Homezakelijk bloggenHelp, een bod op mijn domeinnaam! Wat is je blog waard?

Vorig jaar kreeg ik uit het niets een mailtje:

Dag Ben,

Ik vroeg me af of je interesse hebt om deze website te verkopen. Ik heb mogelijk interesse.

Alvast bedankt en mvg, 

Meer was het niet.

Tot een verkoop van Blogtrommel.com is het nooit gekomen. De onderhandelingen zijn zelfs niet van start gegaan. Ik weet niet eens meer zeker of ik het kattebelletje beantwoord heb. Er is dan ook geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om dit blog van de hand te doen. Maar dat ik nieuwsgierig werd, hoeft je natuurlijk niet te verbazen. Want ja:
Wat is je blog waard? Waarde bepalen met online rekentools?

Geen idee! Dan maar even Googelen… Wie had gedacht tabellen en formules tegen te komen in de trant van: Domeinnaam in deze of gene niche van x jaar oud en met x aantal unieke bezoekers komt op zoveel euro, is eraan voor de moeite.

Wel kom je een paar tools tegen die je domeinnaam “evalueren” en “taxeren.” Zo is er bijvoorbeeld Godaddy.com.

a) De waarde van je domeinnaam

Puur voor de lol tikte ik in april 2019 mijn domeinnaam in in het daartoe bestemde vak. Blogtrommel.com zou 882 dollar waard zijn, aldus Godaddy.

Waarop men zich dan precies baseert is niet helemaal duidelijk. Zelf zegt het bedrijf de waarde van elk domein te schatten op basis van historische domeinnaamverkopen. Een computergestuurd algoritme dus.

b) De waarde van je domeinnaam en je blog

Naar mijn gevoel krijg je op Websitemakelaar.nl toch een iets realistischer beeld van de waarde van je domeinnaam en blog. hier kan je namelijk een aantal extra criteria en parameters invoeren waaraan je site op dit moment voldoet. Naast je domeinnaam vraagt de tool ook naar:

 • de waarde die jijzelf op je domeinnaam plakt
 • de categorie (niche) waarin je je domeinnaam zou onderbrengen
 • of er een actieve website of webshop online staat
 • de onkosten, omzet en verdiensten van je site (per maand)
 • of je site ja dan nee een non-profit doel dient
 • hoeveel bezoekers je site per maand trekt (unieke bezoekers neem ik aan)

Ik maakte een paar verschillende simulaties, waarbij ik een beetje stoeide met de verschillende criteria en parameters. Dit blog is een hobbyproject, dus de omzet en de verdiensten zijn in dit geval verwaarloosbaar. De onkosten werden begroot op zo’n 100 euro per jaar en het aantal bezoekers werd conservatief ingeschat. Ergens tussen de 8 à 10.000 unieke bezoekers per maand.

Aldus waardeert Websitemakelaar.nl mijn blog ergens tussen de 1.149 en 2.061 euro.

Wat is je blog voor jou persoonlijk waard?

Bij het begin vraagt Websitemakelaar om zelf een prijs op je domeinnaam te plakken (ja, daarom kom ik net naar hiér, dacht ik).

a) Totaal aan kosten voor je site

Maar goed, die vraagprijs is natuurlijk een belangrijk startpunt. Als ik vandaag een minimum vraagprijs zou moeten vastleggen, dan kan ik me voorstellen dat ik er graag de onkosten van het bloggen (domeinnaamregistratie, hosting, support, WordPress-themes, abonnementen en andere goodies nodig om zo’n blog in de lucht te houden) eruit zou willen halen. Door de jaren heen – het blog bestaat sinds 2011 – kom ik zo op een totaalbedrag van 800 euro.

b) Emotionele waarde

Die kosten om een blog in de lucht te houden zijn al bij al makkelijk in rekening te brengen. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Je zou de vele uren die je aan je blog hebt besteed om er wat moois van te maken ook (gedeeltelijk) kunnen laten meetellen.

Maar als ik daaraan begin is Blogtrommel.com met de klap een flink stuk duurder. En dat is nog zacht uitgedrukt. Bovendien, dit is een hobby. Over uren hoef ik dus niet te zeuren.

