Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwen3 jaar Blogtrommel.com, 4 (vast)stellingen

3 jaar Blogtrommel.com, 4 (vast)stellingen

Sharp Ben In persona

Zemanta Related Posts ThumbnailVandaag mag Blogtrommel.com 3 kaarsjes uitblazen. Zijn eigenaar mag binnen afzienbare tijd proberen nog eens 40 kaarsjes extra proberen uit te blazen – en raakt nu al buiten adem bij het idee – maar dat is een heel ander verhaal. 3 jaar rondstruinen in het blogwereldje, dan leert een mens al eens iets. Wat zoal? Dat deel ik voor het gemak even met jullie. Zo ben ik dan wel weer!

 

 1. Goed kunnen schrijven is een pluspunt, geen noodzaak

Er is dus geen enkele reden waarom je niet vandaag nog met een blog zou beginnen. Maak niet de denkfout dat je misschien wel wat te vertellen hebt, maar niet goed genoeg schrijft. De perfectie is niet van deze wereld, En docenten Nederlands, (schoon)moeders en andere leidinggevenden lezen zelden blogs. Doen ze het wél, dan zien ze als het goed is een gepassioneerd persoon aan het werk. Dat is ook wat waard in deze tijden. Ik geef het je op een briefje: druipen de passie, de kunde en de mooie verhalen van het scherm, dan is er geen kat die wakker ligt van welke imperfectie dan ook. Wil je kost wat kost die schrijffouten vermijden, dan vind je hier enkele tips.

Zelfs als je geen letter op het scherm krijgt is er hoop. Niet overtuigd? Dit bericht is een van de populairste items op dit blog! De details over de zoektermen die gebruik worden om bij dat bericht te komen, zal ik jullie besparen. 😉

Starten met bloggen kan je grosso modo op 2 manieren. Ben je tomeloos ambitieus en nogal ongeduldig van aard, dan zijn er op het web karrenvrachten goedbedoelde blogtips (actieplannen incluis) te vinden om een en ander relatief snel tot een succes om te turnen.

De andere manier bestaat erin om op een blauwe maandag een (gratis) blog aan te maken, zonder vooropgezet plan te beginnen bloggen over alles wat in je hoofd opkomt en dan te kijken waar het schip strandt. Het is allemaal wat minder resultaatgericht, vrijblijvender ook. De reis is hier veel belangrijker dan de eindbestemming. Maar je kan er vergif op innemen dat ook dat freewheelen fantastische weblogs kan opleveren.

2. Bloggen is een vrouwenzaak

Een beetje seksisme op Blogtrommel.com. En ik zal er meteen wat veralgemeningen tussen gooien. Moet kunnen op deze bijzondere dag. Wereldwijd zijn er meer vrouwen aan het blog(gen). De verhouding schijnt ongeveer 60%/40% te zijn. In het nadeel van de mannen dus. Ook in Europa zien we dezelfde tendens. Enige uitzondering hierop is Duitsland, waar de balans nét overslaat in het nadeel van de dames. Geen idee hoe dat komt. Wat dat zegt over Duitsers weet ik evenmin.

Het zal wel zo zijn dat de gemiddelde vrouw een socialer dier is, met een veel grotere behoefte om te communiceren, op zoek te gaan naar gelijkgezinden, te delen en te steunen.

Ook mannen bloggen, communiceren, delen en zijn actief op social media, maar dat is dan toch vooral in functie van hun business of gewoon ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Niks mis mee. Gewoon een vaststelling.

3. Mensen zijn “klikmoe”

Ik zei het hier al meer dan eens: de tijd dat elke bezoeker iedere link aanklikte die hem naar het hoofd wordt geslingerd ligt ver achter ons. Voorbij zijn de dagen dat één welgemikte quote, één strategisch geplaatste hyperlink op social media kon leiden tot een torenhoge piek in de statistieken van je blog. Bedroevend laag is trouwens ook het percentage lezers dat effectief een link aanklikt in een blogpost.

Dat is niet meer dan logisch natuurlijk aangezien een dag nog altijd maar 24 uur telt en een mens doorgaans nog een ander leven heeft dan dat van links, smartphones, tablets, pc’s en internet.

Een perfect logische verklaring dus, maar voor menig digitale contentmaker is dat een jammere evolutie die tot aardig wat frustraties kan leiden. De blogger die tegenwoordig zijn content puur op inhoudelijke kwaliteiten viraal wil laten gaan moet van goede huize komen. Over het delen van eventuele gewaardeerde content heb ik het dan nog niet eens. En ja, ook hier is de gemiddelde dame een stuk mededeelzamer dan de gemiddelde heer.

Conclusie: hoe mooi je verhaal ook is, hoe goed je content ook in elkaar steekt en hoe goed je als verkoper ook bent, groot worden op het web, blijft toch nog steeds een kwestie van veel tijd en boterhammen* en vele (hele) kleintjes maken één groot.

4. Het opzet van Blogtrommel.com is veranderd

Wie zich de moeite getroost het eerst verschenen bericht te lezen, merkt dat de insteek van dit blog is gewijzigd. Eerst was het de bedoeling jullie te verblijden met fragmenten uit de beste hobbyblogs die ons taalgebied rijk is.

Allemaal erg nobel dat podium voor de “kleine” hobbyblogger, doch het is niet echt een sterk businessmodel: de keuze van de blogfragmenten is allicht wat te eenzijdig (want gemaakt door één man). Er is echter vooral het feit dat een groot deel van de blogs slechts enkele maanden actief zijn, alvorens binnen pakweg 18 maanden een stille dood te sterven. En in het allerbeste geval blijft de blog bestaan maar wijzigt die om de haverklap van insteek. Dat schiet ook niet op, natuurlijk!

