Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenHoe lang moet een blogpost?

Hoe lang moet een blogpost?

Veel bloggers lijken te worstelen met de lengte van hun blogberichten: het lang(dradig)e werk of toch maar liever kort en bondig? Ik heb er zo mijn eigen theorie over die ik vandaag met jullie wil delen. Natuurlijk hoor ik graag of mijn denkpiste ook voor jou, beste lezer/blogger enige steek houdt. Laat gerust een reactie achter…

Een gedachtegang

Het is Daphne die de rechtstreekse aanleiding vormt voor deze blogpost. Zij stuurde de volgende tweet de wereld in:

 

  Een antwoord volgde kort daarna:

En even verderop:

En ik kon het (weer) niet laten om met een cliché te reageren:

De kleine gedachtewisseling zette me ertoe aan nog eens na te denken over de lengte van een blogbericht (gemeten naar het aantal woorden).

Enkele cijfertjes

Sta me toe er wat cijfermateriaal bij te halen. Een gemiddelde volwassene leest 250 à 300 woorden per minuut. Volgens Google Analytics spendeert een doorsnee bezoeker (momenteel) net iets meer dan 2 minuten per bezoek op Blgtrommel.com. Als je ervan uitgaat dat een bezoeker tijdens zijn visite op deze site in staat zou moeten zijn om tenminste 1 blogpost te lezen, kom je als vanzelf uit bij een bericht met een ideale lengte van 500 à 600 woorden. Anders gezegd: bij een lengte van maximaal 600 woorden per blogpost is de kans het grootst dat mijn bericht ook effectief wordt gelezen. 500 à 600 woorden, dat komt zowat overeen met één tot anderhalf A4’tje.

Dat is natuurlijk een erg theoretische benadering van de zaak.

Vraag het je lezer

Twijfel je of je korte stukjes, dan wel lange epistels moet schrijven dan zou je gewoon de mening kunnen vragen van diegenen waarvoor je het allemaal doet: je dierbare lezers en volgers.

Groot is echter de kans dat je het dan moet stellen met een hopeloos politiek correct antwoord waarmee je als blogger dus geen donder kunt beginnen. Iets in de trant van:

“Het maakt allemaal niet zo gek veel uit hoelang je blogpost is. Als het maar een beetje boeiend geschreven is.”

Wil je dat je stukken van a tot z worden gelezen worden, dan doe je er goed aan een beetje leuk/informatief/aanvullend/grappig uit de hoek te komen. Hoe meer woorden je artikel telt hoe belangrijker dit criterium is, dat spreekt.

Verband tussen lengte van je bericht en blogfrequentie

Kijk ik kritisch naar mezelf als blogliefhebber/lezer/volger (en ik nodig jou uit om dat ook eens te doen) dan merk ik dat ik het wel fijn vind als het blogbericht na één draai aan het scrollwielje ergens naartoe gaat. Naar een conclusie of eindpunt bijvoorbeeld. Voorts is er een duidelijk verband tussen de gemiddelde lengte van een bericht op een blog en de gemiddelde blogfrequentie op datzelfde blog.

Een blog met een hoog publicatieritme (4 maal per week tot meermaals daags) doet er goed aan de stukken doorgaans wat korter te houden (300 tot 600 woorden).

Omgekeerd: een blog met een wat lagere blogfrequentie (tot 3 blogs per week) kan het zich makkelijk permitteren echt lange stukken te plaatsen (1000 woorden en meer).

Het is alsof ik eerder bereid ben lange blogartikels te lezen als er maar één of twee keer per week een stuk verschijnt. En verder wil ik best dagelijks een blogje lezen, van blog x of y, als het maar niet te lang is.

Hoezo dan? Je lezer/bezoeker moet altijd tijd hebben/maken/vinden om je blog te lezen. Als jij dagelijks of nog vaker een blogpost publiceert van 1200 woorden, dan verplicht jij je bezoeker/volger om iedere dag 6 minuten van zijn kostbare tijd te investeren in jouw blog wil ‘ie je blog blijven volgen. Een serieus engagement van zijn kant, als je ’t mij vraagt.

Je kan natuurlijk argumenteren dat Google hier wel pap van lust en jouw content die 6 minuten per dag meer dan waard is (en ik geloof je ook wel), maar wees er toch maar op voorbereid dat het percentage van bezoekers dat je bericht daadwerkelijk zal lezen naar beneden zal gaan. Het skimmen en koppensnellen zal daarentegen alleen maar toenemen.

