Homebeter bloggenGeen commerciële activiteiten op een gratis blogplatform?
0
(0)

activiteiten op een gratis blogplatform

Voor veel bloggers is het een droom om via hun blog een zakcentje bij te verdienen. Als je blogt via Blogspot.com of WordPress.com heb je hierin minder vrijheid dan wanneer je blogt op een eigen domein. Maar zelfs dan blijft het opletten. Charlotte (Charlotteslaw.nl) legt uit.

Als je gebruik maakt van een gratis blogplatform, mag je er dan geen commerciële activiteiten uitoefenen? En zo ja, waar ligt dan de grens – wat is commercieel?

Voorwaarden van de blogplatformen

Blogger

Blogger, de blogservice van Google, mag je wel commercieel inzetten. Zelfs bedrijven mogen het inzetten. Hier zitten geen restricties aan.

Het blogplatform commercieel inzetten, kan echter wel gevolgen hebben voor je Google ranking. Bovendien zal dat eerder opvallen, omdat Blogger een service van Google is. Advertenties plaatsen zal geen probleem zijn, maar Google houdt niet zo van betaalde content (native advertising, advertorials of welke naam je het beestje ook wilt geven)

WordPress.com

Het open source platform wordpress.com staat niet alle soorten content toe. Bedrijven mogen het platform gerust commercieel gebruiken. Wat echter niet mag, zijn blogs of sites die uitsluitend zijn geschreven voor de hogere ranking in Google of een andere zoek-site. De blogs moeten geschreven worden voor mensen, niet voor machines. Je mag daarom ook geen ‘affiliate blog’ bouwen op wordpress. Ofwel: geen blog met uitsluitend affiliate links om zo geld te verdienen. Een enkele link is natuurlijk geen probleem, maar een blog vol affiliate links mag niet. Dat komt omdat er organisaties zijn die op die manier, als een soort piramide-systeem, geld proberen te verdienen.

Verder zijn heel veel andere soorten van illegale content niet toegestaan, maar dat heeft niets met een commercieel blog te maken.

Overigens mag wordpress.com wel zelf een wordpress advertentie op jouw blog plaatsen. Tsja, een gratis platform he. Ze moeten het ergens van betalen.

Wat de wet zegt over commerciële blogs?

http://www.charlotteslaw.nl/2014/08/summer-school-blogs-en-reclame/

Op Europees niveau zijn er afspraken gemaakt over reclame en (on)eerlijke handelspraktijken. Dit wil grofweg zeggen dat adverteerders altijd eerlijk moeten zijn. Ook als ze via iemand anders adverteren, zoals door een advertorial op een blog van een ander.

Een klassieke advertentie is van zichzelf al wel duidelijk. Iedereen ziet dat het een advertentie is. Daar hoef je niets aan te doen. Zolang de adverteerder maar geen onjuiste beweringen doet in die advertentie.

Advertorials zijn lastiger. Het is betaalde content, ofwel native advertising. Daarvan is niet altijd duidelijk dat het een reclame-uiting is. Dat zul je dus expliciet moeten maken. Bijvoorbeeld door onder het blog te melden namens wie de blogpost is geschreven.

Datzelfde geldt voor blogs die geschreven worden over producten die gratis toegezonden werden. Ook al werd er misschien niet aangestuurd op een (positieve) review, het feit dat je de producten gratis hebt ontvangen, kan je mening al beïnvloeden. Daarom moet je op zijn minst melden dat je het product gratis hebt ontvangen.

Tot zover deze tweede gastblog van Charlotte. Bezoek zeker haar blog als je op zoek bent naar praktische informatie over informatierecht (op het internet).

