HomeIn personaHoe dood is bloggen nou echt?
0
(0)

“Wat vinden jullie ervan dat de grootste beautyblogger stopt met bloggen? :)” Aldus startte onlangs een discussie op Facebook. In de vraag proefde ik een mengeling van opluchting, leedvermaak en pure afgunst, maar dat kan aan mij liggen.

Overigens staat “de grootste beautyblogger” in dit geval voor Masha Feoktistova, het gezicht van Beautygloss.nl. Zij liet verstaan dat bloggen zijn beste tijd had gehad. En als een influencer van dat formaat dat soort dingen zegt, dan heeft dat een impact.

Een doemscenario op z’n tijd

Blijkbaar vindt de blogsfeer het nodig om eens in de zoveel jaar allerlei doemscenario’s over zichzelf af te roepen. Eerst was er Facebook die de noodklokken deed luiden, later Youtube en Twitter, dan Google en ik vergeet er nog wel een paar.

Hoe dood is bloggen? Je hoeft maar om je heen te kijken om vast te stellen dat berichten over het einde der tijden voor blog(ger)s op zijn minst een beetje voorbarig zijn. Maar zo heb ik tenminste weer iets om over te schrijven…

[wp_ad_camp_3]

Het bloggen is niet dood

Het komt er alleen anders uit te zien. Op vrij korte termijn zelfs. We gaan naar een ander soort blogs. Korter, snediger, sneller, verpakt met meer fun, een stuk soberder, minder genuanceerd, nog meer op de emoties van de lezers inwerkend.

En we gaan naar een ander soort lezers. Het soort lezers dat nog meer gehaast is, nog sneller zijn leut wil en daar nog minder moeite voor wil doen. Een beetje internetter krijgt immers veel meer “leuke en interessante content” voor de kiezen dan ik kan slikken, laat staan verteren.

Dat krijg je natuurlijk wanneer iedereen met een gram technisch vernuft in de kleine teen – en twee leuke zinnen achter elkaar kan zetten – een blog kan beginnen. Heb dus wat erbarmen met je lezerspubliek.

De dood van het bloggen hebben we zelf in de hand

Zolang we kunnen blijven komen met interessante verhalen waar mensen naar op zoek zijn, ons blog aantrekkelijk vormgeven en we bij dat alles ook voldoende oog hebben voor het lees- en gebruiksgemak van de lezer, kunnen we de dood van dit medium nog wel wat voor ons uit schuiven.

Concreet mag het daarbij doorgaans allemaal:

Maar dan nog: zelfs als je alle raadgevingen hieromtrent obstinaat in de wind slaat, kan je een deuk een pak boter bloggen. Stop plezier in je project en je komt al een heel eind. Het is met blogs zoals met de liefde: op ieder potje past een deksel!

Wat ik vind van het feit dat Masha stopt met bloggen? Ik – en wij met zijn allen – hebben er weinig van te vinden. Na meer dan 10 jaar intensief bloggen over beauty kan ik mij wel voorstellen dat ze het welletjes vindt. Als de passie weg is verdwijnt ook de kwaliteit van het blog en  dat is het moment waarop je er misschien beter mee kapt.

Beste lezer, heb erbarmen met je blogger…

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

16 reacties op “Hoe dood is bloggen nou echt?”

 1. Kaat avatar

  Ik heb er gewoon veel te veel plezier mee ! En al had ik geen lezers, dan vind ik het nog altijd heerlijk om meer dan 10 jaar terug te kunnen kijken en mijn geest ‘sharp’ te houden door nu en dan te rommelen aan mijn blog.

 2. dennie avatar
  dennie

  Best een interessant stukje. Echter ik denk dat dit voor niche bloggers niet op gaat. Ook ben ik van een leeftijd die niet vaak op youtube een filmpje kijkt en toch nog graag een stukje leest op zijn tijd.

 3. Sanne avatar

  Ik had deze discussie ook al online gelezen op fb. Als je dagelijks blogt kan ik begrijpen dat je na een tijd je passie weg is. Daarom dat ik maar een paar keer per week blog. Nee voor mij is het bloggen niet dood. Ik bekijk helaas geen youtube filmpjes want ik ben eerder een lezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.