde ik daarna ook het opzet van het blog, trok ik de stekker uit het prematuur project of wijzigde de url. De gloednieuwe kaartjes werden dus veel te snel totaal onbruikbaar, uiteraard.

Ziedaar de 7 fouten die je niet mag maken als blogger. Volgens mij althans. Het zal je allicht zijn opgevallen dat het  meestal beginnersfouten zijn.

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

12 reacties op “7 fouten die je niet mag maken als blogger”

 1. Escrita Grafo avatar

  Hoi Ben,

  Herkenbaar onderwerp voor alle bloggers! Toch vind ik het ook wel meevallen met die fouten die je hierboven noemt. Mijn grootste “fout” is waarschijnlijk dat ik nog steeds geen “about”-pagina heb aangemaakt. Op de één of andere manier heeft dat niet mijn prioriteit, al ga ik het echt nog weleens doen. Ik vind het belangrijker om leuke artikelen te schrijven en steek daar veel tijd in. Ik heb ook geen profielfoto en schrijf onder een pseudoniem. En toch hè? Mijn blog wordt goed gevonden via Google en ik heb iedere maand een hoop bezoekers.
  Zoals je zelf ook ergens schreef op jouw blog: uiteindelijk bepaal je als blogger zelf hoe je je blog vormgeeft en moet je doen wat goed voelt voor jou. Via de artikelen leert de lezer de blogger wel kennen, zelfs als de blogger zo weinig privé-informatie deelt als ik doe. 🙂

  Succes met je blog! Ik lees je graag.

 2. YuStSoMe avatar

  Ik heb het visitekaartje probleem ook gehad. Deze keer een half jaar gewacht met nieuwe en voor 1,- kon ik het gokje wagen.

 3. Chris verhoeven avatar
  Chris verhoeven

  Poi ben.

  Bedankt voor dit artikel, Groeten Chris r wat zijn fouten?

  Ik zweer zelf ook bij wordpress, maar veel mensen bloggen voor dd hobbie en kiexen da. Dus voor gratis. En je moet gebruik maken van de tools van dat moment. En blogger is toch behoorlijk groot.

  Tegenwoordig kun je zelfs geheel op facebook bloggen. Daar heet dat notes. En als je een facebook pagina aanmaakt, kun je daar gebruik van maken en persoonlijk denk ik dat Dat ook nog weleens heel populair kan worden.

  Verder is en blijft het hele Proces een kwestie van veel testen.

  Geo

 4. jeannet avatar

  Ja, ik zie de fouten eerlijk gezegd niet zo als fouten, jij ziet mijn blog ook als kleurrijk en rommelig en onoverzichtelijk, tis maar net wat voor doelgroep je wilt aanspreken en wat je wilt met je blog. Ik ben tevreden over blogger en de mogelijkheden die het bied, doe het voor mijn eigen lol en verdien er niets aan, maar ik bestel wel elk jaar een blogboek wat absoluut voor mij de moeite waard is.Ik schrijf over mijn eigen kleine creatieve leventje en blijkbaar spreekt dit toch veel mensen aan, ondanks de rommeligheid en vele foto,s, die zij juist als een pré zien.Maandagmorgen zitten er heel veel mensen met de koffie en de i pad voor zich op mijn blogje te wachten, en dat al zeven jaar, prima toch?

 5. Japke avatar

  De meeste ‘fouten’ die je beschrijft (tsja wat er nou fout aan is, daar valt over te discussiëren) heb ik wel gemaakt. Fouten maken is volgens mij nodig om te kunnen groeien. Vaak werkt het ook nog zo dat als iemand je erop wijst, je het pas verandert als je direct hinder van je fout ondervindt. Vaak zelfs al hebben mensen je er honderd keer op gewezen…

 6. Ximaar avatar

  Ach ik vind het erg meevallen. Blogspot versus WordPress is een lastige. Mensen kiezen voor iets en gaan dat daarna goedpraten. De keuze voor een auto is vaak niet anders. De voordelen worden vergroot en de nadelen worden verzwegen. Zelf gebruik ik dus beide, maar ik ga echt geen account bij Google+ of Facebook aanmaken om ergens te kunnen reageren. Ik wil dat mijn bezoekers dan ook niet aandoen en wil niet eens hun mailadres weten. Gaat me immers niets aan en voor je het weet gaat Gravatar, Google of Facebook met die info aan de haal. Tumbler en Disqus zijn overigens nog veel beroerder, maar die kom ik dan ook steeds minder tegen.

