HomeinterviewOp de blog af: Eef blogt
0
(0)

Eef blogt, blogprof, interview met bloggerMijn gast van vandaag in ‘Op de blog af’ won maart de Mighty Blog Award 2013. Met haar blog over haar zoontje wist ze de jury moeiteloos te overtuigen. Aan het woord is Evelyne. Ze is de drijvende kracht achter het soms hilarische, soms ontroerende maar immer herkenbare Eef blogt.

1. Je bent dus de winnaar van de Mighty Blog Award 2013. Wat doet zo’n prijs met ’n blogger?

E: Het is natuurlijk altijd leuk om op die manier waardering te krijgen. Mijn eerste gedachte was dat er dan waarschijnlijk niet zoveel deelnemers waren. Maar ik bleek uiteindelijk een behoorlijk aantal bloggers achter me te hebben gelaten. Toen ik dat hoorde was ik toch best een beetje trots.

2. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) was om je blog te starten?

E: Ik schrijf al zowat mijn hele leven; ik heb talloze notitieboeken (later werden dat Word-documenten) met columns en verhalen. Ik durfde ze alleen nooit aan anderen te laten lezen. Toen social media en bloggen steeds populairder werden, liep ik lange tijd rond met het idee om een blog te starten, maar ik stelde het steeds uit. Gewoon te onzeker.

Ineens overleed mijn goede jeugdvriend Wil. Hartstilstand, 33 jaar. Op weg naar zijn crematie kwam ik terecht in een stilstaande file. Zó frustrerend. Op dat moment riep de DJ van radio Veronica op tot het aanvragen van liedjes. In een opwelling stuurde ik een sms met de vraag of ze een liedje voor hem konden draaien. Dat deden ze. Het was een nummer van Metallica, de band waar Wil vroeger fan van was. Achter het stuur heb ik keihard zitten janken. Ik schreef een blog over dat moment en zette het online (toen nog op Hyves). Ik kreeg ontzettend veel positieve en ontroerende reacties. Vanaf dat moment besloot ik elk volgende blog online te zetten op mijn eigen site.

3. Met welke ambitie startte je destijds je blog?

E: Ik wilde in eerste instantie weten wat de buitenwereld van mijn teksten vond. Wist ik mensen te raken? Kwamen mensen terug om te lezen? Want ja, je kunt wel de ambitie hebben om ooit je geld te verdienen met schrijven, maar dan moet je natuurlijk wel even testen of je goed genoeg bent. Hoeveel mensen staan er niet voor lul bij X-Factor of Idols omdat niemand ze ooit heeft durven zeggen dat ze helemaal niet kunnen zingen? Bovendien ga je alleen maar beter schrijven als je het regelmatig doet én als je feedback van anderen ter harte neemt. Dus dat was de insteek.

4. Waar wil je over tien jaar staan (met je blog)?

E: Het zou mooi zijn als mijn blog er over tien jaar voor heeft gezorgd dat ik met schrijven en bloggen mijn geld verdien. De eerste stap in die richting heb ik net gedaan: ik ben, naast mijn baan bij de Universiteit Utrecht, voor mezelf begonnen als blogtrainer. De opdrachtgevers met wie ik tot nu toe contact heb gehad zijn allemaal via mijn persoonlijke blog bij me terechtgekomen. Dat is mooi, want dat betekent dat ze die schrijfstijl zien zitten.

5. Geef één reden waarom iederéén je blog zou moeten volgen. Wat is de grootste kracht van je blog?

E: Ik vind het moeilijk om van mezelf te zeggen wat mijn grootste kracht is. Maar ik denk dat het een combinatie is van herkenbare situaties en een flinke dosis zelfspot. Ik ben er niet bang voor om te laten zien dat ik (soms) een radeloze ploetermoeder of een hopeloze kluns ben. Tegelijkertijd gebruik in mijn blog ook wel eens om heftige emoties onder woorden te brengen. Een veelzijdig blog dus.

6. Je bent onlangs voor jezelf begonnen als professioneel blogger. Iedereen kan jouw dus vanaf nu inhuren als ghostblogger, of hoe moet ik dat zien?

E: Met mijn bedrijfje BlogProf richt ik me in eerste instantie op het hoger onderwijs; ik geef trainingen aan medewerkers of teams die willen bloggen, maar niet weten hoe ze moeten beginnen of waar ze op moeten letten. Voor academici, die vanuit hun werkveld gewend zijn om zeer zakelijke en (voor leken) vaak wollige teksten te schrijven, is bloggen een echte uitdaging. Ineens moet het kort, pakkend en vooral: persoonlijk. Het omvat meer dan ‘een leuk stukje schrijven’. Dat zijn ze niet gewend. In mijn trainingen help ik ze op weg, en desgewenst bied ik ook langere begeleidingstrajecten.

Maar je kunt me inderdaad ook inhuren als ghostblogger. Veel mensen in het hoger onderwijs, of in welke grote andere organisatie dan ook, wíllen wel graag iets met bloggen, maar hebben er gewoon geen tijd voor. Een ghostblogger biedt dan uitkomst.

