Homesocial mediaHelpen social media bij de SEO van je blog?

Eens in de zoveel tijd duikt de discussie weer op: welke rol spelen je social media(-activiteiten) bij de SEO van je blog? De kwestie zorgt duidelijk voor verdeeldheid in het blogwereldje. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Leestijd: minder dan 3 minuten

Social media en SEO hand in hand?

Eigenlijk kunnen we hier heel kort over zijn. Dit is een kwakkel! Het is dus niet omdat jij veel volgers hebt op social media, veel likes en shares kan scoren dat je content automatisch goed zal presteren in Google. Echt niet. Althans, er is geen rechtstreeks verband tussen beiden.

Natuurlijk kan zo’n deelactie op social media wel zorgen voor extra zichtbaarheid, extra kliks voor je content. En wie weet levert één en ander wel nog een backlink op. Dus in die zin hebben social media wel een invloed op je SEO.

Je hoeft dus niet per se aan de bak op social media in de hoop de SEO van je blog vooruit te helpen. En wetende hoeveel tijd en energie je soms kan verspelen op socials in verhouding tot de kliks richting jouw blog, zou je kunnen besluiten die social media vaarwel te zeggen. Maar dat is iets te kort door de bocht.

Snelle verspreiding van je nieuwe content

Ondanks dat social media meestal niet meer zorgen voor een tsunami aan kliks richting je blog loont het toch de moeite om je content te blijven delen. Zeker op de platformen waar je ook (buiten je blog om) echt actief bent, want in dat geval wordt jouw bericht immers veel verder verspreid. En ook iemand die jou niet kent kan toevallig je update onder ogen krijgen en een regelrechte fan worden.

Bovendien, niet iedereen die je blog interessant vindt heeft een link naar je blog bij de favorieten staan, volgt je blog via RSS of is geabonneerd op je nieuwsbrief.

Sommige mensen hoeven niet alles te lezen wat jij schrijft maar vinden het wel fijn om af en toe te worden herinnerd aan je blog. Voor hen kan het een fijne oplossing zijn om je gewoon te volgen op social media.

Snellere indexatie

Het is geweten dat Google nauwlettend de social media in de gaten houdt. Maar waarom zou de zoekmachinegigant dat doen als het geen invloed zou hebben op de SEO?

Google wil trends spotten, de vinger aan de pols houden. Het wil er als de kippen bij zijn als er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen en wanneer er belangrijk nieuws rondgaat. Kwestie van ook hot topics en nieuws bovenaan in de zoekmachine te kunnen tonen.

En aangezien op social media vaak de nieuwste content wordt gedeeld… Trouwens, je kan er vanop aan: als Google veel animo oppikt rondom jouw bericht op social media, zou het zomaar kunnen dat men de zaak toch van naderbij gaat bekijken.

Zo gebeurt het vaak (berichten over) hot topics en nieuwere content in het algemeen tijdelijk hoger in Google komen. Als blogger kan je natuurlijk ook profiteren van dit fenomeen.

Social media: wapen tegen AI en fake content

Nog een laatste reden om actief te blijven op social media? In tijden van ChatGPT en andere AI-tools komt het erop aan te bewijzen dat jouw content authentiek is. Als in: bewijzen dat jouw artikels niet in zeven haasten in elkaar geschoven is door een geflipte AI-tool. Bewijzen dat je artikels komen van iemand met ervaring en kennis van zaken. Bewijzen dat de geboden info echte mensen van vlees en bloed helpt.

Je ziet hopelijk dat je dan in het voordeel bent met een paar actieve social media-accounts, linkjes naar je blogs die her en der opduiken en volgers die daarmee aan de slag gaan. Ik weet ook wel dat niet alles wat op socials gebeurt 100% echt is, maar toch.

Conclusie?

Er zijn dus nog een paar goede redenen om te blijven investeren in je social media-accounts. Ondanks het feit dat ze geen rechtstreekse impact hebben op je SEO. En ondanks het feit dat ze niet meer die massa volk naar je blog brengen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.