Homesocial media12 keer meer blogbezoekers via Pinterest? Makkelijk zat!
0
(0)

Bloggers klagen steen en been over het dalend aantal bezoekers dat via diverse sociale media op hun site terechtkomt. Blogtrommel.com deelt ook in de klappen. Kijken we even naar de belangrijkste kanalen voor dit blog.Twitter: -29% op jaarbasis en Facebook doet nog slechter met bijna de helft minder bezoekers. Een lichtpuntje is er ook. BT krijgt – wederom in vergelijking met een jaar geleden – zowat 12 keer meer blogbezoekers via Pinterest binnen. Niet slecht voor iemand die Pinterest er zomaar even bij doet.

Laatste update: 28/06/2019

Pinterest niet mijn prioriteit

Vooral dat Pinterest-resultaat is opmerkelijk. Het beeldmateriaal op mijn blog is om te beginnen niet echt wat je noemt aantrekkelijk (BT moet het sowieso niet hebben van zijn adembenemende graphics), de foto’s zijn niet vergezeld van een Pinterest-knop. Daarnaast heb ik ook geen bedrijfsaccount van Pinterest en doe ik haast geen enkele moeite om pins te maken die optimaal zijn voor het platform in kwestie.

Kortom, Pinterest is niet direct mijn topprioriteit. Ik ben niet goed in het maken en bewerken van beelden. Het kost mij dan ook te veel kostbare tijd om me daar ook nog eens mee bezig te houden. Wat ik dan wel doe?

Toch lijkt het erop dat Facebook de rol van “makkelijke bron van gratis verkeer” aan Pinterest laat…

Meer blogbezoekers via Pinterest? 7 tips

In wat volgt neem ik aan dat je al een Pinterest-account hebt.

1. Wees actief op Pinterest

Nogal wiedes. Zoals bij elk social netwerk moet je niet alleen een account aanmaken. Je moet het medium ook effectief gebruiken. Dus niet alleen maar je zooitje pinnen en weg wezen, maar verschillende borden aanmaken, (borden van) andere pinners volgen, pins van anderen verzamelen en eventueel van commentaar voorzien, aansluiten bij groepsborden,…

Natuurlijk krijg je zo niet direct meer meer blogbezoekers via Pinterest. Geef het wat tijd. Hoe meer tijd je er zelf in investeert, hoe sneller het balletje aan het rollen gaat. Elk van de bovenstaande acties geeft een melding bij je medegebruikers en zo kom je langzaamaan bij hen op de radar.

Nog een reden waarom je regelmatig aan de slag moet zijn op Pinterest: het algoritme leert jou (w voorkeuren) steeds beter kennen en zal op je startpagina meer pins tonen die jij leuk of interessant zou kunnen vinden. Je moet het Pinterest-algoritme dus ook voeden. En – al kan ik het niet bewijzen – ik heb de indruk dat Pinterest vooral de pins naar boven haalt van actieve gebruikers…

2. Maak verschillende Pinterest-borden aan

Dan komt het erop aan om interessante borden te maken. Om effectief te zijn is het slim om één bord per onderwerp of interesseveld te maken. Geef elk Pinterest-bord:

 • een titel (die goed weergeeft waar dat bord over gaat)
 • een beschrijving (vertel in een niet-cryptische taal iets over de inhoud van het bord. Maak daarbij ook gebruik van gerelateerde trefwoorden)

Er wordt niet vaak bij stilgestaan, maar Pinterest is naast een sociaal medium vooral een zoekmachine voor plaatjes. Tekstbeschrijvingen (van pins en borden) zijn daarom superbelangrijk. Dus de befaamde focus zoektermen komen weer danig van pas. Een bord met als titel Diversen of Allerlei heeft weinig toegevoegde waarde binnen Pinterest. Pinners zoeken meestal op thema.

Tot slot: je mag zoveel borden maken als je wil, maar zorg er dan ook voor dat er veel pins inzitten. Niemand klikt graag borden aan die maar enkele pins bevatten. Om die reden kan je er ook voor kiezen een bord privé te houden (onzichtbaar voor collega-pinners) tot je bord voldoende inhoud heeft.

3. Maak een Pinterest-bord aan voor jouw blog

Oké, het wordt stilaan tijd voor de knikkers nu. Je maakt een bord aan waar je enkel en alleen jouw eigen blogartikelen plaatst. Kies voor dat bord een naam die erg nauw aansluit bij de naam van je blog. En daar hoort ook een degelijke beschrijving bij (zie vorig punt).

