Menigeen wil blijkbaar efficiënter bloggen. Als in: vaker bloggen/publiceren zonder dat het per se veel meer tijd hoeft te kosten. Ikzelf probeer de mij toegemeten tijd om te bloggen optimaal te gebruiken, onder meer door de verschillende blogactiviteiten te groeperen. Is dit Chinees voor je? Hopelijk niet voor lang meer!

Druk, druk, druk…

Ik hoef jou niet te vertellen dat het heel wat voeten in de aarde kan hebben eer zo’n blogbericht live staat:

  • het artikel uitbraken
  • het bericht verbeteren
  • relevante linkjes plaatsen in het bericht
  • foto’s of andere media maken/zoeken voor erbij…

En ook wanneer het stuk eenmaal online staat is het werk nog niet afgelopen:

Dan heb ik het nog niet over de vele andere randactiviteiten waar je als blogger druk mee bent. Een overvol to-do-lijstje is ons deel.

De vraag is: managen we dat allemaal op de best/snelst mogelijke manier?

Van de hak op de tak

Zo gaat het er  ook bij mij nog te vaak aan toe. Een stukje inleiding schrijven, toch even snel de uitgelichte afbeelding opsnorren, en oh ja, dat interne linkje invoegen voor ik het vergeet, en shit, hier staat nog een tikfout (snel corrigeren, want later lees ik er gegarandeerd overheen), dan terug naar de inleiding… Verrek waar was ik eigenlijk gebleven?

Herkenbaar?

Dat kan anders:

Efficiënter bloggen: groepeer gelijkaardige taken voor je blog

Ook al valt het misschien niet direct op, bovenstaande manier van werken zorgt voor een hoop tijdverlies. Je brein moet immers voortdurend “schakelen” tussen verschillende modi.

Je kan er beter voor kiezen om je  voor een langere tijd te focussen op één welbepaalde (deel)activiteit. Vooral als die activiteiten doorgaans veel tijd opslokken.

We hebben doorgaans de neiging om een artikel van a tot z te willen afwerken. Maar je kan het dus ook anders oplossen. Bijvoorbeeld:

  • dag 1: een paar artikels schrijven
  • dag 2: foto’s maken/zoeken/bewerken (voor de verschillende blogs die je hebt geschreven)
  • dag 3: blogberichten editen
  • dag 4: social media post verzamelen maken
  • dag 5: mails beantwoorden + onderhoud van je blog

Iedere blogger moet zijn eigen planning maken, dat spreekt.

Efficiënter bloggen: routine heeft voor- en nadelen

Een dergelijk schema heeft in ieder geval het voordeel dat je weet wat je te doen staat op het moment dat je achter de pc kruipt. Je komt vermoedelijk wat makkelijker in the zone (en je blijft er ook wat langer in).

Anderzijds, ben je eerder een impulsblogger, dan kan ik me voorstellen dat je er weinig voor voelt om je activiteiten te enten op zo’n schema. Het haalt misschien zelfs de lol van het bloggen weg.

Persoonlijk lukt het mij niet om er meer dan één blogbericht per keer uit te persen. Het bedenken en uittikken van mijn ideeën, het is gewoon te uitputtend (de berichten zijn doorgaans wat langer). De andere zaken probeer ik echter wel gegroepeerd aan te pakken. Maar het lukt me ook niet altijd.


Meer van dat?

photo credit: the monk via photopin cc