Als ik deze gastblog zo lees vallen er voor mij toch wat verassingen uit de kast. Niet alleen kan men probleemloos geld verdienen aan je gratis blog (het is bijvoorbeeld erg makkelijk om op Blogspot.com Google Adsense te gebruiken), ook regelrechte commercie is toegestaan. Je zakelijk blog op een gratis platform? Het kàn wel, maar of het ook echt verstandig is? Niet echt! Het lijkt me nu eenmaal niet zo slim om niet 100% de beschikking te hebben over je bedrijfsblog. Op die paar tientjes per jaar voor een domeinnaam en bijbehorende hosting zal het toch niet aankomen?

 

photo credit: FotoDB.de via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?10 reacties op “Geen commerciële activiteiten op een gratis blogplatform?”

 1. Basil Coffee avatar
  Basil Coffee

  Ben nog maar een groentje hier, maar toch even een vraag: stel ik koop zelf een product aan (boek:make-up/kleding etc.) en ik post hier een (eigen) foto van met mijn bevindingen hierover. Wordt dit dan ook gezien als reclame, moet ik hier ook iets van vermelden dan? Mijn eerste idee zegt van niet, maar wil toch even zekerheid voordat ik ergens in de fout ga. En als ik iets gratis toegestuurd krijg, dan vermeld ik het even mijn verhaal?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   In het eerste geval is er geen sprake van een commerciële samenwerking. Dus het probleem stelt zich niet. Als je met je eigen geld een product aankoopt en er vervolgens over schrijft, kan men er immers van uitgaan dat je objectief bent.

   Ook in het tweede geval is er geen sprake van een commercïële overeenkomst. Maar omwille van de transparantie zou ik wel even vermelden dat je het product in kwestie gratis ter beschikking kreeg…

   1. Basil Coffee avatar
    Basil Coffee

    Dankjewel, zeer duidelijk antwoord

 2. Rick avatar

  Wat een mooie en duidelijke uitleg over de producten van het internet.
  het heeft bij mij de ogen geopend en duidelijk gemaakt dat het allemaal makkelijk kan gaan als dat ik zelf had verwacht.
  Bedankt.

  1. Charlotte avatar

   Alsjeblieft Rick. Goed om te horen dat je het duidelijk vindt. Veel plezier met bloggen!

   1. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    @Charlotte: Dank voor je tussenkomsten!

 3. Wesley Velroij avatar

  Ik wist niet dat je het eigenlijk moet vermelden wanneer je een product gratis toegestuurd gekregen hebt, ik zie dat zelf namelijk alleen als een manier waardoor ik een product kan reviewen zonder er zelf geld in te investeren.

  Voor mij persoonlijk zal een gratis toegestuurd product nooit invloed hebben op een review, want ik heb al een paar negatieve reviews geschreven en dat waren ook gratis toegestuurde producten. Maar goed ik heb maar een niche blog, dus denk niet dat ik in de problemen zou komen wanneer ik vergeet te vermelden dat ik een product gratis toegestuurd heb.

  En de meeste producten koop ik toch echt gewoon van mijn eigen geld, het zijn dus maar weinig producten die ik gratis toegestuurd heb gekregen.

  1. Charlotte avatar

   Het gaat vooral om de openheid naar je lezer toe. Je mening kan nu eenmaal beïnvloed zijn door het feit dat je het gratis hebt gekregen. Je voelt tenslotte de ‘pijn’ ook niet van het geld dat je er aan uitgegeven hebt.

   Lijkt me ook geen probleem toch, om aan te geven dat je wel eens iets gratis krijgt? Vindt niemand erg.

 4. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Hoi Charlotte,

  Ik wist helemaal niet dat je je WordPress website niet vol mag gooien met affiliate links? Niet dat ik dit doe, maar wel even handig om te weten dat dit strafbaar is.

  Je hebt zelf ook een mooie overzichtelijke website, één om te onthouden!

  1. Charlotte avatar

   Dankjewel voor je compliment Rowdy.

   Het gaat dus om een WordPress.com blog. Zal vast onder meer te maken hebben met hosting en dat ze misbruik van hun gratis platform willen voorkomen. Een enkele affiliate link is heus geen probleem hoor. Zolang het maar in een goede verhouding staat met je overige artikelen etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.