HomeinterviewOp de blog af: Zon en Maan
0
(0)

Zon en MaanMijn gast van vandaag heeft iets met boeken én met plaatjes. In “op de blog af” praat ik met Emmy over haar blog Zon en Maan.

1. Waar ik altijd erg nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) om Zon en maan te beginnen?

E: Ik ben mijn blog begonnen omdat het destijds verplicht was om in de propedeuse van mijn opleiding (kunstacademie) een blog op te zetten waar je je proces op bijhield. Ik leerde toen met enige regelmaat een bericht te plaatsen, maar merkte al snel dat school er niks mee deed. Toch zag ik het als een goede stok achter de deur om mijn voortgang goed bij te houden en er onderwerpen bij te betrekken die ook mijn interesse hadden. Langzaam maar zeker begon mijn blog toen een andere invulling te krijgen en heb ik mijn procesverslagen weggegooid om met een schone lei te beginnen. Toch plaatste ik toen nog vooral tekeningen. Langzaam begon ik meer te bloggen over boeken, met het resultaat zoals mijn blog nu is.

2. Met welke ambitie startte je destijds je blog?

E: Ik heb dus nooit bewust gekozen een boekenblog op te starten, maar wilde mijn tekeningen en gedachten over spirituele onderwerpen delen om anderen te helpen maar ook om zelf een beetje orde in mijn hoofd te krijgen. Toen ik meer bezoekers begon te krijgen vond ik dat alleen maar extra leuk. Ook wilde ik graag mijn tekeningen delen, in de hoop dat er op een dag iemand aan zou kloppen die een leuke illustratieve opdracht klaar had liggen.

3. Hoe verliep de keuze van je blognaam?

E: Een aantal jaren terug was ik erg veel bezig met symboliek en spiritualiteit en omdat ik dit wilde verwerken in mijn blognaam koos ik voor Zon en Maan. Deze symbolen hebben voor mij een betekenis die allerlei tegenstellingen symboliseren, maar toch samen een zijn. Het staat symbool voor wie ik ben, en ik blog nog steeds graag op een persoonlijke noot.
Toen ik uiteindelijk langzaam in een boekenblog begon te veranderen, stond ik voor een keuze: een nieuwe naam, of zo doorgaan. Ik kon geen afscheid nemen en ik heb het laatste dus gekozen. Nu weet men niet beter en kan ik me niet voorstellen dat ik een andere naam had gekozen.

4. Waar staat je blog over 5 jaar?

E: Ik hoop dat ik dan meer bereik heb en jonge en oude lezers kan enthousiasmeren over de boeken die ik graag lees, maar dat ik het ook nog steeds over illustraties en andere bijzonderheden kan hebben. Ik hoop natuurlijk ook dat ik dan een groter bereik heb, waardoor ik nog meer leuke acties kan organiseren.

5. Heb je enig idee waarin jouw boekenblog verschilt van andere boekenblogs?

E: Ik denk dat iedere boekenblog het ambieert om toch op enige wijze uniek te zijn. Ikzelf denk dat mijn persoonlijke en kritische kijk op bepaalde boeken erg gewaardeerd wordt.. Niet alles wat gehypet wordt is immers echt heel goed. Ook vind ik de layout van een blog erg belangrijk en daardoor denk ik dat ik een van de meest opvallende vormgeving heb. Ook combineer ik het natuurlijk met illustraties, waardoor mijn blog niet alleen gevuld wordt met boekrecensies.
Vooral mijn persoonlijke manier van schrijven is denk ik een manier die opvalt bij mijn lezers.

6. Aan je blog is een heus forum gekoppeld. Wat is precies de meerwaarde daarvan? Brengt het extra verkeer naar je blog?

E: Ik heb het forum toegevoegd in de hoop dat het boekenwurmen bij elkaar brengt en dat er discussies op gang worden gezet. Helaas is het nog niet zo acties als ik had gehoopt.. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen. Met de jaarlijkse boeken adventskalender ben ik van plan om het forum er actief te gaan betrekken bij de opdrachten. Wel brengt het extra bezoekers, wat ik wel opvallend vind!
Voor mij was het vooral een verlangen naar het verleden dat ik graag een forum wilde toevoegen.. Ik was vroeger erg acties op fora en wilde dat gevoel graag terughalen. Natuurlijk zijn er ook andere boekensites met fora, maar volgens mij ben ik de enige persoonlijke boekenblog die dit heeft toegevoegd.

“Een blog is een persoonlijk iets.. Iets waar je toch je ei in kwijt kan en al je passies neer kan gooien, om anderen mee te laten genieten. Ik geniet er werkelijk waar ontzettend veel van…”

Emmy

7. Is je denken over je blog (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd? Is je blog gaandeweg van opzet veranderd?

