HomeKennisbank bloggen voor beginnersEen blog beginnen?Alvorens je WordPress-blog te lanceren: een checklist

Alvorens je WordPress-blog te lanceren: een checklist

Voor gebruikers van WordPress.org (eigen domein)

Eens de beslissing is gevallen een blog te starten wordt die door de bank genomen veel te snel online gezet. Dat is niet eens zo erg. De meeste hiaten en slordigheden zijn achteraf immers vrij makkelijk te corrigeren en recht te trekken. Wil je echter vanaf dag één alles om en rond je blog op orde hebben, dan is dit je checklist WordPress blog lanceren.

De checklist is vooral – maar niet uitsluitend bedoeld voor mensen die bloggen via WordPress op een eigen domein. Bloggen met WordPress.org kan immers niet zonder wat extra aandacht voor de configuratie van je blog. Het zijn dingen die je meestal uit handen worden genomen als je gratis blogt. Ziedaar één van de grote voordelen van bloggen via het gratis WordPress.com.

Verder neem ik aan dat je al wat artikelen klaar hebt om te publiceren én dat WordPress reeds is geïnstalleerd op je domein.

1. Zorg dat je al 5 tot 10 goede artikelen hebt geschreven

En die blogberichten publiceer je ook al meteen bij de lancering van je blog. Op die manier geef je je allereerste bezoekers meteen een goeie gelegenheid om al wat rond te klikken op je blog. Je laat zien dat het je menens is, lezers krijgen een idee wat ze in de toekomst kunnen verwachten. Bedenk dat niemand graag een bijna leeg blog bezoekt.

2. Maak een About-pagina

Veel bezoekers willen donders graag weten wie of wat er achter een blog schuilgaat. Maak daarom een About-pagina waarin je jezelf (en het doel van je blog) voorstelt. Ook die pagina publiceer je meteen bij de lancering van je blog.

3. Maak een e-mailaccount aan speciaal voor je blog

Erg nuttig om de correspondentie omtrent je blog gescheiden te houden van je privé-mails. Ook kunnen op dit adres meldingen binnenkomen van WordPress en je social media-accounts bijvoorbeeld.

4. Essentiële WordPress-plugins installeren

Er zijn letterlijk duizenden WordPress plugins in omloop. Ze zijn bedoeld om je het leven als blogger makkelijker te maken. De verleiding is echter groot om te veel plugins te installeren. Onderstaande plugins zijn in mijn ogen zo ongeveer noodzakelijk. Houdt er ook rekening mee dat er veel verschillende plugins zijn de precies hetzelfde doen.

a. Akismet

WordPress.org is nogal gevoelig voor (geautomatiseerde) spam-reacties (soms honderden per dag). Akismet filtert de meeste van die reacties eruit, zodat ze niet zichtbaar zijn op je blog. Ze worden wel nog bewaard in de zogenaamde spambox die jij dan om de zoveel tijd kan leegmaken met een druk op de knop.

b. Limit Login Attempts

Basis-bescherming voor je WordPress-blog. Limit Login Attempts beperkt het aantal pogingen die men kan ondernemen om in te loggen op je blog. Daarna wordt de toegang tot het blog – tijdelijk of definitief – geblokkeerd. Handig om internetpiraten en andere onbevoegden op een afstandje te houden, dat spreekt.

c. Jetpack by WordPress

Jetpack biedt eigenlijk een hele waaier aan features die erg handig zijn en waarvan ik me zelfs luidop afvraag waarom zie niet gewoon standaard in WordPress.org zitten. Ik denk bijvoorbeeld aan de (eenvoudige) statistiekjes – die wel gewoon standaard in de gratis versie van WordPress te vinden zijn…

Let wel: niet alle programma’s zijn even nuttig voor ieder blog en Jetpack heeft een negatieve impact op de laadsnelheid van je blog.

d. Optimize Database after Deleting Revisions

Optimize Database after Deleting Revisions helpt je om zuinig om te springen met je beschikbare webruimte. Via deze plugin verwijder je dus allerlei overbodige bestanden. Dan met je denken aan overbodige revisies, verwijderde berichten enzovoort…

e. WPtouch Mobile Plugin

WPtouch maakt je blog met de klap mobielvriendelijk. Met andere woorden: Iemand die je blog bezoekt via een smartphone krijgt meteen een aangepaste lay-out te zien. Ook Google kan dit danig appreciëren!

f. Yoast SEO

Het vroegere Yoast WordPress SEO. Met Yoast SEO kan je vrij makkelijk je blog optimaliseren voor Google. Ontdek hier hoe Yoast SEO werkt.

5. Plaats social mediaknoppen op je blog

Hiermee zorg je dat bezoekers en lezers van je blog makkelijk met je in contact kunnen komen via social media. Ze kunnen je eventueel ook gaan volgen. Zet ze in ieder geval op een goed zichtbare plaats neer als je dit erg belangrijk vindt. Ook hiervoor zijn veel verschillende plugins te vinden.

6. Zorg voor links vanuit al je social media profielen naar je blog

Zeker bij de start van een nieuw blog komen veel bezoekers binnen via social media. Op elk sociaal medium waar je actief bent hoort dus een link naar je blog in je profiel. Controleer trouwens of de bewuste links ook effectief werken. Je wil niet weten hoeveel dode links ik tegenkom in social media profielen!

7. Maak een contact-pagina

Zodat lezers erg makkelijk toegang hebben tot al je contactgegevens. Je kan daarvoor een contactformulier gebruiken (makkelijk te maken met Contactform 7 of via Google Docs. Bedenk wel dat niet iedereen dat even prettig vindt. Laat dus ook een gewoon e-mailadres achter.

8. Controleer de laadsnelheid van je blog

Net als de mobielvriendelijkheid is ook de korte laadtijd van je blog stilaan primordiaal. Niemand wacht in 2015 nog 15 seconden tot een blog eindelijk op het scherm komt. Online zijn er gratis tools te vinden om dit te controleren:

9. Installeer indien nodig een caching-plugin

Die zorgt ervoor dat – zonder al te technisch te willen worden – een soort kopie wordt gemaakt van je blog die een stuk sneller geladen wordt door internetbrowsers. WP Super Cache is hier een bekende naam.

10. Installeer een backup-plugin

Er kan altijd wat gebeuren waardoor het hele zooitje finaal in de soep draait. Dan is het wel zo handig als je een backup achter de hand hebt. Ook hier is veel programmatuur te vinden in de plugin-bibliotheek van WordPress.

11. Maak die backup van je blog (regelmatig)

Daar hoeven we verder geen tekeningetje bij te maken…

Ziezo, je bent nu klaar om je blog aan de wijde wereld te laten zien.

Succes!