Homebeter bloggenDe 6 meest onderschatte blogtips

De 6 meest onderschatte blogtips

onderschatte blogtipsOnlangs publiceerde ik de 5 blogtips die volgens mij het meest overroepen zijn. Wie mij ook maar een beetje beter kent, weet dat een lijstje met de meest onderschatte blogtips dan niet lang kan uitblijven. Bij deze dus.

Voor alle duidelijkheid: we gaan dus op zoek naar blogtips – die misschien wat minder voor de hand liggen – maar waarvan het positieve effect naar mijn aanvoelen steevast wordt onderschat.

6 meest onderschatte blogtips

1. Maak je blog niet te vroeg openbaar

We beginnen dus bij het begin. De meeste blogs worden nogal haastig in elkaar gezet en komen veel te vroeg online. Je blog hoeft heus niet vanaf dag één perfect te zijn, maar:

  • dank na over je blogproject (waar wil je het de komende pakweg 6 maanden over hebben op je blog)?
  • zet meteen minimaal 10 steengoede artikelen online (materiaal waar je trots op bent)
  • maak een About-pagina
  • maak een contactpagina
  • zorg voor knoppen naar je social media-profielen waar je actief bent
  • zet een link naar je blog in al je social media-profielen

Pas wanneer bovenstaand lijstje is afgevinkt is het tijd om met je blog naar buiten te treden. Zo maak je in ieder geval een goede eerste indruk bij je bezoekers, je geeft hen een verdomd goede reden om meteen wat rond te klikken (niemand bezoekt graag een bijna leeg blog),  geïnteresseerden kunnen makkelijk met jou in contact komen als ze dat willen. En last but not least, jij weet voor de komende tijd waar het met je blog naartoe moet.

Eén en ander zorgt voor wat momentum. Een extra duwtje in de rug dat zoveel pas gestarte blogs ontbreekt.

2. Zorg voor leesbare teksten

Bloggers vertrouwen er te makkelijk op dat bezoekers wel even de moeite nemen hun site te doorgronden. Dat doen ze inderdaad… Gedurende maximaal 5 tot 10 seconden. Vinden ze dan niet wat ze zoeken, dan wordt er genadeloos weggeklikt.

Hoed je dus voor al te veel bling-bling en een te exuberante bladspiegel. Dus:

  • houd de algemene indeling van je blog vrij conservatief
  • kies een duidelijk niet te zwierig lettertype voor de body
  • opgepast met hippe/felle kleurtjes
  • korte alinea met sexy tussenkopjes maken je tekst scanbaar en prettig leesbaar

Toegegeven, deze kleine lijken zo logisch dat er nauwelijks nog wordt bij stilgestaan. En toch, je wil niet weten hoe vaak bezoekers weer weg klikken omdat het lezen te veel moeite kost, de site niet logisch is opgebouwd, en/of de meest voor de hand liggende elementen te goed verstopt zitten.

3. Ga voor regelmaat, niet voor een hoge blogfrequentie

“‘Hoe vaak moet ik bloggen?”Het is een van de vaakst gestelde vragen. Mijn antwoord: “Zo vaak mogelijk (als je een minimale kwaliteit kan waarborgen op wat langere termijn). Feit is dat veel bloggers de lat voor zichzelf veel te hoog leggen. Je kan beter wat minder bloggen zodat je er zeker van kan zijn dat je het maanden of zelfs jaren volhouden kan!

Over regelmaat gesproken: kies bij voorkeur voor vaste publicatiemomenten (dag én uur). Je vaste lezers komen naar je blog als was het hun vaste routine. Op dat moment moet er natuurlijk iets nieuws online staan. Over de vraag wat het beste tijdstip is om een nieuw blogbericht online te zetten kan je een aardig boompje opzetten..

4. Maak slim gebruik van de menubalk

Die (hoofd)menubalk valt bij de meeste van je bezoekers in het oog (als ‘ie tenminste niet verborgen zit achter een “hamburgertje”) en wordt ook vaak aangeklikt. Zorg dat daar dan ook minstens enkele van je berichten of pagina’s zitten, waarvan jij het liefst zou willen dat je bezoekers ze te zien krijgen. En nee, dat is niet noodzakelijk je Over mij- of contactpagina!