7. Stel, ik wil dat jij voor mij gaat schrijven. Hoe pakken we dat concreet aan? En wat kan het me kosten?

E: Ik ga met je in gesprek om erachter te komen hoe jij denkt, wat jij te vertellen hebt, wat je met je blog zou willen bereiken. Daarna gaan we het hebben over jouw doelgroep: wat hebben zij aan jouw blog? Waarom moeten ze jou lezen? Wat heb jij hen te bieden? Als ik alles helder heb, schrijf ik de blogs voor jou. Op zo’n manier dat ze ook écht worden gelezen en op social media worden gedeeld.

Wat het je kost? Ben, wat een vraag! In blogland hebben we het toch voornamelijk over wat een blog je oplevert?! 😉

“Soms heb ik het gevoel dat academici een beetje neerkijken op bloggen. Terwijl blogs de mooiste reclame zijn voor je organisatie, zonder dat je het de hele tijd alleen maar over jezelf hebt…”

Evelyne

8. Welk soort blogs lees je zelf het liefst, en waarom?

E: Blogs die zakelijke onderwerpen behandelen en daarbij toch heel persoonlijk zijn. Of blogs die het alledaagse op een originele of ontroerende manier weten te verwoorden. Kitty Kilian is één van mijn favorieten als het om zakelijk bloggen gaat. Om de blogs van Lotty Rothuizen moet ik vaak hardop lachen. Steven Gort bewonder ik om zijn openheid. En laatst las ik een blog van Miloe van Beek over het ploetermoederschap wat me ook erg raakte. Wat alle blogs gemeen hebben is eerlijkheid. De mens achter de schrijver tussen de regels door kunnen lezen.

9. Is je denken over je blog (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd?

E: Ja, zeker. In het begin durfde ik bijna niets op te schrijven wat met mijn privéleven te maken had. Zoals over de opvoeding van mijn dochter. Mán, wat is dat een opgave! Maar erover schrijven, nee joh, dan zou iedereen misschien denken dat ik een slechte moeder was. Gaandeweg besefte ik dat juist het delen van persoonlijke ervaringen het bloggen zo krachtig maakt.

10. Kan je wat vertellen over de grootste fout die als blogger ooit maakte?

E: Zover ik weet heb ik nog nooit een grote fout gemaakt als blogger. Als mens natuurlijk wel, maar dat is gelukkig niet je vraag. 😉

11. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

E: Ellenlange stukken zonder enige pointe. Slecht Nederlands. En bloggers die over alles en iedereen zeuren en zeiken, maar het niet kunnen hebben als je met ze over hun eigen tekst of standpunt in discussie gaat. Daar zíjn blogs juist voor. If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.

12. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

Geen idee, ik heb inmiddels al behoorlijk wat mooie en leuke reacties gekregen. Mensen die schrijven dat ik ze geraakt heb, dat ze met tranen in hun ogen zaten of juist hardop hebben gelachen. Ik vind iedere reactie een compliment, omdat mensen de moeite nemen om hem te plaatsen.

13. Antwoord kort en krachtig:

Bloggen is leuk, want … ik druk me in geschreven woorden nu eenmaal beter uit dan in gesproken taal.
Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is …mijn eigen perfectionisme – ik vind een blog nooit goed genoeg.
•  tDe ideale lengte voor een blogpost is … tussen de 500 en 800 woorden.
Als blogger vrees ik de dag dat … mensen niet meer kunnen of willen lezen.
Het grootste misverstand over bloggen is … dat je je hele hebben en houden ermee op internet gooit.
De blogstatistieken zijn … goed, maar kunnen beter.
Ik stop met bloggen als … ik er geen plezier meer in heb.

14. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip”?

E: Wees niet zo bang, we zijn allemaal maar mensen.
Oja, en: begin gewoon.

Ik onthoud vooral:

 • een blog kan grote diensten bewijzen als uitlaatklep
 • een goed blog(bericht) brengt je meer op dan het je kost
 • bloggers moeten niet te veel nadenken

Tot zover dit openhartig interview. Evelyne en ik danken jullie voor het lezen tot aan het einde. Je bent natuurlijk welkom op Eef blogt. Bezoek voor de gelegenheid ook de blogs van collega’s die hierboven worden vermeld. Het loont de moeite!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

4 reacties op “Op de blog af: Eef blogt”

 1. Tania avatar
  Tania

  Wat een fijn artikel! Ik vind het ook “eng” om te schrijven over mijn privéleven dus heel herkenbaar.

  PS. Ik ben blij dat ik jouw blog leerde kennen, Eef

 2. Lilith avatar

  Ik vind dit nog steeds zo’n leuke categorie! ‘k Ben het blog ook beginnen volgen (net als verschillende andere blogs die hier aan bod kwamen). ‘k Voel me eigenlijk nog een beetje jong voor mamablogs, maar er mag wel eens een uitzondering gemaakt worden hé.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Sinds wanneer bestaan er leeftijdscategorieën op blogs? 😉 Je leest toch lekker wat je zelf wil? En het is goed geschreven, dus…

 3. Hans Hegeman avatar

  Interessant interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.