Homebeter bloggenWishlist van een blogger: 6 dingen die anders zouden moeten kunnen
0
(0)

Stel, een goede fee doet me – op een blauwe maandag haar toverstokje cadeau, dat ik zou mogen inzetten voor een betere blogwereld. Wat is dan het eerste dat ik zou wensen? Een overzichtje.

En wie nu denkt dat ik het toverstafje van de bevallige fee als eerste zou gebruiken om mijn eigen blog aan te raken, die heeft het mis. Ik heb geen ambitie om Blogtrommel.com om te toveren tot – ik zeg maar wat – een volautomatische contentmachine of een plek waar duizenden bezoekers op afkomen en bovendien nog blijven rondcirkelen als vliegen om stroop.

Leuk voor even misschien, maar de fun van het blog(gen) zou snel verdwijnen. Die zit ‘m namelijk vooral in het bedenken en maken van deze pagina’s. En het wordt nog lolliger als blijkt dat veel lezers ook echt wat met mijn verhalen kunnen beginnen, dat spreekt voor zich.

Enfin, nu zonder dralen naar:

6 wensen en dromen van een blogger

1. Aandachtigere lezers

Ik weet het: die arme bezoekers en lezers krijgen dagelijks een tsunami aan blogberichten te verwerken. Dus ik begrijp het allemaal wel. Toch zou het fijn zijn als meer lezers vaker een artikel zouden lézen. Want wij bloggers mogen dan wel ons stinkende best doen om een stuk skim- en scanbaar te maken; het is voor ons reuze fijn te weten dat een bericht netjes van linksboven tot helemaal aan het gaatje (beneden rechts) is gelezen.

Dat dat laatste eerder uitzonderlijk mag genoemd worden, blijkt ook uit het soort reacties dat ik krijg (via mail of onder de blogpost). Tal van keren krijg ik vragen waarvan de antwoorden lang en breed in het artikel te vinden zijn. Heb ik daarvoor drie uur aan een blogbericht zitten schrijven?

Nog zoiets: het is erg moeilijk om lezers (rand)voorwaarden op te leggen (bij een winactie bijvoorbeeld). Die worden vaak straal genegeerd.

2. Een nog makkelijker werkend WordPress

Nu is WordPress al erg gebruiksvriendelijk. Maar het kan dus nog beter wat mij betreft op mijn wensenlijstje:

 1. Het platform wat minder gevoelig maken voor internetpiraterij. En ik weet dat de problemen vaak niet bij WordPress zelf liggen – maar bij de plugins die je aan je blog kan koppelen – maar toch…
 2. Een voor iedereen gebruiksvriendelijke oplossing voor het updaten van WordPress themes. Wil je nu je theme updaten naar de laatste nieuwe versie, dan is de kans groot dat je je blog helemaal kan heropbouwen qua lay-out en indeling. Daar is wel snel een mouw aan te passen door gebruik te maken van child themes. Maar is daar nu echt geen andere oplossing voor te vinden?
 3. Een eenvoudigere procedure om geschikte compatibele WordPress-plugins te vinden voor je blog. Nu installeer je te vaak een plugin om dan vast te stellen dat je systeem finaal in de soep draait. Waarom geen screening bij voorbaat waarbij nagegaan wordt of de plugin overweg kan met hetgeen nu al allemaal rond je blog hangt?

3. Marketeers en adverteerders met meer begrip voor de blogger

Op Blogtrommel.com is er zeker beterschap merkbaar. Maar veel van de issues die ik in de brief aan de adverteerders aanhaalde blijven actueel. En dan is er nog dat steeds weerkerend gekrakeel over wel of geen nofollow links.

4. Actievere (gast)bloggers

Sinds een paar jaar vind je hier ook een pagina met links naar blog(ger)s die op zoek zijn naar gastbloggers voor hun site. Ik merk een paar dingen:

 1. de bewuste pagina is één van de populairste op heel Blogtrommel.com (mede omdat ze zo goed scoort in Google)
 2. er is veel vraag naar gastschrijvers
 3. de links op de pagina worden veelvuldig aangeklikt (maar ik heb eigenlijk geen idee hoe vaak één en ander effectief tot een vruchtbare samenwerking leidt)…

Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat er een probleem is aan de aanbodzijde. De animo voor het gastbloggen is wat weggesmolten. Bloggers hebben het immers al druk genoeg met het verzorgen van hun eigen content, terwijl het nog maar af te wachten valt of hun inspanningen zullen uitmonden in het beloofde extra verkeer naar hun eigen blog.

Wie de moeite neemt een stuk of wat van de links op de bewuste pagina aan te klikken, merkt dat het op sommige kandidaat-gastheerblogs wel heel erg stilletjes is. Alsof men gauw-gauw een blog opzet en vervolgens op gastschrijvers rekent om deze te vullen met content.

