HomeOnderzoek3 extra berichten, 22% meer bezoekers!
0
(0)
blog beter vindbaar in zoekmachine, tips, Google

Hoe meer nieuwe content je op je blog publiceert, hoe meer bezoekers er naar je blog toe komen. Het is één van de weinige echte zekerheden uit het blogwereldje. Na de proef op de som te hebben genomen kan ik dus bevestigen: er wordt je niks wijsgemaakt, beste lezer.

Je wordt met bovenvermeld advies zo vaak om de oren geslagen dat het intussen een cliché is geworden. Overigens zit in dat cliché veel meer dan een grond van waarheid. Bij ieder nieuw bericht dat verschijnt heb jij een verdomd goed excuus om – zonder spammerig over te komen – reclame te maken op social media. Ook je volgers hebben een goede reden om je blog nogmaals aan te klikken. En tot slot wordt je blog sneller geïndexeerd door Google omdat je vaker nieuwe content plaatst. Dat laatste is echter iets dat vooral op de iets langere termijn speelt.

Afgelopen maand september publiceerde ik enkele artikelen extra. In onderstaande tabel verzamelde ik wat cijfertjes uit Google Analytics. Ter vergelijking gaf ik ook nog even de cijfers van september 2014 mee. “Aandeel Google” slaat op het percentage van alle verkeer dat via Google op mijn blog terechtkwam. Het geeft je allemaal een idee van wat een jaar consequent bloggen (2, maximaal 3 keer per week publiceren) kan betekenen voor een blog.

De percentages in de rechterkolom hebben enkel betrekking op de cijfers van augustus 2015 en september 2015.

CriteriumSeptember 2014Augustus 2015September 2015Verschil (in%)
Gepubliceerde berichten101013+30
Unieke bezoekers2.2093.7104.520+21,83
Pageviews6.25710.15010.775+6,16
Sessies3.1284.9206.044+22,85
Aandeel uit Google58,2%59,9%67,2%+7,30

Voor het experiment van september 2015 publiceerde ik iedere week 3 artikelen in plaats van de gebruikelijke 2 posts. Dat lijkt misschien niet spectaculair, maar het betekent wel een toename van een kleine 50% per week. Goed om weten is dat augustus 2015 ook al een recordmaand was qua verkeer. Voor mij is het duidelijk: hoe vaker je nieuwe berichten online zet, des te meer bezoekers mag je verwachten…

Voor een blog als Blogtrommel.com kunnen we de volgende vuistregel hanteren: ieder extra bericht dat op mijn blog verschijnt is goed voor zo’n 7% meer unieke bezoekers.* Dat wil echter niet zeggen dat deze logica ook voor jouw blog geldt. Zo kan ik me wel voorstellen dat hoe vaker je publiceert, hoe kleiner de percentuele toename van bezoekers zal zijn. En ik vermoed dat er ook wel een moment zal komen waarop jij almaar meer publiceert, maar dat je volgers – via social media en andere kanalen – nauwelijks vaker komt lezen. Want ook je volgers moeten het allemaal kunnen blijven behappen, dat spreekt.

Google heeft natuurlijk heen last van overvoeding: hoe meer verse content er gepubliceerd wordt hoe beter (als het tenminste aan haar kwaliteitseisen voldoet), zo simpel is dat.


*= Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat het gevaarlijk is om uit deze cijfers keiharde conclusies te trekken. Simpelweg omdat het moeilijk is om exact na te gaan wat nu exact de rol is van die 3 extra artikels in het totaalplaatje van de verkeersmix. Je kan het moeilijk helemaal isoleren. De artikelen van de maand september kunnen bijvoorbeeld toevallig veel interessanter zijn dan die van augustus. Of Google kan een update hebben doorgevoerd waardoor mijn content beter scoort in de zoekmachines. Of er kunnen in augustus bijvoorbeeld veel minder volgers online geweest zijn. Het toeval kan dus zeker een rol spelen, maar desondanks vind ik de toename van het aantal bezoekers wel opvallend…

photo credit: StockMonkeys.com via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

13 reacties op “3 extra berichten, 22% meer bezoekers!”

 1. Ximaar avatar

  Mijn berichten hebben ook te lijden onder het weer. Ik raad mensen aan om te fietsen en dan niet tijdens het fietsen doelloos naar een schermpje te kijken. Dus met mooi weer minder bezoekers, dat is mijn eigen schuld.

  Wat dit soort simpele statistieken van de koude grond betreft heb ik nog wel een oude mop. Komt een man in de kroeg en die bestelt 10 bier. Drinkt ze allemaal op en bestelt dan 9 bier die die ook allemaal achteroverslaat. Vervolgens vraagt ie om 8 bier en zegt daarna: ‘Vreemd, ik drink steeds minder maar wordt wel meer bezopen.’

 2. Chris avatar

  Dat is een interessant onderzoek, ik denk dat je op zich wel gelijk hebt. Bij sommige blogs waar je een aantal maal per dag overladen wordt met een artikel werken bij mij averechts. De inhoud gaat vaak nergens over. Dus dan haak ik al snel af.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, de “kwaliteit van de content” moet natuurlijk altijd voorop staan. Het maakt daarbij niet uit of je 3 berichten per dag neerzet of slechts één keer op 14 dagen een stuk publiceert.

