Dubbel zoveel mobiele bezoekers op je blog in één maand tijd

Maar hoe snel moet je blog dan zijn?

Onderstaande infographic geeft nog wat interessant cijfermateriaal:

Infographic: via Netdata.nl

Meer mobiele bezoekers op je blog? Gebruik AMP

Ondanks alle inspanningen die webbouwers zich getroosten om blogs en websites sneller te maken voor mobieltjes vindt Google het gros van de sites nog steeds veel te traag. Daarom is het zelf maar met een standaard gekomen. AMP ofte Accelerated Mobile Pages.

AMP: Accelerated Mobile Page For Dummies #Infographic

You can also find more infographics at Visualistan

Het komt er simpel gezegd op neer dat je een stukje code aan je site toevoegt die Google in staat stelt om (de opmaak van) je pagina geheel te strippen en die te tonen aan bezoekers die op dat moment je site bezoeken via een smartphone. Google toont sites met AMP helemaal bovenaan in de zoekresultaten bij smartphone-gebruikers. Je kan op die manier zelfs “concurrerende” blogs en websites die normaliter boven jou staan (maar geen AMP hebben) het nakijken geven. Hier liggen kansen!

WordPress.org-gebruikers kunnen hiervoor hun toevlucht nemen tot de AMP-plugin. Deze site gebruikt ‘m ook.

Hoe weet je of AMP werkt op je blog?

Eens de plugin op je blog is geïnstalleerd kan je heel eenvoudig nagaan of de Accelerated Mobile Pages op je blog ook actief zijn. Klik daarvoor eender welk bericht op je blog aan. Ga helemaal achteraan in de adresbalk van je internetbrowser staan en typ amp. Je krijgt dus:

http://jouwblog.com/je-blogbericht/amp

Druk op Enter en er verschijnt onmiddellijk een naakte versie van je blogbericht te zien. Het artikel wordt getoond zoals een doorsnee bezoeker het op zijn smartphone te zien krijgt…

In de nieuwste versie van WordPress (4.5) kan je trouwens heel makkelijk vanaf je pc zien hoe je blog er komt uit te zien op een smartphone. Klik in je dashboard op het tabje Weergave en kies vervolgens voor Customizer. Helemaal onderaan kan je de icoontjes aanklikken waarna je blog wordt weergegeven zoals op een mobiel.

Eigenlijk maakte ik al die tijd een grove denkfout. Ik ging ervan uit dat slechts een heel kleine minderheid mijn blog bezocht via zijn/haar mobieltje. Het feit dat ikzelf mijn smartphone nauwelijks gebruik om op het internet te surfen – ik heb dan ook de fijne motoriek van een bokser met handschoenen aan – zal daar wel niet vreemd aan zijn. Echter, de reactie van Elisabeth hieronder bewijst  dat er ook mensen zijn die een stuk makkelijker naar mobieltjes grijpen. Ook bij langere stukken.

Dus wil je in 2016 stappen maken denk dan zeker ook aan mobiele bezoekers op je blog!

photo credit: Smartphone via photopin (license)

Pagina’s: 1 2


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Blogtrommel.com blijven volgen?
Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

11 reacties op “Dubbel zoveel mobiele bezoekers op je blog in één maand tijd”

 1. Serge Van Cauwenbergh avatar

  Ik gebruik Google Analytics duidelijk (veel) te weinig. Ik ben even gaan kijken naar mijn bezoekersaantallen mobiel en tablet. Erg hoog is dat percentage niet t.o.v. desktop, maar het aantal is wel fors gestegen t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Hmmm interessant toch wel om te weten…

  Ik heb even de AMP-plugin getest. Ik krijg op de uitgeklede pagina ook geen menu’s meer te zien. Is dat de bedoeling? Vind ik een beetje vreemd, want hoe laat je dan je bezoekers langer op je website vertoeven als ze niet verder kunnen klikken?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het klopt dat wanneer je een pagina in de AMP-modus op de desktop/laptop bekijkt, je geen menubalk kan zien. Maar geen paniek. Als je je blog bezoekt met een smartphone zouden menu’s en zo wel degelijk te zien moeten zijn…

 2. Zo simpel is dan geluk avatar

  Jeetje wat een verschil! Zelf lees ik ook regelmatig blogs op mijn telefoon, meestal als ik in de trein zit. Reageren vind ik alleen niet zo fijn via mijn telefoon.

 3. De DIY Diva avatar

  Hoi Ben,
  Wat een goede tip! Net als iedereen wil ik natuurlijk ook graag meer lezers. Eigenlijk is het heel logisch, want zelf lees ik andere blogs bijna altijd via mijn mobieltje.
  Ik ben nu aan het rondneuzen bij MyThemeShop en zag dat ze bovendien een gratis vertaalplugin hebben (waarnaar ik al een tijdje op zoek ben!)
  Keep on blogging!

