Sharp Ben In persona

Hoe dood is bloggen nou echt?

“Wat vinden jullie ervan dat de grootste beautyblogger stopt met bloggen? :)” Aldus startte onlangs een discussie op Facebook. In de vraag proefde ik een mengeling van opluchting, leedvermaak en pure afgunst, maar dat kan aan mij liggen.

Overigens staat “de grootste beautyblogger” in dit geval voor Masha Feoktistova, het gezicht van Beautygloss.nl. Zij liet verstaan dat bloggen zijn beste tijd had gehad. En als een influencer van dat formaat dat soort dingen zegt, dan heeft dat een impact.

Een doemscenario op z’n tijd

Blijkbaar vindt de blogsfeer het nodig om eens in de zoveel jaar allerlei doemscenario’s over zichzelf af te roepen. Eerst was er Facebook die de noodklokken deed luiden, later Youtube en Twitter, dan Google en ik vergeet er nog wel een paar.

Hoe dood is bloggen? Je hoeft maar om je heen te kijken om vast te stellen dat berichten over het einde der tijden voor blog(ger)s op zijn minst een beetje voorbarig zijn. Maar zo heb ik tenminste weer iets om over te schrijven…

[wp_ad_camp_3]

Het bloggen is niet dood

Het komt er alleen anders uit te zien. Op vrij korte termijn zelfs. We gaan naar een ander soort blogs. Korter, snediger, sneller, verpakt met meer fun, een stuk soberder, minder genuanceerd, nog meer op de emoties van de lezers inwerkend.

En we gaan naar een ander soort lezers. Het soort lezers dat nog meer gehaast is, nog sneller zijn leut wil en daar nog minder moeite voor wil doen. Een beetje internetter krijgt immers veel meer “leuke en interessante content” voor de kiezen dan ik kan slikken, laat staan verteren.

Dat krijg je natuurlijk wanneer iedereen met een gram technisch vernuft in de kleine teen – en twee leuke zinnen achter elkaar kan zetten – een blog kan beginnen. Heb dus wat erbarmen met je lezerspubliek.

De dood van het bloggen hebben we zelf in de hand

Zolang we kunnen blijven komen met interessante verhalen waar mensen naar op zoek zijn, ons blog aantrekkelijk vormgeven en we bij dat alles ook voldoende oog hebben voor het lees- en gebruiksgemak van de lezer, kunnen we de dood van dit medium nog wel wat voor ons uit schuiven.

Concreet mag het daarbij doorgaans allemaal:

Maar dan nog: zelfs als je alle raadgevingen hieromtrent obstinaat in de wind slaat, kan je een deuk een pak boter bloggen. Stop plezier in je project en je komt al een heel eind. Het is met blogs zoals met de liefde: op ieder potje past een deksel!

Wat ik vind van het feit dat Masha stopt met bloggen? Ik – en wij met zijn allen – hebben er weinig van te vinden. Na meer dan 10 jaar intensief bloggen over beauty kan ik mij wel voorstellen dat ze het welletjes vindt. Als de passie weg is verdwijnt ook de kwaliteit van het blog en  dat is het moment waarop je er misschien beter mee kapt.

Beste lezer, heb erbarmen met je blogger…

8

16 Responses

Show all responses
  1. Kaat
    5 december 2016
  2. dennie
    25 november 2016
  3. Sanne
    20 november 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.