Homebeter bloggenSchrijftipsOnderwerpen om over te schrijven – blog ideeën voor een persoonlijk blog

Onderwerpen om over te schrijven – blog ideeën voor een persoonlijk blog

Omdat we nooit genoeg inspiratie voor blogonderwerpen kunnen hebben, volgen hier – andermaal – enkele suggesties. Deze blog ideeën kunnen passen op een persoonlijk blog. Maar ook nichebloggers en omnibloggers mogen ermee aan de slag.

Trek mensen naar je blog met betere blog ideeën

Kijk een beetje om je heen en je kan makkelijk tientallen topics voor blogberichten verzinnen. Belangrijker is echter of ze ook echt bezoekers en lezers naar je blog halen. Schrijf over deze onderwerpen en de kans is groot dat je blog aandacht krijgt van een (veel) grotere groep mensen.

1. Tegen welk probleem liep je (onlangs) aan?

Iedereen loopt zowat dagelijks tegen problemen aan. Grote en kleintjes. Het moet al heel gek lopen als jij de enige bent die tegen dat probleem aankijkt. Blog hierover en het is niet moeilijk om je voor te stellen dat veel lezers zich in jou (w verhaal) herkennen. En de belangstelling is navenant. Zeker wanneer je ook nog eens een geniale oplossing voor het bewuste probleem deelt.

2. Had je een opvallende of bizarre conversatie?

Ook conversaties met de buurman, het lief, je baas of de slagersvrouw kunnen leuke blog ideeën opleveren. Misverstanden, grappige stopwoordjes, onduidelijke communicaties, onbedoelde beledigingen, dat soort dingen.

Dit is ’n leuke omdat je meestal meteen een anekdote hebt voor de introductie van je blogpost. Je hoeft het daarnaast ook niet al te ver te gaan zoeken: je weet wat jij zei en voelde en je kent de reacties van die ander.

En wederom: voor je lezer kan dit een feest van (h)erkenning zijn.

3. Schreeuw je frustratie(s) uit

Zo nu en dan moet het kunnen. Het lucht lekker op en bovendien, frustraties leveren niet zelden veel schrijfenergie op. Eén en ander kan leiden tot geweldige blogposts. Misschien niet de allerbeste, maar zeker de meest authentieke.

 • Wat vind je vervelend?
 • Is er iets dat veel beter zou moeten kunnen?
 • Wat doen anderen steevast fout (terwijl de oplossingen voor het grijpen liggen)?

Nogmaals, gebruik de energie die uit je boosheid komt voor een wervelend stuk content.

4. Gebruik je eigen misvatting(en) in je blog ideeën

Oké, misschien toon je je hier van je meest kwetsbare kant, maar toch. Welk hardnekkig misverstand kleurde tot voor kort je leven? Kwam je er pas onlangs achter dat je bepaalde dingen totaal verkeerd aanpakte? Hoe ontdekte je dat precies?

Wederom: meer dan waarschijnlijk herkennen ook je lezers zich in je verhaal en kan je op meer animo rekenen voor jouw blog.

5. Schrijf een brief aan je 10 jaar jongere ik

Nog meer wijsheden en levenslessen. Wat had je toen graag geweten over jezelf wat nu zo klaar als een klontje is?

 • Zou je bepaalde stappen sneller hebben gezet?
 • of omgekeerd: van welke overhaaste beslissing heb je nu spijt?

Andermaal kunnen bezoekers en lezers zich hierin herkennen. Veel mensen zaten of zitten immers in hetzelfde schuitje en kunnen dus leren van jouw ervaringen.

6. Schrijf over datgene dat je hart sneller doet kloppen

Nogal wiedes! Daar zit je passie (en kunde). Dat levert haast gegarandeerd ijzersterke blogs op.

Probeer het als het enigszins mogelijk is over topics te hebben die je niet op elke straathoek van het web tegenkomt. Het voorwerp van je passie mag bij de gemiddelde lezer gerust wat vraagtekens, wenkbrauwengefrons of zelfs controverse oproepen. Met als voordeel dat je blog de nieuwgierigheid prikkelt van 2 groepen mensen. Zij die je passie helemaal geweldig vinden, en zij die er helemaal niets in zien.

De tijd dat zulks aanleiding was tot verhitte debatten in de reactievelden onder het blog ligt wellicht achter ons. Al weet je natuurlijk nooit.

7. Wat leerde je vandaag bij?

Waarom niet inspelen op je persoonlijke actualiteit? Deze blogpost is vrij makkelijk te schrijven met de regel van 3:

 1. Dit is wat ik me afvroeg (of waar ik tegenaan liep)
 2. Hier vond ik een antwoord op mijn prangende vraag
 3. Dit is de les die ik leerde (hoe ik het vanaf nu anders zal aanpakken)

Er zijn verschillende redenen waarom deze formule goed kan werken:

 • Voor jou niet zelden een korte, makkelijk te schrijven blogbericht
 • Je geeft je lezers een waardevolle tip mee
 • Door de regel van 3 onthouden lezers je boodschap langer

8. Simpele blog ideeën: wat heb je laatst gegoogeld

Heel gelijkaardig aan voorgaande tip, natuurlijk. Ga er maar van uit dat jij niet de enige bent met een prangende vraag op de lippen. Dan is ’s werelds grootste zoekmachine je beste vriend, zeker wanneer het gaat om dingen die te pikant of te gênant zijn luidop te vragen aan mensen die je kent. Ook deze valt in de categorie “makkelijk te schrijven.”

Zet er een goede titel boven

Tot zover 8 suggesties om mee aan de slag te gaan in een meer persoonlijk blogbericht. Vrij typisch aan dit soort blog ideeën: een goede, prikkelende kop boven het artikel is nog belangrijker dan anders.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.