Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwen3 jaar Blogtrommel.com, 4 (vast)stellingen
0
(0)

Zemanta Related Posts ThumbnailVandaag mag Blogtrommel.com 3 kaarsjes uitblazen. Zijn eigenaar mag binnen afzienbare tijd proberen nog eens 40 kaarsjes extra proberen uit te blazen – en raakt nu al buiten adem bij het idee – maar dat is een heel ander verhaal. 3 jaar rondstruinen in het blogwereldje, dan leert een mens al eens iets. Wat zoal? Dat deel ik voor het gemak even met jullie. Zo ben ik dan wel weer!

 

 1. Goed kunnen schrijven is een pluspunt, geen noodzaak

Er is dus geen enkele reden waarom je niet vandaag nog met een blog zou beginnen. Maak niet de denkfout dat je misschien wel wat te vertellen hebt, maar niet goed genoeg schrijft. De perfectie is niet van deze wereld, En docenten Nederlands, (schoon)moeders en andere leidinggevenden lezen zelden blogs. Doen ze het wél, dan zien ze als het goed is een gepassioneerd persoon aan het werk. Dat is ook wat waard in deze tijden. Ik geef het je op een briefje: druipen de passie, de kunde en de mooie verhalen van het scherm, dan is er geen kat die wakker ligt van welke imperfectie dan ook. Wil je kost wat kost die schrijffouten vermijden, dan vind je hier enkele tips.

Zelfs als je geen letter op het scherm krijgt is er hoop. Niet overtuigd? Dit bericht is een van de populairste items op dit blog! De details over de zoektermen die gebruik worden om bij dat bericht te komen, zal ik jullie besparen. 😉

Starten met bloggen kan je grosso modo op 2 manieren. Ben je tomeloos ambitieus en nogal ongeduldig van aard, dan zijn er op het web karrenvrachten goedbedoelde blogtips (actieplannen incluis) te vinden om een en ander relatief snel tot een succes om te turnen.

De andere manier bestaat erin om op een blauwe maandag een (gratis) blog aan te maken, zonder vooropgezet plan te beginnen bloggen over alles wat in je hoofd opkomt en dan te kijken waar het schip strandt. Het is allemaal wat minder resultaatgericht, vrijblijvender ook. De reis is hier veel belangrijker dan de eindbestemming. Maar je kan er vergif op innemen dat ook dat freewheelen fantastische weblogs kan opleveren.

2. Bloggen is een vrouwenzaak

Een beetje seksisme op Blogtrommel.com. En ik zal er meteen wat veralgemeningen tussen gooien. Moet kunnen op deze bijzondere dag. Wereldwijd zijn er meer vrouwen aan het blog(gen). De verhouding schijnt ongeveer 60%/40% te zijn. In het nadeel van de mannen dus. Ook in Europa zien we dezelfde tendens. Enige uitzondering hierop is Duitsland, waar de balans nét overslaat in het nadeel van de dames. Geen idee hoe dat komt. Wat dat zegt over Duitsers weet ik evenmin.

Het zal wel zo zijn dat de gemiddelde vrouw een socialer dier is, met een veel grotere behoefte om te communiceren, op zoek te gaan naar gelijkgezinden, te delen en te steunen.

Ook mannen bloggen, communiceren, delen en zijn actief op social media, maar dat is dan toch vooral in functie van hun business of gewoon ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Niks mis mee. Gewoon een vaststelling.

3. Mensen zijn “klikmoe”

Ik zei het hier al meer dan eens: de tijd dat elke bezoeker iedere link aanklikte die hem naar het hoofd wordt geslingerd ligt ver achter ons. Voorbij zijn de dagen dat één welgemikte quote, één strategisch geplaatste hyperlink op social media kon leiden tot een torenhoge piek in de statistieken van je blog. Bedroevend laag is trouwens ook het percentage lezers dat effectief een link aanklikt in een blogpost.

Dat is niet meer dan logisch natuurlijk aangezien een dag nog altijd maar 24 uur telt en een mens doorgaans nog een ander leven heeft dan dat van links, smartphones, tablets, pc’s en internet.

Een perfect logische verklaring dus, maar voor menig digitale contentmaker is dat een jammere evolutie die tot aardig wat frustraties kan leiden. De blogger die tegenwoordig zijn content puur op inhoudelijke kwaliteiten viraal wil laten gaan moet van goede huize komen. Over het delen van eventuele gewaardeerde content heb ik het dan nog niet eens. En ja, ook hier is de gemiddelde dame een stuk mededeelzamer dan de gemiddelde heer.

Conclusie: hoe mooi je verhaal ook is, hoe goed je content ook in elkaar steekt en hoe goed je als verkoper ook bent, groot worden op het web, blijft toch nog steeds een kwestie van veel tijd en boterhammen* en vele (hele) kleintjes maken één groot.

4. Het opzet van Blogtrommel.com is veranderd

Wie zich de moeite getroost het eerst verschenen bericht te lezen, merkt dat de insteek van dit blog is gewijzigd. Eerst was het de bedoeling jullie te verblijden met fragmenten uit de beste hobbyblogs die ons taalgebied rijk is.

Allemaal erg nobel dat podium voor de “kleine” hobbyblogger, doch het is niet echt een sterk businessmodel: de keuze van de blogfragmenten is allicht wat te eenzijdig (want gemaakt door één man). Er is echter vooral het feit dat een groot deel van de blogs slechts enkele maanden actief zijn, alvorens binnen pakweg 18 maanden een stille dood te sterven. En in het allerbeste geval blijft de blog bestaan maar wijzigt die om de haverklap van insteek. Dat schiet ook niet op, natuurlijk!

Zo verschoof de focus redelijk snel van “Kijk eens wat voor mooie blogs er zijn!” naar waarover moet ik bloggen? over “Waarom krijgt die prutsende collega zoveel volk over de vloer en zijn mijn bezoekers op de vingers van één hand te tellen?” Tot en met “Moet ik nu echt al die stomme blogtips opvolgen?” en “Moet het nu echt zo lang duren voor mijn blog eindelijk eens een keer succesvol wordt?”

Dat neemt niet weg dat Blogtrommel.com ook in de toekomst oog zal blijven hebben voor wat collega’s zoal aan interessants op hun blog uitvreten.

Een welgemeende dankjewel!

3 jaar Blogtrommel.com, ze zijn voorbijgevlogen! Dank aan alle trouwe volgers en toevallige passanten. Dank voor het vinden, aanleveren en delen van alle antwoorden op de hierboven gestelde vragen! Nog niet alles is gezegd, nog niet alle vragen gesteld, nog niet alle antwoorden gegeven.

Ik zie je dus in het 4de jaar!


*= Vlaams gezegde: veel geduld en hard werken

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?16 reacties op “3 jaar Blogtrommel.com, 4 (vast)stellingen”

 1. Tania avatar
  Tania

  Hieperdepiep hoera!
  Ik ben nog maar pas sinds vier maanden een trouwe lezer. De huidige insteek bevalt me prima. Ik hoop dat je nog lang doorgaat!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank je! Zolang ik er plezier aan beleef gaan we door. 😉

 2. Jokezelf avatar

  Beter laat dan nooit; maar oprecht gefeliciteerd Ben met drie jaar Blogtrommel. Ik krijg jouw blogs rechtsreeks in mijn mailbox en ik heb er veel aan. Dank voor al je tips en trucs en ik hoop op nog veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.