Homesocial mediaFacebookBloggen op Facebook, een goed idee?
0
(0)

Misschien vergis ik me maar ik heb de indruk dat slechts weinig mensen überhaupt weten dat je kan bloggen op Facebook. Jammer eigenlijk, want voor sommigen kan het echt een uitkomst bieden.

Toch even voor alle duidelijkheid: “bloggen op Facebook” valt niet te verwarren met blogs delen (op Facebook).

Hoe kan je bloggen op Facebook?

Belachelijk simpel, eigenlijk. Je gaat naar je persoonlijk Facebook-profiel en kies in het tabblad Meer voor de optie Notities. Klik rechtsboven op Notitie toevoegen. Die notitie wordt dus je blogbericht.

Wat je dan ervaart is erg vergelijkbaar met wat je ook op medium.com ziet: een erg minimalistische interface. Zo kan je een omslagfoto voor je artikel invoegen en een titel meegeven. Ook voor de opmaak van het eigenlijke artikel zijn de mogelijkheden erg beperkt. Je kan (wederom) foto’s toevoegen, quotes, gebruiken, tussenkopjes maken en dan hebben we het zo’n beetje gehad. Zie het als een wat uitgebreidere statusupdate met wat extra opties.

Is je bericht klaar dan kan je het meteen publiceren/delen. Oh ja, denk ook aan de mogelijkheid om je bericht te delen met slechts een beperkte groep van mensen. Je kan bijvoorbeeld je collega’s afschermen voor de posts met gênante vakantiekiekjes.

Waarom zou je gaan bloggen op Facebook?

Ben jij iemand die graag zo nu en dan een stukje schrijft, maar zie je er om wat voor reden dan ook tegenop om een “echt” blog op te zetten, dan kan bloggen op Facebook een fijn alternatief zijn. De leercurve is zo goed als onbestaande en je bent sowieso een stuk minder tijd kwijt aan schrijven, promotie en onderhoud dan de gemiddelde blogger.

Maar hét grote voordeel zit ‘m volgens mij in het feit dat je veel minder moeite moet doen om een (groot) publiek te vinden voor je digitale pennenvruchten. In principe kan iedereen die jou volgt je schrijfsels opmerken in de berichtenstroom. Heb je dus een grote aanhang op Facebook, dan heb je vanaf dag één een publiek waar menig “klassiek blogger” stikjaloers op zal zijn. Heel wat bloggers ploeteren immers maanden, soms zelfs jaren eer er wat animo omtrent hun blog ontstaat.

En last but not least is het zeer waarschijnlijk dat je door te bloggen via Facebook veel makkelijker reacties krijgt vanuit je lezersgroep. Elke Facebook-gebruiker weet je moeiteloos te vinden, vindt blindelings de Vind-ik-leuk-knop en een reactie achterlaten is zo gepiept. Dat is toch heel wat anders dan bij een klassiek blog, waar reacties en feedback een vrij zeldzaam fenomeen aan het worden zijn (al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen). Een (inhoudelijke) reactie achterlaten op een blog blijkt voor veel mensen een erg hoge drempel te zijn. Het verklaart waarom de meeste lezersreacties afkomstig zijn van collega-bloggers.
Bloggen op Facebook, wat zijn de nadelen?

Het is niet al goud wat blinkt. Ik had het al over de toch wel zeer beperkte mogelijkheden om je artikel vorm te geven. Als je net als de meeste bloggers – en hun lezers – een leuk design en een aparte indeling minstens even belangrijk vindt  dan de inhoudelijke kwaliteit van je stukken, is bloggen via Facebook gewoon niet aan de orde.

Je kan dan wel artikelen schrijven en publiceren op Facebook, maar daarmee heb je nog steeds geen blog. Met een blog bouw je een min of meer chronologisch gestructureerd archief op dat je ook als dusdanig kan presenteren aan geïnteresseerden. Je lezers snel even laten snuisteren in al je berichten over dat ene boeiende onderwerp is er dus niet bij.

Ander nadeel: Het is een stuk moeilijker om je artikelen te laten bestaan buiten Facebook om. Mensen die niet op Facebook zitten krijgen nauwelijks de kans om je berichten te lezen.

Bovendien geef je Facebook toch een hele grote vinger in de pap. Niet alleen maak je Facebook nog groter dan het al is. Als het puntje bij paaltje komt heb je ook zeer weinig te zeggen over je eigen content.

