Homebeter bloggenVooruit bloggen: laat je blog groeien zonder stress

Vooruit bloggen: laat je blog groeien zonder stress

Voor wie graag meer bezoekers en pageviews op zijn/haar blog wil zit er maar één ding op. Regelmatig bloggen (en publiceren, uiteraard). Wat er dan niet bijverteld wordt is hoe je dat dan precies aanpakt. Voor mij is het zonneklaar: je kan niet anders dan vooruit bloggen.

Afspraakje met je lezer

Regelmatig bloggen wordt volgens mij nog veel te vaak verwart met méér bloggen. Maar regelmatig bloggen heeft veel meer van doen met online daten met je lezer/bezoeker – een afspraakje dat je voor geen goud wil missen – dan met om de zoveel tijd een stuk online gooien.

Of lezers dan komen opdagen valt natuurlijk nog te bezien. Ik ben in ieder geval op de afspraak, 2 keer per week – minstens – en dat al bijna 6 jaar lang. Je mag rustig stellen dat ik eerder een planblogger ben, denk ik.

Toegegeven, dit is geen moordend publicatieritme, in tegendeel. Het is echter vooral de regelmaat die hier van tel is. Zonder vooruit bloggen is dat publicatieschema echter gewoon niet haalbaar.

[wp_ad_camp_3]

Vooruit bloggen: 3 voordelen

1. Meer rust in de tent

Rust omdat je simpelweg weet waar je aan toe bent. Blog vooruit en publiceer volgens een min of meer vast stramien en het is plots een stuk makkelijker om alle blogwerkzaamheden in de rest van je leven in te passen. Neem daarbij nog het feit dat je – als gevolg van een paar stevige brainstormsessies – eigenlijk altijd wel weet waarover je moet schrijven, en als vanzelf verloopt het allemaal wat rustiger.

2. Meer tijd om betere blogs te maken

De zekerheid van een “systeem” maakt ook je hoofd leeg. Het geeft je bovendien meer ruimte om nieuwe indrukken op te doen én meer tijd om één en ander grondig te overdenken. De kans dat je echt met iets op de proppen komt dat een beetje uit de band springt wordt er alleen maar groter door. Ook de algemene “afwerking” (foto’s, linkjes, titels, opmaak, nalezen,…) van je blog heeft doorgaans baat bij extra tijd en overleg.

Kan dat als je telkens aan de vooravond van de publicatie nog aan je stukje moet zitten knutselen?

3. Onvoorziene omstandigheden zijn geen ramp

Misschien wel het meest voor de hand liggende voordeel van vooruit bloggen: je kan een buffertje opbouwen voor wanneer onvoorziene omstandigheden je verhinderen stukjes te schrijven en/of te publiceren. Als jij een paar weken vakantie neemt wil dat bijvoorbeeld nog niet zeggen dat je lezers al die tijd zonder nieuws hoeven komen te zitten. Blogberichten op voorhand inplannen is immers geen probleem. En zelfs al zit je met een serieuze blogdip, dan hoeft je trouwe lezer daar niet noodzakelijk wat van te merken…

Precies zo werkt het op BT. Een tweetal blogs per week en that’s it! Ik schrijf soms wel veel meer, maar ik houd me met een kadaverdiscipline aan mijn schema. In mijn beste dagen kon ik zo’n 6 weken vooruit bloggen. Dat lukt me nu niet meer. 6 jaar en 600 keer bloggen over bloggen beginnen op dat vlak een tol te eisen. Tegenwoordig ben ik al blij als ik een paar artikels voor ben op schema.

4. Vooruit bloggen: af en toe opletten geblazen

Blog (zeer) ver vooruit, dan doe je er goed aan om – zoals collega Kaat in haar reactie onder dit bericht terecht aanraadt – kritisch te kijken naar je ingeplande content. Soms kan je blogpost door de actualiteit worden ingehaald en/of compleet irrelevant worden.

Editorial Calandar

Een WordPress-plugin die me vooral in het begin goed geholpen heeft bij het vooruit bloggen is Editorial Calandar. Deze laat je toe om concepten en blogberichten in te roosteren in een maandkalender, en die eventueel nadien nog op een andere datum in te plannen. Zo houd je vrij makkelijk het overzicht. Het is alleen jammer dat je niet de mogelijkheid hebt om een jaarplanning te maken.

Experimentje

Meer bloggen (als in: meer blogposts publiceren per tijdseenheid), het levert inderdaad veel meer bezoekers op. Op langere termijn ook een groter blog. Ik deed ooit een experiment waarbij ik een maand lang iedere week 3 volwaardige artikels postte in plaat van de gebruikelijke 2. Resultaat? 22% meer unieke bezoekers die maand.

Het proefje leerde mij nog iets anders: 3 tot 4 extra blogberichten klaarmaken elke maand, dat kan ik persoonlijk onmogelijk volhouden op de wat langere termijn. Ik was blij dat de maand om was, zullen we maar zeggen. Mijn vrouw trouwens ook, want ik was niet te genieten.

Blogtrommel.com moet het dus eerder hebben van regelmaat op de (hele) lange termijn dan van een hoge blogfrequentie.


Meer van dat?

photo credit: the monk via photopin cc
6 reacties op “Vooruit bloggen: laat je blog groeien zonder stress”

 1. Kaat avatar

  Ik behoor tot de zeer planmatige bloggers (op allerlei manieren trouwens) en wil toch nog 2 tips meegeven. Het zijn tips uit ervaring.
  a. Controleer regelmatig je reeds geplande artikels.
  Ik zal een voorbeeld geven (dit is mij nu wel niet gebeurd) : je kan beter niet over de beste uitjes in Barcelona schrijven op het moment dat er daar grote rellen zijn. Zo heb ik veel content moeten laten vallen over Iran toen ik daar naartoe wou reizen. Plots was daar een grote opstand. Dan ‘klopt’ je blog volgens mij niet meer.

  b. Aangezien een blog het moet hebben van een persoonlijke aanpak, meen ik dat er soms best wel ‘linkjes’ zijn naar de actualiteit. Ik bedoel daar niet noodzakelijk de politieke actualiteit mee. Zo had ik een artikel over wandelen in de regen voorzien en regende het plots toch wel 2 weken niet. Ik heb het artikel opnieuw ingepland. Toen het wél dagen aan een stuk regende. Niemand ligt wakker van de regen als het weken aan een stuk droog is.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Verrek, daar had ik inderdaad nog niet bij stilgestaan. Zeer goed punt!!! Dank voor de toevoeging.

 2. Maaikeologie avatar

  Goeie tips voor een newbie blogger als ik. Tot nog toe ben ik nog wat zoekende daarin en ga eens kijken wat dit doet. Thx!

 3. Melissa avatar

  Wat een fijn artikel! Ik probeer de laatste tijd ook meer regelmaat in het bloggen te creëren door vooruit te bloggen. Werkt veel prettiger. Wat je zegt, het zorgt voor meer rust. Ook heb ik de laatste tijd meer focus gelegd om de interactie aan te gaan met lezers via Social Media. En dit alles heeft ook bij mij geresulteerd in meer unieke bezoekers én meer paginaweergaven! 🙂

  Groetjes Melissa

 4. SEO John avatar

  Bedankt voor de praktische tips! Vooral die Editorial Calendar lijkt me een nuttige tool.

 5. Aneta avatar

  Het is helemaal waar wat je schrijft: een buffet opbouwen vermindert de stress. En andersom ool haha. Ik heb het zelf ervaren. Bedankt voor je tip over de kalender. Ik gebruik nu een papieren agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.