HomeWordpress6 alibi’s om met de layout van je blog te prutsen

6 alibi’s om met de layout van je blog te prutsen

De indeling, de layout van je blog is voor ons de belangrijkste bijzaak ter wereld. En wie op WordPress blogt kan bij wijze van spreken probleemloos elke dag van het jaar met een nieuw blogdesign voor de pinnen komen…

Dat heb je met die vele duizenden WordPress-thema’s die je in staat stellen binnen enkele seconden het uiterlijk van zo’n blog om te turnen. Leuk!

Niet te vaak aan de layout van je blog morrelen

Het is kinderspel om het design van je blog om te turnen. Maar hoe vaak is dat ook echt nodig? Eens per jaar? Om de paar maanden? Of kan een blog het jarenlang met hetzelfde layoutje doen? Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jullie omgaan met het design van je blog. Vandaar de korte poll die ik bij dit artikel voegde. Voel je vrij om ‘m in te vullen…

Ikzelf ben van mening dat je het uiterlijk van je blog best niet te vaak wijzigt. Je blog moet immers een herkenningspunt zijn, een baken van vertrouwen. Dat wordt lastig als je blog om de paar weken een complete metamorfose krijgt. Het risico bestaat dat je (trouwe) lezers zich ontheemd voelen, of zich – al was het maar een fractie van een seconde – afvragen of je blog nog bestaat. Je weet: op het internet telt elke nanoseconde!

Bovendien, je kan je hopeloos verliezen in de zoektocht naar dat ideale WordPress-theme; heel veel tijd verdoen bij het tweaken van dat theme om het helemaal naar jouw idee te kneden. En al die tijd komt er niks wezenlijks online…

6 redenen waarom je wél met de layout van je site aan de slag moet

Oké, niet te vaak aan dat design van je site prutsen dus. Anderzijds kunnen er wel momenten zijn waarop het nuttig is om de layout aan te passen of zelfs helemaal om te gooien.

1. Je (WordPress)-thema is niet écht responsive

Je zou verwachten dat intussen elk thema responsive is. Meestal is dat ook zo, in die zin dat zowat elk theme bruikbaar is op een smartphone. Maar er zijn thema’s die specifiek ontworpen zijn met de leesbaarheid voor gebruikers op kleine schermen in gedachten. Je ziét het verschil!

2. Je blog laadt te traag

Nog van belang voor het groeiend aantal smartphone-gebruikers. Hoe snel kan een blogpagina worden ingeladen? Als blogger doe je er goed aan de laadsnelheid van je blog regelmatig te meten.

Wel opletten hier: je doet er goed aan om na te gaan of de traagheid van je blog te maken heeft met je WordPress-thema, en niet met – bijvoorbeeld – het gebruik van te veel en te grote foto’s of WordPress-plugins die het boeltje danig vertragen.




3. Je huidig WordPress-theme werkt niet goed (samen) met een belangrijke plugin die je op je blog gebruikt

Soms installeer je een plugin – waarvan je verwacht dat die je blog flink vooruit zal helpen – en plots werkt je site voor geen meter meer. Of nog: je werkt zoals het hoort je WordPress-thema bij naar de laatste nieuwe versie en een plugin begint raar te doen.

Dan is het een kwestie van afwegingen maken. Gaat de nieuwe layout van je blog boven alles, of is die ene plugin van kapitaal belang (en moet je dus toch nog op zoek naar een ander theme)?

4. Je huidige WordPress-thema krijgt geen updates meer

Eén van de beste voorzorgsmaatregelen die je kan nemen tegen hacking en andere vormen van piraterij? Bloggen middels een WordPress-thema dat regelmatig zijn updates krijgt. Concreet: dateert de laatste update van je thema van meer dan een jaar geleden, dan is het misschien tijd om uit te kijken naar een ander layoutje voor je blog.

5. Je hebt een blogdip waar je maar niet overheen raakt

Voor jou misschien een verrassing. Mij heeft het altijd al verbaasd hoeveel invloed het blogdesign kan hebben op het moraal van een blogger.

Ben je tevreden over het uiterlijk en de manier waarop de achterkant van je blog werkt en het is een stuk makkelijker om creatief bezig te zijn en uiteindelijk ook om met goeie artikels te komen.

