Homebeter bloggenDe 5 meest overroepen blogtips
0
(0)

rp_Je-blog-en-jezelf-verkopen-op-het-internet-300x240.jpgEens gestart met bloggen begint de zoektocht naar bezoekers en lezers voor je eigenste stukje internet. Je spreekwoordelijke moeder en de kat van de buren zijn je fans van het eerste uur. Meer publiek vinden blijkt algauw een stuk lastiger. Aan tips om van je blog een succes te maken is er gelukkig geen gebrek, al moet er ook meteen aan worden toegevoegd dat niet alle tips evenveel effect sorteren. Een aantal van de meest overroepen blogtips.

Niks tegen je moeder en de kat van de buren overigens, maar je begrijpt waar ik heen wil…

5 (zwaar) overroepen blogtips

1. Een artikel van minimaal 300 woorden?

Een aantal jaren geleden was 300 woorden inderdaad de door Google aanbevolen lengte voor een blogartikel of pagina. Anders werd het zaakje niet eens geïndexeerd. Tijden veranderen en hoewel Google verzot is op zeer lange artikelen (die in de diepte gaan), kunnen ook hele korte artikelen zeer goed scoren in de zoekmachines. Vooral als je ze voorziet van “verrijkte content” zoals foto’s, infographics, podcasts, video’s en tekeningen. De hamvraag is en blijft: “Leveren die korte berichtjes waarde aan voor je lezer, zitten ze erop te wachten?” Is het antwoord “Ja!” dan hebben die hele korte stukjes zeker hun plaats op je blog.

Eén voorbeeldje van op mijn eigen blog: onlangs maakte ik een pagina aan met een korte inleiding en daaronder 26 links naar sites waar je gratis foto’s kan halen voor je blog. De pagina scoort behoorlijk goed in Google. Totaal aantal woorden: 79.

Het is sowieso goed om te zorgen voor een goede mix van kortere en langere stukjes.

2. Moet het focus zoekwoord X aantal keer in je tekst voorkomen?

Neen dus! Hoe belangrijk dat focus zoekwoord ook is voor de SEO van je artikel, het is niet de bedoeling dat je het om de haverklap in je artikel moet persen. Vroeger werd er inderdaad gegoocheld met percentages (keyword-dichtheid), maar dat is nu achterhaald. Schrijf in godsnaam op een vlotte, natuurlijke en verstaanbare manier, waarbij je het geviseerde zoekwoord quasi achteloos in je tekst verwerkt. Wees trouwens ook niet bang om ook synoniemen van je zoekterm te gebruiken evenals meervoudsvormen en verkleinwoorden. Immers, niet elke internet(be)zoeker zoekt exact op de zoekterm die jij voor je artikel in gedachten had.

3. Gastbloggen voor meer bezoekers op je blog?

In principe is gastbloggen een geweldige manier om aan externe linkbuilding te doen. Op voorwaarde dat er inderdaad kwaliteitsvolle, unieke en relevante artikelen worden geleverd aan het gastheerblog. Is dat niet het geval, dan kan je je de moeite beter besparen.

Als het allemaal volgens de regels van de kunst verloopt kan Google het wel appreciëren en vaart de SEO van je blog er dus wel bij. Echter, dat is iets dat zich vooral op wat langere termijn laat gevoelen. Op kortere termijn is de winst qua extra bezoekersaantallen naar je blog in de meeste gevallen erg beperkt. Lezers klikken relatief zelden effectief door naar het blog van de gastschrijver, klikmoe als ze zijn.

De directe winst is hier vooral voor de ontvanger van de blogpost (extra content), terwijl de gastschrijver van dienst meestal veel langer moet wachten eer ‘ie de voordelen kan proeven. Die laatste doet er trouwens goed aan te gaan gastbloggen op een blog dat “groter” is en meer autoriteit heeft dan het zijne om hier maximaal van te kunnen profiteren.

Het schrijven voor andere blogs vaarwel zeggen dan maar? Iedereen moet zijn persoonlijke rekening maar maken. Er zijn wel degelijk goeie redenen te bedenken om te gastbloggen, maar massaal veel verkeer naar je blog trekken is daar in de meeste gevallen niet bij en de tip hoort om die reden bij het lijstje van de meest overroepen blogtips.

4. Reageren op andere blogs voor meer bezoekers naar die van jou?

Ook de reacties die je achterlaat op andermans blog kunnen de jouwe vooruit helpen. Helemaal wanneer je blog pas de neus aan het venster steekt. Als je wil reageren onder een blog is het wel zaak om het goed aan te pakken en er de nodige tijd voor uit te trekken. Of één en ander – op korte termijn ook goed is voor grote bezoekersaantallen op jouw blog is verre van zeker! Lezers zijn en blijven even klikmoe en wie – buiten de trotse eigenaar van het blog leest jouw commentaar überhaupt?

