Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenBelangrijke vraag: weten je bezoekers wel hoe je blog werkt?
0
(0)

Veel bloggers klagen steen en been over het gebrek aan interesse en aandacht bij hun lezers. Er wordt niet genoeg gelezen, niet vaak genoeg doorgeklikt. Maar laten we nu eens niét foeteren op die haastige lezer/bezoeker die er zich wat al te makkelijk vanaf maakt. Of op de toegenomen concurrentie (waar jij niet tegenop kan). Zelfs de kwaliteit van je artikels wordt hier niet in vraag gesteld. Nee, ik wil een wat ongemakkelijke vraag stellen: weten je bezoekers wel hoe je blog werkt?

Want ja, jij kan als blogger dan wel je stinkende best doen om mooie artikelen te schrijven, als je lezers (in spe) het fenomeen blog(gen) niet kennen, niet weten wat ze überhaupt aanmoeten, niet weten hoe het werkt en hoe ze het moeten doorzoeken, ben je er natuurlijk sowieso aan voor de moeite.

Het probleem van veel bloggers?

Ze maken een blog dat er strak en leuk uitziet en nemen veel te makkelijk aan dat iedereen vervolgens wel weet hoe het eraan toegaat op zo’n blog. Bij sommige blogs bestaat het publiek inderdaad voor een flink deel uit mede-bloggers. Wij bloggers zitten er natuurlijk middenin; volgen een stuk of wat blogs en zitten zelf dagelijks tot aan onze nek in de code en de content. En zelfs wij nemen nauwelijks de moeite om een site te doorgronden! Laat staan een doorsnee bezoeker die vanuit Google of vanop een of ander social media platform pardoes op je blog terechtkomt…
Nee, ik wil je (potentiële) lezers niet afschilderen als dommeriken. Echter, je kan er niet om heen dat lang niet elk van hen vertrouwd is met een blog. Een blogarchief? Blogcategorieën? Tags? Een datumarchief? Kan/mag je op een blog een reactie achterlaten (en hoe werkt dat dan)? Blogberichten? About-page? Contactpagina? Zijbalk? Wij bloggers kennen de begrippen; weten doorgaans hoe het werkt (en als we de tijd nemen vinden we het allemaal wel terug).

Maar geldt dat ook voor (het merendeel van) je occasionele bezoekers? Geen wonder dat ze binnen de kortste keren van je blog wegklikken!

Weten je bezoekers wel hoe je blog werkt? Schrijf een korte handleiding

Heb je een blog van enige betekenis, dan mag je aannemen dat je blog meestal bezocht wordt door mensen die het (helemaal) niet kennen. Vandaar dat de opmaak en indeling van je blog zo belangrijk is. Vanop  de homepagina van je blog moet meteen duidelijk zijn om welke blog het gaat en wat je lezers er te zoeken hebben. Het moet logisch in elkaar zitten, makkelijk leesbaar en goed doorzoekbaar zijn. En dus:

Een beetje afhankelijk van het publiek waarvoor je schrijft zou je nog een stap verder kunnen gaan. Waarom geen echte handleiding voor je blog schrijven? Verschillende zaken kunnen aan bod komen:

Voor deze kleine gids doorheen je blog kan je een aparte statische pagina aanmaken maar dat hoeft natuurlijk niet. Hij kan ook gewoon deel uitmaken van pakweg je About-pagina of van je pagina speciaal voor nieuwe blogbezoekers.

Dus ja, je stukken moeten goed geschreven zijn en interessant om te lezen. Maar minstens even belangrijk (voor het succes van je blog) is het om nieuwe bezoekers snel een beetje wegwijs te maken op je blog. Een logische opbouw en een makkelijke navigatie kan daar zeker bij helpen. Als je kiest voor een wat aparte indeling en/of bijvoorbeeld cryptische omschrijvingen voor categorieën of menulabels dan is een korte handleiding misschien geen overbodige luxe.


Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?4 reacties op “Belangrijke vraag: weten je bezoekers wel hoe je blog werkt?”

 1. klaproos avatar

  ik denk dat mijn bezoekers wel weten hoe het werkt, het probleem zit dieper hier waarom de mensen afhaken, de verificatiecode, die je steeds moet invullen, en vervolgens wordt je reactie nóg niet geplaatst. dat doen bezoekers een of twee keer en dan haken ze af, 🙁 van een succesvol blog met ruim 50 bezoekers elke dag zijn er nog zo’n 10 á 12 over..
  jammer hoor

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   En die verificatiecode uitschakelen in Blogspot is geen optie?

 2. Charlotte avatar

  Nice! Volgens mij zit ik best op de goede weg:
  – Ik heb mijn menubalk horizontaal ingedeeld ipv uitklapbaar, zodat de verschillende categorieën direct zichtbaar zijn
  – Ik heb een kleine fotogalerij van mijn favo seasonal blogposts in de zijbalk
  – Ik heb een zoekfunctie bovenaan de pagina
  – Ik heb klikbare categorieën en tags onder iedere blogposts (ook de excerpts op de homepage)
  – Ik heb mijn favo’s van alle grote categorieën op mijn about pagina staan

  Verbeterpunten:
  – Uitklapbare tag menu’s onder de categorieën is een goed idee
  – Zoekfunctie mag zichtbaarder
  – Misch lezers expliciet laten weten dat de tags en categorieën klikbaar zijn
  – Een “nieuw hier?” linkje bij mijn introfoto in de zijbalk
  – De about/disclaimer/samenwerken links niet onder in de zijbalk maar boven de fold

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Je bent inderdaad goed bezig! Wat je “boven the fold” neerzet hangt natuurlijk af van je prioriteiten… De belangrijkste items zouden inderdaad boven de vouw moeten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.