E: Als ik al terugkijk naar de recensies van afgelopen jaar, zie ik al een enorm verschil. Door er constant mee bezig te zijn, ontwikkel je jezelf op allerlei vlakken: inhoud, taalvaardigheid, maar je leert ook heel veel van de reacties van je bezoekers.
Ik ben het alleen maar leuker gaan vinden, zeker omdat ik er ontzettend leuke mensen die ik door het bloggen heb leren kennen.

8. Zijn er bloggers naar wie je opkijkt? En waarom dan?

E: Echt opkijken niet. Ik waardeer er wel heel veel en daarvan bezoek ik de blogs ook heel graag. Dit zijn voornamelijk andere boekenbloggers, omdat dit toch een niche van de blogwereld is die het beste bij mij past. Tevens vind ik persoonlijkheid belangrijk, dus iedere blogger die zichzelf laat zien op z’n blog vind ik inspirerend.

9. Kan je wat vertellen over de grootste fout die als blogger ooit maakte? Heb je (als blogger) al ergens spijt van?

E: Echt een fout kan ik me niet bedenken.. En ergens spijt van ook weer niet. Ja, misschien had ik eerder over moeten stappen naar mijn eigen host.. Maar ik heb er geen spijt van dat ik daar een tijdje op heb gewacht. Van fouten leer je en afgezien wat domme taalfouten heb ik nooit met het schaamrood achter de computer gezeten.

10. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

E: Ik hou er niet van als mensen elkaar nadoen of ergens enorm over opscheppen. Het ego moet immers niet uit je beeldscherm spatten. Sommige zijn ook erg fel tegenover taalfouten, maar omdat ik zelf niet zo heel sterk in taal ben, kan ik daar wel mee lezen.

11. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

E: Ik ben blij met elke reactie, maar ik vind het heel erg leuk als mensen later vertellen dat ze door een van recensies een boek zijn gaan lezen die ze erg leuk vonden. Ook vond ik het herkend worden op manuscripta een enorm compliment, al moet ik daarvoor mijn haar denk ik meer credit geven.

12. Antwoord kort en krachtig:

 • Bloggen is leuk, want… daar kan ik mijn creativiteit en ei in kwijt.
  Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is... dat ik soms nog wel eens elementen vergeet toe te voegen in mijn recensies.
  • De ideale lengte voor een blogpost is… tussen de 500 en 800 woorden?
  De meeste inspiratie voor mijn blog haal ik bij… andere bloggers, maar vooral uit mijn eigen fantasie (die vaak opborrelt bij het zwemmen, fietsen of in slaap proberen te vallen).
  De grootste voldoening bij het bloggen is… het krijgen van leuke reacties.
  Als blogger vrees ik de dag dat… ik geen tijd meer heb om te bloggen.. Maar het is ondertussen zo ‘gewoon’ geworden dat ik me niet kan voorstellen dat ik er geen tijd voor vrij maak.
  Het grootste misverstand over bloggen is… dat bloggers het alleen maar om de gratis dingen doen en dat alle bloggers te maken hebben met beauty e.d.
  • Ik stop met bloggen als.. haha.. grapje.
  Reacties van lezers zijn… elke dag weer een extra motivatie en een heerlijk gevoel.

13. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip”?

E: Wees jezelf en probeer geen ander te zijn. Bezoekers waarderen authenticiteit. Ik in ieder geval wel!

Ik onthoud vooral:

 • dat schoolopdrachten soms verbazend lange uitlopers kunnen hebben
 • dat reacties van lezers heel belangrijk zijn en blijven voor iedere blogger
 • dat een blogger best enthousiast mag zijn, al hoeft zijn ego niet per se van het scherm te spatten

Zo zijn we aan het einde gekomen van dit interview. Ik bedank Emmy voor de openhartigheid en jou voor het lezen tot op het eind. Bezoek Zon en Maan en ontdek een boekenblog met een vleugje magie!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

2 reacties op “Op de blog af: Zon en Maan”

 1. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Hoi Ben,

  Leuk van die casestudy’s van ‘op de blog af’.

  Zou ik zelf met mijn website ook een keer in aanmerking kunnen komen? Ik vind het namelijk altijd leuk om te lezen hoe mensen/ondernemers zijn begonnen aan hun blog, hun ideeën en visies.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Hi Rowdy,

   Je staat al op de lijst. Ik moet je wel vragen geduld te hebben. Er staan namelijk nog bloggers op de wachtlijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.