HomeWordpressMyBlog van Mythemeshop: het beste WordPress thema voor bloggers?

MyBlog van Mythemeshop: het beste WordPress thema voor bloggers?

MyThemeShop premium WordPress themes

Het uiterlijk, de layout, de indeling van een blog, het zijn dingen die een blog vandaag kunnen maken of kraken. Bovendien, het is nog één van de domeinen waar we als blogger quasi de volledige controle over hebben. De keuze van je WordPress-theme is cruciaal. Mijn blog draait momenteel op MyBlog van Mythemeshop.

Waarom MyBlog van Mythemeshop?

Wie hier regelmatig komt lezen weet dat de layout van Blogtrommel.com af en toe kan wijzigen. Soms gebeurt dat door van WordPress-thema te wisselen. Maar even goed kan je een totaal ander effect bekomen door simpelweg een paar instellingen te wijzigen en voor een ander kleurenschema te kiezen. Voor nu valt de keuze op het premium thema MyBlog van Mythemeshop.

Voordelen?

1. Erg makkelijk van start met een mooie layout

Talrijk zijn de WordPress-thema’s die er oogverblindend uitzien “in de folder”, maar als je er dan daadwerkelijk mee aan de slag gaat blijkt het toch allemaal een stuk minder flashy. Of het kost je uren priegelen om een beetje een behoorlijk blog op te tuigen.

Niks van dat alles bij de themes van Mythemeshop. Zowat elk premium thema komt met een stuk of wat standaard templates om uit te kiezen (7 in het geval van MyBlog). Je kan desgevallend meteen de standaard thema-instellingen, de widgets en wat dummy content importeren. Zo heb je vrij snel een resultaat dat gezien mag worden. Een prima basis om vanuit te vertrekken en het helemaal jouw ding te maken.

2. Veel – erg veel – personaliseringsmogelijkheden

En dan begint het! Want zo’n beetje elk denkbaar element van het blog is nog eens apart instelbaar:

  • achtergronden
  • kleuren
  • lettertypes
  • headers
  • footers
  • menubalken (eventuele sliders en megamenu’s incluis)
  • sidebars
  • je homepagina

Ze kunnen allemaal naar je hand gezet worden.

3. De uitgelichte afbeelding is niet verplicht

Ettelijke WordPress-thema’s heb ik in het verleden laten staan. Puur omdat ik quasi verplicht was om bij elke blogpost een geschikte uitgelichte afbeelding te gebruiken. Ik kon er ook voor kiezen om dat niet te doen, ware het niet dat je dan met een lelijke place holder zit opgescheept. Tegenwoordig zie je – indien de blogger geen uitgelichte foto meegeeft – gewoon de titel van het blogbericht, zonder lelijk vierkant. Gelukkig is dat hier ook al zo.

4. Custom sidebars

Yes! Wie mij volgt weet dat ik een voorstander ben van de sidebar. Om de simpele reden dat zo’n sidebar één van dé manieren is om meer kliks voor je blog te genereren. Custom sidebars maken het mogelijk om niet één vaste zijbalk te maken maar verschillende sidebars. De zijbalk kan kan variëren:

  • op de homepage
  • bij het geopende blogbericht
  • op de archiefpagina’s
  • op de vaste pagina’s van het blog

Maar los daarvan heb  ik de mogelijkheid om te werken zonder sidebar. Bij sommige artikels is het verdomd handig als je het volledige canvas mag gebruiken voor je content…

Er is een speciale plek waar je eenvoudig stukjes code kan toevoegen aan de header en de footer van je blog. Codes die je anders enkel kan invoegen als je in de programmatuur van je theme zit te pielen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de trackingcode voor Google Analytics, de verificatiecode van Google Search Console of nog: het codefragment nodig voor het draaien van advertentieblokken van Google Adsense op je site.

Eerlijk? Iedereen die geld wil vragen voor een WordPress-theme zou dit standaard moeten inbouwen!

6. Een speciale sectie om de getoonde advertentieblokken te beheren

Dan eentje in de categorie “Geen deal breaker, wel handig.” MyBlog van Mythemeshop is – zoals een flink deel van de themes van deze aanbieder – geoptimaliseerd voor Google Adsense (of een ander advertentienetwerk). Strikt genomen heb je dit niet nodig, aangezien je vrij simpel de benodigde stukjes code kan plakken in een leeg tekstwidget of in een Gutenberg-blok (Eigen HTML).

Meerwaarde is dat je ze automatisch kan laten verschijnen op bepaalde plekken in je content. En dat je het zaakje desgewenst ook zo kan instellen dat de advertenties na verloop van tijd (dagen) weer uit beeld verdwijnen.

7. Een sectie om de laadsnelheid van je blog te optimaliseren

De laadsnelheid van je blog opkrikken kan hier, met onder meer prefatching en lazy load van afbeeldingen. Opgelet: vertrouw zeker niet alleen op deze features. Een goeie caching plugin blijft zeker nuttig.

8. MyBlog van Mythemeshop heeft een kleine joker

MyBlog liet zich danig inspireren door de aangename leeservaring op Medium.com. Dat uit zich onder meer in de aandacht voor een opgeruimde leesomgeving, de vorm en de plaatsing van de deelknoppen voor social media en het hartje waarmee lezers eenvoudig hun appreciatie kunnen tonen.

Tot slot nog een trucje dat lezers mogelijks langer op je blog kan houden. Het is mogelijk om je blog zo in te stellen dat, wanneer een bezoeker aan het einde van het artikel is gekomen, meteen een volgend artikel wordt getoond (auto infinite load). Dus zonder dat er moet geklikt of getikt worden. Ook dit is afgekeken van Medium.