 4. Mariska avatar

  Ik heb eens zitten kijken bij mijn mobiele bezoekers en mijn lijstje is als volgt van de afgelopen 30 dagen:
  Mobiel 5392
  Desktop 4814
  Tablet 1211

  Zo zie je maar 🙂 heel handig!

 5. Babs avatar

  Ik lees ook alles liever op mijn laptop. Typen op mijn smartphone,daar doe ik dubbel zo lang over. Ik heb de plugin geïnstalleerd maar de snelheid blijft hetzelfde. Zou het eerst moeten ‘zetten’ voordat er een verandering is?
  Mijn blog is heel traag, De foto’s zijn geoptimaliseerd,en dat soort dingen gedaan… maar ik begrijp nooit wat er staat wat er verbeterd moet worden.
  Iets moet boven de lijn aangepast worden etc… maar welke lijn bedoelen ze? Hahaha, ik ben zo een nitwit wat dat betreft 🙂
  Bedankt voor je fijne artikel Ben!

 6. Ximaar avatar

  Een lastig verhaal. Dwz je huidige site is op pingdom nog altijd 2x zo traag als wat ik gebruik (gratis wordpress.com), terwijl er toch veel meer berichten en foto’s op m’n voorpagina staan. Vooral gravatar is hier een vertragende factor en bloglovin maakt het laden ook niet sneller. Beide heb ik niet en dat scheelt dus behoorlijk. Ook Google-analytics gebruik ik niet en ook dat domein wordt bezocht als mensen hier kijken en daarmee duurt het laden langer. Kortom meer domeinen in een site stoppen is trager.

  Zelf gebruik ik een redelijk oud WP-thema, maar die biedt al sinds jaar en dag een mobiel thema aan. Dwz 1 kolom, geen kopfoto en de foto’s worden van veel minder resolutie. Daarmee is het laden net als met AMP een stuk sneller. En het ziet er nog redelijk uit ook. Ik weet niet hoe wordpress bepaalt dat mensen een mobiel of het gewone thema krijgen. Eigenlijk zouden bezoekers dat van mij zelf mogen kiezen, door het aan te vinken. Zo bekijk ik op mijn Laptop ook liever 9292.nl in mobiele modus, dus zonder rompslomp.

  Omgekeerd heb ik geen smartfone of GSM en moet ik het dus testen en bekijken bij anderen. De mensen die ik ken met een smartfone of GSM doen er alles mee behalve blogs lezen. Als ik in de trein zit is dat niet anders. Op zo’n apparaat moet het allemaal niet te moeilijk zijn. Bij 3 zinnen schieten de gebruikers al in de stress. Twitter voldoet, net als de koppen van nu.nl. Doorklikken op een artikel zie ik dan weer niet; het zal eens lezen worden. Verder 9292.nl en buienradar, spelletjes, Netflix, de foto’s van de kat of het kind en erg veel whattsap en facebook. Blogs zie ik dus nooit. Als ik er naar vraag kijken de mensen je glazig aan. Kortom voorlopig een prima groep om nog geen rekening mee te houden. Maar misschien gaat dat veranderen, zoals alles altijd blijft veranderen.

 7. Elisabeth avatar

  Hoi Ben, soms lees je een bloginfo post ergens waarvan je denkt: shi-hit (pardon my French). Vandaag had ik dat. Verreweg het meeste verkeer voor mijn blog komt voor rekening van mobiel. Dat heb je met een mama blog met ‘niche’ babyvoeding & borstvoeding. Veel geGoogle in de supermarkt en tijdens het borstvoeden. Ik heb de plugin geïnstalleerd en mijn eigen site op mijn mobiel geladen. KNAL. Dat scheelt nogal. Bedankt!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, die drukke moeders, daar had ik nog niet aan gedacht…

 8. Morgaine avatar

  Ik begreep het al van veel mensen om mij heen, dat ze blogs lezen op hun telefoon, en ik persoonlijk snap hen niet, je gaat toch niet op zo’n klein scherm een heel blog zitten lezen? whahahaha Zo weet ik ook dat ik zeker vaste lezers heb, die dus via hun mobiel komen tussendoor, lezen en dan ook niet reageren, want dat is dan weer teveel werk of te langzaam of wat dan ook…

  Ik vind het prima! Zelf kom ik altijd per laptop bij iedereen binnen, een normaal toetsenbord, een normaal groter scherm, zie ik het ook beter. Zelfs FB op de telefoon snap ik niet, ik kijk weleens, zie ook verschil in het algoritme zelfs, op de telefoon zie ik meer en sneller dan op de laptop, ook een mysterie overigens.. maar goed, ik kan het niet.

  X

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Zelf snap ik ook niet waarom zoveel mensen hun mobiel gebruiken om te surfen op het internet. Ik vind het onhandig (maar ik heb dan ook de motoriek van een chimpansee met bokshandschoenen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.