HomeenquêteGoogle formulier invoegen in je blog

Google formulier invoegen in je blog

Soms is het nuttig dat bezoekers je feedback geven en dan is het handig als dat middels een gestandaardiseerd formulier kan. Je kan hiervoor een Google formulier invoegen.

Onderstaande screencast toont hoe je een ietwat professioneel ogend contactformulier toevoegt aan je blog. Ik ben me bewust van het feit dat vooral de WordPress-blogger tegenwoordig betere/snellere opties heeft om zulks te doen. Maar onder mijn lezers zitten ook Blogspot-bloggers. Vandaar…

Met Google formulieren kan je trouwens meer dan alleen eenvoudige feedback-formulieren maken. Wie dit blog volgt heeft misschien al gezien dat de enquêtes die ik af en toe houd, aangemaakt worden via Google formulieren. Misschien niet de meest elegante oplossing, maar wel erg handig voor diegene die de enquête moet afnemen. Standaard wordt aan zo’n formulier immers ook een Google Spreadsheet gekoppeld. Je hebt met andere woorden alle feedback en alle gegevens op één plaats binnen handbereik. Heel handig voor het verwerken van onderzoeksresultaten, dat  spreekt.

Deze screencast toont hoe je dus een contactpagina maakt en deze vervolgens (eender waar in je blog) invoegt. Het filmpje werd gemaakt toen ik nog op Blogger blogde. De werkwijze voor WordPress (of een ander blogplatform) is echter exact dezelfde.

Blog je via WordPress op een eigen domein, dan kan je zo’n contactformulier erg makkelijk aanmaken door de plugin Contact Form 7 te gebruiken. Erg eenvoudig en het oogt allemaal nog professioneler.

En hoewel dit de allereerste keer was dat ik überhaupt iets met zelfgemaakt bewegend beeld deed, maakt de screencast ook pijnlijk duidelijk waarom ik nooit wat doe met film en video (tenzij ik daarvoor gebruik kan maken van het werk van anderen). Dit is het – povere – resultaat van meer dan  vier uur zwoegen en vloeken.

Beste lezer, heb erbarmen met je blogger!


3 reacties

  1. duidelijk, heb het nagedaan, geupload en gepubliceerd. Helaas wil de tab niet verschijnen terwijl het voorbeeld alles perfect weergeeeft.

  2. Handig uitgelegd weer Ben!
    Een contactformulier had ik al op mijn blog dat was op WP niet zo moeilijk.
    Het idee van een enquête lijkt me wel leuk om over een poosje eens te kijken naar wat de bezoekers van mijn blog echt leuk vinden en wat ze zouden willen lezen. Bedankt voor de tip dat dit met Google kan. Ik ga er eens naar kijken! Hopelijk lukt het me om het voor elkaar te krijgen.

    Het leuke aan bloggen is dat je steeds nieuwe dingen leert 🙂

  3. Wat een handige blogpost! Hier heb ik nu net niet genoeg verstand van om zelf uit te zoeken hoe ik dit voor elkaar kan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.