Homebeter bloggenSchrijftips7 tips voor een geweldige eerste alinea van je blogpost

7 tips voor een geweldige eerste alinea van je blogpost

De titel van je artikel “verkoopt” het aan je bezoekers/volgers/lezers. De eerste alinea van je blogpost moet hen ervan overtuigen dat zij een goede investering gedaan hebben. Idealiter blijven ze na het lezen van de intro achter met het wat ongemakkelijk gevoel iets te missen als ze (nu) niet verder scrollen.

Eigenlijk is het simpel: als de introductie van je blog er niet is slaagt je lezer te overtuigen om naar beneden te scrollen ben je hem (definitief) kwijt. En – nog spijtiger – is jouw harde werk voor niks geweest.

De eerste alinea van je blogpost waar je moeilijk omheen kan

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Maar deze dingen helpen doorgaans goed als je een splijtende eerste alinea voor je blog wil.

1. Licht een vaak voorkomend probleem uit

Bloggers vergeten weleens dat de meeste artikels niet voor het plezier gelezen worden. Meestal is er veel meer belangstelling voor je artikel wanneer lezers er ook echt wat aan hebben. Een mogelijke oplossing voor hun probleem, bijvoorbeeld.

Door het probleem (van je doelpubliek) meteen in de eerste alinea van je blog te benoemen trek je direct de aandacht. En het helpt als je aan laat voelen dat je uit persoonlijke ervaring spreekt (en niet zomaar wat uit je nek kletst). Deze korte tussenzinnetjes zijn ook handig in de intro van zo’n blogbericht:

  • Heb jij dat ook?
  • Herkenbaar?
  • Ken je dat gevoel?
  • Heb jij net als ik…
  • Wij dus op zoek naar…
  • Dan zit je goed
  • Dan zijn dit jouw tips
  • Zo loste ik dit op

Deze onnozele zinnetjes scheppen een (vertrouwens)band. Ze geven je lezer het gevoel: “Deze blogger en ik, we zitten in hetzelfde schuitje, wij begrijpen elkaar, dit artikel is voor mij geschreven.”

2. Vertel je lezer wat ‘ie kan verwachten

Eigenlijk begint de klok meteen te tikken. Als je je lezer niet direct vertelt hoe jouw artikel hém concreet gaat helpen verlies hij of zij zijn geduld/interesse en wordt er afgehaakt. Houd die eerste alinea dus zo kort mogelijk, maar mét de focus op de vraag: “Waarom zou jij dit blogbericht moeten lezen?”

Ben je toch bang dat de eerste alinea van je blog niet wat te lang uitvalt of niet concreet genoeg is, dan heb je 2 mogelijkheden:

  1. Gebruik een antwoordparagraaf: dit is een korte, opvallend vormgegeven alinea waar je in een paar regels een duidelijk antwoord formuleert op een pertinente vraag.
  2. Overweeg een inhoudstabel met ankerlinks: zodat je lezer meteen een goed idee krijgt waarover het artikel gaat. Hij kan indien gewenst dan meteen naar het voor hem interessantste gedeelte van het blog.

3. Leg de voordelen uit

Let’s face it: je bezoeker klikt je artikel aan in de hoop er zelf beter van te worden. Dus het is aan jou om ervoor te zorgen dat hij er inderdaad beter van wordt. Vooral als je tips geeft is het leuk als lezers de voordelen ervan inzien. Wat is voor hen het het eindresultaat als ze je blog gaan lezen (en met je tips aan de gang gaan)?

Voor- en na-foto’s kunnen hier verduiveld goed van pas komen. En deel je pakweg tips om extra bezoekers naar je blog te halen, dan zeggen een paar screenshots met piekende grafieken uit Google analytics zoveel méér dan woorden.