Dan is er nog iets dat veel moeilijker in harde euro’s uit te drukken valt. Aan die domeinnaam annex blog hangt ook een emotioneel prijskaartje. Het is jouw kindje. Je hebt er misschien jaren aan een stuk bloed, zweet en tranen voor gelaten. Daar mag ook wel wat tegenover staan. Met hoeveel geld het “verlies” van iets dierbaars gecompenseerd moet worden is… strikt persoonlijk.

c) Een winstpremie?

Misschien vind je bovenstaande bedragen belachelijk – te veel of te weinig – of heel realistisch. Als je ’t aan mij vraagt zou ik Blogtrommel.com nooit van hand doen voor dat geld. Trek er de kosten voor mijn blog af en er blijft een heel schamel bedrag over voor 8 jaar werken.

Enfin, tot zover wat natte vingerwerk omtrent de eventuele waarde van je blog. Het moge duidelijk zijn dat bovenstaand cijfermateriaal hoegenaamd niks zegt over de uiteindelijke verkoopprijs van je domeinnaam/blog. Hoogstens heb je een indicatie.

Weet wat je waard bent (en wát je precies verkoopt)

Nee, als je mij vraagt “Wat is je blog waard?”, dan zou ik zeggen dat de prijs het resultaat is van onderhandelingen tussen jou en de koper. En verder zal de verkoopprijs ook afhangen van wat de koper van je domein er achteraf mee van plan is.

Stel: iemand wil Blogtrommel.com. Wil men vooral het domein hebben omdat het leuk klinkt (voor het blog van een webshop in speelgoedtrommels)? Of wil de nieuwe eigenaar gaan bloggen over bloggen? In het eerste geval gaat de koper (vooral) overstag door de leuke domeinnaam. In andere geval koopt mijn een domein, maar ook een zekere naam en faam (als het om bloggen en alles daarrond) gaat.

Vooropgesteld dat de koper iemand met kennis van zaken is zal de prijs in het tweede geval vermoedelijk een stuk hoger liggen. De nieuwe eigenaar kan immers ten volle profiteren van mijn werk, de naamsbekendheid, de posities in Google,… En als ‘ie het een beetje slim aanpakt kan hij zelfs een deel van de blogtrafiek die ik in de loop der jaren opbouwde, behouden. Er is dus alvast in theorie veel meer potentieel.

Dus, wat bepaalt de waarde van een domeinnaam/website?

Enfin, het is niet makkelijk om objectieve criteria vast te leggen op basis waarvan je dan een faire prijs voor je domeinnaam of blog kan bepalen. Net zoals dat het geval voor de prijs van een advertentieblok op je blog, is het hier vooral een kwestie van: “Wat vraagt de zot voor zijn website en heeft de andere gek dat ervoor over.”

Neemt niet weg dat er een boel factoren zijn die een rol spelen bij de prijsvorming:

 1. De persoonlijke waarde voor de eigenaar/verkoper
 2. Staat er op dat domein een grote succesvolle site met veel bezoekers (of gaat het alleen om de domeinnaam)?
 3. Wordt de site goed gevonden in Google?
 4. Heeft het domein last van een Google penalty?
 5. Gaat het om een korte domeinnaam die lekker bekt (of zitten er spelfouten in, al was het maar omdat de correct gespelde variant niet beschikbaar was)?
 6. Is de verkoper van het domein een kenner/handelaar (die weet wat zo’n domeinnaam op termijn waard kan zijn), of heb je te maken met een hobbyist die maar wat blij is met een bod?
 7. Korte domeinnamen met populaire/actuele zoektermen zijn doorgaans duurder
 8. Domeinnamen met bijzondere extensies zijn meestal minder gewild (.biz of .org is goedkoper dan de .com- .nl- of .be-variant)
 9. Snapt het grote publiek meteen waar het over gaat als het de domeinnaam zou voorleggen?
 10. Een domeinnaam die onmiddellijk kan geassocieerd worden met een ander bekend merk kan zowel een voor- als een nadeel zijn

En dan vergeet ik waarschijnlijk nog wel een aantal dingen.

