HomeProductief bloggenDeadlines en je blog, zijn het goede maatjes?

Deadlines en je blog, zijn het goede maatjes?

Steevast in de top 3 van de vaakst gehoorde tips voor blogsucces? “Zorg dat er vaak genoeg nieuwe blogberichten op je blog verschijnen!” Daar zit wat in, natuurlijk. Maar gebruik dan ook systematisch deadlines en je blog zal inderdaad echt van de grond komen…

Want tenzij je blog echt een vrijblijvende spielerei is, moet je er toch enige systematiek in steken. En dan zijn deadlines plots niet meer veraf.

Deadlines en je blog: de grote voordelen

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij hebben deadlines een heilzaam effect op alles wat met bloggen te maken heeft. Ze zetten mij op scherp, helpen me de juiste prioriteiten te stellen, doen me minder piekeren over hoe en wat, wakkeren mijn creativiteit aan. Kortom, die deadlines zorgen ervoor dat er stappen kunnen worden gezet. Het aantal berichten op Blogtrommel.com groeit stelselmatig. Idem voor wat betreft het aantal bezoekers/lezers. De groei is niet explosief, maar toch.
En ook mooi: leg jezelf regelmatig deadlines op en je kweekt een vreemdsoortige routine aan die an sich ook wel weer rust in de keet brengt. In combinatie met een verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van de lezers (Komaan, ze zitten erop te wachten), kan dit een zeer krachtige cocktail vormen.

En de nadelen…

Maar ook deze medaille heeft een keerzijde. Datzelfde afgemeten tijdsbestek zorgt immers net zo goed voor angst en onzekerheid. Voor haastwerk ook. En dus voor content waarvan ik het gevoel heb dat jullie er niet per se op zitten te wachten. Over de vertraging bij de blogwerkzaamheden heb ik het dan nog niet eens!

Kijk ik zo naar mezelf – als blogger – dan merk ik dat ik nu eens deadlines nodig heb, dan weer van geen deadlines weten moet. Erg is dat niet. Wat voor mij telt is dat er op ’t einde van de rit een blog staat waar ik minimaal tevreden over ben.

Deadlines en je blog, hoe ga je ermee om?

Heb je enige ambitie met je blog, dan moet dat ook jouw betrachting zijn. Met of zonder deadlines. Blokkeer je helemaal bij de minste tijdsdruk, laat die deadline los en doe je ding in alle rust. Heb je ‘m nodig omdat je anders niet vooruit te fikken bent, ook goed. Er zijn in deze geen regels. Alleen diegene die je jezelf oplegt.

Werk je met deadlines, stel dan realistische doelen op (en kijk niet te veel naar wat anderen al dan niet presteren). Ik zeg niet dat je jezelf nooit ofte nimmer mag overstretchen, maar maak er geen gewoonte van.

Wees ook niet te hard voor jezelf. Het is je hobby en het mag nog lang best leuk en lollig blijven. Geloof me, een betere garantie voor blogsucces op langere termijn is er niet.

Bovendien, in 99% van de gevallen krijgen je lezers door jouw toedoen toch maar mooi gratis content voorgeschoteld. Mis je een keertje een afspraak met je lezer dan is dat het einde van de wereld niet. Nauwelijks iémand die iets merkt! Hooguit zal je – op korte en middellange termijn wat advertentie-inkomsten verliezen. Logisch, aangezien die doorgaans nogal nauw verweven zijn met het aantal pageviews of unieke bezoekers van je blog. Je kan niet alles hebben.


Meer van dat?

photo credit: the monk via photopin cc


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.