Homebeter bloggen8 fouten in je eerste jaar bloggen (maak ze niet)!
0
(0)

Door de jaren heen heb ik wel een stuk of wat blogs zien opstarten. Sommige blogs nemen meteen een hoge vlucht. Andere blijven steken in het beginstadium of bloeden dood na een korte succesperiode. Als het misloopt is de oorzaak vaak te zoeken bij fouten in je eerste jaar bloggen. Men weze gewaarschuwd!

8 jammere fouten in je eerste jaar bloggen

Meteen toch maar even zeggen dat niet elk van deze fouten even dramatisch hoeft te zijn. Het hangt er maar van af wat je wil bereiken met je blog

1. Niet lang genoeg nagedacht bij de start van je blog

Ik kom er keer op keer op terug. Een serieus (succesvol) blog begint met een stevig potje brainstormen. En dan heb ik het niet alleen over de naam van je blog. Dus, kom even los van al die shiny blogs die je de ogen uitsteken en ga zitten. Laat de volgende vragen door je hoofd spoken:

 1. Wat is het (uiteindelijke) doel van je blog, wat wil je bereiken?
 2. Waar wil je over bloggen?
 3. Is er iets waarmee je blog zich zal kunnen onderscheiden van duizenden andere blogs?
 4. Heb je genoeg tijd om te bloggen?

Je moet op deze vragen misschien niet direct vanaf dag één een pasklaar antwoord hebben. Maar staat “succes in het bloggen” voor jou zowat gelijk met “veel bezoekers en lezers“, dan kan je toch maar beter een beetje voorbereidend werk doen. Zeker als het ook nog eens snel moet gaan.

2. De verkeerde niche gekozen

Snel groeien, dat doe je vandaag door te kiezen voor een duidelijke blogniche, een centraal thema voor je blog. Het onderwerp waar het gros van je berichten over gaat, hoeft niet je passie, noch je specialiteit te zijn. Het helpt uiteraard wel als je een meer dan gezonde interesse hebt voor alles wat zich in je niche afspeelt.

Kiezen voor een onderwerp dat populair en nuttig is, lijkt misschien fijn. Als je er verder niks mee hebt, dan raak je er ook veel te snel over uitgepraat. Bovendien, de passie en kunde moet welhaast van het scherm spatten wil je een publiek bereiken. Dat is lastig te verwezenlijken als je voortdurend hebt over dingen waar je niet echt warm voor loopt. In no time staat je blog vol met zielloze artikels die niemand echt wat bijbrengen.

Bonustip: op zoek naar een blogniche die bij je past? Denk eens aan de onderwerpen die je onlangs uren aan een stuk hebt gegoogeld. Zit daar geen potentieel topic voor je blog tussen?

3. Geen flauw benul hebben hoe je je blog hoger in Google krijgt

Is je blog makkelijk vindbaar in Google, dan ben je min of meer verzekerd van een vaste stroom bezoekers. Je regelt dat onder meer door vaak te bloggen om en rond hetzelfde onderwerp. Verder volgen hier enkel tips die je als beginner op weg helpen.

4. Geen back-up voor je blog voorzien

In het eerste jaar van je bloggen ga je flink aan het stoeien met WordPress (of met andere blogsoftware). Kijken wat mooi is, prutsen met diverse instellingen, experimenteren met plugins,… Allemaal heel leuk, maar er kan al eens wat grondig in de war lopen. En dan is het handig als je middels een back-up alles in zijn oorspronkelijke glorie kan herstellen.

Je zou niet de eerste blogger zijn die met een muisklik dagen werk naar de verdoemenis helpt zonder mogelijkheid op herstel.

Dus, zorg dat je een back-up van je blog kan maken. Het spreekt voor zich dat je dan ook enig idee moet hebben hoe je zo’n reservekopie terugplaatst. Oh ja: het is in dit soort gevallen dat je gaat appreciëren dat je wat meer betaalde voor de hosting van je blog

5. Te weinig je eigen ding gedaan

6. Te weinig geduld gehad

7. Te lang gewacht om te gaan bloggen op een eigen domein

photo credit: JASElabs via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

3 reacties op “8 fouten in je eerste jaar bloggen (maak ze niet)!”

 1. Nicole Orriëns avatar

  Toch zie ik succesvolle bloggers met een domeinnaam met blogspot.com of wordpress.com. Ik ben het met je eens dat een .nl of een .com domein professioneler overkomt, en ik zou dat ook altijd adviseren. Maar het wonderlijke vind ik dat ook mensen met een blogspot.com domein succesvol kunnen zijn als blogger! En knap van hen : )

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Een reden temeer om toch maar op een eigen domein te gaan bloggen. Nu leg je als blogger te zeer je lot in handen van de gratis blogdiensten. Je maakt hén slapend rijk, terwijl jij als blogger er toch niet het maximum uit kan halen…

 2. Charlotte avatar

  Haha, ik heb er flink wat gemaakt: 1, 2, 5 en 7. Eigenlijk had ik bij het switchen naar een eigen domein ook een betere naam moeten kiezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.