Hoe lang moet een blogpost?

Veel bloggers lijken te worstelen met de lengte van hun blogberichten: het lang(dradig)e werk of toch maar liever kort en bondig? Ik heb er zo mijn eigen theorie over die ik vandaag met jullie wil delen. Natuurlijk hoor ik graag of mijn denkpiste ook voor jou, beste lezer/blogger enige steek houdt. Laat gerust een reactie achter…

Een gedachtegang

Het is Daphne die de rechtstreekse aanleiding vormt voor deze blogpost. Zij stuurde de volgende tweet de wereld in:

 

  Een antwoord volgde kort daarna:

En even verderop:

En ik kon het (weer) niet laten om met een cliché te reageren:

De kleine gedachtewisseling zette me ertoe aan nog eens na te denken over de lengte van een blogbericht (gemeten naar het aantal woorden).

Enkele cijfertjes

Sta me toe er wat cijfermateriaal bij te halen. Een gemiddelde volwassene leest 250 à 300 woorden per minuut. Volgens Google Analytics spendeert een doorsnee bezoeker (momenteel) net iets meer dan 2 minuten per bezoek op Blgtrommel.com. Als je ervan uitgaat dat een bezoeker tijdens zijn visite op deze site in staat zou moeten zijn om tenminste 1 blogpost te lezen, kom je als vanzelf uit bij een bericht met een ideale lengte van 500 à 600 woorden. Anders gezegd: bij een lengte van maximaal 600 woorden per blogpost is de kans het grootst dat mijn bericht ook effectief wordt gelezen. 500 à 600 woorden, dat komt zowat overeen met één tot anderhalf A4’tje.

Dat is natuurlijk een erg theoretische benadering van de zaak.

Vraag het je lezer

Twijfel je of je korte stukjes, dan wel lange epistels moet schrijven dan zou je gewoon de mening kunnen vragen van diegenen waarvoor je het allemaal doet: je dierbare lezers en volgers.

Groot is echter de kans dat je het dan moet stellen met een hopeloos politiek correct antwoord waarmee je als blogger dus geen donder kunt beginnen. Iets in de trant van:

“Het maakt allemaal niet zo gek veel uit hoelang je blogpost is. Als het maar een beetje boeiend geschreven is.”

Wil je dat je stukken van a tot z worden gelezen worden, dan doe je er goed aan een beetje leuk/informatief/aanvullend/grappig uit de hoek te komen. Hoe meer woorden je artikel telt hoe belangrijker dit criterium is, dat spreekt.

Verband tussen lengte van je bericht en blogfrequentie

Kijk ik kritisch naar mezelf als blogliefhebber/lezer/volger (en ik nodig jou uit om dat ook eens te doen) dan merk ik dat ik het wel fijn vind als het blogbericht na één draai aan het scrollwielje ergens naartoe gaat. Naar een conclusie of eindpunt bijvoorbeeld. Voorts is er een duidelijk verband tussen de gemiddelde lengte van een bericht op een blog en de gemiddelde blogfrequentie op datzelfde blog.

Een blog met een hoog publicatieritme (4 maal per week tot meermaals daags) doet er goed aan de stukken doorgaans wat korter te houden (300 tot 600 woorden).

Omgekeerd: een blog met een wat lagere blogfrequentie (tot 3 blogs per week) kan het zich makkelijk permitteren echt lange stukken te plaatsen (1000 woorden en meer).

Het is alsof ik eerder bereid ben lange blogartikels te lezen als er maar één of twee keer per week een stuk verschijnt. En verder wil ik best dagelijks een blogje lezen, van blog x of y, als het maar niet te lang is.

Hoezo dan? Je lezer/bezoeker moet altijd tijd hebben/maken/vinden om je blog te lezen. Als jij dagelijks of nog vaker een blogpost publiceert van 1200 woorden, dan verplicht jij je bezoeker/volger om iedere dag 6 minuten van zijn kostbare tijd te investeren in jouw blog wil ‘ie je blog blijven volgen. Een serieus engagement van zijn kant, als je ‘t mij vraagt.

Je kan natuurlijk argumenteren dat Google hier wel pap van lust en jouw content die 6 minuten per dag meer dan waard is (en ik geloof je ook wel), maar wees er toch maar op voorbereid dat het percentage van bezoekers dat je bericht daadwerkelijk zal lezen naar beneden zal gaan. Het skimmen en koppensnellen zal daarentegen alleen maar toenemen.

Zorg voor een goede opmaak en indeling van je wat langere artikels!

Vergeet niet dat je reputatie van “woordenbreier” je vaak voorafgaat. Wanneer je een blog deelt via social media zal men je bericht makkelijker links laten liggen (ik heb nu geen tijd om de zoveelste epistel te lezen, ik doe het straks wel even).

Er is een ding dat zeker is: op het internet komt van uitstel haast zeker afstel!

Moraal van het verhaal? Wat goed is voor je blog is daarom nog niet waar je lezer op zit te wachten en vice versa…

Nee, dan kan je er beter voor kiezen je blogs wat minder lang te maken en/of je publicatieritme te laten dalen. Als je 2 keer per week publiceert is je trouwe lezer blij weer eens iets van je te kunnen lezen. Zelfs een artikel van 2000 woorden is dan prima te behappen. Maak er een gewoonte van en je lezer maakt speciaal tijd in zijn agenda. Bakje koffie en een koekje voor erbij en laat die dossierstukken maar komen!

Korte stukjes (minder dan 600 woorden) zijn perfect op maat van de immer gehaaste internetgebruiker. Snel – tussen twee bedrijven door – te consumeren als ze zijn.

Dus, hoe lang moet een blogpost?

Wat mij betreft is er alleen een minimale lengte van een blogpost: 300 woorden. Daar is namelijk een goede reden voor: als je dan toch aan het bloggen bent kan je net zo goed Google een pleziertje doen. Per slot van rekening komt dat ook meteen jouw weblog ten goede.

Er valt ook wel wat te zeggen voor het antwoord van Explorista hierboven… Al dat gegoochel met getallen mag ons niet doen vergeten waar het bij bloggen écht om gaat: plezier maken en zodoende de lezer iets leuks en gedenkwaardig aanbieden. Hoeveel woorden je daarvoor nodig hebt is niet eens zo relevant. Verras je lezer door te variëren qua opzet, inhoud en… lengte!

P.s: Dit blogbericht telt 1.010 woorden (deze laatste mededeling niet inbegrepen).

3

12 Responses

Show all responses
 1. Marianne
  5 mei 2014
  • Sharp Ben
   5 mei 2014
 2. Karin
  4 mei 2014
 3. Ximaar
  4 mei 2014
 4. Ariadnesdraad
  4 mei 2014
  • Sharp Ben
   4 mei 2014
  • Wilko van der Ploeg
   27 juli 2014
   • Ariadnesdraad
    27 september 2014
 5. Bloggelientje
  4 mei 2014
 6. Rianne
  4 mei 2014
 7. Rosalinde
  4 mei 2014
  • Sharp Ben
   4 mei 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.