HomeKennisbank bloggen voor beginnersEen blog beginnen?Beginnen bloggen (gratis en puur hobbymatig)

Beginnen bloggen (gratis en puur hobbymatig)

Wie vandaag de dag wil beginnen bloggen hoeft eigenlijk geen technische kennis te hebben en kan binnen het kwartier online zijn. Hier volgt een kort stappenplan.

1. Waarover bloggen?

Het is niet echt noodzakelijk om nu al te weten over welke onderwerpen je zoal wil bloggen. Grosso modo kan je 2 richtingen uit:

  1. je laat je niet vastpinnen op een onderwerp en blogt dus over zowat alles wat in je opkomt
  2. je bouwt je blog op rondom één centraal thema (je zogeheten niche)

Kies je voor de tweede optie, dan is het nuttig als je – nu al – zo’n 25 mogelijke onderwerpen voor artikelen kan bedenken.

Het is met zo’n nicheblog waarschijnlijk een stuk makkelijker om een trouw publiek op te bouwen. Weet je echter zo snel geen overkoepelend thema te vinden voor je blog, dan is er ook geen man overboord.

2. Een naam voor je blog kiezen

Er is een reden waarom je eerst moet nadenken over je (mogelijke) blogonderwerpen. Idealiter hebben die immers een grote invloed op de naam van je blog. Het liefst wil je dat je blognaam nauw aansluit bij het hoofdonderwerp van je blog. Zo leggen je toekomstige lezers veel makkelijker de link tussen je topics en de blog(naam); je lezers onthouden je blog veel makkelijker. Ik geef graag nog enkele tips om een goeie blognaam te bedenken.

3. Kies je blogplatform

Wil je snel, makkelijk en gratis bloggen, dan raad ik je aan te kijken naar twee opties: Blogger (blogspot.com) en WordPress. com. Er zijn uiteraard nog andere gratis platformen te vinden, maar deze zijn veruit de bekendste en bieden al heel wat mogelijkheden. Bovendien: loop je ergens tegenaan, dan kan je online meer dan genoeg hulp en tips vinden. Ook niet onbelangrijk!

4. Ok, je kan beginnen bloggen. Een paar tips

a) Houd een lijstje met (mogelijke) blogonderwerpen bij

Houd altijd een lijstje bij met onderwerpen om over te bloggen. Verzamel al je ideeën op één centrale plaats. Het verkleint de kans dat je – op het moment dat je wil gaan schrijven – te lang naar een leeg computerscherm zit te kijken omdat je niet weet waarover je moet bloggen.

b) Blog ook niet te vaak

Bloggen is duursport, zo wordt vaak gezegd, en dat is helemaal terecht. Ja, je moet regelmatig bloggen, maar het is vooral belangrijk dat op regelmatige tijdstippen gebeurt. Mijn advies? Begin met een publicatieritme van één à twee keer per week. Gaat dat je goed af dan kan je later altijd opschalen.

Kies min of meer vaste publicatiedagen. Dat creëert voor jou een zekere routine en ook je lezers hebben op den duur een vaste afspraak met jouw blog.

Heb je meer inspiratie (en kan je meer artikels schrijven), publiceer ze niet onmiddellijk, maar hou ze achter de hand voor later. Zo zorg je voor een constante berichtenstroom. Zelfs wanneer je een keertje geen tijd, geen zin, of geen inspiratie hebt om te bloggen.

c) Let op de titels van je artikels

Het kan misschien een beetje raar klinken maar de titels van je artikels zijn het belangrijkste stukje van je hele blogpost. Ze zijn het uithangbord, het reclamepanel van je bericht! De koppen moeten absoluut opvallen en potentiële lezers en bezoekers ertoe verleiden je stuk aan te klikken.

d) Zorg voor prettig leesbare teksten

Een tekst leest niet zo makkelijk vanop een computerscherm. Daar kan je als blogger best rekening mee houden:

  1. kies voor een duidelijk lettertype dat groot genoeg is
  2. kies voor een donkere letterkleur op een lichte achtergrond
  3. gebruik niet te veel verschillende kleurtjes op je site
  4. maak de verschillende alinea’s van je blog niet te lang
  5. laat genoeg witruimte tussen de alinea’s en gebruik tussenkopjes
  6. gebruik foto’s, fimpjes en andere media in je artikel

e) Deel je blogs op social media

Zeker in het begin van je blogavontuur zal het gros van de bezoekers op je blog afkomstig zijn uit de social media waar je zelf actief bent. Maar dan moeten je vrienden wel weten dat je een blog hebt én je blog weten te vinden. Deel regelmatig je artikels op social media en bouw zo langzaam maar zeker een (trouw) publiek op.

Steek daar een beetje systematiek in, maar overdrijf ook niet!

Zo, deze tips zouden je moeten helpen om niet alleen snel een blog op te zetten, maar ook relatief snel aan lezers te komen.