Je hebt de mogelijkheid om de verschillende borden die je aanmaakte van plaats te wisselen. Plaats je belangrijkste borden als eerste. Iemand die je profielpagina bezoekt ziet dan als eerste die bewuste Pinterest-borden. Uiteraard is dit vooral van belang als je tientallen borden hebt

Het gaat erom dat mensen die je volgen makkelijk kunnen ontdekken dat je ook een blog hebt. Dat is de reden waarom je op je persoonlijke profielpagina binnen Pinterest duidelijk melding wil maken van je site.
4. Je blogartikel pinnen

Om een pin toe te voegen ga je naar de Pinterest-startpagina en klik rechts onderaan op het +-teken (Bewaren vanaf een website). Plak de url van die specifieke blogpost of -pagina in het daartoe bestemde vakje.

Pinterest gaat dan zelf op zoek naar een foto of afbeelding. Het komt op de proppen met de foto’s die op je blog of in je artikel te vinden zijn. Is je uitgelichte afbeelding geschikt, dan kan je die eventueel selecteren voor je pin.

Vervolgens beschrijf je je pin. Vertel dus in gewoon verstaanbaar Nederlands iets over je pin annex blogartikel. Geef tenslotte aan op welk bord de pin mag worden toegevoegd.

5. Belangrijk op Pinterest: geschikte beelden

Tegenwoordig maakt Pinterest, wanneer het geen afbeelding vindt, zelf een soort tekstkader aan met daarin de titel van je artikel. Een noodoplossing, want bijlange na niet zo effectief als een pin met foto in het geschikte formaat. Pinterest is in de eerste plaats een visueel medium en dus valt je pin veel beter op wanneer er mooi beeldmateriaal te zien is!


Pins (beelden) in portretrichting werken inderdaad beter. Voor een maximaal effect kan je voor een foto kiezen in dit exacte formaat én een opvallende titel van het artikel en/of een call-to-action. Zorg voor een plaatje dat visueel aantrekkelijk is, nieuwsgierig maakt en dus blijft hangen. Maak het ook niet nodeloos ingewikkeld.

Onder meer via Canva kan je vrij eenvoudig Pinterest graphics maken. Gebruik één van hun sjablonen als basis, upload je eigen (gratis) fotomateriaal toe, voeg je tekst toe en download de graphic naar je computer.

Volgende stap? De graphic opnieuw uploaden naar Pinterest. Dat kan via het +-teken (Een pin uploaden). Voeg de beschrijving toe en kies het bord waar je nieuwe pin thuishoort. Vergeet wel niet de url van je blogartikel in te voegen. Zo kunnen je volgers, wanneer ze de pin aanklikken, op je blog terechtkomen.

6. Maak een (groeps)bord met de topics waar jij ook over blogt

Vooral nichebloggers zijn hier in het voordeel, dat moet ik toegeven. Je bent op zoek naar kwaliteitsvolle pins die erg nauw aansluiten bij je eigen blog(onderwerpen).

Zo heb ik dus (onder meer) twee Pinterest-borden waar blogtips centraal staan: eentje met artikelen van Blogtrommel.com en eentje met de beste Nederlandstalige blogtips op Pinterest.

Dat laatste bord is een groepsbord. Dat wil zeggen dat niet alleen ikzelf als eigenaar op dit bord kan pinnen. Ook anderen kunnen zich aanmelden en pins op dat bord achterlaten. Mits het gaat om toevoegingen die bij het thema van het bord passen, natuurlijk.

Door van het bord met aanverwante blogonderwerpen een groepsbord te maken, heb je een paar leuke voordelen:

 1. Het bewuste bord raakt sneller gestoffeerd
 2. Je krijgt een bord met meer variatie
 3. Het bord en zijn verschillende pins raken verder verspreid
 4. Jij vestigt een naam als bron van pins die handelen over jouw niche

Op het eerste gezicht lijkt het contraproductief om twee gelijkaardige borden naast elkaar te laten bestaan. Dit is de logica die erachter zit:

 • Stap 1: Maak een apart bord aan waarin je pins verzamelt met werk van gewaardeerde collega’s.
 • Stap 2: De betrokken collega’s krijgen een melding dat jij een pin van hen hebt bewaard.
 • Stap 3: De pinners in kwestie bezoeken jouw profiel en ontdekken voor hen interessante borden

Je hebt nu een bord met een boel interessante pins én een stuk of wat collega’s met dezelfde interesses. Om hier het maximale uit te halen pin je de pins van jouw blog op het groepsbord (met relevante onderwerpen). Doe dit mondjesmaat. Je wil niet dat je bord met pins van veel verschillende collega’s plots wordt overspoeld door je eigen pins.

7. Maak een zakelijk account aan op Pinterest

Het grote verschil tussen een privé account en een zakelijk account? Je kan zogeheten rich pins maken. Maar het zijn toch de (uitgebreide) statistieken die met zo’n zakelijk account komen die echt de moeite waard zijn.

Je leert bijvoorbeeld heel snel welke van je pins het populairst zijn en welke het duidelijk minder goed doen. Wil je Pinterest optimaal inzetten, dan is dat toch vrij essentiële info waar je met je privé account niet achterkomt.