Omgekeerd: ben je zelf niet helemaal tevreden met de layout van je blog, zit je voortdurend te prutsen achter de schermen om alles goed te krijgen, dan is het misschien toch ook tijd voor een ander blogtheme. Het kan helpen!

Zo’n nieuw thema voor je blog dwingt je om opnieuw bewuster naar je eigen blog te kijken. En door een andere indeling, een andere presentatie zie je misschien dingen (terug) die je vergeten was. Misschien krijg je zomaar een lading verse ideeën…

Verandering van spijs doet eten, verandering van layout doet schrijven!

6. Lezers en volgers geven aan dat er wat loos is met je design

Doorgaans ben ik diegene die zegt dat je je niet te veel moet laten leiden door (de persoonlijke smaak van) je lezers. Wanneer echter een volger je aanspreekt op het feit dat iets niet goed werkt of niet prettig leest, zou ik meteen in actie schieten. Het gebeurt niet vaak dat iemand onomwonden zegt dat iets niet werkt en de moeite doet om je dat te komen vertellen. Het is een signaal dat kan tellen!

Prutsen met je blogdesign: bonustips

1. Put de mogelijkheden van je huidige blogtheme volledig uit

Goed, je hebt beslist dat je layout anders moet. In ieder geval zou ik eens kijken welke mogelijkheden je nog hebt met je huidige blogtheme. Misschien kan je wat spelen met een andere indeling en opmaak. Als je het kan oplossen met het thema dat je nu gebruikt scheelt je dat een hoop gedoe, dat spreekt.

2. De layout van je blog: meer dan alleen je WordPress-thema

Het uiterlijk van zo’n blog hangt niet alleen af van het theme. Je staat er soms van te kijken hoeveel effect relatief simpele dingen als een verschillende lettertypes en -groottes kunnen hebben. Experimenteer daar ook mee.

3. Betaald blogtheme? Kies voor een layout met veel mogelijkheden

Als je dan toch voor een betaald WordPress-theme gaat, kies er dan eentje met veel opties qua stijl, indeling en opmaak. Hoewel zulke thema’s waarschijnlijk niet de allersnelste zijn qua laadtijd, dwingen ze je niet noodzakelijk om voor een ander theme te kiezen als je weer eens aan de gang moet met je design…

Hoe vaak verander jij het design van je blog? En als je het doet, doe je het dan omdat je het leuk vindt of omdat het echt een noodzaak is?


Meer van dat?

Omslagfoto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “6 alibi’s om met de layout van je blog te prutsen”

  1. Nancy Vleurinck avatar

    Ik durf gewoon niets te veranderen; veel te bang het te verprutsen. Het heeft mij angst en zweet gekost om het op te maken, tranen voor het verlies vermijd ik liever.

  2. Mies Huibers avatar

    Als je flink wat tijd in een Child Theme hebt gestopt dan is het best een stap om een totaal nieuw thema te gaan gebruiken. Mij weerhoudt dat tenminste wel.

  3. Michiel avatar

    Het veranderen van design kan enorm verfrissend werken. Het enige lastige is vaak dat het stiekem best veel werk kost om een ander thema in te richten. Het gaat met een druk op de knop, maar dan blijken er toch altijd weer heel veel dingen te zijn die je moet aanpassen. Lightbox sign-ups die er ineens niet meer goed uitzien, een sidebar die niet helemaal klopt, kleuren die je wilt aanpassen, regelafstanden en lettertypes die je wilt tweaken etc. Ik ben wel voorstander van een basic design met weinig toeters en bellen. Uiteindelijk is je lezer vooral geïnteresseerd in de inhoud en gebruiksvriendelijkheid.

  4. Ximaar avatar

    Over de inspiratievraag, daar miste ik een antwoord. Heb zelf een paar dingen bedacht, die ik bij andere blogs na 10 jaar nog niet heb gezien. Zelf gebruik ik de gratis wordpress, met een gratis thema. Zeker geen optimaal thema, maar bij de 100+ andere thema’s krijg je vaak dingen die me meer storen. Heb het thema dus wat aangepast. Het idee was om de wisselfoto vaker van nieuwe foto’s te voorzien, maar daar komt het eigenlijk nooit van. Ik zou ook graag een truncate-optie willen hebben op de reageerdersnaam. Te lange reageerdersnamen verzieken nu de lijst met laatste reacties. Bij webminlog had ik een script bedacht die die naam na 10 karakters afhakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.