Zorg voor een goede opmaak en indeling van je wat langere artikels!

Vergeet niet dat je reputatie van “woordenbreier” je vaak voorafgaat. Wanneer je een blog deelt via social media zal men je bericht makkelijker links laten liggen (ik heb nu geen tijd om de zoveelste epistel te lezen, ik doe het straks wel even).

Er is een ding dat zeker is: op het internet komt van uitstel haast zeker afstel!

Moraal van het verhaal? Wat goed is voor je blog is daarom nog niet waar je lezer op zit te wachten en vice versa…

Nee, dan kan je er beter voor kiezen je blogs wat minder lang te maken en/of je publicatieritme te laten dalen. Als je 2 keer per week publiceert is je trouwe lezer blij weer eens iets van je te kunnen lezen. Zelfs een artikel van 2000 woorden is dan prima te behappen. Maak er een gewoonte van en je lezer maakt speciaal tijd in zijn agenda. Bakje koffie en een koekje voor erbij en laat die dossierstukken maar komen!

Korte stukjes (minder dan 600 woorden) zijn perfect op maat van de immer gehaaste internetgebruiker. Snel – tussen twee bedrijven door – te consumeren als ze zijn.

Dus, hoe lang moet een blogpost?

Wat mij betreft is er alleen een minimale lengte van een blogpost: 300 woorden. Daar is namelijk een goede reden voor: als je dan toch aan het bloggen bent kan je net zo goed Google een pleziertje doen. Per slot van rekening komt dat ook meteen jouw weblog ten goede.

Er valt ook wel wat te zeggen voor het antwoord van Explorista hierboven… Al dat gegoochel met getallen mag ons niet doen vergeten waar het bij bloggen écht om gaat: plezier maken en zodoende de lezer iets leuks en gedenkwaardig aanbieden. Hoeveel woorden je daarvoor nodig hebt is niet eens zo relevant. Verras je lezer door te variëren qua opzet, inhoud en… lengte!

P.s: Dit blogbericht telt 1.010 woorden (deze laatste mededeling niet inbegrepen).

Laatst verschenen berichten

12 reacties op “Hoe lang moet een blogpost?”

  1. Marianne avatar
    Marianne

    Tja. Als je het niet in weinig woorden kunt zeggen, dan kun je het ook niet in veel woorden zeggen. Zeggen ze. Meer is minder 😉 Ik denk ook dat veel mensen geen zin / tijd hebben om iets te lezen dat langer is dan een Twitter tweet of Facebook status… Helaas.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Precies om die reden PROBEER ik het aantal woorden in een blogpost enigszins te beperken. Alleen, ik ben van nature nogal breedsprakerig. Het lukt me dus lang niet altijd om het kort te houden. Het zij zo!

      Overigens denk (hoop) ik dat jullie mijn pogingen om accuraat en volledig te zijn wel kunnen waarderen… 😉

  2. Karin avatar

    Ik schrijf op dit moment één keer per week een blog van ongeveer 500 woorden. Ik zou wel wat vaker willen schrijven, maar het lukt me helaas niet om daar de tijd voor te vinden.

    Lange lappen tekst vind ik niet prettig om te lezen; ik probeer hier zelf rekening mee te houden door alinea’s niet te lang te maken, maar bijvoorbeeld ook door paragrafen te nummeren of opsommingstekens te gebruiken.

  3. Ximaar avatar

    Van mij mag het flink wisselen. Aanvankelijk zag ik dat het om reisblogs gaat. Ik versla al een jaar of 10 achteraf mijn zwerffietsvakanties en doe dat ongeveer in een normaal gevuld A4-tje per bericht. En een bericht per reisdag waardoor ze onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden of in serie als iemand tijd over heeft. Ik maak veel gebruik van alinea’s omdat ik zelf erg slecht tegen grote lappen text kan. Voor de mensen die helemaal geen zin hebben in text zet ik de foto’s apart in een simpel album met korte beschrijvingen. Verder nog een landkaart voor de mensen die dat leuk vinden (en daar hoor ik zelf bij). Vervolgens wissel ik het af met een soort gokquiz als lezersbindertje en blog ik een keer of 3 per week. Ik wissel het daarbij af met totaal andere berichten voor bezoekers die niets met dit soort verhalen hebben. Gevolg is dat een vakatieverslag bij mij 3x zo lang duurt als de werkeleijke vakantie. En om het allemaal goed te praten stel ik dat ik het vooral voor mezelf doe. 😉

    In de loop der jaren heb ik dus wat ervaringen op dit gebied opgedaan. Als ik vooral schrijf over de route en topografie, dan reageren vooral mannen en als ik schrijf over spontane ontmoetingen dan reageren de vrouwen. Dus wissel ik dat af en schrijf als man niet meer alleen over de route. 😉

    Ik heb als nadeel dat ik een echte techneut ben. Daardoor kan ik moeilijk schrappen in een bericht omdat het voor mij dan niet meer klopt en ik een onjuiste voorstelling van zaken geef. Ik haal wel eens een dubbeling weg, maar dat heeft weinig effect op de lengte.