Maar door te reageren onder een blog leg je wel op een ongedwongen manier contact met iemand die je anders nooit zou hebben leren kennen of hebben durven aanspreken. Naast het feit dat je je blog voetje voor voetje in de markt zet, kunnen uit die contacten ook waardevolle samenwerkingsverbanden tussen bloggers ontstaan.

5. Je blog aanmelden bij startpagina’s?

Soms voel ik me schuldig. Ook Blogtrommel.com heeft namelijk een startpagina met daarop links naar een 500-tal interessante, Nederlandstalige (hobby)blogs. Maar of die pagina voor de betrokken blogs ook een bron van verkeer van enige betekenis is durf ik te betwijfelen. De glorietijden van dergelijke startpagina’s zijn duidelijk voorbij.

Google zelf heeft al een tijd geleden duidelijk aangegeven dat het aan dergelijke pagina’s niet veel waarde meer hecht. Om voor de hand liggende redenen: ze zijn wat achterhaald door de steeds beter wordende zoekmachines en vooral er zwerven miljoenen startpagina’s rond die nauwelijks enige toegevoegde waarde meer hebben. Dit omdat zij al jaren niet meer zijn bijgewerkt.

Mijn startpagina wordt wel met enige regelmaat up-to-date gehouden. Derhalve wordt ‘ie ook nog redelijk gevonden in de zoekmachines.

Per saldo zal het je blog wel niet al te veel bijbrengen. Je blog gaat immers meteen “de concurrentie aan” met honderden andere blogs (waarvan tientallen binnen dezelfde niche als die van jou). Je moet met andere woorden al geluk hebben wil de achteloze surfer er precies jouw blog uitpikken.

Nog even over die externe linkbuilding?

Tips 3, 4 en 5 hebben dus met externe linkbuilding van doen. Anders dan vaak gedacht wordt brengt die externe linkbuilding dus niet zoveel extra bezoekers naar je blog. Althans niet rechtstreeks. Op Blogtrommel.com gaat het bijvoorbeeld hoop en al om een tiental clicks per dag. Echter, als er van buitenaf naar mijn site wordt gelinkt – vaak is dat dan in verband met bloggen en blogtips – is dat voor Google wel een oorverdovend signaal dat ik echt wat zinnigs te vertellen heb over dat topic. Het gevolg laat zich raden: Blogtrommel.com wordt hoger in de zoekresultaten geplaatst en mensen klikken sneller/vaker mijn site aan. Dààr zit ‘m de grootste winst qua aantal bezoekers van mijn blog.

Tot zover de wat mij betreft 5 meest overroepen blogtips. Met overroepen blogtips doel ik hier dus vooral op tips waarvan doorgaans te vroeg, veel te veel wordt verwacht. Of nog: de tips waarvan het “netto rendement” niet in verhouding staat tot het geleverde werk.

Ben jij het ermee eens of niet? Welke zijn volgens jou de meest overroepen blogtips?

P.S: ook benieuwd naar de 6 meest onderschatte blogtips?

photo credit: Peter E. Lee via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

12 reacties op “De 5 meest overroepen blogtips”

 1. Ward Mertens avatar

  Ik heb ook al wat geprobeerd, met wisselend succes: lijstjes en mijn link laten opnemen op startpagina’s levert me geen of niet gek veel meer bezoekers op. Een gastblog schrijven werkt dan weer wel. Ach, het is soms erg onvoorspelbaar allemaal.

 2. Denise - Follow my footprints avatar

  Inderdaad, er wordt relatief weinig doorgeklikt. Ik schrijf wekelijks blogs voor de site van een bekend vrouwenblad (met de link naar mijn eigen blog en soms zelfs een rechtstreekse link in het artikel erbij) en denk soms (afhankelijk van het onderwerp) ‘Nou, nu zál me d’r toch een traffic komen’ en dan klikken er hooguit 10 mensen op. Ook bij bijdragen aan andere (grote) sites valt me dat op. Je hebt er vaak niks aan en had de betreffende content beter voor je eigen site kunnen bewaren.
  O ja, en wat reacties betreft: toen ik pas blogde (2003-2007) kreeg ik vaak tientallen reacties en reageerden veel mensen ook op elkaars reactie. Maar er waren toen ook (haast) nog geen social media! Nu dat wel zo is is het leven veel drukker geworden.

 3. Natasja avatar

  Ik zie bij wordpress bij mijn zoek acties altijd bold brooke botox, en dan komen ze bij mij uit, dat vind ik wel grappig. Ik heb wekenlang een vervolg verhaal over mijn rug geschreven, ook om mensen te helpen die hetzelfde is over komen, maar ik geloof niet dat dat makkelijk te googlen is omdat er zoveel pagina’s over ruggen zijn.

