HomeHow toGratis e-boek maken: geef je blog een groeispurt

Gratis e-boek maken: geef je blog een groeispurt

Makkelijk vindbaar in Google (gratis e-boek over SEO voor bloggers)

In 2020 is het zaak je blog wat minder afhankelijk te maken van social media om bezoekers aan te trekken. Een mailinglijst voor je blog opbouwen is een mogelijk alternatief. Probleem: hoe krijg je mensen zover dat ze hun naam en mailadres bij je achter te laten? Een gratis e-boek maken (en verspreiden) kan helpen.

Lokkertje om je e-maillijst te laten groeien

Zo’n e-maillijst (in functie van je blog) heeft dus wel wat voordelen. Als je wil kan je:

Maar zover zijn we dus nog niet. Want laten we wel wezen, anno 2020 schrijft bijna niemand zich nog spontaan in op een mailinglijst. Tenzij er iets te rapen valt. Een gratis te downloaden e-boek, bijvoorbeeld.

Gratis e-boek maken: 6 tips voor succes

Wil je een e-boek schrijven waar je (blog) op termijn beter van wordt, dan moet je wel op een aantal dingen letten.

1. Kies een goed onderwerp voor je e-boek

Het zal je niet verbazen dat het onderwerp van je e-boek het best nauw aansluit bij datgene waar je vaak over blogt.

Aansluiten bij je niche

Wie je blog regelmatig bezoekt moet zich probleemloos kunnen herkennen in het e-boek. En ook omgekeerd: wie het e-boek download moet een goed beeld krijgen van wat er op je blog zoal te beleven valt.

Razend interessant voor je lezers/bezoekers

Ook dat is logisch. Het e-boek behandelt een onderwerp waar veel van je volgers nieuwsgierig naar zijn. Natuurlijk kan het boek ook een probleem oplossen waar je lezers mee kampen. Een paar steengoede tips die je niet op elke straathoek tegenkomt doen wonderen.

Overigens hoeft je boek ook niet zo uitgebreid te zijn. Als het maar praktisch en concreet genoeg is om je bezoeker/volger echt te kunnen helpen.

Jouw expertise tonen

Verder is zo’n e-boek erg geschikt om je kennis en kunde te etaleren. Zoek het qua onderwerp en inhoud nu ook weer niet té ver. In principe komt elk onderwerp in aanmerking, voor zover je geen video of iets dergelijks nodig hebt om je punt te maken.

Een nicheblogger heeft alvast een belangrijk voordeel. Hij of zij moet immers niet van nul beginnen. Op zijn of haar blog zijn waarschijnlijk een boel handige tips te vinden. Alleen zijn ze verspreid over de verschillende blogberichten en -pagina’s van je blog. Grasduin eens in je blogarchief, verzamel enkele van je beste stukken rond een bepaald thema, zorg voor een coherente stijl en je e-boek is voor 75% klaar.

2. Let op het formaat en de indeling van het e-boek

Hoeveel pagina’s mag zo’n gratis e-boek tellen?

Dat is moeilijk in te schatten. Je wil in ieder geval voldoende waarde bieden aan diegenen die je boek downloaden. Idealiter kan de bezoeker, na het lezen van het boek direct aan de slag om je tips in de praktijk te brengen.

Bijna niemand zich nog spontaan in op een mailinglijst. Tenzij er iets te rapen valt.

Anderzijds, je geeft gratis kennis weg dus het is nu ook weer niet de bedoeling dat je hele knowhow zomaar vrij voor iedereen beschikbaar wordt.

Hoe dan ook zit je in no time aan een 40-tal pagina’s. Want naast de netto inhoud bevat het e-boek waarschijnlijk:

  • een cover
  • een voorblad
  • het voorwoord
  • de inhoudstafel
  • afbeeldingen en andere visuele elementen
  • kop- en/of voetteksten

Hoe dikker je boek wordt, des te kleiner is de kans dat het effectief gelezen wordt. Zelfs al is het nog zo interessant.

Een wat dunner boek maakt het handzamer (wie dat wil kan het e-boek eventueel uitprinten, als het document pakweg 225 pagina’s telt zie ik dat niet zo snel gebeuren).

Opmaak en indeling

Je e-boek met ook prettig leesbaar zijn via het computerscherm. Daarom zou je kunnen overwegen om voor het document de liggende afdrukstand te gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je e-boek inderdaad prettig leest op een pc. Eén pagina uit je e-boek komt immers zowat overeen met de afmetingen van het scherm. Je hoeft dan niet te scrollen om toch een volledige pagina in beeld te krijgen, wat voor een vlotte leeservaring zorgt.

Daarnaast zijn er de klassiekers zoals een makkelijk leesbaar lettertype voor de bodytekst, een prettige lettergrootte, genoeg witruimte tussen de verschillende alinea’s enzovoort.