  4. Ariadnesdraad avatar

    Ik ben niet zo’n fan van berichten opsplitsen. Het voelt dan een beetje alsof ik de draad in m’n eigen gedachtengang kwijtraak. Maar ik druk niet dagelijks op de publish-knop, en kan me voorstellen dat als je dat wel doet, je een ander beleid voert…
    Als mijn rondje schrappen in schrijfsel af is en ik daarna de indruk heb dat mijn story alles bevat wat ik wil zeggen, dan wordt het logje leesbaar voor publiek – ook als het 900 woorden zijn. Netjes onderverdeeld in alinea’s, dat dan weer wel …

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, inderdaad! Kortere alinea’s maken je tekst een stuk leesbaarder, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat ook langere berichten makkelijker tot aan het eind gelezen worden…

    2. Wilko van der Ploeg avatar

      Ariadne, het ‘opsplitsen’ kan heel functioneel zijn als het van te voren is gepland. Een onderwerp wat omvangrijk begint te worden, gaat vaak ook niet over slechts een onderwerp, maar een aantal gerelateerde zaken. In het verleden heb ik zelf met heel wat succes artikelen in een ‘drieluik’ gepresenteerd.

      Dat werkt op alle manieren goed:
      1. Je blogpost wordt niet te lang
      2. De geïnteresseerde lezer die het eerste artikel vindt, komt later terug
      3. De lezer die ‘midden in de discussie’ valt, klikt wat vaker door, weer goed voor je bouncerate.

      Voorwaarde voor succesvol opsplitsen is wel, dat ieder deel-artikel een afgerond geheel is en dat je duidelijk maakt, dat er binnenkort meer te verwachten is.

      Vriendelijke Groet
      Wilko

      1. Ariadnesdraad avatar

        Wilko, je hebt gelijk, maar het werkt volgens mij alleen goed als je de draad in je eigen hoofd niet kwijtraakt. Half afgemaakte ideetjes willen bij mij ook nog wel eens zo blijven …

  5. Bloggelientje avatar

    Voor mij hangt het ook erg af van de opmaak. Als het één grote woordenbrei is zonder tussenkopjes haak ik veel sneller af, dan bij een langere post die netjes is opgemaakt.

  6. Rianne avatar
    Rianne

    Mooi post.

    Ik kijk niet zo op het aantal woorden hoewel ik, mede dankzij de schrijfuitdaging WE-300 wel beter ben geworden in schrappen, in kort en bondig schrijven. Het aantal woorden op mijn blog varieert meestal tussen de 250 en de 700. Behalve op maandag. Op maandag moeten de liefhebbers er even een kopje koffie bijpakken en er rustig voor gaan zitten want dan gooi ik minimaal 1000 woorden de ether in om de avonturen van Lamme Urgh te beschrijven. Dat kan ik niet beknopter.

  7. Rosalinde avatar

    Mooie post, Ben! Leer zo ook nog iets bij. Ik heb voor mezelf een regel dat een blogpost uit minimaal 300 woorden moet bestaan (niet voor Google, maar omdat m’n lezers anders zo weinig te lezen hebben).

    Ik zit vaak rond de 500-600 woorden (wat dus blijkbaar wel goed is als je dagelijks blogt, yes!) maar opiniestukken over specifiek onderwerp (journalistiek, Polare) of tipsartikelen mogen van mij wel tegen de 1000 woorden. Vaak worden die posts ook door mensen gelezen die normaal niet mn blog volgen.

    Wel heel interessant om over na te denken! Ben benieuwd hoe anderen ermee omgaan.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank je!

      Iedere blogger heeft zowat zijn eigen normen en criteria. Dat is goed (niet alle blogs hoeven er hetzelfde uit te zien). En het hangt natuurlijk ook gewoon van je schrijfstijl af.

      Persoonlijk overweeg ik om een post op te splitsen van zodra ‘ie de 1500 woorden (3,5 A4’tjes) overschrijdt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.