Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenHet geheim van een succesvol blog? Trigger je lezer (deel 2)
0
(0)

Nog steeds zijn we op zoek naar het échte geheim van een succesvol blog. En dat zou zo maar eens meer te maken kunnen hebben met de psychologie van wat mensen drijft, dan met de kwaliteit van je artikels.

We gaan verder waar we de draad lieten liggen in deel 1:

Trigger je lezer, speel in op zijn drijfveren

Drijfveer 4: we zijn dol op verhalen

Oké, op zich misschien niet direct een drijfveer, maar verhalen trekken wel onze aandacht, dat is zeker. Vertel een persoonlijk verhaal en je lezer kan er zich heel makkelijk mee identificeren. Verweef feitelijkheden in een smeuïg vertelseltje  en het wordt allemaal een stuk makkelijker te onthouden dan wanneer je je boodschap probeert over te brengen als een kurkdroge opsomming van gegevens, feiten en cijfers.

Niet voor niks worden al sinds mensenheugenis verhalen vertelt om belangrijke (levens)lessen van generatie op generatie door te geven.

[wp_ad_camp_3]

Drijfveer 5: mensen maken het zichzelf graag makkelijk

Geef het nou maar toe: ook jij bent eigenlijk zo lui als het achterste van een varken!* Je bent ambitieus, wil van alles doen en elk gesteld doel bereiken. Maar diep in je binnenste wil je zo weinig mogelijk voor doen. Er is je veel aan gelegen om  je doelen te bereiken middels de kleinst mogelijke inspanningen.

Logisch dus dat artikels die snelle oplossingen beloven (snelle tips, handige stappenplannen en lijstjes met handige tools die een complexe procedure poepsimpel maken) het zo goed doen.

Het is uit den boze om te doen alsof je voor iedere uitdaging en elk probleem een panklare oplossing hebt. Dat is niet realistisch. Nee, je verkoopt geen luchtkastelen of toverformules, maar je toont eerder de makkelijkste weg naar de best mogelijke oplossing.

Drijfveer 6: de gemeenschappelijke vijand

Dat een goed wij-zij-verhaal tot de verbeelding spreekt en lezers kan triggeren hoeft ook niemand te verbazen. Onder meer in de politiek en in de reclamewereld wordt er dankbaar gebruik van gemaakt, dat spreekt voor zich. De kracht van zo’n gemeenschappelijk(e) vijand(sbeeld) zit ‘m vooral in het wij – ingewijden – tegen-de-rest-van-de-wereld-gevoel dat je oproept. En we willen graag (samen met anderen) de strijd aangaan tegen iets of iemand.

Het is hier natuurlijk wel even opletten dat je je pijlen niet richt op een persoon of een groep van mensen. Want dan wordt het al snel een vuile oorlog met slagen onder de gordel. Niet bevorderlijk  voor je (online) imago! Daarom richt je je dan ook liever op misvattingen, ideeën, (wan)praktijken of zet je je af door dingen duidelijk helemaal anders aan te pakken dan tot dan toe gebruikelijk is in je niche.

Oh ja, nog een voordeel: zo’n gemeenschappelijke vijand maakt onze wereld wat minder complex. Zwart-wit verhalen zijn nu eenmaal makkelijker om te vertellen  – en te begrijpen vooral – dan histories met genuanceerde grijstinten. Als jij als contentmaker een klein beetje oplet, hoeft niet alles doordacht en afgewogen te zijn. Groot is de kans dat je er nog mee wegkomt ook!

Drijfveer 7: we zijn zo nieuwsgierig als de pest!

En zo zijn we bij de laatste trigger van vandaag aanbeland: we zijn doorgaan ver-schrik-ke-lijk nieuwsgierig. Dat gegeven in combinatie met onze hang naar het nieuwste van het nieuwste (dat we bovendien graag als eerste willen ontdekken) is een krachtig wapen.

Daarbij komt nog dat we graag de eerste brenger zijn van het nieuws!

Het zal weel geen toeval zijn dat zoveel blogtitels in vraagvorm gesteld zijn… Immers, we zijn zowat geprogrammeerd om iedere vraag die ons gesteld wordt te beantwoorden. Of toch op zijn minst op zoek te gaan naar een bevredigend(e) antwoord/oplossing.

En, als je wil dat je ontvanger je mail absoluut opent, kies dan eens een onderwerpregel als: “Open deze mail in geen geval!” en kijk wat er gebeurt.

Tot zover het spelletje trigger je lezer voor vandaag. Een volgende aflevering in deze minireeks komt er binnen afzienbare tijd!

Foto: via Shutterstock.com


*= Vlaams gezegde

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

3 reacties op “Het geheim van een succesvol blog? Trigger je lezer (deel 2)”

 1. Kreanimo avatar

  Ik zag vorige week een blogger die zowat in de aanval ging op andere bloggers. Ik ben meteen afgehaakt en ga er niet meer lezen. Dus dat (online) imago ligt bij mij blijkbaar echt hoog om te beslissen wie of wat ik nog ga lezen. Weerom bedankt voor deze verhelderende post.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het is altijd opletten met kritiek geven. Tenzij er uitdrukkelijk om gevraagd wordt. Het probleem is dat je op het internet nooit weet wie je artikel allemaal onder ogen krijgt. Je uitspattingen kunnen zeer snel als een boemerang in je gezicht terugkeren.

   1. Kreanimo avatar

    Het leek haar niet te deren dat er zoveel bloggers lastig waren over haar uitlatingen…
    Ik heb ook eens iets voor gehad en sindsdien ben ik voorzichtiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.