HomeWordpressWordPress 5.0: iets om naar uit te kijken
0
(0)

Wie met WordPress blogt merkt doorgaans amper een verschil wanneer er weer eens een update wordt doorgevoerd. Maar de kans dat WordPress 5.0 onopgemerkt voorbij zal gaan is zo goed als onbestaande…

Grote veranderingen met WordPress 5.0?

Dat kan je wel zeggen, ja! Van een revolutie spreken gaat misschien wat ver. Maar deze grote WordPress-update*, die er in de loop van 2018 aankomt, behelst wel wat meer dan de toevoeging van enkele functionaliteiten en de dichting van veiligheidslekken.

Nee, met de Gutenberg-update verandert de WordPress-editor (de plek waar we onze blogberichten en -pagina’s intikken en aanpassen) helemaal van opzet. Concreet betekent het dat elk onderdeel waaruit je stuk bestaat (tussentitels, alinea’s, afbeeldingen,…) veel meer als aparte stukjes content zullen worden gezien. Die brokjes kan je dan elk apart inrichten en opmaken. Aan de voorkant ziet het er voor de lezer van je blog netjes en strak uit, terwijl jij als blogger je creatief kan laten gaan.

Voorsmaakje?

Net zoiets vind je nu al bij Medium of wanneer je notities maakt binnen Facebook. Maar dan met veel meer functionaliteiten en mogelijkheden natuurlijk. Wix biedt trouwens ook al jaar en dag een soortgelijke ervaring.

Gutenberg-editor in WordPress 5.0
De Gutenberg-editor zoals die vermoedelijk zal worden geïntegreerd in WordPress 5.0. Met de de verschillende (tekst)elementen die je gewoon kan slepen en neerzetten. Bron van de afbeelding?

Wie niet kan wachten kan nu al aan de gang met de Gutenberg-plugin voor WordPress. Die biedt al een voorsmaakje. Pas wel een beetje op, want het zaakje is nog in ontwikkeling.

Wie zit op Gutenberg te wachten?

Tot zover de meest in het oog springende verandering die WordPress 5.0 met zich mee zal brengen. Of we er blij van moeten worden? Dat valt natuurlijk nog te bezien. Mensen zijn gewoontedieren en bloggers zijn geen haar beter. Ik voorzie dat het (WordPress)-blogwereldje zich zal opdelen in twee kampen. Zij die toch liever vasthouden aan de klassieke interface van een tekstverwerker en zij die de wat intuïtievere aanpak van WordPress 5.0 met Gutenberg-integratie helemaal geweldig vinden.

[wp_ad_camp_3]

Ik weet nog niet tot welk groep ik behoor. Feit is natuurlijk dat ik intussen heb leren leven met de makken van WordPress zoals het nu is. Ik ben een beetje bang dat een te directe confrontatie met de opmaakmogelijkheden van de verschillende elementen me zal afleiden van het schrijven zelf. Maar ik ben sowieso iemand die veel liever eerst de tekst op papier kwakt om vervolgens pas te zien hoe het zaakje presentabel(er) kan gemaakt worden.

Maar ik ben wel rete-nieuwsgierig!

Of hier sprake is van een even grote revolutie als die van de uitvinding van de boekdrukkunst in de 15de eeuw durf ik te betwijfelen. Dat we in de nabije toekomst heel anders met WordPress zullen omgaan is duidelijk.

Wat denk jij over WordPress 5.0?


*= Dit artikel is relevant voor gebruikers van WordPress.org (WordPress op een eigen domein).

Meer van dat?

David M G / Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

5 reacties op “WordPress 5.0: iets om naar uit te kijken”

 1. Ximaar avatar

  Ik ga het wel merken als zoiets mogelijk in WordPress.com komt. Zelf schrijf ik nu ik kladblok. Zet de editor op html en plak het dan in WordPress. Daar doe ik dan nog wat aan opmaak. Ik zou het ook prima redden zonder editor. De paar dingen die ik gebruik kan ik ook prima in html. Daarbij kan ik in html meer zoals tabellen. Die functie heb ik nooit in de editor gevonden. Ik zou het jammer vinden als de html-optie uit de editor wordt gehaald.

 2. Nancy Vleurinck avatar

  Komt er ook een versie voor de wordpress.com gebruikers?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat is niet geweten. Al kan ik me helemaal niet voorstellen dat een aantal functionaliteiten niet ook zullen worden uitgerold in WordPress.com. Men heeft immers de gewoonte om ook voor de gebruikers van het gratis WordPress-platform een leuke versie te maken.

 3. Jeroen avatar

  Lijkt me op het eerste zicht wel handig wat extra opmaak mogelijkheden in je berichten. Een functie die nu al heel wat thema’s aanbieden. Wat ik wel vrees bij sommige bloggers is dat hun blog een kakofonie wordt van verschillende stijlen. Andere blogs gaan er misschien net dat ietsjes mooier uitzien.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, precies dat! Meer mogelijkheden betekent niet noodzakelijk een mooier blog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.