HomeIn personaHoe dood is bloggen nou echt?

Hoe dood is bloggen nou echt?

Sharp Ben In persona

“Wat vinden jullie ervan dat de grootste beautyblogger stopt met bloggen? :)” Aldus startte onlangs een discussie op Facebook. In de vraag proefde ik een mengeling van opluchting, leedvermaak en pure afgunst, maar dat kan aan mij liggen.

Overigens staat “de grootste beautyblogger” in dit geval voor Masha Feoktistova, het gezicht van Beautygloss.nl. Zij liet verstaan dat bloggen zijn beste tijd had gehad. En als een influencer van dat formaat dat soort dingen zegt, dan heeft dat een impact.

Een doemscenario op z’n tijd

Blijkbaar vindt de blogsfeer het nodig om eens in de zoveel jaar allerlei doemscenario’s over zichzelf af te roepen. Eerst was er Facebook die de noodklokken deed luiden, later Youtube en Twitter, dan Google en ik vergeet er nog wel een paar.

Hoe dood is bloggen? Je hoeft maar om je heen te kijken om vast te stellen dat berichten over het einde der tijden voor blog(ger)s op zijn minst een beetje voorbarig zijn. Maar zo heb ik tenminste weer iets om over te schrijven…

[wp_ad_camp_3]

Het bloggen is niet dood

Het komt er alleen anders uit te zien. Op vrij korte termijn zelfs. We gaan naar een ander soort blogs. Korter, snediger, sneller, verpakt met meer fun, een stuk soberder, minder genuanceerd, nog meer op de emoties van de lezers inwerkend.

En we gaan naar een ander soort lezers. Het soort lezers dat nog meer gehaast is, nog sneller zijn leut wil en daar nog minder moeite voor wil doen. Een beetje internetter krijgt immers veel meer “leuke en interessante content” voor de kiezen dan ik kan slikken, laat staan verteren.

Dat krijg je natuurlijk wanneer iedereen met een gram technisch vernuft in de kleine teen – en twee leuke zinnen achter elkaar kan zetten – een blog kan beginnen. Heb dus wat erbarmen met je lezerspubliek.

De dood van het bloggen hebben we zelf in de hand

Zolang we kunnen blijven komen met interessante verhalen waar mensen naar op zoek zijn, ons blog aantrekkelijk vormgeven en we bij dat alles ook voldoende oog hebben voor het lees- en gebruiksgemak van de lezer, kunnen we de dood van dit medium nog wel wat voor ons uit schuiven.

Concreet mag het daarbij doorgaans allemaal:

Maar dan nog: zelfs als je alle raadgevingen hieromtrent obstinaat in de wind slaat, kan je een deuk een pak boter bloggen. Stop plezier in je project en je komt al een heel eind. Het is met blogs zoals met de liefde: op ieder potje past een deksel!

Wat ik vind van het feit dat Masha stopt met bloggen? Ik – en wij met zijn allen – hebben er weinig van te vinden. Na meer dan 10 jaar intensief bloggen over beauty kan ik mij wel voorstellen dat ze het welletjes vindt. Als de passie weg is verdwijnt ook de kwaliteit van het blog en  dat is het moment waarop je er misschien beter mee kapt.

Beste lezer, heb erbarmen met je blogger…

Laatst verschenen berichten

16 reacties op “Hoe dood is bloggen nou echt?”

 1. Ximaar avatar

  Het bjoetie-blog ken ik niet, ik heb daar niets mee. Het verhaal dat bloggen op z’n retour is hoor ik al een jaar of 10 en sinds die tijd zijn er veel nieuwe bloggers (m/v) bijgekomen. Er zijn ook bloggers afgehaakt, maar dat gebeurt ook bij andere hobbies. Na een jaar of 5 is de stof op en wordt het vaak meer van hetzelfde.

  Zelf blog ik maar eens per 3 dagen, en misschien is daarom mijn stof na 12 jaar nog steeds niet op. In die tijd heb ik het meeste last gehad van Hyves en later Facebook. Met beide heb ik totaal niets, maar het vreet wel aandacht van mogelijke blogbezoekers. De tijd die deze mensen aan iets dergelijks verkwisten kan niet gestoken worden in het lezen van een blog.

  Toch is dat niet erg. Het bezoekersaantal is dan wel gezakt, maar je houdt dan meer de bezoekers over die je blog ook echt lezen. Ik ben namelijk niet zo geinteresseerd in bezoekers die na 2 seconde weer verder klikken. Daarom heb ik ook niet veel met SEO.

  Iets anders is de opkomst van RSS-Feeds en lezen per mail. De meeste blogs bieden dit aan en vaak zie je deze indirecte lezers niet terug in je bezoekersaantallen. Dat geldt ook voor de opkomst van annoniem lezen. Browser-instellingen kunnen er voor zorgen dat deze mensen niet meer in de statistieken opduiken en hun aantal neemt gestaag toe.