Oh ja, besteed eens wat extra aandacht aan de labels van je menu-items. Ook die kunnen je bezoeker kernachtig vertellen wat er op je blog zoal te rapen valt. Ik spreek in raadsels? Ik nodig je uit om de menubalk van Blogtrommel.com te bestuderen.

5. Maak een landingspagina voor nieuwe bezoekers

Dit is uiteraard een tip die vooral nuttig is wanneer je al een tijdje aan de weg timmert. Zo’n landingspagina leidt je nieuwe bezoekers snel naar je beste werk. Pak het een beetje slim aan en in no time scoor je er ook flink mee in Google.

6. Link heel regelmatig naar oudere berichten en pagina’s

Heel veel bloggers die ik tegenkom linken veel te weinig naar eerdere artikelen die al op het blog verschenen zijn. Je vangt nochtans twee vliegen in één klap: je artikelen kunnen doorgaans een stukje korter (je hoeft immers niet nodeloos uit te wijden) en je nodigt je bezoekers subtiel uit om langer op je blog te blijven.

Zo, dat waren ze wat mij betreft. De 6 meest onderschatte blogtips. Niet sexy. Rocket science is het evenmin. Maar het zijn wel de plekken waar veel bloggers nog veel winst kunnen halen.

Wat zijn jouw meest onderschatte blogtips?

photo credit: Smarties / Schokolinsen via photopin (license)

Laatst verschenen berichten

17 reacties op “De 6 meest onderschatte blogtips”

  1. INSOMNIAC avatar

    Sommige tips zijn nuttig, vooral om nog eens te lezen, sommige zal ik minder mee doen (op een vast tijdstip bloggen).
    Wat mij opvalt bij veel blogs (ook bij jou!) is dat als ik een interessante reactie van iemand anders zie en doorklik op de link in zijn of haar naam, of doorklik op een link in het artikel, ik direct van de hoofdpagina of jouw blog af ben. Ikzelf vind dat heel vervelend; ik wil dan misschien wel zien waar die persoon over schrijft, maar ben ook nog niet klaar met jouw blog. Bovendien verlies je daarmee traffic lijkt mij. Is dit een bewuste keuze? Ik weet dat het op mijn blog niet gebeurt, alles opent in een nieuwe pagina.

  2. Margo vonk avatar

    Als je het zo vraagt, ga ik natuurlijk enorm op zoek naar de tip die mij het meest heeft geholpen om het bloggen een langere tijd vol te houden. Een half jaar heb ik elke dag een berichtje geplaatst omdat ik een vervolg verhaal wilde vertellen. Ik was aan het lijnen en deelde tips en wederwaardigheden. Het lijnen was een soort cliffhanger. En als het een dagje niet ging, plaatste ik alleen een foto met ondertiteling. En dat is mijn eigenlijke tip: zorg altijd voor een krachtig beeld bij je blog. Laat het niet alleen mooi zijn, maar een ondersteuning van je verhaal.

  3. Henrike Laning avatar

    Ik heb ook meteen een link in mijn laatste blog toegevoegd naar een eerder stuk. Ik schrijf alleen voor een site die niet van mij is, maar waar meerdere mama’s bloggen. Dus heel veel tips zijn niet van toepassing op mij. Maar de kopjes doe ik wel en verder lees ik regelmatig tips van jou die heel handig zijn om te weten! Superleuk! Sommige dingen zijn zo logisch en dan denk ik oeps wat gek dat ik daar nooit aan gedacht heb! Dus hartstikke fijn dat je tips deelt!

  4. Lenneke Manschot avatar

    Ik denk dat het ook heel erg onderschat wordt hoe je jezelf presenteert. Ik vind het bij een blog heel belangrijk om te weten wie erachter zit. Wat voor persoon is dat? Zoals je zelf al je blog begint: ‘wie mij ook maar een beetje beter kent…’. Vind ik leuk en belangrijk, want dat zorgt in mijn hoofd ook voor een bepaalde manier waarop ik de blogposts lees. Misschien klinkt dit wat zweverig – ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel, haha.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Nee, ik begrijp je heel goed denk ik. (wat meer van) Mezelf laten zien. Dat is iets wat op dit blog nog beter kan. Hoewel het er ook van afhangt waarover je blogt. Op dit blog draait het bijvoorbeeld om “bloggen en blogs” en niet zozeer om mijn persoontje…

      Toch een wat moeilijke evenwichtsoefening stel ik vast…

      Ik koos er anderzijds ook bewust voor om over een onderwerp te bloggen dat in principe “buiten mij ligt”, dus de persoonlijke elementen zijn hier vrij beperkt en dat is goed…

  5. Sophie avatar

    Sommige dingen zijn zo simpel en duidelijk, maar het is fijn om ze nog een keer op een rijtje te zien! Zeker die landingspagina voor nieuwe bezoekers is een goede tip.