Facebook ziet er geen graten in om bijvoorbeeld bepaalde inhoud te censureren. In dat verband schiet me het verhaal te binnen van een vrouw die na een mastectomie borstkanker overwon. Bij wijze van sensibilisering/voorbeeldfunctie een foto toonde ze een foto waarop ze poseerde in half ontbloot bovenlichaam. De littekens van de borstamputatie waren duidelijk te zien.

De bewuste foto werd door Facebook verwijderd. Motivatie? “Te aanstootgevende inhoud.”

Als Facebook op een dag zou verdwijnen – toegegeven, dat kun je je vandaag nauwelijks voorstellen – of het zou beslissen de notities af te voeren dan ben jij al je artikelen kwijt.

En verder is het ook zo dat door de Facebook Edgerank lang niet al je Facebook-vrienden je artikel ooit in hun berichtenstroom zullen zien opduiken.

Waarom zo weinig ruchtbaarheid?

Eerlijk gezegd verbaast het mij enigszins dat Facebook zelf zo weinig “reclame” maakt voor (de mogelijkheden van) z’n notities.

Helemaal als je kijkt hoe vaak dit eigenste artikel gevonden wordt via zoektermen als: “blog maken op Facebook”, “Facebook blog maken” enzovoort. Ze zijn een beetje een ondergeschoven kindje, zo lijkt het wel.

Persoonlijk zou ik denken dat men bij Facebook een gat in de lucht zou springen wanneer gebruikers massaal gaan schrijven (zo blijven ze langer op Facebook). Bizar!

Hoe dan ook kan je stellen dat bloggen op Facebook zeker zijn voordelen heeft, Maar dan vooral als je maar af en toe een artikel wil publiceren (en laten lezen). Wil je echter systematischer je ei kwijt dan heb je al snel een eigen ’thuisbasis op het web nodig.” Een veilige plek waar jij de volledige regie in handen hebt en niet – of toch veel minder – bent overgeleverd aan de grillen van anderen. Je hebt met andere woorden nood aan een echt blog. Geen hond die zal ontkennen dat zo’n blog uit de grond stampen veel meer werk en gedoe met zich meebrengt. Maar de beloning is nadien ook vele malen groter…


Meer van dat?

photo credit: birgerking via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

17 reacties op “Bloggen op Facebook, een goed idee?”

 1. Ysara avatar
  Ysara

  Duidelijk, bedankt.

  Sorry Morgaine maar van jou stukje begrijp ik niets, verwarrend. Het zal wel aan mij liggen.

 2. Hendrie avatar

  Dit wist ik niet dus bedankt voor de tip. Ooit schreef ik mijn artikelen op Hyves en zo is mijn passie voor bloggen begonnen. Toen Hyves in de vergetelheid raakte en ik overging op Facebook wist ik (tot het lezen van dit artikel) niet dat er een blogmogelijkheid bestond op Facebook.

  Daarom besloot ik mijn blog in het leven te roepen, waar ik overigens heel blij mee ben. Toch herken ik wat je schrijft in je stuk heel erg. Op Hyves had ik heel veel ‘respects’ en kreeg je leuke reacties. Onder mijn blogartikelen wordt maar zelden gereageerd. Wel op de sociale media waar ik de artikelen deel. Ook leuk, maar toch anders.

 3. Natasja avatar

  Ik ben begonnen op Facebook. Ik heb daar een pagina aangemaakt Natasjaslifestyle, in januari. In april ben ik over gegaan naar wordpress, en deze gekoppeld aan Facebook en twitter. Ik moet zeggen dat ik toch best wel veel bereik heb met Facebook. in het begin veel meer op Facebook dan bij wordpress. Het is hard werken als blogger, om je blog te promoten, moet je regelmatig andere blogs bezoeken en reageren, maar dat vind ik ook erg leuk. Verder is mijn blog gelinkt aan twitter, en plaats ik regelmatig foto’s op instagram over mijn blog. Ik ben nog geen jaar bezig maar ik beleef echt heel veel plezier aan het bloggen, maar zeker ook aan de interactie met bloggers onder elkaar.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Goed bezig! Dat plezier in het bloggen is erg belangrijk. Maar dan wat ook, eigenlijk!

   1. Femke avatar

    Ik kan alleen onder ‘meer’ niet de optie ‘notities’ vinden. Is dit veranderd?