  Voor mezelf is het allemaal niet zo belangrijk. Ik blog ook als een soort dagboek en bij een papieren dagboek vroeg niemand zich in het verleden af of de bezoekersaantal acceptabel waren. Sterker nog het was vaak de bedoeling dat niemand mee las.

  Over lange en kortere berichten heb ik een iets andere mening. Als het te kort wordt en daarmee nietszeggend, dan schiet dat z’n doel voorbij. Zelf zie ik veel in afwisseling van kort en lang. Maar ik gebruik ook altijd lees verder bij lange berichten en verraad in het eerste stukje voldoende om door te klikken.

 2. Serge Van Cauwenbergh avatar

  Ik zag die aankondiging onlangs ook verschijnen. Ik ben geen beautyblogger en volg dat soort blogs ook niet dus ik wist niet over wie het ging. Ik kan wel begrijpen dat er een aantal richting YouTube en consoorten verhuizen omdat dat medium zeer populair is bij jongeren. Met een videokanaal kan je veel meer mensen bereiken dan met een blog vol met tekst. En dat kanaal kan je ook nog eens een aardige zakcent opleveren. Er zijn YouTubers die er zelfs voltijds van kunnen leven. Ik zet die stap niet en blijf verder bloggen, maar jouw opmerkingen over lees- en gebruiksgemak snijden zeker hout. Voor mijn volgend artikel ga ik toch eens kijken op welke manier ik de lengte van de tekst kan inkorten zonder in te boeten op inhoud. Dat wordt zeker een interessante oefening.

 3. Tessa - Dazzling Beauty/Travels avatar

  Goed stuk! Ik stop er voorlopig niet mee, ben juist net lekker op dreef ☺ En zie mijn blog juist beetje bij beetje groeien.

 4. Sylvia avatar

  Vooral die laatste zin inderdaad. Tien jaar is enorm lang en bloggen is een prachtige sport/hobby/bezigheid/vul maar in, maar als je passie er niet meer ligt, moet je lekker wat anders gaan doen.

 5. marleen@burgertrutjes avatar

  Ik mag in elk geval hopen van niet! Just getting started!

 6. Linda avatar

  Het ligt er volgens mij vooral echt aan voor welke doelgroep je schrijft. Voor de jonge doelgroep waar zij voor schrijft verschuift het inderdaad snel naar andere media met veel beeld en filmpjes dus moet het kort en snel. Voor oudere groepen (30+) merk ik juist dat het inhoudelijk moet om op te vall

  1. Linda avatar

   Het ligt er volgens mij vooral echt aan voor welke doelgroep je schrijft. Voor de jonge doelgroep waar zij voor schrijft verschuift het inderdaad snel naar andere media met veel beeld en filmpjes dus moet het kort en snel. Voor oudere groepen (30+) merk ik juist dat het inhoudelijk moet om op te vallen tussen alle andere bloggers. Doordat het verkeer via Facebook afloopt.

 7. Marion avatar

  Ik heb niets met beauty dus volg dan ook geen beatyblogs. Ook Beautygloss niet.
  Bloggen is volgens mij niet dood, ik zie steeds meer dat bedrijven een blog aan hun website toevoegen. . En die blogs moeten toch door mensen geschreven worden. En daar zijn wij bloggers voor!

 8. Sofie van mamaABC avatar

  Inderdaad ik heb niet het gevoel dat bloggen dood is. En inderdaad, voor elke blog kunnen er lezers zijn. Er blijven ook lezers die wel graag meer lezen en dus langere artikelen met liefde lezen.

 9. Trudy avatar

  Weer een interessant stuk, Ben. Vooral de passages over kort, informatief en technisch gemakkelijk leesbaar spreken me aan. En ja, zolang ik het leuk vind om (redelijk) kort en informatief over onze camperreizen te schrijven, ga ik nog door.

 10. Aneta avatar

  Ik stop er ook niet mee!!! Sterker nog, ik zie mijn blog elke dag ietsjes groeien. En inderdaad, passie moet je grootste talent zijn, anders wordt het wel erg zwaar.

 11. Chantal avatar

  Echt een goed stuk!! Ik denk inderdaad dat we met een verschuiving te maken hebben. Het is belangrijk dat wij als bloggers daar op in spelen.

  Groetjes Chantal

 12. Bregje avatar

  Goed stuk Ben! Ik debk dat t bloggen zo dood is als we t zelf maken. Precies wat je zegt: als het met passie en plezier gedaan wordt blijft het leuk voor de lezers! Ik stop er iig lekker niet mee 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.