Meer blogbezoekers via Pinterest: Enkele bedenkingen

1. Tijd en moeite

Zo, dat was mijn “strategie” om meer blogbezoekers via Pinterest te krijgen. Zoals met zowat alles kruipt hier wat tijd in eer je hier de vruchten van plukt. Vooral in het begin kost het wat moeite om de echt interessante pins te vinden vergeet niet om desgevallend Engelse zoekwoorden te gebruiken). Gelukkig is de zoekmachine vrij adequaat.

Niet alleen het opstarten kost moeite. Om er het maximale uit te halen moet je ook bij ieder nieuw artikel een Pinterest-graphic maken. An sich niet zo moeilijk, maar het is wel weer een extraatje om mee bezig te zijn. Zoals gezegd: dat doe ik niet. Al vraag ik me stiekem af wat er zou gebeuren als ik all the way zou gaan.

2. Opgepast voor pulp

Om écht mooie borden samen te stellen zou je er een gewoonte van moeten maken elke pin niet alleen te bewaren, maar ook effectief aan te klikken en uiteindelijk ook de achterliggende webpagina te bezoeken. Pinterest telt nogal wat pins naar niet (meer) bestaande pagina’s, verkooppagina’s, affiliate sites, enzovoort. Dat schiet ook niet op.

3. Aantal volgers? Onbelangrijk

Het zal je misschien ook zijn opgevallen: ik heb het hier nauwelijks over mijn volgers op Pinterest. Volgers (en hun doen en laten) zijn een stuk minder belangrijk dan op andere social media. Gebruikers scrollen ter ontspanning op zoek naar leuke plaatjes voor hun collectie, pinnen achteloos een end weg. Maar van enige interactie is nauwelijks sprake. Te lastig! Nogmaals, Pinterest is eerder een visuele zoekmachine zonder veel poespas dan een echt social medium.

4. Alleen nuttig voor nichebloggers?

Als je meer blogbezoekers wil via Pinterest, ben je dus in het voordeel met je nicheblog. Dan kan je natuurlijk heel doelgericht borden opzetten om en rond de thema’s van je blog.

Maar het is natuurlijk niet zo dat je niks te zoeken hebt op Pinterest als je pakweg een persoonlijk (life)-blog hebt. Je kan dan misschien niet zo vaak (tot vervelens toe) op dezelfde nagel kloppen, iedereen mag op zijn/haar profielpagina melding maken van een blog. EN een apart bord aanmaken voor alle blogberichten en -pagina’s die geschreven worden.

Het gaat er niet om jezelf te verkopen. Het gaat erom dat je (links) naar artikels deelt en verzamelt over onderwerpen die jij interessant vindt (en toevallig ook over blogt). Nogmaals, wees actief en voor je er erg in hebt verspreiden je blogartikelen zich.

Los daarvan is Pinterest een geweldige bron van inspiratie voor zowat elke blogger. Het bulkt er onder meer van de steengoede titels die je zomaar aan het schrijven kunnen zetten.

Naar mijn gevoel is het dus niet zo moeilijk om (veel) meer blogbezoekers via Pinterest te krijgen. Ik zou bijna zeggen: “Als ik het kan, moet jij het zeker kunnen. Voor veel meer Pinterest-tips verwijs ik graag naar de site van Archana Haarnack, dé Pinterest-specialist van de lage landen.


Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

3 reacties op “12 keer meer blogbezoekers via Pinterest? Makkelijk zat!”

 1. Laurens M avatar

  Interessant artikel! Ik ben momenteel volop m’n Pinterest aan het pimpen, en het is zoals je zegt: het kost best wat tijd en moeite. 🙂 Ik heb in het verleden inderdaad vooral de fout gemaakt om de uitgelichte afbeeldingen van m’n blog posts zo op Pinterest te pleuren, bijna allemaal horizontaal uiteraard. Ik ben ze nu stelselmatig aan het vervangen door aangepaste verticale pins. Behoorlijk werkje. :-p Maar zelf vind ik het bewerken van beelden best wel leuk. Dus dat scheelt ook weer. 🙂

 2. Jacqueline avatar

  Ik zou hier ook zoveel meer uit kunnen halen dan ik nu doe… Maar ben bang dat wanneer ik er eenmaal aan begin, ik verslaafd raak aan het plaatjes scrollen, haha!

 3. Ximaar avatar

  Bedankt voor de tip. Zelf doe ik niet aan façadeboek en deze optie sluit mooi aan op de foto’s die ik tijdens m’n zwerffietsvakanties en hier in de stad maak. Ik krijg nu al veel bezoekers via Google-Afbeeldingen. Of dit iets extra’s oplevert weet ik niet. Dwz degene die via Google Afbeeldingen komen reageren vrijwel nooit en ik ben bang dat dat voor dit medium niet anders is. Meer bezoekers zijn voor mij niet het doel. Ik heb liever meer lezers en als het even kan meer reageerders. Kan je stellen dat dat bij jou zo is vanwege Pinterest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.