Domeinnaam en blog verkopen? Kijk uit je doppen

Krijg je de vraag of je blog/domeinnaam te koop is, dan moeten er bij jou wat alarmbellen gaan rinkelen. Je hebt waarschijnlijk te maken met een handelaar die veel meer potentieel in je werk ziet dan jij er op dit moment uithaalt. Het zou mij niet verbazen als hij  of zij voor een prikje op je domein uit is. En er daarbij op rekent of op hoopt dat jij dit artikel niet gelezen hebt…

Het loont de moeite om niet te snel toe te happen en eerst eens op onderzoek uit te gaan. En zelfs als je helemaal geen vraag hebt gekregen of niet van plan bent je domeinnaam/blog te verkopen: probeer toch eens de oefening te maken. Mocht het ooit zover komen, dan wil je tenslotte toch een billijke prijs voor je werk?


Meer van dat?

photo credit: Tedece via photopin cc8 reacties op “Help, een bod op mijn domeinnaam! Wat is je blog waard?”

 1. Lonneke avatar

  Thanx voor dit artikel! Ik ben dus de gek die overweegt om haar kindje te verkopen. Ik begon ooit op Tumblr (in 2012 of zo), maar koos al vrij snel voor een eigen domein en blogsite. Bloed, zweet en tranen heb ik in mijn hobbyproject gestopt. Een verdienmodel heb ik nooit overwogen, omdat ik het laagdrempelig, relaxt en vooral authentiek wilde houden. Er volgden een FB-pagina en IG-account en mijn netwerk groeide in rap tempo. Volgens mijn webmaster waren de bezoekersaantallen verdraaid goed. Ik hield me er eerlijk gezegd niet zo mee bezig. En hoewel mijn laatste post dateert uit maart 2021 krijg ik nog met regelmaat voorstellen voor gastblogs en linkbuilding, zelfs vanuit UK en de VS. Ik wijs ze allemaal af. Het liefst haal ik ‘m offline, maar dat doet pijn. Vanwege de emotionele waarde? Jouw artikel is een eye-opener, want aan verkopen heb ik nooit gedacht. Terwijl de domeinnaam briljant is (hoor ik nog vaak) en de nichemarkt groeit door de crisis, inflatie, besparen, duurzaamheid, vergroening, tegengaan van verspilling etc. Ik heb alleen geen idee waar ik moet beginnen. Het wemelt van de websites die advies aanbieden, maar welke kan ik vertrouwen? HELP!

 2. Jessica J. avatar

  Ik mag er niet aan denken m’n (hobby)blog te verpatsen – zélfs niet voor een mooi bedrag. Ik ben echt heel erg gehecht aan m’n blogbaby. ♥

 3. Quirina avatar

  Grappig en gelukkig heb je het niet verkocht.

 4. Anne avatar

  Grappig om te zien dat er zo’n groot verschil zit tussen GoDaddy en Websitemakelaar. Bij de ene is mijn domeinnaam onder de 100 dollar waard, bij de andere bijna 4.000 euro. Gelukkig heb jij je domeinnaam niet verkocht, want ik lees je artikelen altijd met veel plezier!

 5. Linda avatar

  Ik heb een keer ergens gelezen dat de waarde van een site bepaald werd aan de hand van de potentiële inkomsten de komende vijf jaar op basis van de laatste maanden. Vond dat zelf wel een interessante redenering en wat ik ook zelf zou aanhouden mocht het er ooit van komen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat lijkt me inderdaad wel een plausibel rekenmodel.

   Anderzijds, bij een hobbysite kunnen de bewezen en potentiële inkomsten (uitgedrukt in euro’s) lager liggen. Net omdat de hobbyist er niet alles uithaalt. Een pro kan met dezelfde site vermoedelijk veel meer inkomsten genereren.

 6. marga avatar

  Ik denk dat ik namens veel lezers spreek: ik ben blij dat je Blogtrommel niet hebt verkocht, Ben! Fijne paasdagen!

 7. Audrey avatar

  Leuke insteek voor een artikel! Ik ben blij dat je gewoon lekker blijft bloggen hier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.