Leuk geprobeerd, maar zo gaat die vlieger niet op! Wil je echt gastbloggers aantrekken dan zal je toch ook zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Zelf artikels schrijven dus, die liefst ook nog bovengemiddeld goed zijn. Jouw gastschrijver:

 1. wil op een dynamisch blog terechtkomen
 2. dat flink wat bezoekers trekt
 3. wil publiceren op een site waar ook de eigenaar zijn deel van het promo-werk blijft doen
 4. wil terechtkomen op een blog waar hij/zij een mooie bijdrage kan leveren (maar ook niet meer hoeft te doen dan dat)

En voor de (kandidaat)-gastblogger nog dit: er zijn heus wel wat voordelen aan zo’n gastblogavontuur. Alleen, op korte termijn valt het aantal extra bezoekers naar je blog meestal wat tegen…

5. Lezers die de beste content niet alleen voor zichzelf houden

Het valt me op dat veel social media-gebruikers gretig artikelen in de favorieten gooien/liken/bewaren maar zich zelden de moeite getroosten om die berichten ook te delen met hun achterban. Dat is jammer en een beetje vreemd, want:

 1. de like- en shareknoppen liggen toch niet zo ver uit elkaars buurt (en een deel-actie kost nauwelijks meer moeite)
 2. net het delen van interessante stukken – van anderen – is doorgaans goed voor de aangroei van je fanbase

6. Bezoekers die verder kijken dan hun neus lang is

Dit sluit een beetje aan bij mijn allereerste wens. Als je als bezoeker dan toch op een blog bent aanbeland dat er op het eerste oog tof en interessant uitziet, neem dan ook eens een paar minuutjes extra om te kijken wat er nog meer aan leuks te rapen valt:

 1. klik een titel aan die je aanspreekt
 2. vind je niet direct wat dan is er altijd nog het zoekvak
 3. lees dat bericht
 4. klik ook eens een gerelateerd artikel aan
 5. klik de categorieën en tags aan waarin het artikel is ondergebracht
 6. wedden dat je nog meer belangwekkende artikels vindt?

Geen tijd om zoveel ineens te lezen?

Alle begrip voor. En er zijn zelfs coole oplossingen voor je probleem:

 1. bookmark het blog in kwestie
 2. volg de blogger via social media
 3. neem een RSS-abonnement op het blog
 4. neem een mailabonnement op het blog en mis niks meer

Alsjeblieft en graag gedaan.

Altijd welkom!

Ziedaar de items op mijn wishlist. Ik geef nu het toverstokje door aan jou (zo ben ik dan wel weer). Wat zijn jouw wensen voor een mooiere blogwereld?

Foto via Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

5 reacties op “Wishlist van een blogger: 6 dingen die anders zouden moeten kunnen”

 1. Sonja avatar

  Het puntje van WordPress plugins is wel een hele goede! Best vaak gehad dat ik bloggers uit de wordpress shit heb getrokken na een geïnstalleerde plugin en dat alles plat lag. Vaak weet men niet dat achter WordPress nog een hosting zit waar je via ftp kunt inloggen en de laatste plugin kunt verwijderen. Etc etc etc…
  En ik doe ook gastbloggen, maar heb daardoor echt niet meer verkeer gekregen! Het trekt mij daarom ook niet, doe het meer voor de fun.

 2. Charlotte avatar

  Haha lekker humoristisch geschreven! Maar ik kan me er helemaal in vinden… Ik zou ook graag wat mondigere lezers willen hebben. Ik merk dat ik behoorlijk wat pageviews heb, en te zien aan de tijd die ze op mij blog spenderen lezen ze ook daadwerkelijk dingen, maar ik zou het zo fijn vinden als er wat meer mensen zouden commenten! Gelukkig gaat dat wel steeds beter 🙂

 3. Aileen avatar

  Ja, ik ben het helemaal met je eens. Van mij mag je het toverstokje ook houden. Maar mag ik nog iets kleins toevoegen als je gaat toveren? Wat meer respect voor bloggers graag. Een wereld waar men iets beter nadenkt voordat woorden als “bezigheidstherapie” en zinnen als ”
  Een beetje tikken en daar rijk van worden” gebruikt worden.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, daar wil ik me graag bij aansluiten, hoewel ik zelf geen last heb van dit soort opmerkingen. Ik denk dat vooral niet-bloggers vergoedingen overschatten, maar zeker ook het werk aan zo’n blog onderschatten…

 4. Helga Post avatar

  Ik neem het toverstokje niet van je over want ik sluit me helemaal bij je aan. Vooral het eerste en laatste punt. Maar wie weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.