3. Maak zeker gebruik van de opmaakstijlen in MS Word

Je gratis e-boek maken in Microsoft Word is een goed idee. Ja, de Stijlen (in het tabblad Start helpen je danig om het hele e-boek op een consistente manier op te maken. Maar het is toch vooral de mogelijkheid om via diezelfde stijlen quasi automatisch een inhoudstafel aan te maken voor je boek die het ‘m doet.

Middels de inhoudstafel kan de lezer van je boek heel makkelijk naar de voor hem meest interessante hoofdstukken navigeren. Een extra stukje gebruiksgemak, zeg maar.

Dan iets waar je misschien niet meteen aan denkt wanneer je je e-boek aan het schrijven bent: plaats zeker ook een aantal aanklikbare linkjes naar relevante artikels op je blog in je e-boek. MS Word maakt het je hier wederom erg makkelijk:

Het is een slimme manier om nog wat extra verkeer naar je blog te genereren, dat spreekt. En je lezer van zijn kant krijgt nog wat extra waardevolle info zonder dat het boek veel dikker hoeft te worden. Doen!

Makkelijk vindbaar in Google (gratis e-boek over SEO voor bloggers)

5.Voorzie je e-boek van een aantrekkelijke cover

Je boek kan natuurlijk niet zonder een uitnodigende cover. In MS Word zou je eventueel een Voorblad kunnen maken, maar ideaal is dat niet.

Cover maken in Canva

Liever gebruik je – bijvoorbeeld – een online tool als Canva om je omslag te ontwerpen. Canva heeft veel gratis templates die je kan gebruiken als basis.

Het is wel aan te raden om je eigen foto’s te gebruiken of je afbeelding(en) te halen op één van de sites met rechtenvrije foto’s.

Even opletten: de templates voor boekomslagen die Canva ter beschikking stelt zijn allemaal in staande afdrukstand. Indien jouw gratis e-boek inderdaad liggend wordt afgedrukt zal je dus ook een liggende boekomslag moeten worden voorzien. Gelukkig is het geen probleem om in Canva een project aan te maken met aangepaste afmetingen.

De bewuste boekomslag kan je nadien dan gewoon invoegen in je Word-document. Naar alle waarschijnlijkheid dien je wel de marges op 0 te zetten, zodat de cover inderdaad de volledige pagina beslaat.

3D e-boek cover maken

Om je e-boek effectief in de kijker te zetten heb je nog een kleine afbeelding nodig die het boek toont. Natuurlijk is het leuk als die afbeelding in 3D is, zodat het lijkt alsof je een fysiek boek aanbiedt.

Dit is vrij makkelijk op te lossen door met je boekcover die je in Canva maakte naar Boxshot online te gaan en daar heel simpel de kleine 3D-versie van de cover te maken.

6. Sla de definitieve versie van je e-boek op in PDF-formaat én in gewoon Word-formaat

Is je e-boek klaar dan doe je er goed aan je document te converteren van een Word-bestand naar een PDF-bestand. Het is dat PDF-bestand dat je bezoekers uiteindelijk zullen downloaden.

Voordeel van zo’n PDF-je tegenover een gewoon Word-bestand? PDF’s zijn wat minder makkelijk klakkeloos te kopiëren en/of per ongeluk te wijzigen. En daarnaast beschikt niet iedereen over MS Word.

Word-documenten converteren. Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt wel mee.

  • Open het Word-document
  • Klik op de Start-knop (linksboven)
  • Kies Opslaan als…
  • Selecteer PDF of XPS
  • Kies een naam voor je PDF-bestand en een bestandslocatie
  • Sla het bestand op

Opgelet: gooi het oorspronkelijke Word-bestand niet zomaar weg. Wil je later nog een tweede versie van je gratis e-boek verdelen dan moet je niet van voren af aan opnieuw beginnen. Je brengt gewoon de nodige wijzigingen aan in je originele Word-document, maakt op basis daarvan een nieuwe PDF en klaar is kees.

In deze blogpost ging de aandacht niet zozeer naar de e-maillijst. Wel naar het instrument om je maillijst te doen groeien.

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Gratis e-boek maken: geef je blog een groeispurt”

  1. Ali avatar

    Interessant, maar ik ben het niet met je eens als je zegt de pagina’s op liggende stand te zetten. Ik vind het persoonlijk toch wel vervelend als ik voortdurend van uiterst links naar uiterst rechts moet gaan om iets te lezen

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik snap je punt. Er valt inderdaad wat voor te zeggen. Anderzijds, dat is precies de reden waarom ik ook aanraad de lettergrootte voor de bodytekst zeker niet te klein te kiezen. Daarom mogen de marges van het document wat ruimer, trouwens.

      De andere mogelijkheid bestaat erin een wat kleiner lettertype te nemen, maar wil in 2 kolommen te werken.

      Maar het is natuurlijk allemaal een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.