Homebeter bloggenGratis blog starten: zelfs als beginner geen goed idee

Gratis blog starten: zelfs als beginner geen goed idee

Hoe langer ik blog, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat een gratis blog starten van het domste is dat je kunt doen. Of het zou moeten zijn dat je werkelijk geen greintje ambitie hebt met je webstek. Of je schept er genoegen in om – op iets langere termijn – het bloggen nóg lastiger te maken voor jezelf dan het zo al is.

Gratis blog starten: bedrieglijke makkelijkheidsoplossing

Harde woorden, ik weet het.

Nu kan ik de beweegredenen van beginnende bloggers met hun gratis blog echt wel volgen: “Toch eerst eens kijken of zo’n blog wel wat voor mij is” en “Het kost me niks en het kan zonder technische poespas, dus wat heb ik te verliezen?”, dat soort machinaties.

Vrij typisch aan zo’n blog is dat het een lange termijn project is. 6 maanden, 2 jaar, 5 jaar of 10 jaar in de toekomst blikken is natuurlijk lastig, zo niet onmogelijk. Wil je bloggen en niet het risico lopen vroeg of laat op beperkingen te botsen? Dan moet je kiezen voor een blog-oplossing die inderdaad alle mogelijkheden open laat. Zo’n gratis blog blijkt dan al snel een blok aan je been.

Koppel dat aan het feit dat een blog op een eigen domein doorgaans een stuk minder duur is dan gedacht, dat ook de technische kant van de zaak niet zo gecompliceerd is en er blijven weinig argumenten pro gratis bloggen overeind. 3 om precies te zijn:

  1. de prijs (0 euro per jaar)
  2. je kan zéér snel online zijn
  3. je kan anoniem bloggen (al is daar ook op je eigen domein een mouw aan te passen)

Zolang je je ding kan doen met datgene wat in het aangeboden pakket zit, is er geen vuiltje aan de lucht. Wil je meer, beter of anders dan beginnen de problemen.

Verder is het met dat gratis bloggen een beetje zoals je zou gaan fietsen op de fiets van je buur: fietsen is extra lastig om dat het rijwiel slechts gedeeltelijk aan jou kan worden aangepast. En omdat je ertegenop ziet om voor die paar keer een fietshelm te kopen, doe je het maar zonder. Levensgevaarlijk!

Blog op eigen domein: flexibele oplossing voor de lange termijn

Wil je bloggen en is er ook maar een kleine kans dat je blog meer wordt dan een vrijblijvend hobbyprojectje? Bijt door de zure appel heen, neem een wat langere aanloop(tijd) en investeer meteen enkele tientallen euro (per jaar) in je hobby met aardig wat opwaarts potentieel. Dit zijn de voordelen van (meteen) investeren in een domeinnaam annex hosting. Je koopt:

  1. een eigen stukje internet (waar jij – en jij alleen – de baas bent)
  2. de beste mogelijkheden om een eigen online merk neer te zetten
  3. quasi onbegrensde mogelijkheden met je blog
  4. een hoop gemoedsrust (als je op WordPress.org blogt komt niemand je zeggen wat wel en niet kan)
  5. van bij de start al wat extra geloofwaardigheid als blogger
  6. extra mogelijkheden om je blog serieus te laten groeien
  7. alle opties om je blog vorm te geven zoals jij dat wil
  8. dé ontsnappingsroute voor het slopend gedoe van het overzetten van je gratis blog naar het blog op je eigen domein
  9. de beste mogelijkheden om aan je hobby ook nog een centje te verdienen
  10. een stevige stok achter de deur (alleen al door het feit dat je er geld tegenaan smeet ben je extra gemotiveerd om er ook echt wat van te maken)

Maar ik ben niet zo technisch…

Dat mag nauwelijks een probleem vormen. Immers, zowat elk fatsoenlijk hostingbedrijf helpt je graag met het optuigen van je (WordPress)-blog. Hier loont het als je niet noodzakelijk voor de allergoedkoopste aanbieder kiest. En dan nog: het internet bulkt van de startersgidsen en stappenplannen die jou leren om zelf dat varkentje te wassen. Komt de nood aan de man, dan kan je nog altijd en vertrouwenspersoon (tijdelijk) toegang geven tot je blog om je probleem op te lossen.