Zo verschoof de focus redelijk snel van “Kijk eens wat voor mooie blogs er zijn!” naar waarover moet ik bloggen? over “Waarom krijgt die prutsende collega zoveel volk over de vloer en zijn mijn bezoekers op de vingers van één hand te tellen?” Tot en met “Moet ik nu echt al die stomme blogtips opvolgen?” en “Moet het nu echt zo lang duren voor mijn blog eindelijk eens een keer succesvol wordt?”

Dat neemt niet weg dat Blogtrommel.com ook in de toekomst oog zal blijven hebben voor wat collega’s zoal aan interessants op hun blog uitvreten.

Een welgemeende dankjewel!

3 jaar Blogtrommel.com, ze zijn voorbijgevlogen! Dank aan alle trouwe volgers en toevallige passanten. Dank voor het vinden, aanleveren en delen van alle antwoorden op de hierboven gestelde vragen! Nog niet alles is gezegd, nog niet alle vragen gesteld, nog niet alle antwoorden gegeven.

Ik zie je dus in het 4de jaar!


*= Vlaams gezegde: veel geduld en hard werken

 
16 reacties op “3 jaar Blogtrommel.com, 4 (vast)stellingen”

 1. Karien Damen avatar

  Gefeliciteerd Ben,
  Drie jaar is heel lang, je hebt me bijna een jaar geleden overgehaald over te stappen naar WordPress, dank daar voor en de vele tips daar na.

 2. Lilith avatar

  Proficiat, Ben! Blogtrommel mag dan van insteek veranderd zijn, het blijft een leuke site. Als ik dan toch een kleine opmerking mag geven: ik vind jouw bezwaren tegen de vorige insteek niet erg, integendeel. Misschien kan het kleine bloggers net helpen als die zich wat gestimuleerd worden door zo’n aandacht en dan doven ze minder snel uit. En zelfs àls ze dan wel een stille dood sterven, dan verandert dat toch niets aan jouw eigen blog?
  Zelf ben ik momenteel ook een beetje stilgevallen, maar ik ben van plan om het bloggen van zodra het wat rustiger is weer te hernemen.
  In elk geval: nog veel toekomstig blogplezier gewenst!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank u!

   Wat je zegt over die vorige insteek, daar kan ik wel bij komen… Doch, ik stuur mijn lezers niet graag naar blogs die al te lang stil liggen…

 3. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Gefeliciteerd Ben, mooie prestatie!

 4. carel avatar

  gefeliciteerd! Ik kom regelmatig langs, blogs zijn zeer lezenswaardig

 5. Omagazijn avatar

  Gefeliciteerd en 1000 maal merci voor de vele gouden tips op Blogtrommel!

 6. margo avatar

  Ondankbaar werk, zo’n blog schrijven. Maar zoooo leuk.
  Blijf er vooral lol onhouden. Ik geniet van je tips.
  Gefeliciteerd,
  Margo

 7. Marjanne avatar

  Gefeliciteerd! Ik lees altijd jouw blog en pik er uit wat bij mij past in mijn eerste jaar! ProosT

 8. Marianne avatar

  Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Ik reageer ook niet heel vaak maar je hebt me ontzettend veel nuttige tips gegeven omtrent het bloggen waarmee ik ook echt verder mee ben gekomen, waarvoor heel veel dank! Ik hoop dat we nog lang kunnen genieten van Blogtrommel!

 9. Hans avatar

  !!!! G e f e l i c i t e e r d !!!!

 10. appelig avatar

  Van harte gefeliciteerd. Heel knap dat je het hebt volgehouden. Ik snap hoe lastig het soms is om de aandacht van de lezers vast te houden. En al reageer ik niet vaak, ik pik wel vaak een graantje mee van de tips. Dank daarvoor.

 11. Ximaar avatar

  Van harte etc. 😉

  Zelf blog ik inmiddels een jaar of 10, en 4 jaar eerder begon ik websites te vullen met de dingen die me op dat moment bezighielden. Eigenlijk 4 ik zoiets nooit omdat de start nogal vaag was.

  Dat van die mannen en vrouwen zal samenhangen met het leesgedrag dat het SCP onderzocht heeft: http://ximaar.wordpress.com/2013/11/24/nov-24-leesbevestiging/
  Het SCP ziet vooral een groot verschil in het zogenaamde romantische genre. Qua TV-kijken de zwijmelfilms en de soaps die ook meer vrouwen trekken dan mannen. Mannen lezen net iets meer de krant.

  Bloggen is een zeer ruim begrip. Vrouwen bloggen meer over het gezin, huishouden en breien of beter quilten. Als het om columns gaat (wat ik een aantrekkelijker genre vind) zal het elkaar niet veel ontlopen, maar schrijven mannen vaker over politiek. Op fotoblogs als Flickr zijn volgens mij ook meer mannen te vinden en ik vermoed dat bij Instagram de vrouwen in de meerderheid zijn.

  Naast TV-kijken zie je ook de verschillen in de kroeg waar mensen elkaar van alles wijs proberen te maken. Je kan niet echt zeggen dat vrouwen daar in de meerderheid zijn. En in de kroeg, maar ook op verjaardagen zeuren de mannen vooral over de wereldpolitiek, voetbal en gemotoriseerd vervoer. Vrouwen hebben het daar meer over het gezin of vriendjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.