4. Stel een (gedurfde) vraag

Stel een pertinente vraag in de eerste alinea van je blogpost en lezers worden onmiddellijk geprikkeld om ‘m voor zichzelf te beantwoorden. Zo zit het menselijk brein nu eenmaal in elkaar. Jijzelf hebt vervolgens een heel artikel om jouw eigen antwoord te formuleren, dat spreekt. Als je écht helpt het natuurlijk als je antwoord op de vraag een beetje verrassend is.

5. Durf een standpunt in te nemen

Over verrassingen gesproken! Een beetje drama en ophef om en rond je artikel kan nooit kwaad. Het zet de voelsprieten van je bezoekers meteen op scherp.

Een beproefde techniek bestaat er in om in de intro van je artikel populaire aannames tegen te spreken of gewoon onderuit te halen. Dat kan heftige reacties uitlokken:

  • lezers zijn het roerend met je eens
  • ze zijn het helemaal niet met je eens
  • lezers vragen zich af waarom je iets wat zo vanzelfsprekend is in vraag stelt

Tot welk “kamp” je bezoekers ook behoren, de kans is groot dat ze er het fijne van willen weten en in je blogpost zullen duiken.

6. Een beroemde quote in de eerste alinea van je blogpost?

Dat kan altijd. Op voorwaarde dat het geen quote is die je op elke straathoek van het web tegenkomt. Het gevaar is dat je ze een beetje gaat gebruiken als manier om wat gemeenplaatsen rond te strooien, eerder dan je artikel te vullen met eigen, frisse ideeën. Niet te vaak gebruiken, dus.

7. Schrijf de eerste alinea van je blogpost als laatste

Dat lijkt een beetje de wereld op zijn kop. Er zijn 2 goeie redenen om tot het laatst te wachten met het schrijven van de eerste alinea:

  1. De eerste zinnen zijn vaak de lastigste en meest tijdrovende om te schrijven. Nochtans, die introductie is de allerbelangrijkste alinea van je hele blogpost. Die moet dus goed zitten. Maar omdat je niet altijd van bij het begin weet hoe je gaat landen, verdoe je misschien veel te veel tijd met het schrijven van die perfecte intro. Je kan veel beter starten met – bijvoorbeeld – de outline, het raamwerk voor je artikel met z’n tussenkopjes.
  2. Op het einde van de rit is de strekking van je artikel duidelijk en kan je vaak een nog krachtigere eerste alinea schrijven. Zo zou je in de intro je lezer lekker kunnen maken met een bijzondere tip die volgens jouw extra aandacht verdient.

Zelf pas ik die laatste tip veel te weinig toe. Met als gevolg dat ik veel vaker dan me lief is tot de vaststelling kom dat de intro – die er met bloed, zweet en tranen kwam – eigenlijk waardeloos was…

Meer van dat?

Neem je lezers meteen bij de lurven

Die eerste alinea moet je lezers genadeloos je blog in trekken. Deze tips kunnen daarbij helpen. Je kan natuurlijk niet alle techniekjes tegelijk toepassen. Kijk je statistieken na om na te gaan wat voor jouw blog of niche het beste werkt.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “7 tips voor een geweldige eerste alinea van je blogpost”

  1. Ellen avatar

    Ik ben recent begonnen met een blog. Ik had de scope niet lang overdacht. Mijn idee: persoonlijk, authentiek, focus op persoonlijke ontwikkeling. Maar ik schreef/schrijf ook graag over de wereld, het leven en klein geluk, met humor en ietwat ‘crazy’ ook bij momenten. Mijn schrijfsels zijn spontaan geëvolueerd. Ik weet niet onder welke categorie ik mijn blog zou moeten onderbrengen want ik heb nog niets vergelijkbaars gevonden. Meeste artikels zijn langer dan de gemiddelde blogpost. Het zijn eerder stukjes proza met dieperliggende betekenis, maar dat vergt vaak een langere intro/opbouw. Het is soms moeilijk om bovenstaande tips toe te passen op intro. De lezer die verder leest dan de 1ste 3 zinnen wordt niet teleurgesteld, maar is dit wel wat een blog vandaag de dag vraagt? Of heb ik het verkeerde medium gekozen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.