Homebeter bloggenMaak een 404 pagina waar je bezoekers wat aan hébben
0
(0)

Elke bezoeker op je blog is er eentje! Je wil ‘m eigenlijk nooit aan zijn lot overlaten. Daarom, maak een 404 pagina die je lezer niet het bos instuurt wanneer ‘ie op een pagina terechtkomt die niet bestaat.

404 pagina aanpassen

Je kan er natuurlijk voor kiezen om gewoon het standaard 404-template te gebruiken. Met een beetje geluk heeft je WordPress-theme een pagina waarin een zoekbalk is geïntegreerd. In ieder geval zou ik de getoonde boodschap aanpassen. Je bezoeker in het Nederlands aanspreken lijkt mij het strikte minimum!

Maak een 404 pagina en toon je beste werk!

Natuurlijk kan je nog een stapje verder gaan. En waarom ook niet, eigenlijk? Nogmaals, succesvol bloggen houdt onder meer in dat je je bezoekers waar ook maar enigszins mogelijk de weg toont naar je beste werk. Het is niet omdat je lezer (in spe) op een 404 page botst, dat ‘ie niet geïnteresseerd zou zijn in wat je wél te bieden hebt. Je moet als blogger wel de kat bij de melk zetten…
Hoe een aangepaste 404 pagina maken?

Via collega Kim (Kimtikt.nl) kwam ik op het idee om een aangepaste 404 pagina te maken. Hiervoor maken we gebruik van:

  1. een WordPress-plugin: 404page – your smart custom 404 error page
  2. een vaste pagina (met de eigenlijke inhoud van je custom 404 page

Installeer en activeer de plugin en maak dan op de klassieke manier een vaste pagina aan in WordPress.

En tot slot laat je de plugin weten welke pagina je instelt als je 404 page.

Je eigen 404 pagina, wat moet erop?

Of beter gezegd: wat kán erop? Veel mogelijkheden hier. Mij lijkt het slim om je verdwaalde bezoeker ertoe aan te zetten om terug te keren naar de (vertrouwde) homepage. En idealiter toon je meteen het zoekvak van je blog, alwaar je lezer zijn zoektocht kan verder zetten.

Maar als je je lezer dan toch bij de lurven hebt, kan je ‘m net zo goed meteen naar je allerbeste content leiden. Denk aan (linkjes naar):

Zo verkleint de kans dat je 404 page voor je bezoeker ook echt een doodlopend straatje wordt.

404 page maken: bonustips

1. Vermijd de term 404 page

Niet iedereen is vertrouwd met de term 404 page. Dit is niet het moment om je bezoeker met jargon om de oren te slaan. En omdat je 404 pagina om het even wie moet kunnen aanspreken – en niémand de daver op het lijf moet jagen – leg je liever sec uit wat er loos is.

2. Zorg dat het design van de 404 pagina aansluit bij de rest van je blog

Er zijn tal van plugins om aangepaste 404 pages te maken. Compleet met animaties, full screen foto’s en weet ik wat allemaal. Fijn, maar let erop dat één en ander wel een beetje aansluit bij de rest van je blog. Wat je niet wil is een bezoeker die zelfs maar een fractie van een seconde twijfelt of ‘ie wel op jouw site terecht is gekomen.

3. Opletten met humor op de 404 page van je blog

Sommigen zeggen dat het geen kwaad kan wat humor te gebruiken in zo’n 404 pagina. Een grappige foto, een ondeugende quote, ik zou daar toch een beetje voorzichtig mee zijn. Er zijn betere momenten om grappig te zijn. Je maakt je verdwaalpagina misschien wel onvergetelijk, maar het valt niet helemaal uit te sluiten dat je verdwaalde lezer zich wat in zijn hemd gezet voelt. Breng ‘m zo snel mogelijk daar waar hij – volgens jou – wezen moet!

4. Maak een 404 pagina en werk ‘m regelmatig bij

Je zou er misschien niet direct aan denken, maar ook de 404 pagina kan je regelmatig updaten. Net zoals dat het geval is met de menubalk en de zijbalk van je blog.

Die 404 page is dus weer typisch zo’n gevalletje vele-kleintjes-maken-een-groot. Ennehh… onderschat het verkeer naar deze 404 page niet. Vooral wanneer je blog al een tijdje meedraait, is zo’n aangepaste 404 pagina verdraaid nuttig.


Meer van dat?

Afbeelding: via Pixabay

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Maak een 404 pagina waar je bezoekers wat aan hébben”

  1. Mirjam avatar

    Wat een goed idee, nooit aan gedacht! (Terwijl ikzelf en waarschijnlijk lezers vast wel eens op de 404-pagina komen).
    Heb ik 1 aanvullende vraag. Vast een stomme vraag, maar ik kom er niet uit: Hoe maak ik een pagina die niet meteen vast zit aan mijn menu?
    Groet, Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.