  6. Veerle avatar

    Akkoord! Alleen bij tip 3 twijfel ik. Vooral over het stuk: “Je vaste lezers komen naar je blog als was het hun vaste routine.” Ik denk eerlijk gezegd niet dat veel mensen nog rechtstreeks naar een website/blog surfen om te kijken of er een nieuw artikel online staat. De meesten klikken door vanuit sociale media, hun inbox (als ze geabonneerd zijn) of een rss-dienst. Dat is althans mijn ervaring. Is jouw ervaring anders?

    Hoe dan ook, op hetzelfde tijdstip publiceren is nog altijd een goed idee, al is het maar om voor jezelf een routine te hebben.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, je kan gelijk hebben: de meeste van je vaste volgers kiezen er waarschijnlijk voor om je blog te volgen via een of andere abonnementsformule. Maar dan nog: ook die mensen blijven je enkel volgen als ze met regelmaat iets van je horen. Men verwacht dat ook.

      Bij mij komt inderdaad nog aardig wat publiek naar binnen via het intikken van de url in de browser. Maar dat kan natuurlijk te maken hebben met het publiek dat ik aanspreek.

      1. Veerle avatar

        Interessant … Goed om te weten dat er toch nog heel wat mensen de url intikken. Zal mijn analytics toch nog maar eens grondiger bekijken dan 🙂

        En ja, inderdaad, hoe je lezers je blog ook volgen, ze verwachten regelmatig iets van je te horen.

  7. Miriam avatar

    Ik heb meteen wat extra linkjes toegevoegd, vooral van oudere artikelen naar nieuwere; dat schiet er bij mij vooral in. Thanks!

  8. Japke avatar

    Meest onderschat zijn bij mij de ‘sexy’ kopjes. In veel blogposts gebruik ik helemaal geen kopjes. Het gaat er ook wel om of je blogpost het nodig heeft of niet. Verder heb ik er nooit aan gedacht dat een blog sexy moet zijn of zo. Ik vind het best leuk er ineens met die blik naar te kijken. Hahaha, leuk gevonden Ben!

  9. Marguerita avatar

    Ik blog nu dagelijks, misschien af en toe eens een tandje terugdoen… Ik heb alleen zo’n lange onderwerpenlijst, met dagelijks bloggen kom ik sneller aan alle reviews toe haha.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Er is an sich niks mis met vaak of dagelijks bloggen. Het is vooral belangrijk om dat ritme dan ook over een langere periode vol te houden. Ben je daar niet zo zeker van dan is het raadzaam om wat minder vaak te publiceren. Maar dan wel telkens om en nabij een vast tijdstip.

      Stel dat je 30 artikelen op voorraad hebt, geef er dan de voorkeur om – bijvoorbeeld – 10 weken lang 3 berichten per week te posten eerder dan gedurende 1 maand dagelijks gevolgd door een week niets (omdat je “uitgeput” bent). Probleem is dat je bezoekers zich vrij snel instellen op een bepaald ritme…

  10. Joyce avatar

    Heb vandaag een landingspagina gemaakt! Dus ben benieuwd… Eigenlijk vergeet ik ook altijd te linken, oeps!
    Neem eens een kijkje op mijn site, misschien heb je nog tips…. 😉

  11. Apiedapie avatar

    Ja dit is allemaal nuttig, bijna open deuren. Dank! Elke maandagmiddag om 13h00 een weekopening was dus – zonder dit te weten – een mooie keuze. Die menubalk ga ik nogeens bekijken, is ook al weer een jaar of vijf oud. Hmprfff.

  12. Morgaine avatar

    Ik denk dat je ze allemaal wel mooi te pakken hebt, ik kan niets verzinnen wat ik er nog aan toe kan voegen, heel belangrijk inderdaad, al ben ik zelf soms wat lui of vergeet het alsnog te linken, hahahaha

    Ik wens je een fijne dag toe Ben!

    X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.