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Het zou mij verbazen. Bij mij werkt het nog steeds…

     1. Femke avatar

      Ik kan allen pagina’s maken. Of is dit hetzelfde?

     2. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Zou het kunnen dat je eerst de app moet installeren zoals in onderstaand filmpje wordt getoond?

     3. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Probeer het is zoals in het filmpje:

      https://youtu.be/ylP8rPHYg7E

 4. Morgaine avatar

  Dat werkt echt voor geen meter is mijn ervaring, zo ben ik ook weer ooit herbegonnen zelfs, in de notities een stukje schrijven, door mijn ‘publiek’ lees, oude klasgenoten, schoolgenoten, vrienden, vriendinnen en familie werd dat dus niet gelezen, standaard antwoord? Sorry ik lees geen lange stukken of blogs, is niet mijn ding, en dat krijg ik nog steeds…

  Dus gebruik ik nu mijn notities al heel lang voor de recepten die in de familie met name rouleren en deel ze zo nu en dan weer om anderen op een idee te brengen, en dat blog ik dan weer niet eigenlijk, hahaha

  Daarnaast, kun je niet alleen via notities natuurlijk je blog maken, je kunt ook meer openbaar als je wilt met een pagina aanmaken, en dan bedoel ik ook niet delen, daar heb ik een tweede poging ooit ondernomen namelijk, om daar direct te bloggen nog zonder wordpress te hebben, nou dat werkte ook niet, maar er zijn er die dat wel is gelukt of publiek heeft die het wel interesseert… ook oude bloggers van web-log, dat wel.

  Maar voor mij? blijkt wordpress en binnen een jaar, pats boem… meer lezers en lezeressen dan ik op web-log ooit heb gehad? zou het niet meer weten, zoals je weet, ben ik niet zo van de stats bijhouden of per ongeluk 😉

  X

 5. Veerle avatar

  Goh, ik had al wel van die notitie in FB gehoord, maar ik weet precies echt niet hoe dat juist in elkaar zit als ik dit allemaal lees 🙂 Ik heb er precies ook nog nooit eentje gezien in mijn eigen feed. Nu ja, ik heb een blog op mijn website, dus ik denk niet dat ik ermee ga beginnen, maar misschien moet ik het toch eens verder onderzoeken. Kwestie van op de hoogte te blijven …

 6. Diana avatar

  Leuk en interessant artikel. Ik kenden het al wel en heb het ook wel een gebuikt. Maar ik denk zeker dat er niet zo veel mensen zijn die deze optie Notities kennen. Zeker een mooie opstap voor mensen die nog geen echte blog hebben en het eens uit willen proberen.

 7. Jantine avatar
  Jantine

  Ik zie notities inderdaad vooral voorbij komen als mensen iets willen delen dat wel een lang verhaal wordt bij een status-update. Daarbij is het fijn als je het net wat overzichtelijker kan maken. Echt als blog-functie zag ik het niet, door de edge-rank; zelfs bij Medium kan je een overzicht geven van je geplaatste artikelen, wat bij facebook al snel een stuk lastiger wordt. Maar het is zeker makkelijker dan zelfs een gratis blog opzetten!

 8. Debbie avatar

  Interessant artikel! Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen ook een handig opstapje kan zijn naar het ‘echte’ bloggen met een eigen site. Ik ga ‘m delen op Facebook.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ontzettend veel dank voor het delen!

   Ik denk inderdaad dat dit een een optie is om te bloggen met een hele lage drempel. Zo’n blog opzetten (zelfs een gratis blog) is hiermee vergeleken toch een hele onderneming.

 9. Japke avatar
  Japke

  Dank voor dit artikel! Ooit heb ik een verhaal op fb geplaatst wat volgens mij nog steeds bij mijn notities staat. Daarbij heb ik mij niet geraliseerd dat het een soort bloggen is. Dat edgerank gedoe bij fb stuit me wel erg tegen de borst. Fijn dat je de link naar imu erbij hebt gezet. Nog eens bestuderen, want helaas ervaar ik zelf niet veel voordelen bij het bloggen/plaatsen op fb…

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Die Edgerank is er omdat Facebook te populair is! Men heeft gewoon niet meer genoeg ruimte om iedereen altijd alle berichten te laten zien…

   Om het maximale uit Facebook te halen moet je er ook heel actief zijn. Zelf haal ik ook maar een klein deel van mijn verkeer uit Facebook. Maar ik ben er dan ook hoofdzakelijk actief in functie van mijn blog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.