Homebeter bloggen5 hinderpalen voor je creativiteit als blogger (herken je ze)?

5 hinderpalen voor je creativiteit als blogger (herken je ze)?

Deze herfst viert dit blog zijn 8ste verjaardag. In die tijdspanne heb ik zo’n 24 keer serieus overwogen om met Blogtrommel.com te kappen. Maar dat gebeurde dus niet. Mijn creativiteit als blogger, de zin om te delen, te onderzoeken en (anderen) te enthousiasmeren won het altijd van de faalangst, het pessimisme, het Calimerocomplex mijn fysieke ongemakken, en het perfectionisme.

Hoe dat komt?

Wel, er is het informatiesysteem voor mijn blog. Daar is altijd wel iéts te vinden dat het balletje weer aan het rollen brengt.

Sinds kort zit daar ook een lijstje is met de beste manieren om goeie ideeën de grond in te boren. Het helpt om – wanneer ik weer eens vastzit – out of the box te denken.

5 manieren om je creativiteit als blogger te begraven

Surf een beetje rond en er zijn tientallen, honderden tips te vinden over hoe je een deuk in een pak boter blogt. Bijna niemand vertelt over de dingen die je beter niet (te vaak) doet als je op termijn ergens wil komen met zo’n blog.

1. Altijd op zoek gaan naar het juiste antwoord

Laten we aannemen dat bloggers doodnormale mensen zijn. Dan is het ook logisch dat hen al heel vroeg wordt geleerd dat er juiste en foute antwoorden zijn op een probleem of stelling. Er wordt gefocust op het juiste antwoord, de regels van het spel, de beste manier van handelen in deze of gene situatie.

Dat helpt ons vooruit in de samenleving. Want het is doorgaans niet zo handig als iedereen zomaar zijn eigen ding doet.

Hierbij wordt soms vergeten dat niet alles in het leven zwart-wit is en dat er meerdere oplossingen mogelijk zijn voor één en hetzelfde probleem.

Wil je een artikel schrijven, dan kan je uiteraard de meest logische oplossingen uit de doeken doen (datgene wat elkeen verwacht). Maar daarnaast mag er ook plaats zijn voor de buitenissige kronkels, ook al zijn die misschien niet altijd even politiek correct.

2. Logisch nadenken

Logisch nadenken, het helpt natuurlijk om na te gaan of je verhaal steek houdt; of je idee überhaupt haalbaar is. Zonder logica heb je op het einde van de rit ook geen samenhangend verhaal, geen oplossing waar anderen echt wat mee kunnen, geen Aha-erlebnis en geen discussie.

Maar ik hoef jou niet te vertellen dat diezelfde logica je creativiteit als blogger danig in de weg kan zitten. Logisch nadenken en out of the box denken, het gaat zelden goed samen. Omdat het gezond verstand zo vaak overheerst, worden  creatieve ideeën dikwijls onder de mat geschoven, nog vóór ze goed en wel aan de oppervlakte komen. Laat staan dat die leuke denksporen onderzocht worden en/of uitgroeien tot iets waardevols dat niet op elke straathoek te vinden is.

Het kan best lastig zijn als je zit te schrijven terwijl je constant het gevoel hebt iets te willen vertellen wat je lezers boven de pet gaat. Of nog erger: dat je hen iets verkondigt waarvan zij het gevoel hebben dat het klinkklare onzin is.

Dat is een uitstekend moment om metaforen te gaan gebruiken. Het voordeel van metaforen? Je kan zelfs complexe theorieën en waarheden danig vereenvoudigen. En omdat waarheden eerder “symbolisch” zijn, aanvaardt men ze ook wat makkelijker. Zelfs zonder er erg in te hebben.




3. (altijd) Werken volgens de regels van de kunst

Niet zelden start creatief bezig zijn met het overboord gooien van alles wat we kennen. Naar een probleem kijken en je daarbij zo weinig mogelijk laten beïnvloeden door bestaande opvattingen en denkbeelden. Dan kom je soms tot verrassende, mooie dingen.

Out of the box denken. Iedereen wil het graag. Bijna niemand doet het ook echt.

Dat komt omdat mensen doorgaans geneigd zijn niet alleen de veilige regels te volgen, maar deze ook in stand te houden en te verdedigen. Dat is hen zo geleerd. Zo hoort het te werken. Iedereen doet het zo. Ook al lijkt het in jouw praktijk toch niet helemaal goed te lopen…

4. Nooit spelen en experimenteren

Wil je iets bereiken, dan moet je gefocust recht op je doel afgaan, toch? Daar is natuurlijk iets van.

Maar onderschat niet de creatieve kracht die uitgaat van – om even bij het bloggen te blijven – even niet met je blog bezig te zijn. Geniet. Maak het hoofd vrij en vul het met andere indrukken. En laat die indrukken hun stempel drukken op je schrijven. Je wou toch een uniek geluid??

Het experiment, dan? Ook dat is best waardevol in je blogpraktijk. Verlaat zo nu en dan je comfortzone. Doe de dingen net even anders dan je tot nu toe gewoon was:

  • andere onderwerpen
  • nieuwe tools
  • ander format
  • andere uitgangspunten
  • nieuw vertelstandpunt
  • nieuwe indeling en layout

Maak het bloggen (opnieuw) spannend voor jezelf!

5. Nooit bloggen over dingen waar je te weinig van af weet

Nog zo’n killer voor je creativiteit als blogger:

  • Zit er wel iemand op mijn verhaal te wachten?
  • Ben ik wel goed genoeg?
  • Is het wel aan mij om daarover te schrijven (heb ik genoeg kennis en kunde in huis)?

Het antwoord hierop is altijd hetzelfde. Blog over datgene waar je hart ligt. Specialist of niet. Schrijf desnoods over datgene wat je nog niet weet. Bouw gaandeweg je expertise op en neem je lezer mee op avontuur. Wedden dat één en ander donders goeie content oplevert?

Tot zover 5 manieren om je creativiteit als blogger de nek om te wringen. Gelukkig is ook de uitweg uit de impasse al bij al dichtbij.

Wat is jouw grootste hinderpaal bij het bloggen?


Meer van dat?

Omslagfoto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “5 hinderpalen voor je creativiteit als blogger (herken je ze)?”

  1. Mies Huibers avatar

    Hoewel ik geen nicheblog heb – en dus elke week maar over iets schrijf wat me te binnen is geschoten – is blogtrommel toch de plek waar ik ideeën en tips vandaan haal. Ik ben blij dat je al die 24 keren de rug hebt gerecht en onverdroten verder bent gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.