HomeProductief bloggenHandige Windows shortcuts voor bloggers
0
(0)

Efficiënt bloggen, het zit ‘m in tientallen tips en trucjes. Deze Windows shortcuts maken je leven als blogger ongetwijfeld een stuk makkelijker.

Leestijd: ca. 3 minuten

Natuurlijk zit je vooral in de backend van je blogsoftware te wroeten. Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook je Windows pc kan zijn duit in het zakje doen.

Te veel moeite voor een paar seconden tijdwinst?

Zo op het eerste zicht lijkt het onzinnig om sneltoetscombinaties te lopen memoriseren. Windows telt zoveel shortcuts, er is een vrij krachtige zoekfunctie die je te hulp komt. En is een muisactie eigenlijk niet sneller?

Je moet het zelf maar eens uitmeten, maar ik durf wel te beweren dat je een stuk sneller werkt wanneer je shortcuts gebruikt om bepaalde bewerkingen uit te voeren. Al gaat het maar over enkele seconden per actie, gemeten over een dag, een week, een jaar bespaar je stiekem een zee van tijd. Geloof me maar: vaker bloggen, het zit ‘m ook hierin. Enfin, deze toetsencombinaties zou elke serieuze blogger moeten kennen en gebruiken.

7 handige Windows shortcuts om sneller te bloggen

Bijna alle sneltoetscombinaties gaan in combinatie met de Windows toets links onderaan op je toetsenbord (naast de alt-toets).

1. Windows + V: het klembord

Iedereen kent ctrl + C en ctrl + V voor het kopiëren en plakken van stukjes content.

Het probleem? Die plakoptie werkt alleen voor het laatste stukje tekst dat je kopieerde. Dat is vervelend als je graag meerdere fragmenten (afkomstig vanaf verschillende plekken) wil kopiëren in een document.

Gebruik echter Windows + V om het klembord te openen. Dat klembord brengt namelijk automatisch alle tekstfragmenten samen die je wilde kopiëren tijdens deze Windows-sessie. Wil je een fragment plakken, tik Windows + V en selecteer het tekstfragment dat je wil invoegen.

Zo kan je mogelijk flink wat tijd besparen door (eerst) al je te kopiëren spullen op je klembord te verzamelen. En vervolgens de content op de juiste plek in te voegen.

Ook handig! Met de toetsencombinatie Windows + pijl links of rechts kan je heel makkelijk 2 vensters naast elkaar op het scherm toveren. Het voortdurend zoeken en switchen tussen verschillende schermen is daarmee van de baan.

Alt + tab toont je dan weer alle geopende vensters. Via de pijltjestoetsen kan je dan weer makkelijk kiezen welk venster je naar voren wil halen.

Dit is leuk om bijvoorbeeld aan je blogbericht te schrijven terwijl je je outline of inspiratie open hebt staan. Je bent in het voordeel als je een groot scherm hebt, dat spreekt.

3. Windows + Shift + S: Open knipprogramma voor screenshots

Omdat één beeld soms meer zegt dan 1.000 woorden kan het tof zijn om even een screenshot te maken. Open het knipprogramma via Windows + Shift + S.

Je huidige scherm word dan donkergrijs en je mag meteen je screenshot maken. De mogelijkheden? Je kan een rechthoekige uitsnede maken, een vorm uit de losse pols tekenen, een volledig venster tonen of het volledige scherm.

Standaard zijn je screenshots bereikbaar via de Windows Verkenner, in de map Afbeeldingen en dan Schermopnamen.

“Een toetsencombinatie intikken gaat meestal sneller dan je muis nemen, zoeken, scrollen en klikken.”

4. Windows + G: Snelle screencast maken

Nog in de categorie beeld op je blog: Gebruik Windows + G om screencasts te maken. Ook weer handig bij tutorials en zo.

Niet schrikken: je komt hier in de Xbox-toolbar terecht, maar als blogger heb je alleen de tool voor Opnamen nodig. Alle andere vensters mogen worden afgesloten.

Klik Opname starten en alles wat je vanaf dan in dat scherm doet wordt opgenomen, eventueel met spraak mocht je dat willen. De opname begint normaliter in het laatste scherm waar je bezig was.

En ook nu zijn je screencasts bereikbaar via de Windows Verkenner, bij Videos en onder Opnamen.

5. Windows + E: Open Windows Verkenner

Je wil natuurlijk altijd zo snel mogelijk bij je (werk)bestanden kunnen. Tik eenvoudig Windows + E om de Windows Verkenner te openen.

6. Windows + L: Lock de computer

Zeker als je niet de enige in huis bent wil je soms even de pc afschermen voor nieuwsgierige ogen. Dat kan met Windows + L. Hiermee gaat je computer onmiddellijk in stand by (en moet je je password opnieuw ingeven om weer verder te kunnen).

7. Windows + I: Open het Instellingen-menu

Het gebeurt je waarschijnlijk weleens dat je snel even wat moet aanpassen aan je Windows-setup. Bij het gamen, skypen of het opnemen of afspelen van een video bijvoorbeeld. Met Windows + I zit je meteen in het instellingen-menu.

Ontdek: Alle shortcuts voor Windows 11

Leer de shortcuts van de tools die je gebruikt

Niet alle sneltoetsen die je tegenkomt zijn even nuttig, natuurlijk. Maar toch, het loont de moeite om je vertrouwd te maken met de shortcuts van de tools die je het vaakst gebruikt. En dan heb ik het dus niet alleen over Windows. Een toetsencombinatie intikken gaat meestal sneller dan je muis nemen, zoeken, scrollen en klikken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Handige Windows shortcuts voor bloggers”

  1. Ximaar avatar

    Ik ken de opties met sneltoetsen waarvan er nog wat meer zijn. Gebruik het zelden, maar tegenwoordig wel in Outlook.com. Die laat het plakken met de muis niet meer toe en dus is het Ctrl-V geworden.
    Omgekeerd heb ik wat knoppen aan m’n browset en Win10-taakbalk toegevoegd. Met 1 muisklik gaat m’n PC netjes afsluiten. Gebruik ook enkele muisklik om een programma te starten. Het lastige is wel dat ik op een andere PC dan weer vaak misgrijp en dat er na 1 klik niets gebeurt. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.