 4. Lenneke Manschot avatar

  Ik ben zo blij met tip twee en vier. Ik zie nog steeds SEO-teksten waar mijn maag zich van omdraait – in zulke mate dat ik soms werkelijk sta te braken in een kamerplant. Nee, oké, da’s overdreven, maar ik blijf het zeggen: schrijf in godsnaam voor je lezer (of voor jezelf), maar niet voor Google. En reageren vind ik ook altijd heel leuk, maar ik raak altijd een beetje geïrriteerd als iemand telkens alleen maar reageert met ‘leuk artikel, ik heb een winactie, doe je mee’ of ‘haha leuk’. Complimenten zijn leuk, maar dan wel gemeend en niet om zelf even ergens een url te kunnen dumpen. Dus… om een lang verhaal kort te maken: dank hiervoor!

 5. Ximaar avatar

  Veel dingen werken niet of maar een beetje. Daar zit ik niet echt mee. Ik blog ook deels voor mezelf om m’n ei kwijt te kunnen. Ik heb me wel eens afgevraagd of ik wel veel reageerders wil. Dat lijkt mij ook meer werk en als je van je hobby werk maakt ben je dus die hobby kwijt.

  Met gastbloggen en/of groepsbloggen heb ik niet veel en soms een beetje medelijden. Ik ben nu eenmaal een eigenheimer en hou erg van m’n vrijheid. Het past dus niet zo bij me. Soms zie je dat alleen de deelnemende bloggers steevast op elkaar reageren en vrijwel niemand van buiten het groepje. Dat kleffe gedoe kan ook wel eens de reden zijn dat mensen buiten de groep geen reacties plaatsen.

  M’n bezoekers komen vooral via Google en laten zelden iets van zich horen. Daarnaast ook een aantal via een fietsvakantieverzamelsite. Ook nog nooit een reactie van gehad. De rest is een soort vast groepje van vooral medebloggers dat regelmatig reageert.

 6. Rianne avatar

  Je weet het, ik doe geen fluit met je tips en als Wiebeltjes nog op de startpagina staat levert het in ieder geval zelden tot nooit een bezoeker op WIebeltjes op. Maar dit terzijde.

  Ik wil je nl even een complimentje geven over je vernieuwde layout. Die is mooi. Heul mooi!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat hoeft ook niet. De tips zijn er voor wie er nood en behoefte aan heeft. Van mijn kant vind ik het erg leuk om ze te delen. En zolang dat mag…

   Dank voor de complimentjes i.v.m. met de nieuwe lay-out! 🙂

 7. Morgaine avatar

  Dat gastbloggen heb ik ook gedaan, voor 1 persoon, niet persé om mensen aan te trekken, maar omdat ik mijn ei kwijt kon in haar blog voor haar studie, dat was leuk, en het heeft verder weinig opgeleverd inderdaad, maar dat was ook de bedoeling niet. het is wel goed gelezen en zover wordt er nog steeds op gegoogeld, hahaha dat is dan wel weer grappig, het is meer dan een jaar geleden namelijk dat ik dus 5 zondagen bij haar heb gevuld.

  De rest, gewoon doen waar je zin in hebt, en zelf reageren op blogs die je leuk vindt, de aanhouder wint, en ze komen echt wel een keertje kijken en ergens gaat men ook wel reageren, zo niet… nou ja dan pech.

  X

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Er is natuurlijk niks mis met gastbloggen omdat je dat vooral erg leuk vindt! Niet alles wat je doet moet in “winst” uit te drukken zijn…

 8. Marguerita avatar

  Ik heb idd diverse gastblogs aangeleverd maar krijg er vrijwel geen bezoekers door op mijn eigen site…

 9. Joke avatar

  Goed dat je ook eens een relativerend stuk over blogtips schrijft. Er rouleren zóveel adviezen en suggesties in blogland over wat wel en wat niet zou werken bij het bloggen, dat, zeker beginnende, bloggers, door de bomen het bos niet meer zien. Ik denk dat je als hobbyblogger gewoon lekker moet bloggen zoals je zelf wilt omdat je daarmee a) lekker bezig bent en b) ‘meters’ maakt (ervaring opdoet). Na verloop van tijd kun je dan eens een paar tips uitproberen om te kijken of dat voor jou ook werkt. Begin je meteen met kijken naar tips, dan ben je alleen maar bezig met de vorm van je verhaal en komt de inhoud op de tweede plaats. Mijn twee centen; eerst inhoud, dan vorm shapen tot je hebt gevonden wat werkt. Hou me ten goede; natuurlijk is het leuk als veel mensen je blog lezen, voor professionele bloggers is het zelfs essentieel, maar lezers hebben kunstmatig opgestelde blogs supersnel door. Ik tenminste wel.

 10. Babs avatar

  Ja, je hebt zeker gelijk. Ik begrijp nu ook waarom er zo veel oproepen staan voor gastblogs. 😉 Reageren onder blogs doe ik eigenlijk meer voor de schrijver als ik een artikel leuk vind. En ook voor de moeite die iemand erin gestoken heeft, als waardering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.