Homebeter bloggenDe 6 meest onderschatte blogtips
0
(0)

onderschatte blogtipsOnlangs publiceerde ik de 5 blogtips die volgens mij het meest overroepen zijn. Wie mij ook maar een beetje beter kent, weet dat een lijstje met de meest onderschatte blogtips dan niet lang kan uitblijven. Bij deze dus.

Voor alle duidelijkheid: we gaan dus op zoek naar blogtips – die misschien wat minder voor de hand liggen – maar waarvan het positieve effect naar mijn aanvoelen steevast wordt onderschat.

6 meest onderschatte blogtips

1. Maak je blog niet te vroeg openbaar

We beginnen dus bij het begin. De meeste blogs worden nogal haastig in elkaar gezet en komen veel te vroeg online. Je blog hoeft heus niet vanaf dag één perfect te zijn, maar:

 • dank na over je blogproject (waar wil je het de komende pakweg 6 maanden over hebben op je blog)?
 • zet meteen minimaal 10 steengoede artikelen online (materiaal waar je trots op bent)
 • maak een About-pagina
 • maak een contactpagina
 • zorg voor knoppen naar je social media-profielen waar je actief bent
 • zet een link naar je blog in al je social media-profielen

Pas wanneer bovenstaand lijstje is afgevinkt is het tijd om met je blog naar buiten te treden. Zo maak je in ieder geval een goede eerste indruk bij je bezoekers, je geeft hen een verdomd goede reden om meteen wat rond te klikken (niemand bezoekt graag een bijna leeg blog),  geïnteresseerden kunnen makkelijk met jou in contact komen als ze dat willen. En last but not least, jij weet voor de komende tijd waar het met je blog naartoe moet.

Eén en ander zorgt voor wat momentum. Een extra duwtje in de rug dat zoveel pas gestarte blogs ontbreekt.

2. Zorg voor leesbare teksten

Bloggers vertrouwen er te makkelijk op dat bezoekers wel even de moeite nemen hun site te doorgronden. Dat doen ze inderdaad… Gedurende maximaal 5 tot 10 seconden. Vinden ze dan niet wat ze zoeken, dan wordt er genadeloos weggeklikt.

Hoed je dus voor al te veel bling-bling en een te exuberante bladspiegel. Dus:

 • houd de algemene indeling van je blog vrij conservatief
 • kies een duidelijk niet te zwierig lettertype voor de body
 • opgepast met hippe/felle kleurtjes
 • korte alinea met sexy tussenkopjes maken je tekst scanbaar en prettig leesbaar

Toegegeven, deze kleine lijken zo logisch dat er nauwelijks nog wordt bij stilgestaan. En toch, je wil niet weten hoe vaak bezoekers weer weg klikken omdat het lezen te veel moeite kost, de site niet logisch is opgebouwd, en/of de meest voor de hand liggende elementen te goed verstopt zitten.

3. Ga voor regelmaat, niet voor een hoge blogfrequentie

“‘Hoe vaak moet ik bloggen?”Het is een van de vaakst gestelde vragen. Mijn antwoord: “Zo vaak mogelijk (als je een minimale kwaliteit kan waarborgen op wat langere termijn). Feit is dat veel bloggers de lat voor zichzelf veel te hoog leggen. Je kan beter wat minder bloggen zodat je er zeker van kan zijn dat je het maanden of zelfs jaren volhouden kan!

Over regelmaat gesproken: kies bij voorkeur voor vaste publicatiemomenten (dag én uur). Je vaste lezers komen naar je blog als was het hun vaste routine. Op dat moment moet er natuurlijk iets nieuws online staan. Over de vraag wat het beste tijdstip is om een nieuw blogbericht online te zetten kan je een aardig boompje opzetten..

4. Maak slim gebruik van de menubalk

Die (hoofd)menubalk valt bij de meeste van je bezoekers in het oog (als ‘ie tenminste niet verborgen zit achter een “hamburgertje”) en wordt ook vaak aangeklikt. Zorg dat daar dan ook minstens enkele van je berichten of pagina’s zitten, waarvan jij het liefst zou willen dat je bezoekers ze te zien krijgen. En nee, dat is niet noodzakelijk je Over mij- of contactpagina!

Oh ja, besteed eens wat extra aandacht aan de labels van je menu-items. Ook die kunnen je bezoeker kernachtig vertellen wat er op je blog zoal te rapen valt. Ik spreek in raadsels? Ik nodig je uit om de menubalk van Blogtrommel.com te bestuderen.

5. Maak een landingspagina voor nieuwe bezoekers

Dit is uiteraard een tip die vooral nuttig is wanneer je al een tijdje aan de weg timmert. Zo’n landingspagina leidt je nieuwe bezoekers snel naar je beste werk. Pak het een beetje slim aan en in no time scoor je er ook flink mee in Google.

6. Link heel regelmatig naar oudere berichten en pagina’s

Heel veel bloggers die ik tegenkom linken veel te weinig naar eerdere artikelen die al op het blog verschenen zijn. Je vangt nochtans twee vliegen in één klap: je artikelen kunnen doorgaans een stukje korter (je hoeft immers niet nodeloos uit te wijden) en je nodigt je bezoekers subtiel uit om langer op je blog te blijven.

Zo, dat waren ze wat mij betreft. De 6 meest onderschatte blogtips. Niet sexy. Rocket science is het evenmin. Maar het zijn wel de plekken waar veel bloggers nog veel winst kunnen halen.

Wat zijn jouw meest onderschatte blogtips?

photo credit: Smarties / Schokolinsen via photopin (license)

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

17 reacties op “De 6 meest onderschatte blogtips”

 1. Melissa avatar

  Handige tips weer Ben! Ik volg je blog al een geruime tijd en heb veel aan je adviezen te danken. Ook lees ik vaak artikelen met tips waarvan ik denk: daar had ik nog niet over nagedacht. Net als nu, over de opbouw van je menu. Toch maar weer eens even onder de loep gaan nemen!

  Bedankt weer, groetjes Melissa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.