Homebeter bloggenNieuw blog gestart? Zo vind je sneller lezers
0
(0)

Stappenplan schrijven of bloggenStart een nieuw blog en het duurt meestal een poos eer je lezers “als vanzelf” naar je blog toekomen. Geduld is in deze een schone deugd, maar je kan ook zelf een en ander doen om het balletje sneller aan het rollen te krijgen: de “juiste” artikelen schrijven, bijvoorbeeld.

Want je kan stappenplannen volgen, je blog promoten tot je een ons weegt, het zijn je artikelen waar het allemaal om draait. En er is content die het (doorgaans) beter doet dan andere.  Even kijken naar wat voor soort artikelen je zoal kan schrijven om snel(ler) in de kijker te lopen.

1. Snackable content

Korte, makkelijk verteerbare berichten. Vaak gaat het hier om zogenaamde “lijstjes-artikelen.” Iedereen kent ze wel:

 • 5 tips om zo goedkoop mogelijk het vliegtuig te nemen
 • 7 manieren om je kleuter toch groenten te laten eten
 • 10 tips voor een geslaagde eerste date met je lief
 • 3x gouden raad voor glanzend haar

Ze zijn erg dankbaar omdat ze relatief snel te schrijven zijn (altijd mooi meegenomen). Er is geen diepgravende journalistiek voor nodig. Ook de gemiddelde lezer is er gek op omdat het doorgaans erg makkelijk te consumeren is. Je hoeft er niet voor te gaan zitten, maar kan het snel op je smartphone lezen terwijl je op tram 5 staat te wachten. Dergelijke berichten worden tot slot ook erg graag gedeeld op social media.

Niks dan voordelen dus? Het is wel opletten dat je tips niet altijd met de meest voor de hand liggende oplossingen komt aandraven. Als 99.9% van je lezers met betere alternatieven op de proppen kan komen, heeft je blog te weinig toegevoegde waarde. Hetzelfde kan gezegd worden als jij de 593ste blogger bent die komt opzetten met “10 dingen die ik zo leuk vind aan de herfst.” Om maar te zeggen dat het zeker helpt als je een beetje out of the box kan denken en het zaakje bovendien met een prettig gestoorde kwinkslag neerzet.

[wp_ad_camp_3]

2. Actuele content

Speel met je artikel in op de hete actualiteit. Komt er een nieuw product op de markt (wat enigszins aansluit bij je blogniche)? Verandert er iets in de regelgeving omtrent zaken waarin je lezers geïnteresseerd zijn? Vertel daarover, geef tips en zeg je lezers wat hen nu te doen staat (volgens jou).

Ook in dit geval moet het artikel niet per se super lang zijn. Wederom, mensen zijn erg graag brenger van leuk/opvallend/ophefmakend nieuws op social media (niet zelden zonder het bericht in kwestie te hebben gelezen). Een catchy titel boven je stuk kan een flinke duit in het zakje doen.

Je zet jezelf ook meteen neer als iemand met kennis van zaken.

Bovendien, zelfs met je pas gestarte blog kan je goed scoren in Google omwille van de hoge QDF-factor. Hierbij staat QDF voor Query (that) Deserves Freshness. Een zoekopdracht die actuele content nodig heeft, dus. Als een onderwerp in de actualiteit staat haalt Google graag recente artikelen naar voor en daar kan jouw blog zijn voordeel mee doen.

3. In-depth content

Het lijkt wel of lezers en bloggers echt bang zijn geworden van wat langere blogartikelen. Google is er nochtans gek op. Artikelen die echt in de diepte gaan duiden immers op volledigheid, kwaliteit en expertise. Veel van dit soort artikelen op je blog hebben is dus goed voor de SEO.

Vrij typisch voor dit soort stukken is dat, hoewel ze erg gewaardeerd worden, minder vaak gedeeld worden. Dikwijls haalt de lezer immers het einde van het artikel – waar de deelknopen voor social media staan – niet. Men aarzelt bovendien om iets te delen wat men niet helemaal gelezen heeft. Ander puntje: op langere berichten komt doorgaans veel minder reactie (men is bang niks zinnigs te kunnen toevoegen en/of iets doms te gaan zeggen).

Ben je een nieuw blog gestart en wil je graag vrij snel potten breken, dan helpt het als je zowel snackable als nieuwswaardige content maakt. Je valt veel makkelijker op en omdat je blog ook makkelijker gedeeld wordt krijgt het aandacht van een groter publiek. Met de diepgravende en langere content valt minder te scoren op korte termijn. Op de lange termijn heb je echter ook die content nodig om stevige fundamenten onder je blog te leggen.

4. Gevarieerde content

Maar in-depth, actueel of snackable, het is toch van belang dat er voldoende afwisseling is. Keer op keer komen aanzetten met lijstjes – hoe deelbaar en licht verteerbaar ook – gaat op den duur wel vervelen. Internetters willen vooral iets bijleren en verrast worden.

5. Bonustip

Goed, tot zover de soorten content. Vooraleer af te sluiten graag nog even je aandacht voor een aspect van het bloggen dat bij beginners erg vaak over het hoofd wordt gezien: verwijzen naar blogs en sites van collega-bloggers en merken. Schrijf je over hen, noem hen dan niet alleen bij naam en toenaam, maar plaats ook linkjes. Niet dat je dat direct veel verkeer naar je blog zal opleveren, maar je komt wel op de radar bij die andere. Zonder dat jij jezelf moet opdringen! En ook voor Google blijft je blog dan geen verlaten eiland.

 

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

6 reacties op “Nieuw blog gestart? Zo vind je sneller lezers”

 1. Lisanne avatar

  De lijstjes werken inderdaad goed, in combinatie met iets actueels kan het echt hard gaan op social media. Vleugje humor erbij en je hebt snel iets goeds in handen.

 2. Barbara avatar

  Het meeste geeft herkenning… en probeer ik zoveel als mogelijk toe te passen. Of men reageert heeft niet altijd met de lengte van het artikel te maken, meer met de inhoud.

 3. Maaike avatar

  Grappig, bij mij wordt er juist altijd veel gereageerd op langere artikelen! En merk dat ik dat zelf ook doe; langer = inhoudelijker, dus meer op te reageren. ‘1, 3 en 8 zijn heel herkenbaar’ als reactie op een lijstje is toch een stuk minder leuk..

 4. sasibeau avatar

  Hier heb ik er blog over de dingen dat ik naai haak of brei. Het is dan wel moeilijk om lijstjes te maken die niemand anders heeft gemaakt of zo. Ik geef vooral inspiratie met mijn creaties. Maar ben aan het twijfelen of ik ook nog een foodblog Open of niet

 5. Japke avatar
  Japke

  Interessant om te lezen en te bekijken hoe ik ermee aan de slag kan gaan. Dankjewel Ben!

 6. Sabrina avatar

  Interessant ik probeer zo veel mogelijk toe te passen en nu maar hopen dat die bezoekers aantallen de hoogte ingaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.