Homebeter bloggenEfficiënter bloggen? Groepeer specifieke blogtaken
0
(0)

Menigeen wil blijkbaar efficiënter bloggen. Als in: vaker bloggen/publiceren zonder dat het per se veel meer tijd hoeft te kosten. Ikzelf probeer de mij toegemeten tijd om te bloggen optimaal te gebruiken, onder meer door de verschillende blogactiviteiten te groeperen. Is dit Chinees voor je? Hopelijk niet voor lang meer!

Druk, druk, druk…

Ik hoef jou niet te vertellen dat het heel wat voeten in de aarde kan hebben eer zo’n blogbericht live staat:

 • het artikel uitbraken
 • het bericht verbeteren
 • relevante linkjes plaatsen in het bericht
 • foto’s of andere media maken/zoeken voor erbij…

En ook wanneer het stuk eenmaal online staat is het werk nog niet afgelopen:

Dan heb ik het nog niet over de vele andere randactiviteiten waar je als blogger druk mee bent. Een overvol to-do-lijstje is ons deel.

De vraag is: managen we dat allemaal op de best/snelst mogelijke manier?

Van de hak op de tak

Zo gaat het er  ook bij mij nog te vaak aan toe. Een stukje inleiding schrijven, toch even snel de uitgelichte afbeelding opsnorren, en oh ja, dat interne linkje invoegen voor ik het vergeet, en shit, hier staat nog een tikfout (snel corrigeren, want later lees ik er gegarandeerd overheen), dan terug naar de inleiding… Verrek waar was ik eigenlijk gebleven?

Herkenbaar?

Dat kan anders:

Efficiënter bloggen: groepeer gelijkaardige taken voor je blog

Ook al valt het misschien niet direct op, bovenstaande manier van werken zorgt voor een hoop tijdverlies. Je brein moet immers voortdurend “schakelen” tussen verschillende modi.

Je kan er beter voor kiezen om je  voor een langere tijd te focussen op één welbepaalde (deel)activiteit. Vooral als die activiteiten doorgaans veel tijd opslokken.

We hebben doorgaans de neiging om een artikel van a tot z te willen afwerken. Maar je kan het dus ook anders oplossen. Bijvoorbeeld:

 • dag 1: een paar artikels schrijven
 • dag 2: foto’s maken/zoeken/bewerken (voor de verschillende blogs die je hebt geschreven)
 • dag 3: blogberichten editen
 • dag 4: social media post verzamelen maken
 • dag 5: mails beantwoorden + onderhoud van je blog

Iedere blogger moet zijn eigen planning maken, dat spreekt.

Efficiënter bloggen: routine heeft voor- en nadelen

Een dergelijk schema heeft in ieder geval het voordeel dat je weet wat je te doen staat op het moment dat je achter de pc kruipt. Je komt vermoedelijk wat makkelijker in the zone (en je blijft er ook wat langer in).

Anderzijds, ben je eerder een impulsblogger, dan kan ik me voorstellen dat je er weinig voor voelt om je activiteiten te enten op zo’n schema. Het haalt misschien zelfs de lol van het bloggen weg.

Persoonlijk lukt het mij niet om er meer dan één blogbericht per keer uit te persen. Het bedenken en uittikken van mijn ideeën, het is gewoon te uitputtend (de berichten zijn doorgaans wat langer). De andere zaken probeer ik echter wel gegroepeerd aan te pakken. Maar het lukt me ook niet altijd.


Meer van dat?

photo credit: the monk via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “Efficiënter bloggen? Groepeer specifieke blogtaken”

 1. Ximaar avatar

  Ik ben geen echte impulsblogger, maar laat me wel vaak verleiden om op het laatste moment van onderwerp te veranderen. Ik wacht ook erg lang eer ik er aan begin, maar dan is het ook zo klaar. (Met m’n belastingaangifte is dat niet anders. Ik kan het maanden uitstellen en vervolgens duurt het hooguit 5 minuten om dat ding na te kijken en te versturen.)

  Als eerste maak ik de foto’s passend en laad ze omhoog. Dan maak ik in kladblok een artikel dat er bij hoort en plak daar alvast de fotohtml in. Vervolgens plak ik jet geheel in de editor van WP en maak daar de text in op en voeg er links aan toe. Als ik dat doe, dan lees ik meteen de text na en check ik of de links goed werken. Vervolgens druk ik op publiceren.

  Bij mij gaat veel meer tijd verloren aan het bezoeken van andere blogs en daar te lange reacties te plaatsen. 😉

 2. Kaat avatar

  Ik ben een gigantisch ‘geplande’ blogger en wellicht ook een efficiënte blogger. Dat moet ook, want zoals je zelf al aangaf, het kost allemaal best wat tijd.
  Toch volg ik je niet in het ‘groeperen’. Centraal staat volgens mij het onderwerp van de post. Ik centraliseer alles rond dat onderwerp en doe alles over die ene post in 1 keer. Als ik het op jouw manier zou doen – maar inderdaad iedereen doet het zoals het voor hem/haar best uitkomt – dan zou ik uit de flow gaan en vrees ik dat ik aan kwaliteit zou inboeten, juist omdat ik niet aan een afgewerkt product (post) werk maar eerder bandwerk doe.
  Maar zoals je zegt: iedereen moet zijn eigen planning maken.
  Het feit van het plannen zelf (ipv het impulsbloggen) lijkt mij al het meest efficiënt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.