Het volgende bericht wordt automatisch klaargezet als de lezer bij het einde van een artikel is gekomen. Dat zou in theorie meer pageviews kunnen opleveren. Soms merk je inderdaad dat mensen 4 of 5 stukken achter elkaar lezen. Maar vaak is de leestijd per sessie dan een stuk korter. Er wordt met andere woorden vooral meer gescrold. Je kan nu eenmaal niet alles hebben.

9. Enkele handige WordPress-widgets

Er zitten ook een paar verdraaid nuttige WordPress-widgets in dit pakket die je niet op elke straathoek tegenkomt. Denk aan:

  • een slider om recente artikels te tonen
  • verschillende formaten voor het tonen van display ads
  • een widget voor het makkelijk plaatsen van video’s
  • een widget dat aanverwante berichten toont (bij een opengeklapt artikel)

Allemaal in te voegen in de sidebar en/of de footer van je blog, uiteraard.

10. Goede (Engelstalige) support

Heb je een probleem met je blogsoftware? Een degelijk werkend support systeem is voorzien. Wel in het Engels natuurlijk. En stuur je een mailtje, dan krijg je binnen 24 tot 48 uur zeker een vriendelijk en hulpvaardig antwoord.

De kleine kantjes van MyBlog?

Ziedaar een tiental redenen waarom ik graag met MyBlog van Mythemeshop werk. Hebben we hier dan te maken met het WordPress-thema van mijn dromen? Misschien is dat wat overdreven gesteld (en ik heb het al zo vaak geroepen), maar het begint wel ergens op te lijken.

1. Even zoeken

Ik ben ook niet blind voor de nadelen die (het werken met) dit thema met zich meebrengt. Zo krijg je bijvoorbeeld een WordPress-thema in handen met heel veel mogelijkheden om de zaak helemaal naar je hand te zetten. Maar ondanks alle templates en hulpmiddelen duurt het even eer je alle items gevonden en ingesteld hebt.

2. Veel ruimte nodig?

Door al die verschillende opties en mogelijkheden neemt het theme ook wel de nodige webruimte in beslag. Daar staat dan wel weer tegenover dat een aantal plugins misschien overboord kunnen omdat dit theme bepaalde functies kan overnemen. Toch iets om op te letten als je blogt met een klein hostingpakket.

3. Compatibel met de Gutenberg editor?

MyBlog dateert in de basis van net voor de invoering van de Gutenberg editor voor WordPress. Officieel wordt dit theme dan ook niet gelabeld als Gutenberg ready. In de praktijk heb ik echter nog geen problemen ondervonden wanneer ik met de befaamde blokeditor aan de slag ging.

4. Auto infinite load heeft een nadeel

Leuk dat het volgende artikel automatisch in beeld kan komen als je lezer bij het einde van een bericht is gekomen. De maatregel om extra pageviews voor je blog te generen heeft schaduwkanten. De blogcomments zijn op het eerste gezicht onzichtbaar, namelijk. Om deze als lezer/bezoeker te kunnen zien moet je een linkje aanklikken (en dan komt ook het formulier voor een nieuwe reactie tevoorschijn).

Vind je de reacties onder je blogs superbelangrijk, dan is deze oplossing verre van ideaal. Maar gelukkig kan je auto infinite load ook gewoon uitschakelen…

Flexibele premium WordPress-themes met een redelijk prijskaartje

Je koopt dit theme – of één van de andere WordPress-thema’s – voor zo’n 35 USD/jaar. De support en de updates zitten in deze prijs inbegrepen voor één jaar lang. Daarna dien je je abonnement te vernieuwen. Het kan nog goedkoper als je wacht op een moment waarop er een SALE is (een aantal keer per jaar).

En ben je de opmaak en indeling van je blog beu, dan kan je dankzij de uitgebreide mogelijkheden van je premium theme toch vrij snel een hele andere look and feel brengen.

Blader door de portfolio van de WordPress-themes en je voelt dat de meeste ervan ontwikkeld zijn met de de doorsnee blogger en diens lezer in het achterhoofd. Klassieke, herkenbare bloglayouts die er misschien niet echt heel spannend of avontuurlijk uitzien, maar wel gewoon prettig werken voor de blogger. En prettig lezen voor je bezoeker!


Meer van dat?

Dit artikel bevat affiliate links

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “MyBlog van Mythemeshop: het beste WordPress thema voor bloggers?”

  1. Bozenka avatar

    Ik gebruik sinds een paar maanden het thema Hueman en ik vind het tot nu toe fantastisch. Heel flexibel en voor mijn blog precies wat ik zoek.

  2. Ximaar avatar

    Voor mij is het allemaal meer van hetzelfde. Ik weet wat er mogelijk is en zie uiterst zelden tot nooit een bloginrichting waarvan ik denk ‘die zou ik wel willen gebruiken’. Aan deze vind ik het goed dat de menubalk in beeld blijft. Alleen heb ik dat liever aan de zijkant en niet met zo’n zwarte achtergrond. Bij webminlog had ik een script dat te lange reageernamen afbrak in het overzicht met reacties. Ben ik nog nooit ergens tegengekomen, maar is heel handig tegen mensen die veel te lange namen gebruiken.

  3. Charlotte avatar

    Ik gebruik het gratis Pinnacle theme met Gutenberg en heb daar een aantal extra blokken van Atomic Blocks en Cosmic Blocks aan toegevoegd. Super customizable 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.