Dat gedoe met dat onderhoud van je site vind je toch wat lastig? Er zijn partijen zat die je ontzorgen tegen een kleine vergoeding.

Bijna niks te verliezen

Start je blog onder het beste gesternte. Een blog opbouwen en er lezers naartoe brengen gaat zo al moeizaam genoeg. Extra hindernissen onderweg kan je best missen. En stel je na een jaar vast dat het toch niks wordt: wat heb je dan verloren?

Er toch maar een disclaimer tussen gooien: ik ben hier niet om gratis blogs per definitie tot op de grond af te kraken. Het is ook niet aan mij om kritiek te uiten op de keuze van mensen. Iedereen hoort zijn eigen rekening te maken, net zoals elke blogger zijn eigen afwegingen moet maken. Er kunnen immers gegronde redenen zijn om een gratis blog te beginnen (en het jaren aan te houden).

Mij doet het gewoon pijn bloggers te zien die – na veel te lang te zijn doorgegaan op een gratis blog – met de daver op het lijf zitten bij de overgang naar een blog op eigen domein. Bang als ze zijn voor het verlies van content en bezoekers. En dan heb ik het nog niet eens over de troubles bij het migreren van het gratis blog naar het blog op een eigen domein.

Bespaar jezelf die stress. Start je blog onder het beste gesternte.





Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

5 reacties op “Gratis blog starten: zelfs als beginner geen goed idee”

  1. Nicole Orriëns avatar

    Ik ben juist van mening dat een gratis blog op bijvoorbeeld Blogger ook prima kan. Ook daarmee kun je professioneel bloggen en een inkomen verwerven.

  2. Rob avatar

    Eigenlijk zou wordpress.com gewoon een totaal andere naam moeten hebben, dan ‘wordpress’, gezien dit gaat om de commerciëel aangeboden versie en pakketten, ik denk dat een nieuwkomer niet altijd bewust van het verschil, en het onderscheid met wordpress.org, ofwel een eigen gehoste WordPress blog.

    Ik ben het met je eens dat het een aanbeveling is om vanaf de Scratch te werken op een eigen domein of hosting. Een hosting provider met ‘one click WordPress install’ en een kind kan de was doen.

    Ik kan wel zien welke blog voldoet aan professionele kenmerken en welke niet, maar, als je dan toch op een eigen domein zit hoort dat wat bij je learning curve, en groeit alles.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Je hebt gelijk: WordPress.com en WordPress.org zouden qua naam wel wat meer onderscheid mogen bieden. Maar het zal wel een heel bewuste keuze zijn geweest om dat vooral niet te doen…

  3. Ximaar avatar

    Ik bezoek erg veel verschillende blogs en kan geen verschil zien als het gaat om de kwaliteit, kwantiteit of creativiteit van de berichten. Ook niet als het gaat om het aantal unieke reageerders per bericht. Uit de berichten haal ik ook niet dat bloggers die bij een host huren minder gestresst zijn of plezieriger in het leven staan dan mensen die bij een gratis host zitten. Als er al iets te merken is, dan is het dat mensen die bij een host huren wat meer klagen over mensen die dat niet doen.

    Ooit overwogen om zelf een server aan te sluiten. Pas dan heb je de onafhankelijkheid die je hierboven beschrijft. Alleen gaat zo’n server meer kosten aan stroom, dan dat je iets huurt bij een hostingprovider. Tussen een gratis en een betaalde hostingprovider merk ik geen verschil. Dus doe ik het de laatste 15 jaar gewoon gratis.

    Mensen zeuren ook niet over een facebook op eigen domein of eigen server. 😉

  4. Audrey avatar

    Ik ben het helemaal met je eens! Zelf heb ik wel een paar maanden gratis geblogd, maar ik bedacht al snel dat ik wilde overstappen. Met dank aan mijn host is de verhuizing toen snel en soepel gegaan.

    Nog een belangrijk nadeel aan de gratis versie van WordPress is dat je geen (betrouwbare) statistieken kunt krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.