   Anderzijds, als je meer publiceert is het minder erg al je al eens een minder bericht schrijft…

 3. Sabine avatar

  Leuke cijfers! Denk dat dit meerdere redenen kan hebben. Een jaar ertussen is veel. Er zijn meer mensen gaan bloggen dus ook meer die op zoek gaan naar informatie en hier terechtkomen (zoals ik). Inderdaad meer interessante artikelen en wellicht dat er steeds meer mensen blogs lezen (die niet bloggen). Het verschil tussen augustus en september zou ook weer te verklaren kunnen zijn door de vakantie… enz. Bij mij is het dus net andersom. Ik post veel minder dan eerst en heb juist steeds meer bezoekers 😀

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Kijk, dat lààtste vind ik echt interessant! Heb je ook enig idee hoe dat te verklaren is?

   Zoals ik in het artikel ook al aanhaalde is het wat gevaarlijk om hieruit al te grote conclusies te trekken. De cijfers zijn wat ze zijn.

   1. Sabine avatar

    Haha nee ik weet het niet… misschien omdat mensen me na 6 maanden gewoon sneller vinden. Heb best redelijk specifieke onderwerpen waarover ik schrijf en sommige blogs ook echt informatief. Misschien dat mensen me daardoor sneller vinden… Zou het ook anders niet weten eigenlijk 🙂

 4. Super Oldies avatar
  Super Oldies

  Toevallig heb ik vorige maand ook een topmaand gehad aan bezoekers.
  Vrij consequent op maandag en dinsdag gepost en geprobeerd om dit wo-en do ook vol te houden.
  Deze maand lukte het enkel de maandag en het verschil is enorm. 1000/4000.
  Ik geloof dus zeker dat je kan stellen dat je gelijk hebt.

  Wat Morgaine zegt, kan ik ook beamen, de blogs die je overvoeren vliegen er bij mij ook uit.
  Een post per dag is leuk, twee zou nog kunnen maar drie is overkill.
  Dit geldt overigens voor de meeste social media.
  De timing blijft ook essentieel.
  Ik abonneerde me op foodlog, daar krijg je de updates ’s avonds om 23 uur, ik lees dan het niet, de volgende ochtend ga ik het niet terug opzoeken, hopeloos, meteen eruit gegooid, gemiste kans.
  Meneer blogtrommel doet het beter, zodra de mail binnenkomt met nieuw berichtje ga ik even kijken, of lezen… maar ik klik je altijd even aan.

 5. f.kaman avatar

  Leuk onderzoekje! Ik heb het zelf ook gedaan en bij mij levert het niets op… .
  De vermoedelijke reden is dat ik weinig terugkerende bezoekers heb en ik het vooral van zoekmachine verkeer moet hebben. Consequentie is dat actuele zoekwoorden mijn verkeer bepalen.. Er zijn legio artikelen op mijn blog die daarom niet vaak gevonden zullen worden.
  Google vind mij blijkbaar goed, bepaalde artikelen scoren hoog, ik hoop dat mensen blijven hangen en meer artikelen lezen. Helaas valt dat nog tegen.
  Natuurlijk blijf ik stug volhouden, gewoon omdat bloggen leuk is!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat laatst is inderdaad de juiste mindset! Ik ben even op je blog geweest. Doordat je een zeer specifieke blogniche hebt gekozen die – zo vermoed ik – vrij weinig concurrentie heeft, krijg je veel verkeer uit de zoekmachines. Goed werk!
   Ik kan me inderdaad goed voorstellen dat je relatief weinig terugkerende bezoekers hebt, maar dat ligt eerder aan je blogniche dan aan de kwaliteit van je stukken…

 6. Barbara avatar

  Zelf denk ik dat het ook ligt aan de inhoud van de artikels, als die door google graag worden gegeten ga je vooruit anders langzamer gok ik… Zelf vind ik nu 1 a 2 per dag meer dan genoeg, en de vooruitgang is zeker merkbaar, maar nog meer krijg ik op dit moment niet rond geblogd…

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Zoals ik al zei: ieder blog is anders. En de meeste blogs zijn eenmansbedrijven. 1 à 2 per dag vind ik dan al zeer goed gewerkt! Laat ons toch maar zorgen dat bloggen leuk blijft en geen karwei wordt.

 7. Morgaine avatar

  Als je maar een paar artikelen per week neer zet, dan helpt dit zeker ja, maar als je bijna elke dag publiceert, dan moet je het zo laten, eens per dag, en soms even een dagje niet juist, hahaha

  Ik word soms gek van hen die 3 tot zelfs 4x per dag publiceren, en ik bezoek dan ook niet alles kan ik je vertellen. 😉

  X

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, het kan soms te veel van het goede worden! Zo’n blog moet een blog blijven en niet verworden tot een online krant. Maar de makers van zo’n blog verwacht denk ik ook niet dat iedereen àlles leest. Google zal het wel fijn vinden.

   Het is alleen maar te hopen dat er op een dergelijk blog voldoende variatie in de content zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.