  Maar fouten horen er ook bij, daar leren we van. Ik heb alleen visitekaartjes gemaakt voor een blog van een vrijwilligersorganisatie. Op sommige dagen zijn er een paar honderd uitgedeeld aan de doelgroep en in de week er op kwam er geen bezoeker meer op die site.

  Commercieel doe ik niets met m’n blogs. Ik hoef er niet aan te verdienen en zou me zeker niet afhankelijk willen maken op welk gebied dan ook. Zelfs met SEO heb ik het wel gehad. Je krijgt er hooguit meer bezoekers mee die niet geinteresseerd zijn in je blog.

 7. Babs avatar

  Linkbuilding… haha… inderdaad. Ik heb de voorstellen afgewezen en ze begrepen het wel. (volgens mij hadden ze daar nooit over nagedacht wat de nadelen konden zijn)

 8. Natasja avatar

  Ik hou van bloggen en ach die foutjes… Ik heb geen eigen domein dus geen last van die verkopers. Misschien komt er ooit een eigen domein maar kun jij me duidelijk uitleggen wat de voordelen van zijn?

 9. Hans avatar

  Joepie, ik zit bij Blogger :-). Fout 2: te snel gelanceerd bij Blogger. Ik heb er mee leren leven en blijf bij Blogger totdat Google de stekker eruit trekt. Het reageren op Blogger gaat makkelijk met een Google+ account.

 10. Apiedapie avatar

  Fout 1: nooit zelf gemaakt, meteen op wordpress begonnen (met een warming up op het VK.nl blog). Het reageren op iemand op Blogger is zo’n ellende, dat ik er meestal van afzag en ook nu begin ik er niet meer aan, het knullige niet-werkende systeem is nog altijd niet aangepast. Da’s al een jaar of vijf. Indrukwekkend.
  Fout 5: foute emails heeft iedereen weleens gestuurd. Ik ben ze nu zelf even vergeten ….
  Fout 6: tot nu toe heb ik ze buiten de deur gehouden. Dat kunstmatig bezoekersaantallen en kliks opbouwen heeft me nooit geboeid.
  Fout 7: ik ontmoet nooit andere bloggers, dus de behoefte aan kaartjes heb ik nooit gehad.

  Als fout 8 zou ik willen suggereren: te snel opgeven. Ik ken een blogger die zijn blogs (inclusief commentaren van net opgebouwde klantenkring) om de zoveel maanden verwijdert. Helemaal wissen dus. Niet handig ….. Geduld, geduld, en het vooral voor je eigen plezier doen, dat lijkt mij een gouden tip. Echt, je wordt er niet rijk noch beroemd van. Da’s hooguit meegenomen voor de enkeling. Dat moet je weten en het dan toch nog willen. Het blogplezier moet ervan af spatten. Vind ik dan weer, gek mannetje dat ik me d’r een ben.

  Vrolijke groet,

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Inderdaad: te snel opgeven is een belangrijk 8ste fout. Dank voor de aanvulling!

 11. Morgaine avatar

  Ik vind het nogal mee vallen die foutjes, ik bedoel, iedereen moet leren van doen, en zeker met bloggen is dat zo, dus ook jouw foutjes zijn heel gewoon in mijn ogen.

  Alleen die visite kaartjes begrijp ik nooit zo goed, van bloggers, hahahaha die doen mij dus eigenlijk niets, zal ik ook niet snel laten maken, wel weer voor mijn Atelier, maar dat is een andere league natuurlijk en dat ik ze dan eventueel kan verwijzen naar mijn blog is dan mooi mee genomen, overigens heb ik ze nog niet hoor, visitekaartjes…

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.